Schackrutor

småkakor, småkaka, baka, fika
Kära lilla älskade småkaka.
Under några år nu känns det som om den har fått stå tillbaka. För att ge plats åt bakverk med extra allt. Choklad, nötter och kola i mängder. Men helt plötsligt är det som om den lilla, oansenliga småkakan tar mark igen. Banar sig fram mellan överdådiga kladdkakor och pajer. Der verkar som om småkakan blivit poppis igen!
Hurra säger jag, som alltid varit mer av en småkaksälskare. Jag kan kanske välja en mazarin eller biskvi när vi fikar. Om jag är riktigt sugen på något. Men annars gillar jag nog en god småkaka bäst.
småkakor, småkaka, baka, fika
I veckan bakade jag en som jag faktiskt aldrig förr bakat. Schackrutor. Lite pilliga, men så söta!småkakor, småkaka, baka, fika
Hela grejen med hembakade småkakor är ju att dom får vara lite sneda. Operfekta. I kontrast till alla perfekt skurna pajbitar eller glaserade tårtor. småkakor, småkaka, baka, fika
Jag tänker mig att just schackrutor kan passa perfekt till barnkalaset. Istället för att göra ena delen med choklad kan man färga med valfri färg. Vad tror ni om det? Vore inte det fint?småkakor, småkaka, baka, fika
Själva receptet är ju en klassisk småkaka. Inga nyheter där inte. Men kanske är det precis vad man vill ha just nu? Något tryggt och enkelt. Lite avskalat sådär?
Det bästa med småkakor är att man enkelt bakar dom av sådant man faktiskt redan kan ha hemma. Allt du behöver är smör, socker, vanilj, mjöl och kakao. Bra va!
 
Schackrutor:
125 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
Blanda snabbt ihop smör, socker, vanilj och vetemjöl till en deg,  Dela degen i två lika stora bitar (väg dom gärna med hushållsvågen). Blanda i kakao i en av degbitarna. Rulla varje degbit till en jämn längd. Ställ i svalt i ca 15 minuter.
Dela varje längd på mitten så du får fyra rullar. Två ljusa och två med kakao.
Lägg sedan ihop en ljus och en mörk längd underst och en mörk och en ljus över. Så att de bildar ett rutmönster. Ställ svalt i ca 15 minuter till. Detta gör att det blir enklare att skära kakorna och de kommer inte flyta ut lika mycket utan hålla formen bättre.
Skär i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175°C i ca 10 minuter eller tills de börjar få färg på undersidan. Låt svalna på plåten.

1
Kommentera

Pannkaksmuffins på kikärtsmjöl

mellis, mellanmål, kikärtor
Igår kom Axel och hans kompis Matias hem från skolan. Perfekt att vara så pass stor att man klarar sig själv när mamma jobbar. Jag brukar serva med mellanmål, sen sköter dom sig själva. Jag ser dessa eftermiddagar som utmärkta tillfällen att testa nya recept. På andra barn än mina egna alltså. Och igår blev det pannkaksmuffins, gjorda på kikärtsmjöl.
Jag är ju av den åsikten, att pannkaka liksom inte riktigt är mat. Det är mest vetemjöl. Men gör man dom på kikärtsmjöl och fina, ekologiska ägg. Ja då blir det ett himla fint och mättande mellanmål.
MEN, vill man baka dom på vetemjöl så går det precis lika bra. Öka då mängden mjölk något bara.
mellis, mellanmål, kikärtor
Kan även passa fint att servera på en brunch, kanske till påsk? Jag tycker dom är allra godast då dom fortfarande är lite varma. Men eftersom man inte alltid kan passa in sådant i mitt jobb, så värmde jag dom försiktigt innan dom serverades.mellis, mellanmål, kikärtor
Jag har bakat pannkaksmuffins förut. Med uruselt resultat. De har liksom fastnat som berget i muffinsplåten. Så jag gav upp det hela. Men skam den som ger sig.
Den här gången smörjde jag formarna noga med smör och sedan lät jag pannkaksmuffinsarna svalna något i formen innan jag lossade dom med en kniv. Visst, dom satt lite fast, men inte värre än att jag fick loss dom. Har man ingen muffinsplåt, eller är livrädd för att dom ska fastna så kan man använda pappersformar.mellis, mellanmål, kikärtorNå, hur löd domen från min jury  undrar kanske ni?
Jo, Matias gav dom 9,2/10 och Axel 9/10. Så helt klart godkänt får man ju säga ändå. Jag serverade dom med lite mosade hallon jag sötat med kokossocker och en liten klick lättvispad grädde. De som inte åts upp la jag i frysen. De kan nog bli perfekta att ta fram till mellanmål en annan dag känner jag på mig.
mellis, mellanmål, kikärtor
Jag upplever det som om pannkakssmet på kikärtsmjöl inte blir lika tjock som på vetemjöl, men det funkade superbra att göra pannkaksmuffins på ändå. Men var inte rädd om smeten känns lite tunn. Det är ok.
 
Pannkaksmuffins 12 st:
3 ägg
3 dl mjölk (jag tog havremjölk)
2 dl kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa socker
smör till formen
Blanda ägg, hälften av mjölken, mjöl, bakpulver, vanilj och salt till en slät smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjöl och vispa klumpfritt. Låt gärna stå och svälla ca 15 minuter.
Smörj en muffinsplåt noga med smör. Jag brukar ställa in formen i några minuter i den varma ugnen. När du sedan smörjer formarna med smör smälter smöret lite och det blir lättare att komma åt överallt.
Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda i 225 °C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.
 
Servera med sylt, bär, grädde eller vad du gillar allra bäst!
 
 

9
Kommentera

5 snabba middagar- klara på 30 minuter!

quorn, quorngryta
Kalendern säger första veckan i februari och vi borde ha vinter. Men här har blåsipporna börjat blomma och videkissarna slagit ut efter vägen. Och själv kan jag inte bestämma mig för om det ändå är lite skönt att slippa all snö vi annars brukar få. Eller om det är himla sorgligt. Som om vi liksom går miste om en hel vinter.
Men som sagt, där ÄR ändå rätt kyligt ute, och nu har vi tassat in i den månad då de flesta av oss får spendera tid hemma i soffan, med nässpray, alvedon och pappersnäsdukar nära till hands. Därför tänkte jag att det passar bra att tipsa om 5 snabba middagar- klara på 30 minuter! Jag gillar ju grytor och röror av alla dess slag. Så den här veckan blir det värmande, närande och tröstande recept. Som bara tar dig ca 30 minuter att laga iordning. Fint va?
 
Ajvargryta med quorn lagar du till på ett litet kick. Det är dessutom himla gott att ha i matlåda om det råkar bli något över.
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Snabblagad lax i vitlökssås är en riktig räddare i nöden. Lite creme fraiche, örter, citron och vitlök är allt som behövs. Ja och så fisk såklart!
currykyckling, curry
Klassikerna kyckling i currysås är lika poppis nu som för 30 år sedan. Lättlagat och himla gott, det är allt jag begär av vardagsmaten ändå.vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Förra veckans stora fullträff: linsstroganoff. Dra mig baklänges så gott! Dessutom är det enkelt att laga mycket av det och ha som matlåda.
färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar
Sugen på något helt annat än mumsiga grytor? Gör du mina asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk. Supergoda och rysligt enkla att laga!
Förutom att det är måndag, så är det faktiskt morotskakans dag idag. En himla fin dag, väl värd att fira.
Nu ska vi ha restfest här hemma. Himla fint att starta veckan med att få frossa i rester och slippa laga kvällsmat tycker jag!
 

1
Kommentera

6 smarriga recept till fredagsmyset

snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Det är dags för fredagsmys om det så är det sista jag gör, snart är det fredagsmys.
Någon mer som kommer ihåg jingeln från OLW?
Själv känner jag mig superladdad inför lite fredagsmys. Det var flera veckor sedan vi var hemma hela familjen en fredag, så det är lite efterlängtat. Och vad passar då bättre än 6 smarriga tips till fredagsmyset?
Så idag tänkte jag tipsa om allt från bästa tacomyset till lite gott att äta både innan och efter maten. Som min pizza bianco. Alltså mums! Den är så god och passar perfekt att starta fredagsmyset med.
tacopaj
Vad är en fredag utan tacos? Jag gillar att göra tacopaj. Så himla gott och väldigt smidigt måste jag säga. Dessutom är det himla fint att ha en bit tacopaj eller två över till lördagslunchen.
tacopizza på tortillabrödOrkar du inte göra en paj? Men ändå är sugen på tacos? Gör då en tacopizza. Plättlätt fredagsmat där pizzabottnen är gjord av tortillabröd.
 
fruktfat med nutelladipp
Och så till det bästa, det goda efter maten. Gör ett stort fat med frukt, kex och NUTELLADIPP! Alltså mums! Det bästa som finns är när man har gäster och ställer fram ett sånt här härligt fat. Det brukar bli succé!
glass utan socker, glass utan glassmaskin
Är du sugen på något fräsch och enkelt efter maten, då rekommenderar jag verkligen den här smarriga glassen. Gjord på bara två ingredienser och helt utan glassmaskin.
hemgjorda grönkålschips
Gillar du istället något salt till fredagsmyset? Gör då en omgång grönkålschips.  Mumsfillibabba!
Vad ska ni äta för gott till kvällen?

10
Kommentera

Stekta rotfrukter

inlägget innehåller annonslänkar
grönsakssvarv, rotfrukter, grönsaker
Jag är som ni vid det här laget kanske vet en riktig grönsaksmänniska. Jag gillar helt enkelt grönsaker i de flesta former. Så för lite drygt ett år sedan köpte jag en grönsakssvarv. För att liksom enklare kunna fixa grönsaker som passar till maten.
I veckan åkte den fram, efter att ha sett ett inlägg på Fannys instagram om just svarvade, stekta rotfrukter. Jag blev helt enkelt inspirerad.
Så jag rotade igenom kylen och hittade två palsternackor, en kålrot, rödkål och färsk persilja. Har man ingen svarv och inte heller känner för att investera i en går det såklart bra att använda en mandolin, riva eller strimla riktigt fint. Men jag måste säga att det blir snäppet bättre när man svarvar grönsaker/rotfrukter.
grönsakssvarv, rotfrukter, grönsaker
 
Många rotfrukter blir ju väldigt söta och goda när de steks, därför lät jag både palsternackan och kålroten stekas i olja tills den blev mjuk. Sedan blandade jag bara i rådkål och persilja. Så blev det lite kontrast i både konsistens och smak.
Det här serverade jag till en klassisk vegofärssås. Tillsammans med pasta för den som önskade.
grönsakssvarv, rotfrukter, grönsaker
Ett himla bra sätt att äta rotfrukter på tycker jag!
Svarvade, stekta rotfrukter:
2 palsternackor
1 kålrot
olja att steka i
2 tsk buljongpulver
1/4 rödkålshuvud
färsk persilja
salt
Skala palsternacka och kålrot. Svarva, riv eller skiva den fint. Stek i lite olja tills den mjuknat. Tillsätt buljongpulver. Svarva eller skiva rådkålen fint och blanda i tillsammans med hackad, färsk persilja. Smaka av med salt. Det skulle säkert vara gott att pressa över lite citron. Och kanske riva över lite ost.
Men jag serverade rotfrukterna precis som dom var. Hur gott som helst!
Svarven jag använder hittar ni här. Den passar även perfekt att använda till min treveckorssallad.
På tal om rotfrukter, så hittade jag även det här smarriga receptet på  kryddiga gnoccis med sötpotatis och rotselleri hos Sandra, såg hur gott ut som helst ju!

4
Kommentera