Inlagd rödkål till jul

rödkål till jul
12 dagar kvar till jul hörrni. Hur känns det? Jag känner mig ändå rätt i fas. De flesta julklapparna är klara och de som är kvar har jag nog koll på känns det som. Den kommande helgen är det fullt ös med flera luciafiranden, lite jobb, julkväll med goda vänner och så ska vi äntligen hämta hem en kattunge på söndag. Till barnens stora lycka. Sebastian är inte lika överlycklig precis..
Jag är som ni vet vid det här laget en storälskare av kål. I alla former. Förutom en. Och det är kokt kål. Det går bara inte. Trotts mina tyska gener vänder det sig lite i min mage när jag känner lukten av varm rödkål. Det går bara inte.
Därför tänkte jag testa att göra inlagd rödkål till jul istället. För det är himla vackert men också gott på julbordet!
rödkål till jul
I många inläggningar är det en hel del socker. Men jag har dragit ner på det i den här inläggningen. Dels för att jag inte riktigt gillar att det är så sött, men också för att vi kommer äta upp kålen på ett litet kick, så den behövs inte som någon konserverande effekt. Men gillar man en mer söt variant, öka på mängden socker.
Inläggningen är god att smaksätta med både kryddpeppar, kanel, lagerblad, nejlika och stjärnanis. Det sistnämnda är jag inte helt förtjust i. Men om du är det-kör på!rödkål till jul
Jag vägde inte hur mycket kål jag använda. På grund av att min hushållsvåg precis gått sönder. Men jag rev kål som fyllde ungefär 1 1/2 L. Och det blev precis lagom till den här mängden vätska.
Inlagd rödkål till jul:
2 dl vitvinsvinäger
5 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk kryddpeppar
5 lagerblad
3 hela kanelstänger
Blanda ättika, vatten, socker, salt, kryddpeppar, lagerblad och kanel i en kastrull. Värm tills allt socker lösts upp.
Skiva rödkål tunt (jag använder alltid en mandolin, gillar det bäst). Lägg kålen i en burk och slå ättikslagen över. Sätt på locket och låt stå svalt och mörkt fram tills det är dags att äta den!
Perfekt att ha till julbordet!

1
Kommentera

Griljerad helgspecial med hemgjord äppelchutney

i betalt samarbete med Quorn Sverige
Nu är det inte många dagar kvar till jul. 13 för att vara helt exakt.
Och kanske är julen 2019 den julen det finns ett vegetariskt alternativ på julskinka, även hemma hos er? I höstas när jag tog fram ett helt gäng recept åt Quorn var nämligen griljering till deras Helgspecial ett av recepten. Skär man den i tunna skivor och äter tillsammans med de klassiska tillbehören- ja då funkar det utmärkt som ett alternativ till klassisk julskinka för den som så önskar! Vilket är himla bra så det kan finnas något för alla på julbordet.

Att tillaga och griljera en Helgspecial är verkligen inte svårt. Låt plasten sitta kvar runt den när den tillagas i ugnen, men glöm för allt i världen inte att picka hål på den. Annars går det som för mig. Och du får storstäda ugnen…
 

Griljering:

ca 4 msk hemgjord senap
1 msk farinsocker
salt & peppar
4 msk ströbröd

Blanda samman senap, socker, salt och peppar. Bred detta över Quorn helgspecial. Griljera i cirka 10 minuter i 200°C eller tills den fått fin färg.

Äppelchutney:

3 äpplen
2 rödlökar
1/2 dl farinsocker
1/2 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 kanelstänger
2 msk färsk ingefära

Kärna ur äpplena och skär dom i bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp socker, vatten, vinäger i en kastrull. Riv ingefäran och blanda i den. Tillsätt äppelbitar, rödlök och kanel. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll upp på en ren burk och förvara i kylen.

 
Ät din griljerade helgspecial tillsammans med senap, äppelchutney och ett gott bröd!
 
 

2
Kommentera

Saffransskorpor på gamla bullar

skorpor på torrt brödNågon mer som råkat ut för att det blivit några saffransbullar kvar, som tillslut är så torra och tråkiga att knappt fåglarna vill ha dom? Det är liksom lätt hänt. Eller som i det här fallet. Att man totalt misslyckas med en plåt saffransbröd. Så man har en hel kasse med bullar som inte går att äta. men man heller inte riktigt vill slänga. Vet ni bad man gör då?
Jo då gör man dom ännu torrare och kallar dom för skorpor. Bra va?
skorpor på torrt bröd
Skämt å sido så är det faktiskt ett väldigt bra sätt att ta tillvara på gammalt fikabröd. Oavsett om det är saffransbullar eller kanelbullar. För visst är det tråkigt att behöva slänga sånt man faktiskt lagt ner tid på att baka!skorpor på torrt bröd
Och inte är det svårt heller. Allt du behöver göra är att skära bullarna i skorp-bitar, lägga ut på en plåt och torka i 100°C i ca två timmar. Öppna ugnsluckan då och då. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka över natten.
Hur länge skorporna behöver gå i värmen beror såklart på hur stora dom är och hur torra dom är från början. Minna innehöll mandelmassa vilket gjorde att dom fick gå aningens lite längre.
 
Vips har man förvandlat en torr eller misslyckad kaka till något mumsigt att doppa i glöggen.
 
Fiffigt va!?
 

0
Kommentera

10 pepparkaksrecept till pepparkakans dag

hemgjord kristyr, hård kristyr, kristyr till pepparkakshus
Idag är det ingen vanlig dag. För idag är det 9 december, Anna-dagen och pepparkakans dag. En dag väl värd att fira helt enkelt!
Oavsett hur och om man firar denna dag har jag något för dig, jag har nämligen gjort en lista på 10 härliga pepparkaksrecept. Eller, rättare sagt recept där pepparkaka ingår eller det smakar pepparkaka.
Som mitt bästa recept på kristyr! Passar perfekt att dekorera färdiga pepparkakor med om man inte orkar/hinner baka egna.krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Gör en krämig och smarrig pepparkaksglass- helt utan glassmaskin! En favorit så här i juletid!
pepparkakssnittarAxels pepparakakssnuttar är en kär favorit såhär till jul. Enklare än pepparkakor att baka och faktiskt precis lika goda!
adventsmingel, dessert, efterrätt julJulens juligaste dessert gör du såklart av pepparkakor. Vad annars liksom? Perfekt till glöggminglet eller som dessert på självaste julafton kanske!recept klassisk mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka vänner, visst är det något speciellt med det? Saftigt, gott och bara helt underbart!pepparkaksbollar, veganska, vegan
Små runda, söta och fina pepparkaksbollar. Perfekt att baka idag om tiden är knapp men ni ändå vill äta något mumsigt! Helt veganska är dom dessutom!
Ett projekt som kräver aningens lite mera tid är min pepparkakskladdkaka. Iallafall om man väljer att dekorera den så här! Men man kan såklart bara baka sig en pepparkakskladdkaka. Och vara nöjd med det.

Alltså kombinationen pepparkaka och choklad. Det är  nog min nya favorit! Så himla gott! Därför är den här chokladmoussen med smak av pepparkaka en riktigt favorit hos mig!pepparkaksgrottor, småkakor, julkakor
Små fina pepparkaksgrottor, ett juligt alternativ till de älskade hallongrottorna!
skurna pepparkakor
Skurna pepparkakor. Det är ändå min absoluta favorit när det kommer till jul. Ingen jul utan dessa kakor alltså! Jag har redan bakat en omgång, men det blir minst en till innan jul, det är jag säker på!
 
Jag hoppas ni får en himla fin måndag!

0
Kommentera

Pepparkakskladdkaka


Jag hoppas ni alla haft en riktigt fin andra advent. Det har vi<3
För er som vill bjuda på något lite annorlunda så här i juletid vill jag tipsa om den här pepparkakskladdkakan. Som jag klätt in med dekorerade pepparkakor. Som en lite enklare variant av pepparkakshus. Blir verkligen i ögonfallande och lite kul!
Idag föll snön ner med stora vita flingor och hela världen blev sådär himla vit och härlig. Sen började det regna och nu har vi 5 grader varmt. Så typiskt liksom.

Man behöver såklart inte sätta dit pepparkakorna runt kladdkakan. Man kan ju servera den precis som den är. Men visst blev det lite fint?
Pepparkakskladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
ca 2 msk pepparkakskrydda
 
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao och vanilj. Pepparkakskryddorna och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ha i smeten. Grädda i 180°C i 15-20 minuter. Låt kladdkakan svalna.
Pepparkakorna runt huset har jag gjort av vanlig pepparkaksdeg som jag kavlade ut. Sedan klippte jag ut mallar i bakplåtspapper och skar ut bitarna. Gräddade dom och när dom svalnat dekorerade jag med kristyr.
På baksidan av varje pepparkaksbit satte jag lite kristyr och tryckte fast mot kladdkakan. Jag höll fast den en stund så den skulle fästa ordentligt. När alla sidorna satt fast dekorerade jag med mer kristyr.och lite florsocker.
 
Jag hoppas ni alla haft en riktigt fin andra advent <3

1
Kommentera