10 recept på julgodis

 
wienernougat
Passa på att göra julgodis redan nu i helgen! Jag har knåpat ihop en hel lista med 10 goda recept på julgodis. Allt från klassisk knäck till fudge, veganska pepparkaksbollar och doppade fikon. Det finns något för alla alltså!
En riktig klassiker är wienernougat. Och vet ni, det är faktiskt riktigt enkelt att göra själv! Plus att det är otroligt gott!
pepparkaksbollar, veganska, vegan
Ett nytt recept för i år är hemma hos oss är de här veganska pepparkaksbollarna. Lätta att göra och supergoda!
saffransfudge
Saffran hör ju verkligen julen till, så därför var jag tvungen att ta fram ett recept på saffransfudge. Fudge som liksom bara smälter i munnen. Så otroligt gott!julgodis, saffran, kola
När vi ändå pratar om saffran, har ni testat saffranskola med flingsalt? Så gott!
gräddkola med brynt smör
Ett av bloggens mest alla populära recept på julgodis är utan tvekan gräddkola med med brynt smör.klassisk knäck, recept, jul
Ingen jul utan knäck! Det är helt klart mitt favoritjulgodis! Och helst ska det inte piffas till med massa konstigheter. Bara finhackad mandel. Jag provade att strö lite flingsalt över vissa. Självklart blev det gott, men allra godast är helt klassisk knäck!knäckklubbor, knäck, knäckstrutar, kolaklubbor, dansukker
Vill man inte äta knäcken i knäckformar kan man alltid göra fina små knäckklubbor istället! Det här var hur mysigt som helst att göra!
recept brända mandlar
Någon mer här som älskar brända mandlar? Vi köper det alltid på marknader. En liten påse räcker. Sedan är man rätt nöjd. Men visste du att det är rätt enkelt att göra själv?
chokladdoppade fikon¨Vill man göra det lite enkelt för sig, ja då ska man kolla in de här två sista recepten. Och faktiskt är det två av mina favoriter. Chokladdoppade fikon är så lätt att göra och blir riktigt gott!

Jag är ju en sådan person som gillar frukt och mandel. Jag vet, det ÄR ett tecken på att man inte är 20 längre, men så får det vara. En variant på denna choklad hittar ni här. Små fina frukt och mandelchokladbitar. Lätt att göra och inte så sött och sliskigt!
 
Vilket julgodis är din favorit?

4
Kommentera

Saffranskola med flingsalt

julgodis, saffran, kola
Hej, Här är det tidig lördagmorgon och jag smög ner från familjen och sitter i köket med tända ljus och jobbar en stund. Ibland kan det bara vara så skönt att få börja dagen så. Även om det  är med jobb, så bir det en lugn och fin morgon. Efter snart tre helt galna månader känner jag äntligen hur jag snart har bockat av alla stora jobb som ska vara klara inför jul och början på 2019. Så otroligt skönt måste jag säga. Sedan tar jag och barnen jullov. Jag kommer såklart uppdatera bloggen precis som vanligt. Men inga större jobb är inplanerade förrän början på nästa år. Det känns riktigt bra faktiskt! I helgen tänkte jag hinna med lite mer fix av julgodis. För man kan ju faktiskt göra julgodis här helgen. Och spara till jul. Det går hur bra som helst. Man behöver inte stå i sista stund dagarna innan jul. Idag tänkte jag bjuda på ett nytt recept här hemma, nämligen saffranskola med flingsalt.
julgodis, saffran, kola
Jag älskar att koka olika sorters kola. Det finns så många olika goda sätt att smaksätta kola på! Jag var först lite osäker på hur det skulle bli med saffran. men det blev toppengott verkligen! Så det kan jag varmt rekommendera!
Idag ska vi ha julbord här hemma med några vänner. Tyvärr blev ena familjen magsjuk i veckan. Så trist. Inatt vaknade Axel med näsblod och innan jag fattade vad som hände var jag helt övertygad om att han var på gång att spy. Men det var bara lite vanligt näsblod, som tur var!
När frukost och allt stök är avklarad tänkte jag åka in och träna, efter det styr bilen mot Ica och sedan hem och fixa massa god julmat. Ska bli så mysigt!
 
Vill man så går det fint att ha i kokos eller kanske mandel i kolan också. Men jag föredrar att ha den helt ren. Men det är ju helt en smaksak hur man gör med det 🙂
 
Saffranskola med flingsalt:
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 msk glukossirap
3 dl strösocker
2 pkt saffran
flingsalt
Smält smöret i en gryta. Tillsätt grädde, sirap, glukossirap och socker. Rör om väl och låt koka tills kolan når 125°C eller klarar kulprovet. Rör i saffran och en nypa flingsalt. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och ha i kolasmeten. Låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär kolan i avlånga stänger och tvinna dem. Skär sedan kolan i mindre bitar. Strö lite flingsalt över. Rulla gärna in saffranskolan i bakplåtspapper, då klibbar de inte ihop med varandra.
 
 

1
Kommentera
ANNONS

Krämig pepparkaksglass- utan glassmaskin

I annonssamarbete med Dansukker
krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glassIdag tänkte jag bjuda på ett av mina favoritrecept, nämligen en krämig pepparkaksglass. En glass som du gör helt utan glassmaskin. Bra va! Jag gillar recept som du enkelt kan förbereda i god tid och sedan bara ta fram när man ska fika eller när det är dags för dessert. Jag har smaksatt glassen med pepparkakor, för det finns knappt något mer juligt än det, eller hur?

Den här glassen går egentligen under namnet semifreddo, vilket betyder halvfryst. Och precis så blir den här glassen. Den blir inte alls hård och isig. Utan len, mjuk och helt underbar god!

 krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass

Tyvärr kan just glass lätt bli lite isig. Sådär så att iskristaller bildas. Men för att förhindra detta brukar jag använda mig av glykossirap från Dansukker när jag gör glass. Glykossirap är en slags sirap som utvinns ut vetestärkelse och är en blandning av olika sockerarter.
Den passar även bra att ha i när man kokar kola. Och det för att motverka att kolan kristalliserar sig och blir grynig.
 

Istället för vanligt strösocker testade jag att göra den här glassen på farinsocker. Det är ett slags socker jag starkt förknippar med julen. Då min mormors syster Barbro alltid bakade ett bröd som det var farinsocker i. Farinsocker har en mörk. lite karamellig ton som passar utmärkt ihop med pepparkakssmaken.
Men visst är det lite fascinerande det där, hur smaker och dofter kan väcka minnen till liv. Att det faktiskt räcker med att jag tittar på den där förpackningen med farinsocker för att jag ska komma ihåg hur Barbro alltid kom på julafton och hade ett par limpor bröd med sig?
 
Här hittar du fler av Dansukkers härliga produkter.
krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Jag tycker den här glassen blir absolut godast om man serverar lite syrliga lingon till. Det blir en perfekt kombination med allt det söta från glass och pepparkakor. Plus att det blir otroligt vackert!

Krämig pepparkaksglass:
4 ägg
1 dl farinsocker
1 dl glukossirap
4 dl vispgrädde
200 g pepparkaksdeg
pepparkakor och lingon till dekoration
Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggulor, farinsocker och glukossirap pösigt i en bunke. Vispa grädden tjock i en annan. Vispa sist upp äggvitorna. Grovriv  ner pepparkaksdegen i äggulorna och rör i grädden. Vänd sist i de uppvispade äggvitorna. Fyll en avlång form (en brödform fungerar fint) med glassmeten. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i cirka 4 timmar. Efter 1 timme, krossa pepparkakor och strö över den halvfrusna glassen. Fortsätt sedan att frysa glassen i minst 3 timmar till.
Tag ut glassen cirka 30 minuter innan servering. Strö över krossade pepparkakor och lingon.

Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en kommentar <3

6
Kommentera

Saffransbröd med vit choklad

saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
Nu börjar det närma sig. Liksom på riktigt. Nu känner man, att det inte är långt kvar till ju. För i morgon är det lucia och det är ju liksom lite av ett landmärke. Har man tagit sig förbi lucia, ja då är det snart jul!
Och självklart är det fritt fram att äta hur många lussekatter man vill den 13 december. Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan. Men helt vanliga lussekatter, det är inte min grej. Det är lite torrt och tråkigt tycker jag. Dom kan vara goda när de precis svalnat så mycket att man kan äta dom. Men sen. Mest torrt.
Istället brukar jag göra saffransbröd med någon form av fyllning. Hemma hos oss har den här varianten på saffransbröd med vit choklad blivit en tradition vid det här laget och ett måste till jul!
 
saffransbullar med vit choklad, saffransbröd, lussekatt
De är dessutom ruskigt lättbakade och går fortare än att stå och snurra lussekatter.
Släkten önskar sig alltid dessa bullar till julafton. Så för att slippa stå där dagen innan jul och baka (eller behöva tina upp redan gräddade bullar) brukar jag baka en omgång så här lagom till lucia. Istället för att låta bullarna jäsa en andra gång och sedan grädda dom, klär jag en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och placerar sedan ut ett gäng bullar i formen. Täck med plast och in i frysen. På julaftons morgon tar jag sedan fram formen och låter bullarna tina i rumstemperatur. När vi klarat av all julmat brukar det vara lagom att pensla bullarna, strö över pärlsocker och sedan grädda hela formen. Till kaffet sedan har bullarna svalnat och vi kan få nygräddat saffransbröd med vit choklad på julafton. Hur underbart som helst! Jag har gjort så här i flera år nu och det fungerar toppenbra!
Saffransbullar med vit choklad, ca 50 st:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna helt.
Smula ner jästen i en degbunke och slå degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 200°C. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!
 
Till helgen tänkte jag samla alla mina bästa saffransrecept i ett inlägg. Men tills dess kanske ni vill kolla in mina släta bullar med vit choklad. Dom är också supergoda!

2
Kommentera

Recept på klassisk knäck


Hej i stugorna. Hela dagen idag har jag haft onsdag. Och lätt panik. Men flera gånger har jag fått påminna mig om att det bara är tisdag. Det är inte onsdag. Men det verkar bara inte gå in idag. Så kom Sebastian hem och han hade också haft onsdag hela dagen. Jag tror vi är två som behöver lite ledigt nu 🙂 Idag har jag julstökat runt i köket för fullt, Kokat knäck och kola och bara lyssnat på julmusik. Hur härligt som helst faktiskt! För jag har kommit på att även om jag haft min blogg i över 10 år nu, så finns det inte ett enda recept på klassisk knäck!? Och jag som älskar julgodis. Så det var bara att ta fram grytan och kavla upp ärmarna!
 
klassisk knäck, recept, jul
 
Sen måste vi faktiskt fira lite också. Mitt i allt julstök. Det är nämligen så att jag nått 20 000 följare på Instagram. Om man tänker sig 20 000 personer framför sig. Så är det rätt mycket. Fast bland alla miljoner instagramföljare som finns, så är ju inte 20 000 mycket. Men i kommunen där jag bor, där är vi cirka 23 000.. Så snart har jag alltså fler följare än vad det är invånare i min kommun. DET känns rätt märkligt faktiskt.  Om ni inte redan följer mig, så klicka er in på Instagram och gör det på stört! linneasskafferi heter jag där!klassisk knäck, recept, jul
Den här gången blev knäcken P E R F E K T. Inte stenhård. Inte mjuk. Den lossnade lätt från pappret och liksom smälte i munnen. Knepet? Jo det är att införskaffa sig en kökstermometer. Kulprov i all ära, men det blir mer exakt med en termometer. Och med det ett bättre resultat. Om man nu inte är en riktig fena på att koka knäck och liksom ser och känner på sig när den är klar.
Men mitt bästa tips är att använda sig av en termometer! När har knäck då rätt temperatur? Ja det är en smaksak. Men jag tycket knäcken blir allra bäst om den får bli 127 °C. Då är den inte så hård att man bryter sänder tänderna. Men heller inte en seg kola. Jag tycker hellre att knäcken får bli lite åt det hårda hållet än det sega.
Jag valde att strö lite av mandeln på toppen av knäcken. Det blir så fint! Och vissa knäckformar toppade jag med flingsalt, det blir otroligt gott! Testa gärna det!
Klassiskt recept på knäck:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl hackade mandlar
2 msk smör
knäckformar
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Blanda om väl och låt koka upp. Koka sedan utan lock tills knäcken kommer upp i cirka 127°C. Ha i finhackade mandlar och smör. Rör om väl och fördela i knäckformar. Låt stå framme i rumstemperatur och svalna.
 
Har ni börjat fixa med julgodiset än för i år? Vad har ni isåfall gjort?

2
Kommentera