5 värmande grytor och gratänger

vegetarisk kikärtsgryta
Någon sa att i september, då kommer den där värmen vi väntat på hela sommaren. Då blir det en rejäl värmebölja. Men jag bunkrar upp med 5 värmande recept på grytor och gratänger. För här lyser både sol och värme med sin frånvaro! Man kan faktiskt säga att det är raka motsatsen till sol och värme när man blickar ut genom det regnvåta fönstret. Det är liksom höst.
Men jag hänger inte läpp för det. Nej istället gör jag en djupdykning och rotar fram de recept som passar sig allra bäst en dag som denna. Nämligen värmande grytor och gratänger. Kanske vore det gott med en rykande het skål med soppa också. Men det tar vi nästa vecka!
Jag personligen tycker att just grytor och gratänger är bland den bästa sortens mat. Blanda i av allt du tycker är gott eller råkar ha hemma och vips står middagen på bordet! Ja nästan i alla fall.
Först ut- min älskade kikärtsgryta. Den här har jag gjort så många olika varianter på! Och den gör sig dessutom riktigt god i matlåda!
kycklingratäng med ajvar
Kycklinggratäng med ajvar, det är min räddare i nöden. Har jag bara kyckling och en burk ajvar hemma, ja då är middagen räddad. Självklart är det gott att piffa till det hela med lite mer godsaker, fetaost och oliver är kompisar som verkligen passar bra i den här gratängen. Har ni inte testat-GÖR DET!
vegetarisk böngryta i crock pot
En vegetarisk böngryta som fått koka länge i min Crock Pot– det är grejer det. Massor med grönsaker, bönor och kryddor. Och allt står färdiglagat när man kommer hem från jobbet. Hur bra är inte det egentligen?
 
kotlettgryta med svamp
Det här är ett riktigt uppskatta recept här på Linnéas Skafferi. Och ikväll blir det en variant av denna. Fast kanske vegetarisk. Vi får se vad jag får till. En god kotlettgryta med svamp som det passar utmärkt att servera lite råris och stekta bönor till! Riktig höstmat!
fisk i ugn med skagenröra
Vi äter fisk minst en gång i veckan. Och jag tillagar gärna min fisk i ugn. Det blir enkel och god vardagsmat det som hela familjen gillar.
Den här fisken är riktigt mumsig. Fisk i ugn med skagenröra. Gör det riktigt lyxigt med färsk lax och färska räkor, passar perfekt en fredagskväll!
sega dumlekakor i långpanna
Baka något smaskigt till helgen- vad sägs som sega dumlrerutor? Alltså de här blev såå goda! Ni bara måste testa. MUMS!
Nu ska jag sätta mig och göra en planering för veckan. Det står massor av jobb här hemma på schemat, men också en tur till Stockholm torsdag-fredag som både kommer innehålla jobb och nöje. Precis som det ska vara med andra ord! Hur ser er vecka ut?

2
Kommentera

Sveriges största test av falafel


Hej i stugorna,
 
Jag hoppas att alla haft en riktigt härlig helg!
Förra veckan var jag och hälsade på Amir i hans otroligt fina matstudio. Tillsammans spelade vi in ett klipp till hans YouTube-kanal Rätt Rätt. En kanal där han testat sig igenom sjukt många saker. Så att vi konsumenter slipper gå på massa nitar. Vilken ät egentligen den bästa falukorven, godaste chipsen, bästa bean- ja ni fattar grejen. Amir testar sig igenom allt! Ni hittar även en del recept och annat kul hos honom. Så följer ni inte redan hans kanal, gör det på stört.
Men jag fick äran att testa falafel. Man kan ju tänka sig att färdig falafel som du köper på mataffären kanske inte är något att hänga i julgranen precis. Men vi hittade faktiskt ett par riktigt goda sorter. Och självklart även ett par bottennapp som jag aldrig mer hoppas behöva testa!
Testet var ett blindtest- vi hade alltså ingen aning om vilka märken de var vi testade. Vi träffade på allt från vitlöksstinkande bollar till cylinderformad (!?!?!) falafel och falafel där man helt enkelt missat att mixa kikärtorna. Hiss och diss, högt och lågt!
 
Det var sjukt kul att få hänga med Amir i hans superfina matstudio (som ligger vägg i vägg med Saluhallen Slakteriet i Västerås) och jag hoppas att det inte var sista gången vi hittade på något ihop! Jag och Amir är båda med i p4 Västmanland en gång i månaden och innan vi spelade in detta sände vi lite radio ihop. Så under hösten/vintern blir det min tur att bjuda hem både radio och Amir till mitt kök och baka något smarrigt!
Nu är det dags för lite mera jobb, en stund på yogamattan och sen är det tack och godnatt för den här veckan. I morgon väntar ni spännande utmaningar!

4
Kommentera

Svart eller guld?

smördegsrutor med äpple
Hej underbara fredag!
Efter regn kommer solsken sägs det och idag stämmer det! Igår öste regnet ner precis hela dagen här. Det tog liksom aldrig slut! Men idag vaknade jag upp till strålande sol från en klarblå himmel. Så underbart.
Fredagar innebär att Isac är hemma från förskolan, så vi har haft en lugn morgon med frukost framför tv´n. Han kollar igenom alla sina favoritprogram och jag passar på att jobba lite. Om en stund ska vi klä på oss och cykla hem till min mormor och morfar för lite fredagsfika. Sen kommer Axel hem med bussen från skolan. Nya rutiner på fredagar för oss, men det känns bra. Lite lyxigt att få ensamtid med Isac. Det händer så sällan annars.
Idag här på bloggen tänkte jag idag tipsa om ett superenkelt recept som passar utmärkt nu till helgen. Nämligen frasiga äppelrutor med glass och kolasås. Ett recept som det nästan är omöjligt att misslyckas med. Men känns riktigt lyxigt! Kolla in receptet och testa!
 
svarta och guldbestick jotex
Jag är på jakt efter lite nya rekvisitabestick. Och snubblade över de här otroligt fina besticken här om dagen, men jag kan inte bestämma mig. Är de i svart finast? Eller de i guld? Vad tror ni?
 
 
Resa-med-barn-180-e1504032349126
Sen måste jag även tipsa er om min fina bloggkollega Satu. Just nu är hon gravid med barn nr 8 och hos henne kan ni läsa om allt som rör familjelivet. Vilket är en hel del om man har 7 härliga barn och nr 8 på g. Och hennes barn är verkligen härliga och så otroligt väluppfostrade. Man skulle kunna tänka sig att det är fullt kaos med 7 barn, men varje gång jag träffat hennes barn har de varit som små änglar. Vilket jobb hon gör! Så otroligt imponerad <3
Just nu har Satu en riktigt fin tävling på sin blogg för er med barn som gillar Bilar. Kika in på stört och var med och tävla!
 

 
Jag vet inte hur manga gånger jag lyssnat på den här fantastiska covern på Ed Sheerans Castle on the hill den senaste veckan!? Helt klart min senaste favorit <3 Tips, tips, tips!
Nu ska vi hoppa ur våra pyjamasar och kicka igång den här fredagen! Jag önskar er en riktig härlig start på helgen!
 

0
Kommentera

Snabb äppelcheesecake


snabb äppelcheesecake
Hej du ljuva äppeltid! Idag hade jag besök i köket av p4 Västmanland och vi tog tillvara på några av äpplena jag hade i trädgården och gjorde en snabb äppelcheesecake.
Idéen till den här härliga desserten fick jag när jag kom och tänkta på av mina favoritdesserter. Nämligen snabb cheesecake i glas och kokta päron med vanilj och ingefära. Och så tänkte jag, varför inte helt enkelt kombinera dom två. Lite som Joey i Vänner: meat good custard good jam good. Vad kan liksom bli dåligt?!
snabb äppelcheesecake
Och dra mig baklänges så gott det blev! Härligt len och krämig cheesecake-kräm, tillsammans med härligt kryddiga frukter. Så gott! I orginalreceptet har jag använt mig av päron, men nu tog jag äpplen och det gick precis lika bra. En perfekt dessert att svänga ihop när man är sugen på något riktigt, riktigt gott men inte har tid att stå så länge i köket.
De kokta äpplena kan du göra i ordning i god tid och bara låta bli lite rumstempererade. Vips så kan du slänga ihop en urgod dessert på bara ett par minuter!
snabb äppelcheesecake
Idag har vi riktigt ruskväder här. Det är grått och regnet öser ner. En dag man helst spenderat inne med tända ljus och en bra bok. Då får man meddelande från sin vän och kollega Jessica, som råkar befinna sig i Grekland. Brun som en pepparkaka och med scener som tagna ur filmen Mama Mia! Men jag är inte alls avis, nej inte alls.. Men hon har skrivit så fint om mig och bloggen, så även om jag är ordentligt avundssjuk tycker jag att ni kan gå och kolla in hennes blogg!
 
Äppelcheesecake i glas 4 glas:
3 stora äpplen
ev 1 msk calvados
1 tsk malen ingefära
1 krm äkta vaniljpulver
1/2 tsk kardemumma
 
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
krossade digestivekex
nötter
Skala och kärna ur frukten. Skär den i små bitar. Ha upp frukten i en kastrull och sätt medelvärme på spisen. Frukten kommer att släppa ifrån sig vätska efter en liten stund. Om det ändå känns för torrt, tillsätt en matsked vatten eller så. Se till att röra om så det inte finns någon risk att det bränner fast i botten. Koka frukten tills den är riktigt mjuk, tillsätt calvados och kryddor. Rör om väl.
Mosa sönder fruktbitarna, men spar ett par så du inte får en helt slät fruktpuré. Tag av från plattan och låt svalna.
Vispa grädden, inte allt för hårt. Blanda creme cheese med socker och rör ner detta i grädden. Vispa tills du får en klumpfri kräm.
Varva cheesecakesmeten, krossade digestivekex och de kokta äpplena i fina glas. Hacka lite nötter och strö på toppen. Ät direkt!
 
Ni bara måste testa! Så otroligt gott! Bästa desserten i höst 🙂

0
Kommentera

Picklad rödlök


pickladlok-2
Picklad rödlök, en snabbinlagd rödlök som passar utmärkt till kött, fisk, kyckling eller vegetariskt.
Den mesta maten blir faktiskt lite roligare om man toppar den med picklade rödlök. För att inte tala om att den blir otroligt vacker då rödlökens röd/lila färg liksom blir ännu mer magentafärgard när man lägger in den.
Nu kanske ni känner att det är helt övermäktigt för er att hålla på att lägga in saker. Men jag lovar er, varenda kotte kan utan problem göra det här. Så enkelt att fixa men blir så gott! Det är dessutom en lite rolig present att ge bort! En fin burk och lite fina snören, så har du en perfekt gå-bort-present <3
picklad rödlök snabbinlagd rödlök
Att göra inlagd, eller picklade rödlök har ju varit riktigt inne att göra i flera år nu. Och trenden verkar inte dala heller. Den vackra picklade rödlöken finns fortfarande med i massor av recept och det är något vi verkligen tagit till våra hjärtan. Helt förståeligt, det är ju så gott!
Testa att piffa upp tacosen på fredag med lite picklade lök. Eller om ni ska grilla! Gott på både kött och vegetariskt, jag lovar 🙂
Någon frågade förut hur det gått för Axel som börjat i förskoleklass och jag var lite orolig för hur allt skulle gå. Med ny skola, nya (förhoppningsvis) vänner och rutiner. Jag kan säga som så, att det är helt omöjligt att få med honom hem från fritids på eftermiddagarna. Han trivs som fisken i vattnet. Och mammahjärtat mår bra! Så himla skönt att det funkar 🙂 Hur går det för er andra som skolat in, bytt skola eller så nu till hösten? Trivs era barn?
 
Picklad rödlök:
2 stora rödlökar
1 msk socker
1 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
flingsalt
Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att äta.
Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.
Gillar du att lägga in saker? Eller köper du hellre färdigt från affären? Själv tycker jag inlagd rödlök är precis lagom ansträngande att pyssla med.

3
Kommentera