Solskensbullar med vaniljkräm- nattjästa

solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Alltså på riktigt, finns det något finare än att bjuda på hembakade bullar till fika? När livet liksom snurrar lite fort känns det som höjden av lyx när någon tagit sig tiden att göra hembakade bullar. Kanelbullar är alltid ett säkert kort. Men ibland, till kalas eller så kan det vara kul att göra något annat. Som solskensbullar.

solskensbullar

En slät, sockrad bulle. Fylld med vaniljkräm. Eller äppelmos om man gillar det? Testade även att fylla dom med kolasås. Gott, men inte lika gott som vaniljkräm var familjens utlåtande.

Här skiner solen med sån kraft att jag tror våren kommer att explodera. På bara 3 dagar har både blåsippor, tussilago och vitsippor slagit ut här. Och jag har fått ett rejält myggbett under ena foten. Hej vår!solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Bullarna kalljäser jag över natten på ett svalt ställe. Bäst då är att lägga degen en burk med lock. Ställ gärna något tungt på locket ifall det är rejält med jäskraft i jästen. Att torka översvämmad deg som pyst över är sådär roligt. Talar av egen erfarenhet här.

Till en deg du gör på kall degvätska och som får jäsa i 12 eller så timmar sådär räcker det gott och väl med en jästbit stor som en lite större ärta ungefär. Ta gärna en ekologisk jäst.

De bullar du inte ska servera direkt fryser jag in utan att pensla och doppa i socker.
Tina bullarna och pensla dom sen med smör och doppa i socker innan servering.

Det blir mycket godare att göra egen vaniljkräm. MEN jag vet hur det är. Ibland orkar man bara inte. Då funkar det fint med marsansåspulver du blandar med kall mjölk. Jag brukar pimpa min genom att byta ut lite av mjölken mot grädde och ha i extra vanilj.

Mina bullar brukar jag spritsa på lite extra vaniljkräm. För att det blir gott. Och för att det blir himla fint tycker jag. Men inget man måste göra.

Nattjästa solskensbullar man vaniljkräm ca 24 st:

5 dl mjölk
6 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 g mjukt smör
ev 1 tsk nymortlad kardemumma
ca 12-13 dl vetemjöl
1 tsk salt

1 ägg till pensling

vaniljkräm

50 g smält smör
2 dl strösocker

Häll upp mjölken i en bunke. Smula i jästen och ha i sockret. Rör om tills all jäst har lösts upp. Ha i ägget. Klicka i smöret och eventuellt kardemumma.
Tillsätt ca 10 dl av mjölet och saltet. Arbeta degen i maskin i 5-7 minuter. Tillsätt mer mjöl efter hand om degen känns för kladdig. Degen ska fortfarande vara lite kladdig, men inte för lös.

Ha upp i en rymlig bunke där degen har plats att jäsa upp. Sätt på locket och ställ på en sval plats och låt jäsa i ca 12-15 timmar eller så.
Ha upp på mjölat bakbord. Dela den i ca 24 bitar och rulla till släta bullar. Täck över bullarna och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Gör sedan en fördjupning i varje bulle och spritsa i vaniljkräm. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Undvik vaniljkrämen.
Grädda i 225 °C i cirka 10-12 minuter.

Låt bullarna svalna och pensla dom sedan med smält smör och doppa i strösocker. Sprita gärna dit en klick vaniljkräm precis så det sticker upp lite. Det blir extra fint!

10
Kommentera

Kyckling satay med jordnötssås

kycklingspett med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås, hur många gånger har man inte beställt in det liksom? Det är en av mina favoriträtter pga älskar jordnötssmör.

Nu är mina språkkunskaper inte dom allra bästa, men jag tror att vi på svenska helt enkelt skulle kunna säga kycklingspett med jordnötssås. Då just ordet satay grillat kött/kyckling på spett.

kycklingspett med jordnötssås

Kycklingspett med jordnötssås är en perfekt middag att tillaga oavsett om det är vardag eller helg. Lägg kycklingen i marinad redan kvällen innan, så fixar du middagen på ett litet kick.

Jag gjorde en härlig gurksallad som jag serverade till. Man kan tro att det är som svensk inlagd gurka med chili. Men det här är något helt annat. Den ska inte göras i lång tid i förväg för att stå och dra. Lagen ska hällas på gurkan precis innan servering.
Sen är det valfritt om man vill ha nudlar eller ris. kycklingspett med jordnötssås

Jordnötssåsen kan du servera både kall och varm. Men jag föredrar när den är lite ljummen. Rumstempererad kanske är ordet.
Jag provade att köra den i micron dagen efter. Det blev inte alls bra. Kanske beror det på att jag är helt värdelös på att hantera mikrovågsugnar. Jag vrider alltid på för lång och hög värme. Om man värmde på den lite mer försiktigt skulle det kanske gå bättre. För mig blev det mest en tjock klump..

Kyckling satay med jordnötssås:

ca 700 g kyckling
1/2 tsk torkad ingefära
1 tsk gurkmeja
2 msk kokossocker (eller brun farin)
1 msk soja
2 msk olja
2 msk fisksås
2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 citrongräs

Skär kycklingen i strimlor. Blanda ingefära, gurkmeja, socker, soja, olja och fisksås.
Skala och finhacka vitlök, salladslök och citrongräs. Rör ner det i marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera, gärna över natten.

Trä sedan upp kycklingen på spett och tillaga i ugn eller på grill.
Sätt ugnen på 225°C och använd grillfunktionen. Lägg alla kycklingspett på gallret och sätt in en plåt under med folie. Plåten under fångar upp all eventuell marinad som droppar av och folien gör att du slipper diska plåten.
Stek i cirka 15 minuter i ugn eller tills kycklingen är klar.

sås:

1 salladslök
1 vitlöksklyfta
2 tsk röd currypasta
1 msk kokossocker
2 dl osötat jordnötssmör med bitar
400 ml kokosmjölk
1 msk soja
1 lime (skal och saft)
salt
ev vatten
ev chiliflakes
jordnötter

Skala och finhacka salladslök och vitlök. Stek mjukt på medelvärme i en kastrull. Tillsätt röd currypasta och kokossocker. Ha i jordnötssmöret och låt det smälta. Rör i kokosgrädde, soja, saft och skal från 1 lime. Mixa allt helt slätt. Låt sedan såsen sjuda ihop i cirka 5 minuter på låg värme.
Smaka av med salt. Späd eventuellt med lite vatten om såsen känns för tjock.

Jag brukar hacka lite saltade jordnötter och blanda i för texturens skull. Vill du ha mer hetta i kan du strö över lite chiliflakes.

Asiatisk gurksallad:

1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 tsk salt

1 hel gurka
1 salladslök
chiliflakes eller färsk chili

Blanda samman socker, vinäger, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna
Skiva gurkan, inte för tunt. Finhacka salladslöken.
Häll lagen över gurkan, lök och chili. Gurkan ska inte täckas av lagen utan bara få smak av den. Tillsätt ev mer salt om det behövs. Servera gurksalladen direkt. Spar den lag som blir över och gör ny gurksallad av vid tillfälle.

24
Kommentera

Rocky road med smak av påsk

rocky road, påsk, påskgodis, choklad påskägg

Påsken närmar sig med stormsteg, bara en dryg vecka bort nu!
Och visst är det lite kul att få göra påskgodis? Jag tycker iaf det. Precis som till jul funkar det finfint att göra rocky roads till påsk.

Vi har ju en laktosintolerant i familjen vilket ibland gör högtider där choklad tar en stor plats lite av en utmaning. Det har blivit bättre, nu finns det lite alternativ till de klassiska tomtar och påskharar i choklad. Men utbudet är fortfarande skrattretande dålig. Därför blir det helt enkelt till att göra lite eget påskgodis för oss.rocky road, påsk, påskgodis, choklad påskägg

Men som tur är finns det bra laktosfri mjölkchoklad att baka på. Den här är vi storkonsumenter på här hemma.

Istället för att använda marshmallows som man ofta gör till jul tyckte jag det var kul att ha i någon form av påskrelaterat godis. Som påskägg.
Är du inte laktosintolerant finns det ju en uppsjö med olika sorters påskägg man kan använda. Låt fantasin sätta gränser! Det sjukt gulliga påskströsslet hittade jag här. Hur sött som helst.

Rocky roads är ju himla bra att göra, för du kan ha i lite av vad du vill.
Mina barn älskar apelsinchoklad. Därför tog jag i lite kanderade apelsinskal. Hackade pistagenötter för knaprighet och såklart påskägg för påskighet.

Jag tycker det är gott att ha lite mörk choklad i, för att det blir väldigt sött annars. Men föredrar du en härligt söt rocky road, ta då 300 g mjölkchoklad

Rocky roads:

200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
70 g rostade pistagenötter
100 g godis/chokladpåskägg
50 g hackade, kanderade apelsinskal
påskströssel
flingsalt

Hacka chokladen och smält den. Grovhacka pistagenötterna. Spar lite av äggen till dekoration.

Blanda i nötter, ägg och apelsinskal i chokladen.
Ha upp chokladen i en form. Toppa med godis/chokladägg och strössel.

Tag fram chokladen och låt den stå i rumstemperatur en stund innan du skär den i rutor.

Perfekt att smaska på till påsk!

3
Kommentera

Hemgjorda glassbåtar

glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

Helgen ska bjuda på sol och jag bjuder på hemgjorda glassbåtar. Ett recept jag velat testa länge.
Vill man kan man göra botten till dessa glassbåtar av överblivna våfflor som man formar till skålar i en muffinsplåt. Men, det var rysligt enkelt att använda sig av färdiga små, mjuka tacoskal.  För att skalen inte ska mjukna och för att det är gott med extra mycket choklad penslade jag skalen med smält choklad.
Dessa skal finns både som stora och som mini. Jag tycker mini blir precis lagom i storlek.
glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

En klassisk glassbåt är fyllt med jordgubbssylt (enklast är att använda sådan som finns på klämflaska). Men här har du ju möjlighet att fylla med exakt vad du vill:

  • Kolasås
  • Lakritssås
  • Nutella
  • Valfri sylt

Ja ni fattar. Fyll med något ni GILLAR. Men jordgubbssylten är originalet.
glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

Jag gjorde min glassmet på det bästa sätt jag vet. Av vispad grädde och kondenserad mjölk. Tänk att man bara behöver dom två ingredienserna för att få till en härligt krämig glass liksom.
Själva glassreceptet går såklart att bara frysa in som det är. Smaksätta med frukt, bär, choklad eller vad man nu föredrar.

glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

Här har det varit en strålande fin fredagsförmiddag. Men ISANDE kall! Burr, burr, burr. Inte mycket till vår än här inte. Så då är det tur man får ta till andra knep för att få vårkänslor. Som att äta glassbåtar 🙂glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass
Exakt hur många glassbåtar det blir av det här receptet beror såklart på hur mycket glass du fyller i varje båt. Jag fick det till 12, du kanske får det till 10 eller 8?

Hemgjorda glassbåtar ca 12 st:

300 g choklad
ca 12 st mini Stand n Stuff (mjuka tacobrödsbåtar)
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk á 400 g
1 tsk vaniljpulver
jordgubbssylt
1 tsk kokosolja

Smält lite av chokladen (ca 100 g) i ett vattenbad och pensla sedan insidan av tacoskalen med chokladen. Om chokladen inte stelnar snabbt i skalen, ställ in dom i kylen någon minut.

Vispa grädden tjock. Tillsätt en burk kondenserad mjölk och vaniljpulver. Fortsätt vispa tills allt blandas och du har en smet du kan spritsa ut.

Fyll en spritspåse med glassmeten och spritsa ut ett lager glass i varje chokladtäckt skal. Ha på jordgubbssylt i en jämn sträng i mitten av glassen. Täck jordgubbssylten med ytterligare minst ett lager glassmet.

Ställ in glassbåtarna i frysen i ca 2 timmar så att glassen stelnar helt.
Smält chokladen och ha i kokosoljan, doppa sedan de frysta glassbåtarna i chokladen. Vissa fick jag doppa två gånger för att chokladen skulle täcka alla dalar i glassen.
Ställ tillbaka in i frysen och frys ytterligare 2 timmar. Sen är det bara att sätta fart och äta!

25
Kommentera

Grillade kycklingspett med enkel marinad

kycklingspett, buffé, middag, recept

Aprillvädret börjar redan i mars verkar det som, för nyss regnade det och nu skiner solen från en klarblå himmel. Men oavsett väder blir längtan efter att tillaga mat på grillen STOR så här på vårkanten. Så idag tänkte jag tipsa er om mitt säkraste kort på kycklingspett med en enkel marinad.

kycklingspett, buffé, middag, recept

Mina barn älskar kycklingspett. Faktum är att dom brukar uppskattas av alla barn. Till midsommar firar vi med ett gäng nära och kära familjer där man får ta med det man själv vill grilla. Men jag brukar alltid göra en stor omgång kycklingspett, jag vet att det går åt. För av någon märklig anledning brukar det ligga kycklingspett på de flesta av barnens tallrikar när vi väl har satt oss.
kycklingspett, buffé, middag, recept

Allra godast blir det såklart att grilla kycklingspett tycker jag. De får fin yta och god smak av grillen. Men, en dag som idag när det trots solens ljuva strålar ute ändå blåser en mindre storm ute, kan det vara trevligare att tillaga maten i ugnen.kycklingspett, buffé, middag, recept

Vilken kycklingdetalj bli då allra bäst att grilla? Jo men är du duktig på att grilla kan en fin bit kycklingbröstfilé bli magiskt god. Men jag tycker det är lite bortkastat att göra kycklinspett på faktiskt. Däremot gillar jag lårfilén. Den blir det oftast här hemma. Och har du lite bråttom eller känner dig bekväm finns den ofta färdigstrimlad i tråg att köpa.

Linnéas kycklingspett:

ca 1 kg kyckling
1 dl olivolja
saft och skal från 1 citron
1 msk lökpulver
3 vitlöksklyftor
1 msk örtsalt
1 dl finhackad persilja

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Blanda samman olja, saft och skal av 1 citron, lökpulver, pressad vitlök, örtsalt och finhackad persilja. Lägg i kycklingen och låt marinera. Gärna över natten om tid finns.
Låt kycklingen ligga framme och bli rumstempererad i minst 60 minuter innan tillagning.

Blötlägg träspetten om de ska användas på grillen. Trä sedan upp kycklingen på spett. Vill du grilla andra grönsaker att ha till rekommenderar jag att trä upp dom på separata spett.

Grilla kycklingspettet först på direkt värme så de får fin färg. Flytta dom sedan bort från värmen, lägg på locket och grilla tills de är klara.

Tillagar du dom i ugn brukar jag slå på grillfunktionen och köra spetten i ca 15 minuter på 225°C.

Till kycklingspetten är min goda potatissallad fin att servera till!

13
Kommentera