Amerikanska jordnötskakor

amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Det finns en småkaka min mamma bakar i perioder. Och det är amerikanska jordnötskakor. Ett recept nedplitat i hennes svarta receptbok med röd rygg.

Det här är ett sånt där enkelt recept. Som du bara rör ihop, gör till bollar, plattar ut och gräddar. Kakorna ska inte bli snygga. Inte vara exakt runda eller ens likna varandra. Huvudsaken är att de är jämnstora så de gräddas lika i ugnen. amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Nästa gång jag bakar dessa ska jag nog förära dom med lite choklad. Det vore nog pricken över i.

Jag har för en gångs skull nästan helt följt receptet. Jag har tillsatt lite flingsalt för att få fram sältan i kakorna lite mer. Men annars. Ja då är receptet intakt.
Jo- i receptet står det att man ska smörja plåten med smör. Men jag tycker det här med bakplåtspapper är en så mycket bättre idé jag!

Amerikanska jordnötskakor, ca 40 st:

200 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 dl salta jordnötter

Skär smöret i kuber och rör poröst med sockret. Tillsätt ägget.
Blanda i havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Grovhacka nötterna, ha i och rör snabbt ihop till en deg.

Klicka ut degen med hjälp av två teskedar. Jag rullade mina till bollar och plattade till.
Mamma brukar bara klicka ut med tesked och låta kakorna smälta ut.
Men det är en smaksak hur man gör med det.

Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på plåten.

Frys in eller förvara i burk med tätslutande lock.

En perfekt, väldigt lättbakad kaka att göra när man vill ha en liten godbit till kaffet!

 

Ni vet väl att ni kan följa mig på Instagram?

114
Kommentera

5 goda och lättlagade fiskrecept att testa

Panerad rödspätta

Att ha en bra uppsättning fiskrecept att ta till är guld värt. Här tipsar jag om 5 goda och lättlagade fiskrecept att testa framöver.

Allt från bästa receptet på fisk i ugn till fredagsfisken som får bli fisktacos med mangosalsa. Det finns något för alla tillfällen med andra ord.

Att göra en klassisk panerad rödspätta med kall, vit sås, kokt potatis och ärtor. Det är väl husmanskost när det är som bäst. Tycker ni inte?Fisktacos

Fisktacos med mangosalsa är en storfavorit som det var riktigt länge sedan jag lagade nu. Kanske får det bli veckans fredagsmiddag helt enkelt?Torsk i ugn

Torsk i ugn. Kan det vara världens bästa vardagsmat? Snabbt, enkelt och här hemma älskat av alla.Lax i citronsås

Lax i ugn med citronsås har vi ätit så många gånger här hemma och alla tycker det är lika gott varje gång! Lättlagad vardagsmat helt enkelt!Lax med asiatiska smaker

Lax med asiatiska smaker, en liten annorlunda smak på lax som jag älskar! Nästa gång ska jag servera kokosris till. Det kommer att bli så gott!

 

Jag hoppas ni alla får en finfin matvecka och lagar massor av god vardagsmat!

94
Kommentera

Pizza bianco med päron

pizza, hembakad pizza, vit pizza

Fredag. Oavsett om det varit lov eller inte, så är fredag ändå fredag. Skönt med helg liksom.
Och kanske passar det utmärkt just denna helg att baka lite hemgjord pizza? Vill man inte göra en klassisk med med tomat, så är pizza bianco en storfavorit hos mig.

hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

Självklart använder jag mig av min bästa kalljästa pizzadeg. Låt den jäsa i rumstemperatur ett par timmar. Eller i kylen över natten. Degen ger en fin pizzabotten  med fluffiga och goda kanter, precis som jag gillar det.

hemgjord pizzadeg, kalljäst pizzadeg

Hur tjocka du väljer att göra pizzorna är en smaksak. Men jag gillar när bottnen blir lite, lite tjockare och kanterna jäser upp och blir fylliga och får en knaprig yta.pizza, hembakad pizza, vit pizza

Pizza bianco med päron 4 pizzor:

1 omgång pizzadeg
100 g färskost
1/2 msk torkad basilika
salt & peppar
parmesanost
2 päron
flagad mandel
flytande honung

Baka pizzadegen enligt receptet ovan. Forma 4 runda pizzor.

Blanda samman färskost och kryddor. Bred detta över bröden. Strö över ost. Skiva päronen i tunna skivor. Fördela över pizzorna.
Grädda i 275°C i cirka 10-15 minuter.

Strö flagad mandel över pizzorna och ringla över honung. Ät direkt!

61
Kommentera

7 recept att laga på sportlovet

PannkaksmuffinsSå var sportlovet här för vår del. Även om jag är tvungen att jobba måndag och tisdag den här veckan så är Axel hemma, medan Isac går på fritids. Barnen är mycket nöjda med arrangemanget och jag hoppas hinna jobba klart allt jag måste på de här två dagarna.

Och jag tänkte att idag tipsar jag om 7 recept som passar finfint att göra på lediga dagar.

Varför inte pannkakasmuffins på kikärtor. Väldigt uppskattade av alla här hemma till frukost, enklare lunch eller mellis!

Tacopizza på libabröd

Köp hem en förpackning eller två med libabröd och du har lunchen eller middagen klar på ett litet killevipp! Här har jag gjort en tacopizza som hittills alla som ätit älskat!
äppelpannkakor

Pimpa upp de vanliga pannkakorna och gör äppelpannkakor istället! Har du testat?

Omelett

Min favoritlunch är utan tvekan omelett. Så enkelt att göra av det som råkar finnas hemma. Barnen brukar föredra skinka eller något sånt i. Medan jag gärna har rödbetor, fetaost och något grönt i min. MUMS!

Får ofta frågan om vilken stekpanna jag använder. På bilden ovan ser ni min favorit som ni hittar här!
Odla ärtskott

Kanske inte ett recept i sig. MEN, något kul att göra tillsammans på lovet. Att odla ärtskott är superenkelt och på bara några dagar börjar dom gro och man kan se små gröna skott!

Kolakakor med strössel kalassnittar

Baka något mumsigt tillsammans, vad sägs om mina kalasfina kolasnittar?  

Enkla att baka och hur goda som helst!

Milkshake

Nice cream milkshake– milkshake gjord på frysta mixade bananer istället för glass. Jag lovar att fet här gör succé hos både stora som små! Jag smaksatte min med hallon, men ta de bär du gillar bäst. Blåbär, jordgubb eller kanske mango blir också supergott!

Har ni redan haft lov eller går ni som vi på lov denna vecka?

70
Kommentera

Kladdkaka med kextopping

kladdkaka, topping, choklad

Alltså mina käraste vänner. Det här bara måste ni baka till helgen: Kladdkaka med kextopping. Ljuvligt kladdig kladdkaka, toppad med ett lager choklad med kex i. Det är chokladigt, mjukt, salt och knaprigt. Allt på en och samma gång!kladdkaka, topping, choklad

Och ett perfekt sätt att använda upp de där överblivna kexen som ligger i sin plastförpackning och smular sönder. Jag vet att dom finns även hos dig!kladdkaka, topping, choklad

Jag hade ett gäng salta kex hemma. Men det går såklart lika bra att använda digestivekex om du har det. kladdkaka, topping, choklad

Här är det äntligen fredag efter en lång och ganska tung vecka känns det som. Men idag skiner solen och förhoppningsvis blir humöret lite bättre av det. Helt galet att det nyss var -15 och massor av snö ute, när det idag är barnmark, fågelsång och en starkt lysande vårsol.kladdkaka, topping, choklad

Att göra en perfekt kladdkaka kräver lite övning. Alla ugnar är olika och det gäller att få till den där exakta kladdigheten där kakan inte är rinnig. Men heller inte för torr.

Mitt bästa tips är att hellre låta kladdkakan bli lite för lös och sedan låta den stå och stanna till helt i kylen över natten.

Se till att kanterna runt om kladdkakan har stannat men mitten ska fortfarande vara riktigt kladdig, nästan ogräddad liksom. Då får du till den bästa kladdkakan.

 

Kladdkaka med kextopping:

150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
Värm ugnen till 175°C.

200 g choklad (jag tycker det är gott att ta 100g mörk och 100g mjölkchoklad)
ca 100 g kex
1 tsk kokosolja

Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en lät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.

Smält chokladen i vattenbad. Krossa kexen. Blanda i kex och kokosolja i den smälta chokladen och blanda väl.
Bred detta över den kalla kladdkakan.

Servera!

74
Kommentera