4 x choklad och serietips!

veganska jordnötstryfflar
Hur härligt är det inte med augustisommar? Varma härliga dagar, skönt i vattnet, men när kvällen kommer smyger sig mörkret på efter 22 och det är helt ok att kura inne. Efter månader med oändligt ljus känns augustimörkret ändå helt ok.  Igår kröp vi upp i soffan och slog på ett avsnitt av en ny serie jag sett reklam om på NETFLIX flera gånger nu. Nämligen Love on the Spectrum. En sån otroligt fin och mysig serie, iallafall så här ett avsnitt in vad det verkar som.
Till seriemyset är det ju alltid gott, med något gott liksom. Så idag tipsar jag om 4 härliga chokladrecept att mumsa på i soffan. Som jordnötstryfflar. Nu var det ett tag sedan jag gjorde dessa och det måste det bli ändring på! Perfekt att ha i kylen eller frysen och ta fram när suget sätter in,
alla hjärtans dag
En annan söt och fin liten boll att mumsa på är ju fyllda chokladbollar. Alltså hur gott?

En favorit denna sommar är ju helt klart dessa croissanter  fyllda med Dumle. Smular kanske lite i soffan, men det får det vara värt ändå!
 
baka i långpanna
Twixkakor. Funker precis lika bra till en kopp kaffe som små goda godisbitar. Mums, mums, mums!
 

6
Kommentera

Tzatziki med zucchini

tzatziki med squash
När livet ger dig zucchini i överflöd. Ja då får man ha zucchini i det mesta man äter. Tillexempel kan man byta ut gurkan i en klassisk tzatziki. Och istället göra tzatziki med zucchini. Och ska jag vara ärlig, så föredrar jag faktiskt den här varianten. Den har liksom lite mer smak än klassisk tzatziki.
tzatziki med squash
Hos oss stämmer verkligen orden att ”det växer så det knakar” in. Tydligen var hästdynga som brunnit i över 4 år helt rätt grej att plantera sina zucchiniplantor i. För vi har fått mer zucchini än man kan klara av känns det som. Och dessutom blir dom GIGANTISKA. Utan att för den saken bli tråkiga eller träiga. Zuccinin här på bilden är sommarens näst största hittills och vägde 3,3 kg.

Här är rekordet för i år. Nätta 4,9 kg vägde den här kompisen. Som vi fortfarande äter av fast vi plockade den 26 juli!
tzatziki med squash
Idag kör vi första riktiga arbetsdagen efter semestern. Barnen är på fritids. Premiär för Isac som avslutade förskolan tidigare i sommar och nu väntar spänt på att förskoleklass ska börja. Men jag släppte av barnen, pratade lite med fritidspersonalen och såg bröderna vandra iväg bredvid varandra. Och tror att lilla Isac får en trygg start på fritids med storebror vid sin sida. Även om det värker lite i mammahjärtat. Liten blir större.tzatziki med squash
Så jag har betat av massor av att-göra-grejer idag. Fakturerat, svarat på mail och jobbat i största allmänhet bara. Så skönt! Nu sitter jag på altanen och  njuter av lugnet. För om en stund är det dags att hämta hem barnen. Sen är det full rulle som vanligttzatziki med squash
Själva tzatzikin görs precis som vanligt. Förutom att du byter ut gurkan mot zucchini. Jag smaksätter gärna med lite färsk gräslök och örtsalt. Det ger himla god smak!
Tzatziki med zucchini:
ca 200 g zucchini
salt
4 dl turkisk/grekisk yoghurt (vi använder den laktosfria)
1 vitlöksklyfta (öka gärna mängden om du vill ha mer vitlökssmak)
2 tsk örtsalt
2 msk färsk gräslök
olivolja
Grovrov zucchinin och blanda med salt. Lägg i ett durkslag och tryck ut överflödig vätska. Efter en stund mjuknar zucchinin av saltet och det är enklare att få ut vätskan.
Ha upp yoghurt i en skål Pressa i vitlöken och rör i riven, avrunnen zucchini, salt och gräslök.
Bred ut tzatzikin på ett fat. Toppa med olja och lite mer färsk gräslök.
 
Jag fick lite över och blandade med kokt, kall färskpotatis. Det blev som en himla god potatissallad! Hur gott som helst!
Annars är den god att servera till grönsaksstavar, till bröd eller till grillat!

4
Kommentera

Panerad rödspätta

panerad rödspätta
Idag njuter vi av sista skälvande timmarna på sommarlovet. I morgon är det dags för grabbarna att börja fritids några dagar innan skolan drar igång nästa vecka och vardagen liksom börjar på riktigt. För vi tar och mjukstartar lite. 3 kortdagar den här veckan. Sedan är fritids stängt på måndag. Så vi börjar veckan med en ledig dag tillsammans. Men det känns skönt. Att smyga igång liksom. Själv kan jag inte bärga mig. Jag vill börja jobba NU! Komma in i rutiner. Jag mår egentligen så mycket bättre av det. Så idag tänkte jag bjussa på en riktig vardagsfavorit hemma hos oss. Mat som barnen alltid äter massor av. Nämligen panerad rödspätta.

Vilken lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka in egenodlad färskpotatis. Finns liksom inget godare!
panerad rödspätta
 
Nu kanske någon av er tycker det känns väldigt trixigt och väl avancerat att stå och göra panerad rödspätta en helt vanlig vardag. Och visst kan man tycka det. Men saken är den att du faktiskt får fram maten på samma tid det tar att koka potatisen. Fisken går dessutom bra att panera i förväg och låta vila i kylen. Då behöver du bara steka på den när det väl är dags för kvällsmat.
 
Min panerade rödspätta serverar vi gärna till nykokt potatis, ärtor och kall, vit sås. Hur gott som helst!
Panerad rödspätta 4 port:

rödspättafiléer (ca 600-800 g)
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk örtsalt
saft från 1/2 citron

Torka spättfiléerna helt torra. Ha upp mjöl i en skål, knäck båda äggen och ha upp i en annan och vispa upp det, ha upp ströbröd i ett tredje. Blanda i örtsalt och citron det uppvispade äggen.

Täck fisken helt i mjöl, doppa sedan i ägg och sist i ströbröd. Låt fisken vila medan du kokar potatisen och gör såsen. Stek fisken i riktigt med smör tills den fått fin färg på båda sidor.

Vit, kall sås:
4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar
Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saftren från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.

21
Kommentera
ANNONS

Tävla med Snøfrisk

I annonssamarbete med Snøfrisk®.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Under våren har jag som ni kanske märkt hittat en ny favorit. En ny favoritost. En norsk färskost vid namn Snøfrisk. En ost gjord på både getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger osten en härlig karaktär och passar att ha i allt från soppor som i scones eller varför inte på våfflor?
Och i samarbete med Snøfrisk kan jag nu presentera en härlig tävling för er läsare.
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
En tävling där ni kan vinna det perfekta kittet för ett härligt uteliv. Jag antar att det är fler än vi som varit ute i naturen bra mycket mer denna sommar än vad vi brukar?’ Då känns det extra fint att presentera denna tävling. Genom att rösta på det bästa receptet hos Snøfrisk kan ni nämligen vinna :

  • 2 Hennessy-hängmattor (färg: svart)
  • 2 st 0,94 L termos från Stanley (färg: mörkblå)
  • 2 st Norrøna Falketind goretexjacka i valfri storlek (färg: mörkblå). Perfekt för att dela med en vän!

Allt du behöver göra är att klicka dig in på länken här och rösta på det bästa receptet!
 

Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
 

5
Kommentera

Recept på iskaffe

Recept på iskaffe

iskaffe
 
Dagens recept, är så enkelt att det kanske inte ens får kallas för recept. Eller? Var går liksom gränsen? Men lagom tills värmen kommer så vill jag liksom dela med mig av detta geniala, enkla och absolut godaste jag vet. Speciellt när värmen är lite väl för att det ska vara gott med varmt kaffe. Vilket jag sällan tycker det är på sommaren. Då är iskaffe räddningen. Så gott!iskaffe
Dessutom är en iskaffe ett himla bra sätt att minska matsvinnet. För vet ni att vi slänger cirka 300 miljoner liter kaffe varje år. Vi häller nämligen ut en kopp kaffe per person och dag, rakt i slasken. Och det bara i våra hushåll. Helt galet va?
Nu har vi kaffemaskin hemma, men ibland använder vi den vanliga bryggaren och då blir det liksom alltid en skvätt kaffe över. Istället för att slänga, fryser jag alltid in kaffet i iskuber. Perfekt att använda till iskaffe. Eller om man skulle vilja göra sig en kaffedrink kanske..iskaffe
Det finns nog lika många recept på iskaffe som det finns kaffedrickare. Men som vanligt vinner det enkla i min bok. Mitt iskaffe betår nämligen bara av fryst bryggkaffe och sojamjölk. Lika enkelt som gott!
iskaffe
Jag tycker det blir absolut godast att göra iskaffe på just sojamjölk. Den osötade varianten är rätt söt ändå och härligt krämig i konsistensen. Hur gott som helst.
 
Recept på iskaffe 2 glas:
10 bitar fryst kaffe
3 dl sojamjölk (jag kör på helt vanlig osötad till vardags, men den med vanilj blir också hur god som helst!)
 
Ha upp frysta kuber kaffe i ett glas. Slå över sojamjölken och låt stå en stund så kaffet smälter något. Drick!
Får du inte massa kallt kaffe över att frysa in? Testa då det här receptet på hemgjort iskaffe som också blir himla gott!
Nu hoppas jag ni alla får en himla fin start på veckan!

En annan god dryck att svalka sig med är denna!
 

4
Kommentera