7 recept på semlor att baka till semmeldagen

Ett skepp kommer lastat- med 7 recept du hinner baka till semmeldagen. För handan på hjärtat, vem hinner baka hemgjorda semlor mitt i veckan? Knappt så jag hinner det😅  Vilken himla tur att det finns väldigt goda alternativ. Alternativ som dessutom är ruskigt lättbakade.

Som min semmelsockerkaka. Släng ihop en sockerkaka med lite kardemumma i smeten. Dela och fyll med härlig semmelfyllning. MUMS, jag lovar!

Korvbrödssemla. För den lite late. Men som ändå vill äta något riktigt gott.

Kanske min största favorit av dom alla- Lyxig semmelpaj. Har du inte testat den än så gör det pronto!

Lika enkel som korvbrödssemlan är dessa semmelmunkar. Jag hittade minimunkar, perfekta att fylla och sedan äta i ett par tuggor. Men det går ju såklart bra med vanlig storlek på munkar också!

Semmelscheesecake, även denna är en storfavorit. Det blir liksom lite mer balans mellan smaken av kardemumma, mandel och grädde så här. Ljuvligt god, om jag får säga det själv!

I fredags skulle Axel ha semlor med sig till gofika i skolan. Då kom jag på att ett gäng semmelmuffins hinner och orkar jag baka. Sagt och gjort. De muffinsar jag inte fyllde har vi ätit som helt vanliga muffins i helgen. SÅ goda, precis som dom är.

Axels muffins fyllde vi med vaniljkräm. Det tyckte han blev gott!

För dig som älskar kladdkaka kommer här världens bästa tips: semmelkladdkakan. Den tog mig med storm. Till den grad att jag nästan föråt mig på den. Men gott vare🤩

Nu vill jag höra, vilken variant på semla gillar du allra bäst? Är det en klassisk kanske? Eller är du som jag, svag för de här varianterna av semlor vi har idag?

Lämna gärna en kommentar ❤️

0
10

Vitlök, smör och örtbakad brieost

Photographer: Linnea Seidel

Ni vet den ugnsbakade brien som slog igenom för några år sedan? Gärna med en god marmelad på toppen. Eller frukt, nötter och honung? Här kommer en variant på den, en vitlök, smör och örtbakad brieost. Ja men ni läste rätt. Vitlök, smör och örter. På brieosten. Sen in i ugnen. Det blir MAGI! 

Dessutom kvalar detta in som bland de enklaste tilltuggen du kan fixa. Jag lägger brieosten i en ugnsfast form. Då kan den liksom smäkta hur mycket som helst. Men den ser fortfarande riktigt fin ut. Min brieost var av modell mindre, men det anpassar du såklart efter hur många som ska äta. Gott att servera på ostbrickan eller som försnacks innan middagen. Ha kex, bröd eller vad du gillar bäst till.

Vitlök, smör och örtbakad brieost:

1 st bireost (ca 250 g)
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
färska öret (jag hade basilika och persilja)

Lägg brieosten i en ugnsfast form.
Smält smöret, skala och finhacka vitlöken.
Skär rutor i brieosten, häll över smör och vitlök. Strö sist över de färska örterna.
Baka brien i cirka 15 minuter i en 200°C varm ugn.

Tag ut och servera kex, crostini, nötter, frukt- ja allt du gillar till!

Ett enkelt tilltugg på bara 4 ingredienser. Perfekt till helgen!

0
10

Recept på klassisk Cevapcici

Ibland känns det som om man lagar samma slags mat. I vår familj blir det mycket klassisk mat för en typisk svensk barnfamilj. Men så ibland lagar jag någon asiatisk rätt, lite indiskt eller som nu, en klassisk maträtt från Balkan, nämligen Cevapcici.

Cevapcici är som sagt en riktig klassiker från balkan.

Det finns många olika varianter där ute men det här är min favorit. Med både bikarbonat och kolsyrat vatten i köttfärssmeten. Köttfärsen gör man med fördel i ordning kvällen innan. Så går det på ett litet kick att tillaga detta.

Jag gjorde potatis i ugn som vi åt till. Ajvar är ett måste att servera tillsammans med cevapcici. Jag hade råkat köpa en stark variant märkte jag. Så jag blandade ut den med naturell yoghurt, salt och citron. Så gott!!

Den här middagen gjorde succé här hemma, det var riktigt länge sen jag lagade det.

Cevapcici, ca 25-30 st:

1 kg köttfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök eller 1 msk lökpulver
1 msk paprikapulver
1 tsk bikarbonat
1 dl kolsyrat vatten
salt
olja att steka i

Ha upp köttfärsen i en skål. Skala och finriv lök och vitlök och blanda i det. Ha i paprikapulverna, bikarbonat, vatten och salt. Blanda väl. Täck bunken och låt stå i kylen, gärna över natten.

Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till ca 25 avlånga biffar. Stek i olja tills de är genomstekta.

Servera med ajvarsås, grönsaker, ugnsbakad potatis och bröd.

En enkel middag som du snabbt slänger ihop med köttfärsen fått stå ett dygn i kylen.

0
15