Pannacotta med rabarber och vit choklad

 
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Jag kune bara inte låta bli. Att skapa en efterrätt till som passar att göra till lilla mamma på söndag när det är mors dag. Eller ja, egentligen passar den ju att göra när som det vankas efterrätt. En pannacotta med rabarber och vit choklad. Som sommar i ett litet glas.
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Fredagsplanen: Idag är det ledig fredag för Isac, jag har jobbat några timmar på morgonen. Men bloggen bara krånglade, så vi tog en promenad hem till mamma för lite spontanfika sådär. Hur härligt som helst att dricka kaffe och äta rabarberpaj i skuggan på deras altan. Som man längtat efter den här ljuva årstiden. Nu spelar Sebastian och Isac lite vändtia och jag ska fixa fram lite lunch.
När Axel slutar vid 13.15 plockar vi upp honom vid skolan, sen ska han klippa sig och vi ska fixa lite ärenden på stan.
Ikväll: Blir det middag med mina föräldrar för att fira mamma som fylde år igår.
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Att göra pannacotta i lager är verkligen inte svårt. Man måste bara vara lite kreativ. Antingen gör man raka lager. Då varvar du bara de olika smakerna på pannacotta. Ja, såklart måste de olika lagren stelna ordentligt först.
Eller så kan man göra som jag gjort här. Tidigare har jag testat att låta glasen luta försiktigt i en avlång brödform. Det funkar, men de kan lätt glida lite fram och tillbaka.
Då såg jag någon som använt en tom äggkartong att luta glasen i. Alltså hur fiffigt?! Det fungerade verkligen superbra. Men ska du göra många glas, kom ihåg att du behöver fler äggkartonger.
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Idag fick min pannacotta smak av rabarber och vit choklad. Alltså vilken drömkombination! Så gott med den söta vita chokladen i kombination med syran i rabarbern.
Precis som jag tidigare skrivit så kan rabarbern ibland få en lite tråkig färg om den är väldigt grön. Testa då att ha i ett par frysta hallon. Det ger en himla fin färg utan att det smakar hallon om det.efterrätt, dessert, fika, mors dag
Eftersom Axel inte äter laktos gjorde jag dessa på laktosfri grädde och laktosfri vit choklad. Och det fungerade hur bra som helst!
 
Pannacotta med rabarber och vit choklad 8 små glas:
Vit chokladpannacotta:
3 dl grädde
100 g vit choklad
3/4 dl Gelésocker Multi
Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör i den. Låt chokladen smälta helt. Tillsätt gelésocker och rör om. Koka upp och låt koka i ca 1 minut.
Ställ ut 8 små portionsglas. Ställ de gärna lite på sned i ett par äggkartonger. Häll försiktigt i pannacottan till önskad form. Låt stelna i kylen. Det brukar räcka med cirka 1 timme.
Rabarberpannacotta:
500 g rabarber
ev ett par frysta hallon
1 msk citronsaft
3 dl grädde
3/4 dl Gelésocker Multi
Lägg rabarber och ev ett par hallon i en kastrull. Låt koka upp och småkaka på medelvärme under omrörning tills rabarbern helt kokat sönder och blivit ett mos. Sila moset genom en finmaskig sil. Pressa all saft ur moset med baksidan på en sked så du får ur så mycket saft som möjligt.
Blanda rabarbersaften, citron och grädde i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt sedan gelésocker. Koka upp igen och låt koka i cirka 1 minut.
Vinkla glaset åt andra hållet i äggkartongen och slå på rabarberpannacottan. Vill du inte få en V-formad pannacotta låter du glaset stå helt plant när du slår på det andra lagret pannacotta.
Ställ i kylen och låt stelna helt. Dekorera sedan med färska bär.
 
En söt liten dessert som mamma garanterat blir glad över på mors dag!
 
 
 
 

10
7 kommentarer

Jordgubbstårta med rabarber

sommartårta, midsommartårta, tårta
På söndag är det mors dag. En dag man såklart ska uppmärksamma. Kanske behöver man inte köpa massa presenter (men Sebastian, om du läser det här kan du hälsa barnen att jag gärna vill ha nya örhängen eller ett armband…) utan det kan faktiskt räcka med att träffas och fika. Till helgen ser det ju dessutom ut att bli kalasväder. Så kanske kan man träffas ute och fika tillsammans? Och kanske kan man bjuda på en jordgubbstårta med rabarber?
 
sommartårta, midsommartårta, tårta
Jag älskar ju den enkla bakningen. Och det här är verkligen en enkel, men himla god tårta. Vaniljbottnar som fylls med rabarber, jordgubbar och grädde.
Tidigare i våras kokade jag en rabarbermarmelad som faktiskt passar utmärkt att ha som tårtfyllning. Självklart kan du ta vilken sylt du gillar allra bäst. Men jag gillar den syran som finns i rabarber ihop med den söta grädden. Det blir en fin kontrast!
sommartårta, midsommartårta, tårta
Jag har gräddat min tårtbotten i en mindre form (min är ca 12 cm i diameter). Det ger ju såklart en mindre tårta, men den blir betydligt högre, vilket jag tycker är himla fint. Dessutom tar man inte så stora bitar när tårtan är så pass hög, vilket gör att den ändå räcker till ca 8 personer (beroende på hur stora bitar man tar såklart)sommartårta, midsommartårta, tårta
Jag var ner och kollade till vår rabarber i morse, den har blivit gigantiskt stor, trots att jag tagit av den en hel del redan. Så räkna med att det kommer ett eller ett par nya rabarberrecept här under försommaren. Känns himla slösaktigt att inte använd upp alla fina rabarber.
sommartårta, midsommartårta, tårta
Tårtbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Värm ugnen till 180°C (vanlig ugn).
Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Blanda samman bakpulver och vetemjöl, ha i rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en form. Grädda i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna helt. Lägg gärna tårtbotten i frysen över natten. Tag fram och låt halvtina innan du delar den i två.
fyllning:
2 dl rabarbermarmelad (eller annan sylt)
1 l svenska jordgubar
5 dl grädde
Dela tårtbottnarna. Vispa grädden på låg hastighet tills den blivit fast. Bred ett lager sylt på den understa botten (lämna den yttersta centimetern fri från sylt).
Spritsa eller bred ut en ring grädde utanför sylten. Skölj jordgubbarna och dela dom tunt. Spar några hela till dekoration.
Lägg de delade jordgubbarna ovanpå rabarbermarmeladen och grädden.
Lägg på den sista botten och spritsa ut grädden i fina mönster. Toppa med hela och halverade jordgubbar och ätbara blommor.
 
I min trädgård just nu fanns det äppelblom och förgätmigej som fungerar fint att dekorera tårtan med!
Perfekt att bjuda lilla mamma på till mors dag <3

1
Kommentera

Kolakakor med strössel- kalassnittar

kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Till helgen som var slängde jag och Axel lite snabbt ihop en omgång kolakakor. Inte för någon mer speciell anledning än att det ofta går åt en del fika under helgen. Och ska man ta sig en kaka till kaffet kan den ju gärna få vara hembakad. När jag bakar sådär utan anledning brukar jag passa på att testa något nytt. Den här gången blev det kolakakor, fast med strössel på. Barnen tyckte de såg ut som riktiga kalaskakor. Så kanske borde de egentligen heta kalassnittar? Vad tycker ni?
kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Det är i grunden en helt vanlig kolakaka. Men jag hade i en skvätt apelsinblomsvatten också. Det gav en himla fin smak. Lite blommigt sådär liksom. Jag har en flaska apelsinblomsvatten hemma som jag haft i massor av år. Då och då kommer jag på att det passar perfekt att ha i en skvätt när man bakar eller så. Apelsinblomsvatten smakar precis så som apelsinblommor doftar. Helt underbart!
kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Maj är startskottet för födelsedagar i vår familj. Näst på tur är Axel (eller ja egentligen fyller hunden först, men han får inga kakor..). Det är noga nedräkning varje dag här hemma nu. 27 juni blir han 9 år. Helt galet ändå. Att min lilla bebis snart blir 9. Kolakakor är ju himla enkelt att baka och passar därför perfekt att baka till just kalas. Jag brukar se det lite som en utfyllnadskaka. Den är enkel att baka många av och de flesta gillar den. Blir det några kakor kvar efter kalaset går de enkelt att frysa in och ta fram när man är lite fikasugen.
Men med lite strössel på får de ju sin givna plats på alla födelsedagskalas framöver!kolakakor, kolasnittar, strösselkakor
Har man inget apelsinblomsvatten hemma går det såklart bra att baka utan detta också. Ta då 2 msk sirap istället.
Kolakakor med strössel:
200 g smör
2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 msk sirap
2 msk apelsinblomsvatten
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
strössel
 
Värm ugnen till 175 °C
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, rosenvatten, vanilj och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dom med hjälp av fingrarna. Strö över strössel och tryck fast det med hjälp av fingrarna så de stannar på kakdegen.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får en gyllene färg. Skär längderna i bitar och låt som svalna på plåten.
 
Perfekt till sommarens alla fikakalas!

8
Kommentera

Veckans mat- v22


Nu vecka, nya tag. Den gångna veckan bjöd på långhelg. Vilket uppsakattades av alla här hemma. Nu väntar några veckor, sen står faktiskt sommarlovet för dörren här hemma. Tror Sebastian och barnen räknade till att dom har cirka 20 dagar kvar på skola/fritids/förskola. Sen ska vi spendera hela härliga sommaren ihop. Igår kväll låg jag och barnen i sängen och lovade att vi (läs barnen) nu innan sommarlovet ska träna på att vara mer sams. Vi får väl se om det funkar 🙂 Men innan vi kastar oss ut i ett oändligt långt sommarlov väntar några arbetsveckor allt. Och då kan det vara skönt att få lite inspiration till vardagsmaten.
Som fiskgratäng. Alltså är det inte bästa vardagsmaten ändå? Så gott och i inlägget här tipsar jag om hur du enkelt kan förbereda den så det inte tar så lång tid att laga iordning.
vego, middag, mat , recept
En annan god vardagsfavorit i den här familjen är vegetarisk lasagne med keso. En stående rätt sedan så många år hos oss.
soppa, grönsakssoppa,
Får mamman i den här familjen lägga sig i matplaneringen (vilket jag såklart gör eftersom jag står för nästan all matlagning…), då blir det gärna soppa en gång i veckan. Lätt att laga och tusan så gott! Och den här veckan skulle det sitta fint med en krämig tomatsoppa känner jag!
currykyckling, curry
Frågar jag barnen vad de önskar sig till vardagsmat är det alltid någon som ropar kyckling i currysås.  Jag tror mina barn skulle kunna äta detta ett par gånger i veckan.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Jag inser att vi under det senaste året ätit på tok för lite grönsaksbiffar. Det är helt klart läge att fixa det här framöver. Jag ska nog ta och klura ut några riktigt goda varianter. Så länge blir det nog att göra mina sötpotatisbiffar med kikärtor. Så goda!
Vad har ni för middagsplaner i veckan? Ska ni äta något gott?
 
Ha en riktigt fin vecka nu vänner, så hörs vi av snart igen <3
 

2
Kommentera
ANNONS

Scones med blåbär, vallmofrön och färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.

När helgen står för dörren är det alltid fint att lyxa till det tycker jag. Att lägga någon extra minut på att göra en god frukost eller eftermiddagsfika. Idag bestod det där lilla extra av scones med blåbär, vallmofrön och färskost.
 

    

Scones är i grunden väldigt enkelt att göra. Men det finns ändå några få knep man kan ta till för att verkligen lyckas. För tyvärr har det hänt att jag tagit mig tiden att baka scones. Och resultatet har antingen blivit en degklump eller en stor, smulig massa.
När man vill få till de där perfekta sconsen finns det ett par saker man kan tänka på:

  • överarbeta inte degen. Gör den gärna i maskin eller med hjälp av degkrokarna.
  • använd kallt smör som du hyvlar i eller skär i väldigt små bitar. Då går de fortare in i mjölet och du behöver inte jobba degen lika länge.
  • tillsätt smöret allra sist.
  • testa att använda färskost i dina scones. Snøfrisk naturella färskost ger en härlig frisk smak som jag verkligen gillar!
  • vill du som jag ha bär i dina scones? Forma degen till önskad form och tryck i bären. Risken är annars att bären ger i från sig väldigt mycket saft och färgar sconsen. Blåbär ger tillexempel väldigt gråa scones om de blandas i degen.
  • strö gärna lite socker på toppen. Det ger en knaprig yta och en fin kontrast till den salta färskosten.

S

Att ha i färskost i smeten till sconsen ger verkligen en himla god smak. Antagligen för att färskosten från Snøfrisk är gjord på gjord på getmjölk och kogrädde. Getmjölken ger osten en god karaktär, utan att ta över rent smakmässigt. Och passar därför perfekt att ha i dessa scones.
Jag gillar tanken på att de getter som mjölken kommer ifrån får ströva fritt på de norska bergssluttningarna under hela sommarhalvåret.  Härligt va?
Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.

Till mina scones har jag använt stora härliga odlade blåbär. Använder man frysta bär tycker jag de passar bäst att ha i bröd och tillexempel muffins. Medan våra vilda blåbär gör sig fint i paj. Har man däremot tillgång till färska blåbär fungerar våra vilda blåbär precis lika bra.
Jag har ett gäng blåbärsbuskar i min trädgård som jag hoppas kunna plocka en hel drös blåbär från i sommar. Det är lyx det!

Under våren här har jag skapat ett helt gäng härliga recept i samarbete med Snøfrisk. Jag måste säga att det är en väldigt användbar färskost som passar precis lika bra att ha på ett kex som att använda i matlagningen.
Om ni missat de recept jag tidigare tagit fram tillsammans med Snøfrisk hittar ni dom här:  våfflor med färskostspenatsoppa med färskost, ugnsbakade rödbetor med färskost, snabblagad pasta med färskost  och bakad potatis med färskost och svamp.
 
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.

Du kan göra scones i alla möjliga former. Här har jag format degen till en rundel och sedan skurit den i 6 bitar. Men du kan också kavla ut degen lätt och stansa ut olika former med hjälp av pepparkaksmått tillexempel. Bara fantasin sätter gränser här.

 
Scones med blåbär, vallmofrön och färskost:
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
125 g (1 fp) naturell färskost från Snøfrisk
2 dl mjölk
50 g kallt smör
2 msk vallmofrön
2 msk strösocker
75 g frysta blåbär
 
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop ägg, färskost och mjölk med en gaffel. Häll detta i de torra ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smidig, klumpfri deg. Skär det kalla smöret i kuber (eller hyvla det). Arbeta in det i degen snabbt, utan att överarbeta.
Tag upp degen på en bakplåtspappersklädd plåt och forma till en rundel. Strö över vallmofrön och socker. Tryck i blåbär. Skär i bitar. Lossa bitarna något i från varandra, då får dina scones en härligt knaprig yta runt om och de går fortare klart i ugnen.
Grädda i 225 °C  i cirka 20-25 minuter eller tills dina scones har fått en fin färg och är genomgräddade.
OBS! Tiden i ugnen varierar beroende på hur tjocka scones du gjort. Kavlar du ut till en tunnare platta behöver de tillexempel gå betydligt kortare tid i ugnen.
 
Servera tillsammans med färskost och en god marmelad!

2
Kommentera