5 smarriga smoothies

gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
Nu är jul och nyår förbi. Och vilken dag som helst nu återgår allt till verkligheten igen. Oavsett om man vill eller inte.
Jag åkte på en rejäl förkylning nu efter jul och känner att kroppen verkligen behöver fyllas på med andra saker än choklad, prinskorv och knäck just nu. Därför tänkte jag passa på att tipsa om 5 smarriga smoothies. Perfekt så här i januari, då man kanske är sugen på något fräscht och gott. Perfekt som frukost, mellanmål eller till fikat! Vi åt väldigt sen frukost idag, så jag tänkte faktiskt mixa lite mättande smoothies till familjen senare. Ni vet, när man inte vill äta lunch i lunchtid, men ändå behöver något gott i magen.
Först ut är mitt tips på en mumsig förkylningssmoothie. Om inte ingredienserna gör dig pigg, så gör färgen det garanterat!
superkryddor, smoothie kockens kryddor
Har du frukt kvar efter jul och nyår? Kiwi ingen äter upp, eller en ledsen liten apelsin som ingen vill se åt längre? Gör en smoothie på dom! Ett perfekt sätt att ta vara på frukt som börjat se sina bästa dagar.
 
nice cream, smoothie,
Är du inte så förtjust i frukstmoothies? Utan hellre kör på lite mastigare smaker som choklad och jordnötter? Då tycker jag du ska göra en snickerssmoothie. Alltså vilken lyx att få detta till frukost!!
smoothie blåbär swirl
Vill du imponera lite med din smoothie, gör då en med en swirl. Det är lite mer pyssel, men blir så gott! Helt klart mödan värd om du frågar mig!
chokladsmoothie
En mättande chokladsmoothie sitter aldrig fel. Perfekt att fylla på med när energin tryter!
Nu ska jag gå och snyta mig för sjuttioelfte gången, hänga en maskin med tvätt och se till att barnen tar med sig kattungen ut en stund. Så alla får göra av med lite energi. Sen väntar födelsedagskalas för min syster och släktträff på kvällen.
Imorse tog vi alla sovmorgon till 9.30, jag vet inte ens om det är någon idé att försöka ställa om till mer skolanpassade rutiner, eller om det är lika bra att bara dra av plåstret på onsdag morgon och låta barnen få sovmorgon fram tills dess..
Nu önskar jag er en himla fin söndag!

3
Kommentera

Summering av 2019

superkryddor, smoothie kockens kryddor
Hejdå 2019 och hej 2020. Men innan vi stänger dörren helt tänkte jag att vi gör en tillbakablick. Kollar på vad 2019 egentligen bjöd på.
Januari. Jag startade året med ett härligt samarbete tillsammans med Kockens kryddor. Känns det inte rätt skönt att börja året med en härlig smoothie? Jag tyckte det iaf 🙂
Jag lagade lax i vitlökssås, favoritbiffarna med stekt kål och en smarrig currygryta med quorn.
På det personliga planet åkte vi på löss för första gången. Skrik och panik, men jag gick segrande ur kampen.

Januari var vinter, skridskoåkning, fika och mys i soffan.
 
treveckorssallad utan socker
Februari var isande kall, men mina bilder var färgsprakande! Som den älskade treveckorssalladen. Hur underbar? Både alla hjärtans dag och nutelladagen firades. Vilka härliga temadagar ändå!
Vi åkte pulka och bob, hoppade i snöhögar och tränade en hel del i februari.

Jag och en av mina bästa kompisar Emma tog våra stora grabbar och åkte en sväng till Naturhistoriska. Så mysigt att bara göra något med ett barn. När vi kom hem hade resten av våra familjer lagat mat till oss alla. Hur härligt som helst.
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Mars bjöd på våfflor gjorda på kikärtsmjöl, en riktig höjdare tyckte vi alla här hemma. Jag tipsade om världens bästa ananaspaj för kanske hundrade gången, men ni gillar den lika mycket varje gång. Så det gjorde inget kände jag 🙂
Jag åkte till Stockholm och lärde mig en gång för alla att borsta tänderna ordentligt. fortsatte samarbeta med Kockens och gjorde världen godaste chokladtårta. Lagade tikka masala och tog oss i tanken till Toscana med hjälp av den här makalöst goda pastarätten!
linnea seidel oral-b
Vi hade överraskningsfest för en vän, hade -13 i början på månaden och +15 i slutet. Spenderade en dag på Steam Hotel, kollade mellofinalen och lagade en herrans massa god mat. Sen avslutades månaden med årets första vab och dokumentären om Josefin Nilsson, som berörde oss alla så.
 

paj, matpaj, villa puccini, påsk

 
April,  då lagade jag en härlig påskmiddag ,  fortsatte mitt samarbete med Falbygdens Ost och gjorde en makalöst god ostkräm och vårprimörer.
Tipsade om mängder med påskmat och påskdesserter och bakade världens sötaste lemon curd-grottor.
April bjöd på världens dunderförkylning. Jag tror aldrig jag varit så förkyld i hela mitt liv faktiskt. Men jag och min bästa kompis Anna hade en weekend i Göteborg inbokad. Hon med världens nageltrång och jag kraftlös efter en veckas sängliggande. Men vi åkte. Och hade en himla mysig helg. För solen sken och vi hade en väldigt härlig helg.

 
Hunden spenderade massor med tid hos min morfar. Och ville inte åka därifrån.
 

 
Påsklovet kom och även våren. Studsmattehopp, cykelturer lekparkshäng gjorde april till en fin månad! Vi åt till och med påsklunch ute 19 april. Och alla var klädda i shorts! Månaden avslutades med kakbuffé i solen och barnen premiärbadade i sjön!
 

 

kockens kryddor, ekologisk kardemumma, tiramisu, fika, baka ,efterrätt

Maj. Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma blev månadens mest populära inlägg. Även om jag är lite partisk, så förstår jag. Det var sjukt gott!
Favoriten lasagne med keso lagades och förevigades, precis som fiskburgare och en grymt god vit sangria!
Maj innebar trädgårdsfix, firande av både Sebastian och min mamma som fyller år. Mer träning, häng med vänner, jag byggde ett bihotell, Axel tappade en tand. Childhood-dagen på Gröna Lund i ÖSREGN. Men även pannkakor i solen på altanen.
Sen åkte jag och Sebastian till Toscana, såg makalöst vackra vingårdar och besökte fina små byar. Ibland är mitt jobb lite för bra 🙂
linnea seidel
 
sommardrink, mojito, alkoholfri drink, alkoholfri mojito
En kväll i juni,
Då gillade ni min flädermojito allra bäst. Jag bjöd på goda midsommardesserter, grillade grönsaker med burrata och tips på hur du lyckas med din grillkväll.
Jag plåtade massor av midsommarmat, vi badade hela första delen av juni och låtsades som om vi redan gått på semester och sommarlov.
Sen kom sommarlovet på riktigt. Vi följde damernas fotbolls VM från tvn och sedan firade vi in midsommaren här hemma i trädgården. Med familj, vänner, massa god mat och en mumsig midsommartårta. Kvällen avslutades med att pappa och Sebastian spelade trumpet och saxofon för oss.
Juni avslutas alltid med att Axel fyller, så vi rockade 8-årskalas i flera dagar innan månaden tog slut.

 
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Juli, du bjöd på stekheta dagar. Då lagade jag supersnabb kebab. 
För vem orkar laga mat i värmen? Det blev även amerikanska havrepannkakor, grillad ananas och min bästa rabarberdricka.
Juli innebär min födelsedag och vår bröllopsdag. Som i år inte alls blev som vi tänkt då vår hund blev himla sjuk helt plötsligt. Så vi fick akut åka in med Challe till Strömsholm och avboka de planer vi hade. Men vi firade med goda vänner och hunden blev frisk. Så allt slutade ändå bra.
Under sommaren började jag springa. Inga långa svängar. Men jobbade hårt och nu springer jag faktiskt 5 km utan problem. Vilket var mitt mål att fixa och något jag verkligen inte klarat av tidigare.
Vi badade, bakade, gick på bio och åkte till Mora och Tomteland med vänner. Vi fick ett par riktigt härliga dygn med väldigt nöjda barn.

veganska jordnötstryfflar
Augusti Jordnötstryfflar.och mitt favoritrecept från månaden. Jag är så lyckligt lottad att det bara är jag som älskar jordnötssmör här hemma. Vilket innebär mer till mig!
Köket och bloggen fylldes med Quornstroganoff , äpplen med toscatäcke och 5 billiga middagar, perfekt när semesterpengarna tryter!
Mer sommarlov, med långa dagar vid sjön, barn som lärde sig simma, som lärde sig dyka och fick getingstick. Barn som fick börja cykla själv till kompisar för första gången. Fotbollssäsongen drog igång för barnen och Isac hamnade i himmelriket.

Axel började 2:an och Isac sitt sista som förskolekille, Vi sprang blodomloppet i Västerås i 30 gradig värme. Sen spelade vi lite mer fotboll. Typ varje dag.
Augusti innebär att familjens sista födelsedag ska firas. Isac blev 5 år.
 
färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar
September. Asiatiska vegoförsbiffar. Så enkelt och gott. Det blev månadens favorit. Tillsammans med enchiladas och salt karamellpannacotta!  Men även äppel och rödbetspannkakorna jag lagade på höstens VMB-event som Loppi anordnade blev riktigt bra!
 
 
September, då åkte vi till Gran Canaria med goda vänner. Det är alltid lite läskigt att åka på semester med vänner man aldrig rest med tidigare. Men vi hade det hur bra som helst. Badade, lekte, åt, vilade och hade det allmänt underbart i solen tillsammans.

Jag och Isac spenderade mysig tid i skogen, bara vi och hunden.
butternutpumpa, pumpa, halloween,
Oktober. Pumpur, gula löv och halloween. Hur mysigt som helst. Om ni frågar mig.
Jag rostade pumpa och gjorde pumpapuré, lagade räksoppa, och kokade havregrynsgröt. Sen gjorde jag massor av godsaker till halloween.
Tid med vänner, tid med familj. Jag började med projektet ”ett projekt i veckan”. Och rensade, fixade och donade. Dags att ta upp det igen tror jag.
Jag och min kompis Cissi åkte till Lofsansstudio och hade en grym träningsdag tillsammans. Jag lunchade med bästa Camilla och sedan avslutades månaden med ett fint höstlov och en härlig halloweenfest för kidsen.


 
snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag
November, pastasås med ajvar. Perfekt snabbmat! November bjöd även på tips om hur du gör ditt egna sköljmedel.
Världens godaste kålsallad med äpple och min glöggdrink med mousserande vin.
Vi grillade korv i gråvädret, kokade risgrynsgröt och den första snön kom. Redan 8 november! Stockholm Food & Wine bjöd på härlig mat och gott vin. Och massor med trevligt sällskap! Barnen skrev önskelista till tomten och vi spelade jakten på den försvunna diamanten ungefär hundra gånger.

Sen blev det överraskningsfest med Hawaiitema för hela slanten.
November slutade fint. Med Winnerbäck-konsert i Globen
 
julkakor, småkakor, kakor, baka, julbak
December. .Ni ÄLSKADEmina småkakor till jul. Och det gjorde jag med 🙂 Lingonglögg, inlagd rödkål, snittar med köttbullar och pepparkakans dag. December är ju bra härlig, eller hur!

Vi bakade pepparkakor, kollade på Ett päron till farsa firar ju, åt julmat, lussade, åkte på magsjukan en sväng och skaffade katt.
Jullov med julfirande i massor och sen ett Gott Nytt År.
 
Det är verkligen kul att gå tillbaka och se. Vad man faktiskt gjort under ett år. 2019 var inte ett extraordinärt år för mig. Men det var fint. Det var lagom med jobb. Massor av tid med barnen, lite för lite tid med vänner och antagligen för lite tid bara jag och Sebastian. Men nu är jag rätt spänd att se vad 2020 bjuder på. Jag tror det kommer bli grymt!
 
Har ni haft ett bra 2019?
 
 
 

2
Kommentera

Pizza bianco

snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Har ni planerat nyårsmaten än?
Om inte, anmäl er att göra tilltuggen och så gör ni detta. Pizza bianco med vispad smetana eller creme fraiche som toppas med rom och dill. Lite finhackad rödlök hade suttit fint det med. Men det fanns inte hemma vid tillfället.
 
Det här mina vänner är så otroligt enkelt att göra. Men smakar gudomligt! Basen är samma som till min pizza med julmatsrester jag tipsade om tidigare. Jag har bara piffat upp toppingen en aning. Och vips så passar den utmärkt att starta nyårsafton med.snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Löjrom är himla gott att toppa med, men idag hade jag forellrom hemma. Eller om du vill göra en vegetarisk variant så går det även att ta tångkaviar. Vilket som fungerar bra.
snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Jag gillar när arbetsinsatsen är låg, men resultatet blir mycket. Och precis så är det med de här pizzorna. De behöver inte ätas varma vilket gör att du kan förbereda dom i god tid innan. Och sedan bara toppa dom med smetana och rom precis innan servering. Fiffigt va?
Pizza bianco med smetana och rom:
2 runda libabröd
50 g färskost
1/2 msk basilika
salt & peppar
ost
1 dl smetana/creme fraiche
80 g forellrom eller annan rom
dill
finhackad rödlök
Lägg ut bröden på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda samman färskost och kryddor. Bred detta över bröden. Strö över ost. Grädda i 225°C i cirka 10 minuter. Låt pizzorna svalna helt. Dela den i bitar med en sax. Vispa upp smetana/creme fraiche. Ha i detta i en spritspåse. Spritsa små klickar på pozzabitarna. Toppa med rom, dill och rödlök. Servera direkt.
Ett perfekt tilltugg till nyårsdrinken!
 
Har ni bestämt meny för nyår än?

3
Kommentera

Rester av julmat- julpizza

julmat, rester, jul, pizza
God fortsättning i stugorna.
Jag vet inte hur det är hos er. Men här hemma brukar det bli så pass mycket julmat över att vi egentligen inte behöver laga mat på ganska många dagar efter jul. Det finns liksom alltid rester att ta fram. Vilket jag tycker är en del av charmen. Att liksom slippa stå och slava i köket när man är ledig.
Men tillslut tröttnar man. Allt det goda är uppätet och det finns liksom en gräns för hur många dagar på raken sill är gott.
Då finns räddningen. Och det stavas PIZZA. Alltså inte att ni åker och köper pizza, utan att ni tar resterna av julmaten, och gör julpizza!
julmat, rester, jul, pizza
Så otroligt lättlagat och alla får plocka på precis det dom vill ha av resterna på pizzan. Snacka om att barnen blir glada över att ha köttbullar på pizzan!
Det är också ett bra sätt att ta reda på all jullost man brukar få över. Men, det här ska ju vara snabblagad mat. Av sånt man ändå har hemma. Alltså orkar jag inte stå och göra pizzadeg och koka tomatsås. Nej ta fram tortillabröd, eller ännu hellre stora runda libabröd. De fungerar utmärkt att ha som botten när man gör pizza.
Istället för tomatsås då? Ja antingen tar du bara ketchup. Eller kanske lite pesto, det är så gott!
Men idag gjorde jag min favorit. Och tog färskost som jag kryddade upp med basilika, salt och peppar. Det blir så himla gott!
julmat, rester, jul, pizza
Rester av julmat- julpizza, 4 st:
4 stora libabröd eller tortillabröd
100 g färskost
1 msk torkad basilika
salt & svartpeppar
ost
valfri topping.
Lägg ut bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Blanda samman färskost, basilika, salt och peppar. Bred detta över bröden. Riv eller hyvla ost och sprid ut över bröden. Grädda i 225°C i ca 10 minuter eller tills osten smält. Toppa pizzorna med det ni har hemma i kylen. Sallad, skinka, lax, korv, köttbullar- ja ta av det som finns.
Nu hoppas jag ni alla har en riktigt fin julledighet!

0
Kommentera

Pepparkaksdadlar


God fortsättning alla fina vänner.
Jag hoppas ni alla haft en riktigt härlig julhelg. Jag tog två dagar ledigt från blogg och instagram. Det kan man behöva ibland. Men nu är jag tillbaka på banan igen.
Visst var det lite extra skönt den här julen, att så fort julhelgen var över, ja då blev det liksom helg igen!
Vi har hunnit kolla på en hel del filmer, fikat. ätit julgodis i massor och bara tagit det lugnt. Idag är planen att åka in och bowla i eftermiddag. Och sedan gå och äta pizza på en nyöppnad restaurang här i stan. Perfekt sysselsättning idag känns det som!

 
Har ni som vi, haft överflöd av julgodis i jul. Men ändå känner ett sug efter något sött sådär framåt kvällen? Då vill jag tipsa om de här pepparkaksdadlarna. Så enkla att göra och stillar sötsuget. Jag lovar!
Lite kryddiga dadlar och nyknäckta nötter frå bli kvällens mums i soffan. Igår kollade vi både på sällskapsresan 2 och Yesterday. Idag har jag hunnit kolla på ett brittisk-amerikanskt kostymdrama på SVT, Unga kvinnor. Ett perfekt fördriv denna fredag förmiddag. Ikväll funderar barnen på om vi ska kolla in nya Ture Sventon. Någon som sett?
Pepparkaksdadlar
200 urkärnade dadlar:
2 msk kanel
1 tsk nejlika
1/2 tsk ingefära
Blanda alla torra ingredienser och lägg i en påse. Lägg i dadlarna och blanda om tills dadlarna helt är täckta av kryddor. Förvara i tätslutande burk med lock eller i en påse.
 
Det fina fatet har min vän KatjaK gjort.

1
Kommentera