Sillröra till jul

julsill, sill, julMin mamma har en handskriven receptbok. Ni vet en sån där svart med röd rygg. Där hon under åren varvat extra bra recept med någon lite dagboksanteckning. Jag brukar tänka att det är ungefär samma sak som jag gör här. Varvar mina bästa recept med någon anteckning om hur livet är just nu. Om det är regn eller sol, har det hänt något i familjen, bara små vardagsbetraktelser.
Och 21/12-03 kan man hitta det här receptet på Lenas sillröra i mammas receptbok. En sillröra vi har haft med på varje julbord sedan dess och som jag brukar passa på att ta med om vi äter knytisjulmat med andra. För gillar man sill brukar den här bli riktigt omtyckt!
julsill, sill, jul
Men hur såg då livet ut i december 2003 hemma hos familjen Seidel kan man undra? Jo det snöade och blåste, pappa Henrik funderade på att byta jobb, jag läste första terminen till undersköterska på gymnasiet och min syster hade börjat högstadiet. Mamma Ylva jobbade på lasarettet och pluggade samtidigt. Dessutom mådde både hund, katt, höns och kanin bra 🙂
Sånna små anteckningar är receptboken full av. Fint att läsa om ändå, nästan 20 år senare. Även om det inte är annat än små vardagsbetraktelser.
Ska jag skriva något litet om hur vardagen är här hemma idag skulle jag nog skriva att en ny liten familjemedlem flyttade hem till oss i söndags. Ett litet svart yrväder vid namn Carlsson huserar nu i vårt hus.
Och jag har verkligen glömt hur det är att ha katt! Haha han är verkligen överallt. Men barnen är överlyckliga! Dessutom är det bara att ta med katten till barnens sängar på morgnarna så får man upp dom utan problem. Perfekt så här sista veckan innan jullovet!
julsill, sill, jul
Men åter till sillröran. den blir som allra godast om man gör den en dag eller två i förväg sådär.
Sillröra:
600 g löksill
1 rödlök
1 purjolök
ca 2 msk dill
2 dl majonnäs
1 dl grädde
3/4 dl kaviar (typ kalles kaviar)
2 tsk citronpeppar
Häll av sillen och skär den i bitar. Skala och finhacka rödlöken. Skär ner purjolöken i mindre bitar.
Blanda sill, lök, dill, majonnäs, grädde, kaviar och citronpeppar väl och ha upp i en burk med tätslutande lock. Låt stå i kylen till servering.
Så gott på julbordet eller på en hård knäckemacka.

3
Kommentera

Småkakor till jul

julkakor, småkakor, kakor, baka, julbak
Med bara en dryg vecka kvar till jul är det kanske dags att fundera på vad man ska baka till jul. Eller kanske kan en hel låda med massa olika sorters kakor vara en perfekt julklapp att ge bort till någon så här i juletid?
Därför tyckte jag den kunde passa fint att göra ett litet inlägg om alla goda julkakor att baka. För det finns ju så många! Två av mina absoluta favoriter ser ni på bilden. Och det är skurna pepparkakor och svåger Richards tyska julkakor. Ingen jul utan dom!julkakor, snöbollar,
Som sagt, ingen jul utan Richards tyska julkakor. Har faktiskt en halv omgång ogräddad kakdeg ligger i frysen. Perfekt att ta fram och grädda till jul!
skurna pepparkakor
Samma sak är det med mina skurna pepparkakor, där här jag också en rulle kakdeg ligger i frysen, redo att gräddas. Men tror tyvärr inte dom kommer att räcka. Så får nog baka en omgång till i veckan så vi har.pepparkakssnittarÄr man sugen på något gott och lättbakat till kaffet i jul passar Axels pepparkskssnuttar perfekt. Som en blandning mellan pepparkaka och kolakaka. Rena drömmen alltså!
pepparkaksgrottor, småkakor, julkakor
En annan kaka vi gärna bakar är pepparkaksgrottor. Fyll med choklad, eller varför inte dumle. En lättbakad och mumsig småkaka <3
saffranssnittar med vit choklad
Gillar man saffran, då är det här helt rätt kaka att baka. Fylld med härlig saffranssmak och vit choklad. Hur god som helst”
hemgjord kristyr, hård kristyr, kristyr till pepparkakshus
Orkar man inte baka, men ändå vill pyssla med något litet så kan man göra lite krystyr och dekorera färdiga pepparkakor med. Det blir så himla fint tycker jag!
Receptet på min bästa kristyr hittar ni här!
Nu rullar  mitt tåg strax in till Stockholm. Har ett möte här under dagen att hinna med, sen bär det av hem igen för att fixa klart allt det sista inför julledigheten. Som alltid är det en hel del som måste ordnas så att man faktiskt kan ta lite ledigt sen. Fast hemma hos oss är det bara jag och Sebastian som längtar efter jullovet. Axel hade kunnat gå någon vecka till och Isac vill inte vara borta från sina kompisar på förskolan. Men jag tänker att det bara är bra betyg till grabbarnas förskola och skola det 🙂
Och att det nog ändå blir ganska skönt för dom med lediga, oplanerade dagar. För så lugn jul som vi verkar få i år har vi inte haft på evigheter. Det ska bli så himla skönt!

3
Kommentera

Recept på brända mandlar

brända mandlar
Glad tredje advent mina fina vänner!
Jag ligger nedbäddad i soffan, iklädd pyjamas med en falaffelrulle i magen, årets julgran klädd som sprider julstämning och vår senaste familjemedlem Carlsson vilandes på ryggstödet till soffan. Vi blev alltså med kattunge i dag. En söt liten krabat som tycker att vår hund är det läskigaste han någonsin sett. Men det ger sig nog med tiden.
Jag får inget gjort här hemma alls, för så fort katten flyttat på sig lite måste man ju titta. Och oja sig över de söta saker han gör, eller hur tokigt han somnat, Det är liksom som att ha en liten bebis hemma igen.
Men om jag nu ska försöka ägna mig åt jobbet en stund, så tänkte jag tipsa om mitt recept på brända mandlar till jul
brända mandlarAlla känner väl igen doften av dom. Som man brukar känna på bland annat marknader. Doften av varmt socker antar jag att det är. Att göra egna brända mandlar är inte alls speciellt svårt. Man ska bara ha tälamod, vara uppmärksam och akta sig för det väldigt varna sockret,
brända mandlar
Brända mandlar:
200 g mandlar
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Lägg mandlarna i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Rosta mandlarna på medelhög värme. När mandlarna rostats, höj värmen och slå på socker och vatten. Låt allt koka under konstant omrörning tills sockret vitnar och det börjar knäppa i mandlarna. Det kan ta sin lilla tid, så ha tålamod. Men när de väl börjar vitna går det fort! Så håll koll.
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Förvara i en burk med tätslutande lock.
 
Nu ska jag titta lite mer på katten. Som bara sover, men är himla söt ändå!

1
Kommentera

Brieost med fläder-lemon curd

brieost tilltugg, julmingel,
Hej i stugorna,
Jag hoppas ni alla har en fin tredje adventshelg. Jag antar att ni är många som ska iväg på diverse julmys, adventsmingel och annat trevligt i helgen. Vi hade en mysig träff inbokat med vänner ikväll. Men fick ställa in pga sjukdom. Men för er andra, som tar er iväg så har jag ett himla fint recept att bjuda på idag. Nämligen brieost med fläder-lemon curd.  Toppade med torkad frukt och nötter. Alltså det här är så gott. Och så enkelt.
Vill man göra det ännu lättare för sig tar man bara en fin lingonsylt som man toppar med torkad frukt och nötter, eller så gör du några av varje som jag gjort här!brieost tilltugg, julmingel,
Just brieost är vanligt förekommande som tilltugg. Kanske gör man en varm brietårta? Eller bara serverar osten som den är på en mumsig ostbricka. Det är också himla gott. Men ibland kan det vara kul att testa något annat liksom.
Orkar man inte stå och göra egen lemon curd går det fint att ta färdig och smaksätta den med koncentrerad flädersaft. Även om jag tycker det blir allra godast när man gör egen. Men har man inte tid och ork är det en himla snabb genväg!
brieost tilltugg, julmingel,
Lemon curd med fläder:
1 stor ekologisk citron (ca 1 dl citronsaft)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
50 g smör
Tvätta citronen noga. Riv skalet och pressa ur saften. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal, saft och flädersaft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
 
Toppad brieost:
fikon, urkärnade dadlar, hasselnötter och mandlar.
fläder-lemon curd (eller lemon curd som du blandar med flädersaft)
lingonsylt
1 rund brieost
Hacka fikon, dadlar, nötter och mandlar och blanda väl. Jag fick ihop kanske 2 dl. Får du över är det bara att ställa fram som extra.
Dela brieosten i lagom stora bitar. Bred lingonsylt eller lemon curd över brieosten och toppa med hackad torkad frukt och nötter.
Brieosten är som vanligt allra godast om den fått vara framme i rumstemperatur en stund innan.
 
Ska ni iväg på något kul i helgen?

0
Kommentera

Inlagd rödkål till jul

rödkål till jul
12 dagar kvar till jul hörrni. Hur känns det? Jag känner mig ändå rätt i fas. De flesta julklapparna är klara och de som är kvar har jag nog koll på känns det som. Den kommande helgen är det fullt ös med flera luciafiranden, lite jobb, julkväll med goda vänner och så ska vi äntligen hämta hem en kattunge på söndag. Till barnens stora lycka. Sebastian är inte lika överlycklig precis..
Jag är som ni vet vid det här laget en storälskare av kål. I alla former. Förutom en. Och det är kokt kål. Det går bara inte. Trotts mina tyska gener vänder det sig lite i min mage när jag känner lukten av varm rödkål. Det går bara inte.
Därför tänkte jag testa att göra inlagd rödkål till jul istället. För det är himla vackert men också gott på julbordet!
rödkål till jul
I många inläggningar är det en hel del socker. Men jag har dragit ner på det i den här inläggningen. Dels för att jag inte riktigt gillar att det är så sött, men också för att vi kommer äta upp kålen på ett litet kick, så den behövs inte som någon konserverande effekt. Men gillar man en mer söt variant, öka på mängden socker.
Inläggningen är god att smaksätta med både kryddpeppar, kanel, lagerblad, nejlika och stjärnanis. Det sistnämnda är jag inte helt förtjust i. Men om du är det-kör på!rödkål till jul
Jag vägde inte hur mycket kål jag använda. På grund av att min hushållsvåg precis gått sönder. Men jag rev kål som fyllde ungefär 1 1/2 L. Och det blev precis lagom till den här mängden vätska.
Inlagd rödkål till jul:
2 dl vitvinsvinäger
5 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk kryddpeppar
5 lagerblad
3 hela kanelstänger
Blanda ättika, vatten, socker, salt, kryddpeppar, lagerblad och kanel i en kastrull. Värm tills allt socker lösts upp.
Skiva rödkål tunt (jag använder alltid en mandolin, gillar det bäst). Lägg kålen i en burk och slå ättikslagen över. Sätt på locket och låt stå svalt och mörkt fram tills det är dags att äta den!
Perfekt att ha till julbordet!

1
Kommentera