Drömmen om ett utekök

 
basilikaolja, matblogg, recept bbq

grillade grönsaker med burrata

I veckan som var kom p4 Västmanland hit och vi lagade en fantastisk efterrätt på gillen. Och just där och då, när jag ställt upp alla ingredienser på ett  bord bredvid grillen slog det mig.
-Jag vill ha ett utekök!
Det är inget jag drömt om tidigare. Inte alls. Men så kände jag, så himla härligt att kunna vara mer närvarande när man grillar. För här hemma blir det som i de flesta hushåll. Jag står inne och fixar med allt medan Sebastian står ute och grillar. Tänk så mysigt att kunna stå ute och laga mat tillsammans. Speciellt när man har gäster också. Hur härligt som helst1

Det finns ju så snygga och enkla utekök. Som en färdig diskbänk liksom. Hur smidigt som helst. Varken jag eller  Sebastian är några snickare, så det här är verkligen en variant som skulle passa oss bra! Med grillen nära till hands. Vår grill från Weber har vi haft i 10 år nu och den är fortfarande bra. Verkligen värd sina kronor. Lite snygga fat och skålar att blanda sallad i är ett måste. Precis som en snygg matta. Allt för att skapa lite av en rumskänsla ute. Och såklart krukor med färska örter! Här nedan berättar jag hur du kan få flera härliga basilikaplantor av den basilikan du köper i mataffären!
 

Under vinterhalvåret köper jag en hel del färska örter i kruka från mataffären. På sommaren funkar dessa fint att spara lite på varje planta, sätta ner i krukor och odla vidare på. Men under vintern och våren, då känns det lite dumt att man bara ska köpa, klippa ner och så är det slut.
Istället brukar jag spara en eller två kvistar basilika från varje planta och sätta ner i vatten. På några veckor har det bildats massor av små fina rötter. Dessa sätter jag sedan ner i jorden och låter växa sig kraftiga. De här skotten har jag redan tagit en omgång av, så nu ska de få växa till sig lite mer. Ett perfekt sätt att få ut mer av det man köper i mataffären.
grillad frukt, frukt på grillen
En annan urgod sak att lägga på grillen är ju ananas. Har ni testat? Om inte så har ni sommarens härligaste dessert framför er, jag lovar 🙂
Nu ska jag leta mer inspiration till mitt utekök. Vi har massor av andra projekt som måste bli klara först. Men det är ju så mycket roligare att döma om utekök än måla och kitta om fönster. Eller hur!

0
Kommentera

Grillad ananas

grillad frukt, frukt på grillen
Idag tänkte jag komma med ett litet tips till helgen. Nämligen grillad ananas. En så enkel och god efterrätt som du enkelt fixar på eftervärmen i grillen. Sött, gott och otroligt enkelt att fixa!
Idag verkar det som om den värsta blåsten har gett med sig här, så vi ska köra iväg Sebastian till hans grabbhelg, sen åker vi och plockar jordgubbar med några kompisar. Här hemma har det varit fullt krig mellan barnen. Och då funderar jag alltid på om det är bäst att bara vara hemma, slå på en film och vila. Eller åka iväg och hitta på något en stund. För att liksom bryta allt det tråkiga. Idag kör vi det senare. Och hoppas på det bästa!
grillad frukt, frukt på grillen
Tusen tack för alla fina kommentarer på det förra inlägget. Igår fick vi hämta hem Challe. Han går på ganska starka smärtstillande tabletter och snäll kost för magen. Tyvärr blir man lätt lite förvirrad och orolig av tabletterna. Och det har märkts inatt då han blev lite pipig. Jag som vaknar av att han bara går upp och dricker vatten på nätterna har alltså haft en ganska dålig natt. Men han är piggare, så mycket piggare. Igår när vi hämtade honom kastade han sig in i bilen. Han ville bara hem <3 Sen sov han. Sov och sov. Men idag är han uppe och strosar runt lite. Och piper lite.grillad frukt, frukt på grillen
Grillad ananas är perfekt att göra när man grillat. Den kräver nämligen inte superhet grill. Utan kan med fördel läggas på när det fortfarande är varmt och gott i grillen, men inte superhett.
Jag serverade min grillade ananas med en yoghurt smaksatt med kanel, vanilj och honung. Men det går såklart att ha en kula vaniljglass till om man vill också!
Grillad ananas 4 port:
1 hel, färsk ananas
2 dl yoghurt, gärna turkisk yoghurt
kanel
honung
vaniljpulver
50 g pistagenötter
färska jordgubbar och körsbär
Skala ananasen och skär den sedan i avlånga klyftor. Ta bort den träiga biten i mitten.
Grilla ananasen tills den mjuknat och fått fin färg (har man ingen grill går det bra att steka ananasen i en grillpanna).
Blanda samman yoghurt, kanel, vaniljpulver och honung efter smak. Lägg upp den grillade ananasen, pudra över lite kanel och strö över nötter. Servera tillsammans med den smaksatta yoghurten och färska bär.
En fräsch och enkel sommardessert <3

1
Kommentera

Älskade hund


Alltså vilket dygn! Som jag skrev på Instagram i morse blev det en nattlig tur till Strömsholms djursjukhus igår.
Allt började då vi bytte foder till vår Charlston. Vilket han klarade ganska illa. Han har spytt, varit dålig i magen och mått allmänt dålig. Så vi slutade med det nya fodret och han verkade bli piggare (han slutade spy men har varit rätt dålig i magen). Tills igår kväll när vi kom hem och han inte kunde resa sig upp. Bakbenen bar inte alls och han hade över 39°C i temp. Så efter lite avvaktande och kontakt med djursjukhuset åkte vi tillsist in.
Dom konstaterade direkt att han skulle behöva stanna över natten. För prover och undersökningar. Jag lämnade vår älskade Challe där med en stor klump i magen och en ganska dålig känsla. Att samtalet vi skulle få idag inte skulle vara speciellt bra.
Så ringde telefonen, efter en evighetslång väntan. Han har antagligen fått någon kraftig och elak magsjuka via det nya fodret. Som satt sig på lederna och gett honom hemska smärtor. Så nu väntar ett par dygns fortsatt smärtlindring och försök i att få magen i ordning på Strömsholm.
Blir han inte bättre på några dagar här är det antagligen något annat som ligger bakom, men vi har sagt nej till fortsatta prover och undersökningar. Vi vet att Charlston är en gammal hund, han fyllde nyss 10 år. Och hur mycket jag än vill att han alltid ska finnas kvar hos oss, måste vi ändå vara realistiska och tänka på honom först. Men jag hoppas, hoppas, hoppas verkligen de ringer imorgon och säger att han är piggare. Idag hade tempen gått ner till det normala och han hade svarat bra på smärtlindringen och rest sig själv på förmiddagen.
quorngryta, curry, vegan, vego
Så idag har jag varit trött. Trött pga på tok för lite sömn. Trött av all oro. Och trött för att jag tagit ut sorgen i förhand. Nu hoppas vi att få hem vår 5:e familjemedlem inom en snar framtid igen.
Sen gör det här vädret inte saken bättre. Så fruktansvärt kallt! Idag blev det en variant på den här currygrytan, fast med kyckling till middag. Inte precis sommarmat kanske. Men vi alla ville äta något värmande ikväll. Efter middagen tog jag på mig raggsocker, tände massa ljus, gjorde lite kvällsfika och kröp upp i soffan hela familjen och slog på en film. Jag hade tänkt åka in och träna, men ikväll behöver jag bara sova känner jag. I morgon är en annan, förhoppningsvis bättre dag.
 

Tittade igenom lite gamla bilder på Challe. Alltså hur söt får man vara? Här hade han precis flyttat hem till oss. 8 veckor och helt bedårande. Vi pratar en del om hur det ska bli den dagen vi inte har Charlson hos oss längre. Jag är uppvuxen med hund och just nu arbetar jag de flesta av veckans dagar hemifrån. Så visst skulle det fungera att skaffa en valp igen. Men samtidigt är det massor av jobb.
Men ett liv utan hund, det känns otroligt främmande!

0
Kommentera

Gör egen smaksatt yoghurt

Gör egen smaksatt yoghurt

frukost, sommarlov, sommarfrukost
Jag brukar inte vara den med massa pekpinnar om hur man ska äta och leva sitt liv. Men det finns en sak jag är ganska noga med för egen del. Och det är att frukost ska vara frukost. Ett tillfälle att få i sig bra med energi som räcker ett par timmar. Inte ett tillfälle att frossa i socker.


Men jag är inte mer än en helt vanlig mamma. Mina barn har under perioder väldigt gärna önskat köpa fruktyoghurt. Och ibland ger jag med mig. Men för det mesta äter vi naturell yoghurt hemma. Sen får man bara göra det bästa av situationen.

Som att göra egen smaksatt yoghurt.
frukost, sommarlov, sommarfrukost
 
Det tar verkligen ingen tid alls och blir så gott. Jag gör antingen på turkisk eller grekisk yoghurt, eller vanlig naturell på tetra. Sedan blandar jag bara yoghurten med olika bär eller frukter, kanske en nypa vaniljpulver och förvarar i burkar i kylen.  Hur smidigt som helst! Barnens stora favorit är när jag mosar banan och sedan har i vaniljpulver. Det har dom ätit sedan dom var riktigt små.


Själv tycker jag det blir himla gott att ha i blåbär. Jag älskar verkligen blåbär. Sen brukar vi toppa yoghurten med müsli, granola, chiafrön, solroskärnor och annat gott.

Allra godast blir det om yoghurten fått stå mist ett dygn i kylen ihop med bären, då har de avgett massa härlig saft och smak till yoghurten!

frukost, sommarlov, sommarfrukost
I vår frys finns alltid olika sorters frysta bär vilket gör att det alltid är enkelt att blanda ihop lite smaksatt yoghurt. Och nu på sommaren kan vi ju frossa i färska bär. En skål yoghurt man mosat i solmogna svenska jordgubbar och lite vaniljpulver slår vilken färdig, smaksatt yoghurt som helst. Jag lovar
Sen är det såklart socker i både naturell yoghurt och bär. Men vi äter iallafall inget extra, tillsatt socker till frukosten. Och det känns bra!


Här är våra favoriter på smaksättning:

  • turkisk yoghurt med mosad banan och vaniljpulver
  • yoghurt med blåbär och eller hallon
  • yoghurt med äpple & kanel
  • yoghurt med päron, ingefära & kardemumma
  • yoghurt med färska, svenska jordgubbar
  • yoghurt med lite, lite ekologisk honung och vaniljpulver
  • yoghurt med lite kokosgrädde och kokosflingor i

Den med mosad banan brukar jag göra och servera på en gång. Men övriga smaksättningar går bra att göra och förvara i en ren burk i kylen ett par dagar. Enkelt att ta fram till frukost eller mellis.

Jag älskar de här burkarna som rymmer 1/2 L var. Perfekt att stapla i kylen och du kan på 1 L  yoghurt göra flera olika smaksättningar. 
 
Här hittar ni tips på andra goda frukostar att göra i sommar:

6
Kommentera

5 lättlagade recept på sommarlovet

kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Äntligen har mina barn gått på sommarlov!
Den tanken är lika underbar varje år, tills jag inser att Restaurang Linnéa liksom slår upp portarna samma dag som sommarlovet börjar. Helt plötsligt ska jag nu servera både frukost, lunch och middag till två vrålhungriga ungar. Ja minst två. Ibland tre eller fyra, beroende på hur många kompisar som är här. Och helt ärligt, så jäkla kul är det inte riktigt att laga mat. Men då får man tänka till lite. Hur kan man göra för att underlätta vardagen?
Antingen kan man ta ut våffeljärnet och grädda våfflor på altanen. Smeten kan man göra i förväg och bara låta stå i kylen. Sen när man väl ska äta är det bara att grädda på. Brukar bli väldigt uppskattat! Här är ett recept på glutenfria våfflor med kikärtsmjöl. Betydligt mer mättande än vanliga på vetemjöl.
enkel vegotacos röda linser
Eller så gör du en riktigt stor gryta med tacos. Här har jag gjort på röda linser. Men det går bra att använda vegofärs eller vanlig nötfärs också. Låt sedan barnen plocka ihop sin egna tallrik med grönsaker ena dagen. Sen kan det räcka till att göra en tacogratäng eller tacopaj senare i veckan. Eller fylla tortillabröd med, rulla ihop, på med lite creme fraiche och ost och så in i ugnen. En middag som kan bli både lunch och middag under veckan, fast i ny skepnad.
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
Man tänker ju att sommarmat helst ska vara kall och fräsch. Men om vi ska vara ärliga, så bjuder ju inte Sverige på strålande fint sommarväder hela sommaren. Gör då ett storkok av den här supersnabba kycklinggrytan. Perfekt att värma på till lunch dagen efter. Eller servera med ris dag ett och pasta dag 2.
tortillapizza med kyckling
Typisk bra snabbmat. Tortillapizza. Väldigt liten ansträngning men mat som hela familjen gillar! Toppa med vad ni gillar bäst. Men jag måste tipsa om att bre på ett lager pesto, det är så gott!
ångad lax i ugn
Ångad lax blev under förra sommarens hetta en riktig favorit hemma hos oss. Funkar precis lika bra att äta varmt som kallt.
 
Men vet ni, det fungerar även precis lika bra att koka något ägg och servera lite yoghurt/fil och en smörgås till lunch en riktigt varm dag. Man får sänka kraven lite på sommaren. Eller göra en riktigt matig smoothie med en smörgås till. Vrid inte ut och in på er själva!

0
Kommentera