13 lättlagade recept till påsk

focaccia
Hej och glad påskvecka!
Idag tänkte jag bjuda på ett maxat inlägg med inspiration till all den goda påskmat jag tänkt äta och laga till helgen! Faktiskt så kommer hela veckan här på Linnéas Skafferi. Som vanligt blir det kanske inte klassisk påskmat, men ändå mat som passar utmärkt att äta till denna högtid! Men först ut, 13 recept till påsk!
En middag är ingen middag utan bröd? Eller? Jag är ingen hejare på att baka matbröd. Men just focaccia är en kär favorit som dessutom är riktigt lättbakat och räcker till många!
krossad potatis i ugn
Så här års är potatisen inte speciellt rolig. Ska man äta färskpotatis är den garanterat importerad. Men det finns små knep man kan ta till för att piffa upp den tråkigaste av potatisar. Nämligen genom att göra krossad potatis i ugn. MUMS MUMS!
Sugen på mer potatisinspiration? Kolla då in de här 5 potatisrecepten!
västerbottenostpaj
En klassisk västerbottenpaj är väl ändå ett måste till alla stora svenska högtider? Eller? Nja kanske inte till jul, men till påsk, midsommar och såklart kräftpremiären, då vill vi ha ostpaj. Eller hur?
lax i ugn med fetaost pesto
Gör en riktigt enkel lax i påsk! Nämligen lax med ett täcke av fetaost och pesto. Är ni många, gör då en hel laxsida! Supersmidigt och riktigt gott!
vegetarisk sill
Klart man ska ha sill på påskbordet. Här har jag gjort en vegetarisk variant som faktiskt brukar uppskattas av alla!
tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Mer paj åt folket! Gör en färgsprakande tomatpaj! Även den är faktiskt gjort på västerbottenost!
fyllda champinjoner med tomat
Jag älskar fyllda champinjoner. Det är ett perfekt tillbehör på en buffé och kan lätt varieras efter tycke och smak!silltårta
En klassiker hemma i mitt barndomshem är silltårta. Även den ska ätas till både påsk och midsommar. En kär gammal vän som hängt med sedan 90-talets början någon gång. Gillar du sill är det här maträtten för dig!ångad lax i ugn
Ett annat smidigt sätt att tillaga lax på är att göra ångad lax i ugn! Perfekt till påsklunchen!
grönsakspaj
Vi tar väl en paj till när vi ändå håller på! Broccolipaj med fetaost gör sig utmärkt på buffén!våfflor, halloumi, våffeldagen
Halloumivåfflor gör sig perfekt som en god förrätt eller tilltugg innan middagen. Servera med tillexempel creme fraiche och löjrom! Mums!
plåtmat. hummus. vego
Ingen middag är komplett utan såser och röror. Kanske kan en färgsprakande rödbetshummus passa till påsk?
ugnsbakad ugnsbakad blomkålblomkål
Ugnsbakad blomkål är perfekt att servera på påskbuffén. Lättlagad och riktigt gott!
 

 
Det är ett axplock av allt gott jag kan tänka mig äta nu i påsk. Jag skulle  nog kunna fortsätta i evigheter. Men under veckan dyker som sagt flera underbara påskrecept upp! Vad sägs om ett samlingsinlägg med härliga desserter till påsk? En gudomlig påsklunch, primörer med ostkräm och världens sötaste små påskkakor? Det och mycket mer hittar ni här på Linnéas Skafferi under veckan!

7
Kommentera

Broccolipaj med fetaost

grönsakspaj
 
Hej soliga lördag!
Under flera år har jag knappt ätit en bit matpaj. Jag vet inte varför. Matpaj är ju så gott! Och lätt att variera. Dessutom har mina barn upptäckt tjusningen i paj. Men dom vill ha sin mormors ost och skinkpaj. Det är helt klart deras favorit och dom äter som hästar när hon bjuder på det.
I veckan passade jag dock på att göra en broccolipaj med fetaost. Så gott. Och jag tänkte att det faktiskt är en perfekt paj att ställa fram på påskbordet. Just broccoli i sig kanske inte är så himla upphetsande. Men tillsammans med smörstekt lök och vitlök, salt fetaost och lite vällagrad ost. Då blir det rena rama himmelriket faktiskt!
grönsakspaj
Alltså vilket härligt väder vi har haft idag. I skuggan och när solen går i moln, då är det lite kyligt. Men i solen är det underbart. Så idag har jag passat på att vårstäda och kantskära de flesta rabatter i trädgården. Allt medan Sebastian tog tag och röjde ur 1/3 av uthuset (ni vet där alla cyklar står, alla barnens uteleksaker frodas i hög och massa annat skräp som man bara ställer in. För man har utrymme.) och barnen hoppade studsmatta. Axel har haft sin kompis Johannes här under dagen och grabbarna njöt verkligen av att bara vara ute och ha det skönt! Som man ändå längtat till den här delen av året. Allt blir faktiskt lite enklare när barnen kan springa in och ut utan att massa tjocka jackor och stövlar ska tas på. Eller at någon fryser efter 10 minuter, när man väl fått ut alla.
Sen kom mina föräldrar ner hit och Johannes pappa kom för att hämta honom. Då passade vi på att fika rulltårta och glass i solen. Så härligt!grönsakspaj
Pajen har jag och Sebastian ätit av i flera dagar. Senast idag till lunch då jag även hade ett par fiskburgare kvar från gårdagens middag. Det blev riktigt, riktigt gott till min broccolipaj. Så jag kan tänka mig att pajen passar perfekt till påskbordet och kanske just till laxen. Mums!
Broccolipaj med fetaost:
deg:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2-3 msk iskallt vatten
Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Ha i vattnet, lite i taget tills degen går ihop. Plasta in degen och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
Tag fram pajdegen och kavla ut till en rundel. Klä en rund pajform med löstagbar kant. Ställ in i frysen i cirka 15 minuter
Fyllning:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
500 g broccoli (fryst men tinad går bra)
1 msk buljongpulver
1 dl färsk persilja
150 g fetaost
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl vällagrad ost
svarpteppar
Skala och skiva löken fint. Skala och pressa vitlöken. Fräs mjukt på medelvärme i en klick smör. Skär ner broccolin i mindre bitar och låt den steka med så att det mesta av vätskan ångar bort. Spar ett par fina broccolibitar till dekoration.
Krydda med buljongpulver och finhackad persilja.
Fyll det kalla pajskalet med lök och broccoli. Smula över fetaosten. Blanda samman ägg, mjölk, ost och svartpeppar. Häll detta över broccolin. Skär ett par fina stjälkar av broccoli och lägg ut i ett fint mönster på pajen.
Grädda i 225°C i cirka 40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.
 
Vad har du helst i din matpaj?

36
Kommentera

Dessert i glas till påsk

cheesecake i glas, lemon curd, efterrätt
Påsken kommer alltid lika snabbt inpå. Oavsett om den är sen eller tidig, så överrumplas jag lite av den. För där i januari, när man ser över terminen, då känns den så otroligt långt bort. Men innan man vet ordet av pyntas det med fjädrar och ägg. Jag gillar när påsken är så här sen som den är i år. När det faktiskt har chans att bli lite vår ute. Även om vi idag vaknade upp till -8 grader så ska den kommande veckan bli fin, med massor av plusgrader. Det ser vi fram emot
För något år sedan gjorde jag en liknande dessert i glas till påsk. Otroligt enkelt, fräscht och framförallt gott! En klick lemon curd varvat med en fluffig kräm och så spröda digestivekex i kontrast. Och allt toppas med färska bär. Så gott!
Gör iordning dom precis innan de ska serveras, då blir de som allra godast!
cheesecake i glas, lemon curd, efterrätt
Idag vaknade vi som sagt upp till massor av minusgrader, men solen skiner och det ska bli en fin dag. Jag och Isac ska nog passa på att åka och handla inför helgen nu på förmiddagen. Sen kommer Axel och hans kompis Matias med bussen från skolan efter lunch. Grabbarna fick ny studsmatta igår så den måste hoppas in ordentligt.
När Axel var liten var jag sådan motståndare mot studsmattor. Fula var dom! Så över min döda kropp att vi skulle skaffa en sån!
Men som jag älskar vår studsmatta!!! För Isac som har en del explosiv energi att göra av med är det perfekt att gå ut och hoppa en stund!
Eftersom hela påsklovet ser ut att bli fint här kan jag gissa att barnen kommer spendera lovet på studsmattan 🙂
 
Dessert i glas till påsk, 4 glas:
2 dl vispgrädde
200 g creme cheese
2 msk florsocker
3 dl lemon curd
digestivekex
färska bär
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Blanda creme cheese med socker och rör ner detta i grädden. Vispa tills du får en klumpfri kräm.
Krossa digestivekexen. Varva kex, färskostkräm och lemon curd i fina glas. Toppa med färska bär. Ät direkt.
 
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
En perfekt dessert att avsluta påskmiddagen med!

25
Kommentera

Jordgubbsglass på två ingredienser

inlägget innehåller annonslänkar
glass utan socker, glass utan glassmaskin

Jag brukar försöka och leva lite här och nu. Och inte längta så mycket till det som ska komma. Risken är att man man missar saker och ting då tänker jag. MEN, just nu, då längtar jag faktiskt så otroligt mycket efter att den här kylan ska ge med sig!! Idag höll jag på att frysa ihjäl när jag var ute. Minusgrader, gråmulet och storm. Kul.
Men det ska bli bättre, det ska bli varmare. Och framförallt ska det sluta blåsa!
Så med tanke på dagens väder, känns kanske inte jordgubbsglass helt lockande. Men, rätt som det är sitter vi där i solen och vill ha något gott och enkelt! Kanske redan nästa vecka, då ska iallafall vi få både sol och många plusgrader!
glass utan socker, glass utan glassmaskin
Jag fick en hel påse av förra sommarens jordgubbar av mamma igår. Alltså ni vet, solmogna, söta och helt gudomliga jordgubbar. Som bara smakar så mycket sommar! Och vad passar bättre att göra av dessa små godingar än glass?
Det här är en sådan där synnerligen enkel glass. Som kan passa perfekt att äta till frukost eller mellanmål en riktigt varm dag. För den innehåller faktiskt inget tillsatt socker. Och är gjord på bara två ingredienser. Den kräver dock att man har en mixer som klarar av att mixa frysta bär. Jag använder en mixer från Bosch som klarar av att mixa i stort sett allt tror jag.
glass utan socker, glass utan glassmaskin
Jag valde att göra min glass på vaniljkvarg. Jag väljer alltid den varianten utan socker. Fräscht, gott och enkelt!
Jordgubbslgass 2 port:
300 g frysta jordgubbar
2 dl vaniljkvarg
torkade bär/pulver
färska bär
 
Lägg de frysta jordgubbarna i en mixer. Tillsätt kvargen och mixa snabbt ihop till en krämig klass.
Ha upp i skålar, toppa med torkade bär/bärpulver och färska bär. Ät direkt!
 
Nu är det dags att få två pojkar i säng. Först ska det bara ätas lite kvällsmellis. Alltså Axel kan äta en vuxenportion med kvällsmat. En timme senare kan han både äta yoghurt, en smörgås och ett ägg. Hur en sådan liten kropp kan behöva så mycket energi. Och hur ska det bli om några år!?! Helt galet.
Här har alla moln dragit förbi och solen lyser faktiskt ute nu. Så härligt. Vi hoppas att det redan i morgon blir en härligare dag än idag!

3
Kommentera

Pavlova till påsk

pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Hej tisdag,
Hur har ni det? Här vaknade vi upp till en fin men kylig morgon. Lite typiskt sådär som april kan vara.
Nu är det bara en dryg vecka kvar till påsk och jag kan verkligen inte bestämma mig för vad jag ska bjuda på för dessert. Det finns ju så mycket gott! Till helgen tänkte jag göra ett samlingsinlägg med alla godsaker som finns här på bloggen. Idag tänkte jag dock tipsa om ännu ett smarrigt recept. Nämligen en pavlova som passar fint till påsk. Istället för att göra en klassisk pavlova så har jag här gjort som en pavlovakrans. Man kan tänka att varje liten pavlova är som ett fågelbo, eller kanske ett ägg! Hur som passar det utmärkt till påsk!
pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Jag tycker det här blir ett himla fint sätt att servera en efterrätt på, men vill man inte göra en krans går det såklart bra att bara göra små mini-pavlovor av det, eller en enda stor. Gör det som passar dig bäst!
pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Idag har jag lite planering, handling inför jobb och småfix på schemat. Ni vet sånt där som man alltid skjuter på, för det kan jag göra senare. Sånna saker ska jag passa på att göra undan idag. Sen blir det till tandläkaren med Axel i eftermiddag. Han blir ju 8 i sommar, men har bara tappat två mjölktänder än. Och dom tappade han inte ens, utan dom fick tandläkaren dra ut för de andra tänderna var på väg upp innanför. Så märkligt, Axel har varit otroligt tidigt med allt från att prata till att läsa och skriva. Men han är helt klart sist i klassen med att tappa tänder. Att det kan vara så olika!
pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Det jag gillar med efterrätter som denna är att den går att förbereda i god tid innan. Både marängen och curden kan du göra flera dagar innan om du så vill. Sedan är det bara att lägga ihop allt precis innan det ska serveras. Hur smidigt som helst!
Jag passade på att använda mig av den mango curd jag gjorde tidigare. Men det går såklart bra med lemon curd också!
Pavlova:

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk balsamvinäger

Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Helst i rostfritt stål eller glas. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt glansig. Tillsätt balsamvinägern.

Rita en rundel på ett bakplåtspapper (använd en tallrik som mall). Spritsa små ”bon” runt om så det bildar en krans. Gör en fördjupning i varje maräng med hjälp av baksidan på en sked.

Grädda marängerna i 100°c ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.

Låt marängerna svalna helt och lossa dom från bakplåtspappret. Är pappret svårt att få bort kan du prova att fukta det lite lätt.

fyllning:
2 dl mango curd
2 dl grädde
färska bär, pistagenötter och citronmeliss till dekoration
När marängen svalnat helt, fyll varje ”bo” med vispad grädde och en klick mango curd. Dekorera med citronmeliss, pistagenötter och färska bär. Ät direkt!
8
Kommentera