Vegetariska biffar med stekt kål

biffar med kål
Hej och välkommen 2019! Precis som över jul tog jag ett par dagar off. Det känns liksom lite mer närvarande att fira in både jul och det nya året utan sociala medier. Jag vet att ni klarar er bra ändå. Men nu är januari 2019 här och  vi har ett helt nytt år framför oss. Hur härligt som helst!
Här hemma har vi fortfarande jullov. Men nu börjar vi allt gå varandra lite på nerverna. Ja eller det är nog mest lillebror här hemma som går alla på nerverna. Som tur var hörde Axels en klasskompis av sig idag på dagen så han fick åka iväg och leka lite utan lillebror. Det kan man behöva efter intensiva jullovsdagar med familj och släkten. En annan sak som verkligen gör sig påmind så här när det ändå börjar bli någon slags vardag igen är det här med maten. Mellan jul och nyår kan man alltid skrapa ihop lite rester, göra nya rätter av det som finns eller helt enkelt bjuda bort sig till någon annan och äta. Men nu. Nu är det liksom vardagsmat som gäller igen!  Jag har tidigare skrivit om att jag inte riktigt gillar köttsubstitut. MEN, efter att ha testat Anammas färs och formbara färs så är det faktiskt något vi äter då och då här hemma. Jag behöver inte uppfinna hjulet, utan kan bara byta ut köttfärs mot antingen deras vanliga sojafärs eller den formbara färsen. Hur smidigt som helst!
Känner man att man lika gärna ätter köttfärs, ja då går det precis lika bra att ta det.
biffar med kål
Så här efter jul och nyår känns det  skönt att laga av sådant man redan har hemma i kylen. Därför stekte jag på några olika sorters kål som jag toppade med hackade mandlar och salt. Vill man kan man såklart även slå på lite grädde. För att få mer av en sås till.
Biffarna smaksatte jag med lite av julens senap och så torkade trattkantareller. Det är en sådan god kombination.
För att få lite mer smak i vegofärsen har jag alltid i lita tamarisoja, det blir verkligen gott!
Biffar med stekt kål:
500 g formbar  vegofärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk valfri senap
2 tsk tamarisoja
1 msk grönsaksfond
1 dl smulade, torkade trattkantareller
salt & svartpeppar
 
Låt färsen tina helt. Skala och finhacka sedan lök och vitlök. Blanda i detta i färsen tillsammans med senap, soja, grönsaksfond, trattkantareller, salt och peppar. Rör om väl. Forma till biffar och stek gyllene i lite olja.
olika sorters kål (jag hade grönkål och svartkål)
olja
mandlar
salt
lingonsylt
Repa kålen och skölj den. Stek den i lite olja tills den blivit mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Hacka mandlarna och blanda i dom i kålen. Smaka av med lite flingsalt.
Servera biffarna med stekt kål, lingonsylt och eventuellt lite kokt potatis om du gillar det.
 
Enkel vardagsmat när den är som bäst!
Nu ska jag fly fältet en stund här hemma och åka mot gymmet. Det är väl jag och alla andra så här i början av januari kan jag tänka mig..
Jag hoppas ni alla haft en fantastisk start på det nya året <3
 

1
Kommentera

Nyårslista 2018/2019


Istället för att göra en årsresumé, eller skriva långa listor om vad som varit bra eller dåligt med 2018, så har jag gjort så här i år. 6 listor, 3 för 2018 och 3 för 2019. Jag tänker att det blir enkelt att gå tillbaka och se vad jag vill att 2019 ska innehålla. Men också saker jag inte vill ta mig med in i 2019. Och sen om ett år se hur det gick med den saken..
Listorna hittar ni på min instagram, om ni också vill använda er av dom 🙂

  
 

0
Kommentera

Halloumisnittar med päron

halloumisnittar med päron nyår, förrätt snittar
Nyår närmar sig med stormsteg. Idag var jag och resten av Sala och handlade inför nyår tror jag. Jag hade fint sällskap på Ica så att säga. Men det var bara att ta ett djupt andetag och ge sig in i folkmassan, ta fram listan och arbeta sig igenom den.
Men för er som inte riktigt satt nyårsmenyn än så kommer här ett litet sista minuten-tips till tilltugg eller snittar. Nämligen halloumisnittar med päron och björnbärsmarmelad. Så enkelt men gott!
halloumisnittar med päron nyår förrätt snittar
Här hemma njuter vi av ledigheten. Både Sebastian och jag hade tänkt att jobba undan lite i mellandagarna. Men det har bara vart så skönt att vara ledig. Äntligen har våra barn fattat det här med sovmorgon. Så det har vi tagit, varenda morgon, förutom i torsdags då vi åkte till Gustavsvik i Örebro och badade. Men annars har även väckarklockan fått vila. Kanske att jag ställer den imorgon för att åka in och träna. Men alltså sängen är ju bra skön på morgonen alltså! Så vi får se hur det blir med det.
Isac har i stort sett inte ätit något alls sedan vi gick på jullov. Så ikväll blev det köttbullar med mos och svampsås här hemma till middag. Eller Isac åt köttbullar och vi andra vegobiffar. Och äntligen åt han lite. Det var välbehövligt, för de senaste dagarna har humöret varit riktigt hemskt på detta lilla barn. Men med lite energi i kroppen har vi fått en fin lördag tillsammans hela familjen och nu är det Djungelboken som gäller på tv. En riktigt skön jullovsdag.
 
Snittarna är som sagt busenkla att göra. Och kombinationen salt halloumi och söt björnbärsmarmelad är grymt god!
Det här receptet tog jag fram tidigare i höst till siten folk o folk, där jag varje vecka tar fram nya recept som passar ihop med deras drycker.

Päronsnittar med halloumi:

1 fp (200 g) halloumi
2 stora fasta päron
1 dl björnbärsmarmelad
färsk basilika
cocktailpinnar

Skär halloumi i stavar och stek tills de blir gyllene i lite olja. Skär päronen i skivor och dela på mitten. Skär bort ev kärnor. Lägg ut päronskivorna på ett fat. Lägg på en bit halloumi på varje päron. Klicka på marmelad och lägg på lite färsk basilika på varje snitt och stick igenom en cocktailpinne.

1
Kommentera

11 desserter till nyår

pollytårta, tårta, cake, polly
Nyår närmar sig med stormsteg. Har ni satt menyn än? Det har inte vi. Jag tycker alltid nyårsafton kommer så fort inpå. Man har knappt hunnit knapra i sig den sista knäcken och andats ut efter all julhets, så ska man börja planera en storslagen nyårsmiddag. Jag önskar att det i alla fall vore 2 veckor mellan jul och nyår. Det skulle passa mig bättre! Men nu är ju inte så fallet. Därför är det bäst att sätta igång. Och vi börjar väl med det viktigaste, desserten. Vad ska vi äta till efterrätt på nyår? Här kommer en hel radda med tips och inspiration!
Först ut är tårtan för alla er som älskar choklad, närmare bestämt POLLY! Här hittar ni nämligen en Pollytårta!
pavlova med aftereight-
Pavlova är en riktig favorit här hemma. Lätt att göra i förväg och kul att variera. Kanske har ni lite after eight kvar efter julfirandet? Då passar den här desserten utmärkt att göra! Pavlova med after eight!

För en hel massa år sedan gjorde jag den här enkla, men ack så goda efterrätten. En cheesecake med vit choklad, som bäst serveras tillsammans med färska bär. Gott och enkelt!
marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Ok, jag vet. Marängtårta är en riktig sommardessert. MEN, den passar faktiskt precis lika bra att göra till nyår! Frasiga maränger tillsammans med bär och en härlig mascarponekräm.
portionspavlova minipavlova
Mer pavlova åt folket! Det här är faktiskt också en av tidigare års nyårsdeserter. Jag brukar göra små portionspavlovor, lägga upp en per tallrik och dekorera fint. Sätt gärna i ett tomtebloss eller två. Det blir en perfekt efterrätt till nyår!
vit chokladmousse med lemon curd
Silkeslen chokladmousse med vit choklad i kombination med syrlig lemon curd. Det blir hur gott som helst. Jag lovar!
chokladfluff med geisha chokladmousse
Vill du göra något otroligt enkelt, gör då chokladfluff. Den här har jag gjort på bara två ingredienser. Du kan enkelt variera genom att ta den choklad du gillar allra bäst!
fryst cheesecake med daim
Jag gillar ju som bekant sådant du kan göra i förväg. Som en fryst cheesecake. Här har jag gjort en smarrig daimcheesecake. Servera med färska bär!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Som alltid är min snabba cheesecake i glas ett populärt recept här på bloggen. Och den passar såklart precis lika bra att göra till nyår!
glasstårta på tre ingredienser
Visst, bilden ser lite somrig ut, Det kan jag hålla med om. MEN, hemgjord glasstårta, det är bara för gott för att inte tipsa om även till nyår! Vill man inte ha i jordgubbar eller annan frukt fungerar det bra att ha i choklad istället!

Små frasiga hjärtan, fyllda med nutella och jordgubbar. Och kanske en liten klick vispad grädde om man så önskar? Enklare än så kan det knappast bli när man gör nyårsdesserten!
 
Så, det var lite tips från mig när det kommer till nyårsdesserter. Vad har ni tänkt att göra?

11
Kommentera

Best of 2018

recept, baka, blåbär, bullar
Hej och god fortsättning på julen. Hä blev det en liten paus från allt. Efter en rätt intensiv höst och vinter var det ganska fint att få logga ut från allt vad sociala medier heter ett par dagar. Och bara ägna sig åt familj och julfirande.
Vi har förberett och sedan firat jul i dagarna tre här. Men idag har vi bara tagit det lugnt. Kollat på film, gått långpromenad med hunden och sedan ätit julmatsrester med mina föräldrar och syster. Nu har vi alla bäddat ned oss i soffan och kollar på sista Narnia-filmen. Hur skönt som helst! Men i morgon ska vi till Gustavsvik i Örebro och bada, så då blir dt full fart hela dagen!
Idag tänkte jag passa på att lyfta några av de mest populära recepten här på Linneas Skafferi under 2018. Och sommarens absolut mest populära recept är mina blåbärsbullar med vaniljkräm. Jag bakade dom till Axels kalas i juni och dom har varit bland de mest sökta recepten efter det!
lax i citronsås, fisk i ugn
Precis innan påsk la jag upp det här receptet på lax i citronsås och det blev en succé. För oss här hemma men ni är så många som lagat det här receptet efter det. Passar utmärkt till både vardags och fest!
mjukt tunnbröd i stekpanna
Ett annat recept som trendat under året är mjukt tunnbröd i stekpanna. Perfekt att göra så här på jullovet om man är trött på allt julbröd. Gott till frukost eller mellanmål!
recept på tunna pannkakor
Tunna pannkakor är också något ni sökt efter här på bloggen under året. Jag tycker pannkakor kvalar in som fika, men barnen älskar verkligen det och äter det gärna till lunch!
linneas skafferi linnea seidel
 
instagram ser ni här de 9 mest populära bilderna. Även här så har ni gillat blåbärsbullar. Men även min juldessert, bilder från brölllopet, julgodis, bröd, somrig drink, risgrynsgröt och kanelbullens dag var sådant ni gillade lite extra mycket under 2018!
Vad har ni tyckt varit allra bäst här på bloggen under året? Och vad ser ni fram emot under 2019?
 

2
Kommentera