Mitt i alla förberedelser inför första advent, så måste man ju faktiskt äta helt vanlig vardagsmat också. Jag vet, helst skulle jag bara vilja stå i köket och testa olika sorters julgodis och saffransbröd. Men det går ju inte. Nej, man måste laga lite vanlig mat också. Torsdagar innebär badhuset för oss då Isac har simskola. Vilket betyder att vi ofta kommer hem lite för sent för att man ska hinna laga mat. Antingen brukar det bli rester, eller som idag när jag förberett middagen tidigare. Och finns det någon mat som passar bättre att laga iordning innan än lasagne? Jag tror inte det. Dessutom har jag aldrig hört någon säga att man inte gillar lasagne. Båda barnen åt varsin rejäl portion och nu sitter de i soffan och kollar på en film innan det är dags att borsta tänderna och gå och sova.
Jag äter ju inte kött, men vi har faktiskt börjat äta en hel del vegofärs här hemma. Vilket alla verkligen gillar. Jag gillar enkelheten med att ha en förpackning i frysen. Annars föredrar jag aldrig köttsubstitut. MEN. Det här är faktiskt en riktig räddare i nöden. Så det får gå. Och dessutom är det ett perfekt sätt att få familjen att äta mer vego, om man nu har lite svårigheter med det. Jag har för länge, länge sedan rationaliserat bort bechamelsåsen. För det finns något som är betydligt mycket enklare. Och godare! Istället för att ha sås mellan varje varv brukar jag toppa hela lasagnen med ett lager creme fraiche och sedan ordentligt med smakrik ost! Enligt reglerna är det kanske inte ens en lasagne då. Men det struntar jag helt i. Det här är min variant på vegetarisk lasagne helt enkelt.
Jag tog även en genväg när det kom till själva smaksättningen. Det fanns en halv burk ajvar hemma. Och jag gillar ju när man kan ta genvägar i köket. För det underlättar lagandet av vardagsmaten så otroligt mycket! Därför fick det bli en vegetarisk lasagne med smak av ajvar idag! Vegetarisk lasagne:
500 g vegofärs (typ från Anamma)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 fp krossade tomater
vatten
1 grönsaksbuljong
ca 2 dl ajvar
färsk persilja
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
lasagneplattor
2 dl creme fraiche
vällagrad ost
Bryn vegofärsen (eller ta vanlig köttfärs om du hellre vill ha det). Finhacka lök och vitlök och låt steka med. Grovriv morötterna och ha i dom. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt allt koka upp och koka i cirka 10 minuter. Smaka av med ajvar, finhackad färsk persilja, balsamvinäger, salt och peppar.
Varva lasagneplattor med färssåsen i en ugnsfast form. Toppa allt med uppvispad creme fraiche och riven ost. Gratinera i 200°C i cirka 25 minuter.
Nu är det dags att få barnen i säng!
Som jag längtat efter de här kommande veckorna! För december är helt klart min favoritmånad på året. Jag älskar allt härligt man har framför sig. Allt från att planera julklappsköp till att dricka glögg och äta pepparkakor, gå på glöggmingel eller bara njuta av att hela huset är fint dekorerat med alla mina favoritjulsaker.
Jag gillar att servera mat och fika på mindre fat och skålar. Det blir ofta enklare att duka med mindre skålar och uppläggningsfat än med ett par stora. Av den anledningen drar jag mig inte för att använda både assietter, mattalrikar och frukostskålar i min dukning. Därför är jag extra glad över mitt härliga samarbete med Cervera. För där hittar jag alltid massor av fint i olika stilar och prisklasser. Vilket gör att man enkelt både shoppar julklappar och nytt till sin egen juldukning där!
Jag försöker alltid hålla en röd tråg igenom dukningen. Här har jag valt grått. Vilket verkligen är min favoritfärg. Sedan har jag valt att lägga till skålar och bestick i svart. Och de otroligt fina servettringarna i mässing.
Om du är ute efter fler tips på bra julklappar, kolla in Cerveras perfekta julklappstips!
Längre ner i inlägget hittar ni även en bra rabattkod att använda hos Cervera fram till jul!
I samarbete med Cervera har jag tagit fram 4 härliga jultapas som passar utmärkt att bjuda på så här till jul. En blandning av sött och salt. Och det söta får helt klart mina saffransmunkar stå för. Har ni sett något finare? Jag har tidigare skrivit om att saffransbröd inte är min favorit. Men jag lovar er, har ni väl testat en saffransmunk vill ni aldrig äta en helt vanlig lussekatt igen! Saffransmunkar:
25 g jäst
0,5 g saffran
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
2 liter frityrolja
strösocker att rulla munkarna i
Sula ned jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret så det sjunker i temperatur. Det får inte vara varmare än 37°C.
Häll vätskan över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
Dela sedan degen i två delar och rulla ut. Dela varje korv i cirka 25 bitar och rulla till runda bollar. Låt saffransbollarna jäsa i 20 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull till cirka 180 ”C. Fritera saffransmunkarna i omgångar. Fritera tills de fått en fin gyllene färg runt om. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper och rulla dem sedan i strösocker. OBS! Ha ett lock till hands att lägga på kastrullen om det börja brinna!
En klassiker vid det här laget är varm brietårta. Men varje gång jag serverar det blir det festens höjdpunkt. Och det bästa är att den lätt går att variera efter vad man har hemma eller är sugen på. Här har jag tagit olika sorters nötter, tranbär, honung och lite flingsalt. En perfekt kombination! Varm Brietårta:
1 rund Brieost
2 dl blandade nötter
1 dl tranbär
2 msk flytande honung
2 nypor flingsalt
Färsk krasse att dekorera med
Blanda nötter, tranbär, honung och salt i en bunke. Lägg brieosten i en ugnsform och strö över nötterna. Baka i ugnen på 180°C i cirka 10 minuter.
Dekorera den varma tårtan med färsk krasse. Servera tillsammans med olika sorters kex.
En annan storfavorit så här till jul är ju pepparkaka och ädelost. Och visst. Man kan ställa fram färdiga pepparkakor och ost på tub. Men, det här är ju faktiskt bra mycket godare. Om inte allt ska ätas upp på direkten kan det vara en god idé att låta var och en göra i ordning sin egna pepparkaka. De blir lätt mjuka om de står för länge nämligen.
Pepparkaka med ädelostkräm och fikonmarmelad:
200 g pepparkaksdeg
140 g gräddädelost
1 dl creme fraiche
fikonmarmelad
färska fikon
Tag ut pepparkaksdegen cirka 30 minuter innan den ska bakas ut ur kylskåpet. Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat bord och skär i stänger. Grädda i 225°C i cirka 5-7 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Mixa ädelost med creme fraiche till en slät kräm. Fyll en spritspåse med krämen. Eller ha upp i en fin skål. Dekorera pepparkakorna med ädelostkräm, fikonmarmelad och färska fikon. Strö gärna lite smulade pepparkakor över.
En annan favorit så här till jul är grönkålen. Som jag tror kommer att ta större och större plats på julborden i framtiden. Jag tänkte att den även skulle få vara med på mina jultapas! Därför har jag gjort en liten kavringsnitt med smetana, rostad grönkål och löjrom. En prefekt, lyxig lite munsbit! Får man grönkål över kan man bara ställa fram det som chips! Kavringsnittar med smetana, grönkål och löjrom:
ca 5 skivor kavring
smör att steka i
ca 150 g grönkål
olja
salt
1 1/4 dl smetana
ca 80 g löjrom
Skär varje brödskiva i fyra bitar. Stek dom frasiga i lite smör.
Skär grönkålen i mindre bitar och ringla över lite olja. Stek kålen på medelvärme i en stekpanna tills den börjar bli knaprig. Salta lätt.
Lägg upp kavringen på ett fat. Ha på en klick smetana på varje brödbit. Toppa med rostad grönkål och löjrom. Servera direkt!
Allt det fina porslinet jag använt till mina jultapas kommer från Cervera! Grå är verkligen en av mina favoritfärger och jag älskar att mixa och matcha med olika gråa och svarta nyanser i porslinet när jag dukar upp till fest!
Vad är din favorit när det kommer till glöggmingel? Är det pepparkakan med ädelost? Eller har du något annat fint tips att dela med dig av?
Jag vet inte hur det är hos er, men här har vintern kommit för en stund. Vi har haft minusgrader ett par dagar nu, och vips så blir man sugen på riktigt varm och god mat. Så därför tänkte jag viga denna måndag åt just detta. 5 värmande middagar. Mitt första tips denna vecka är min rostade soppa. Perfekt om man har lite grönsaker och rotfrukter som börjar bli lite vissna. Då är det bara att göra soppa på dom! Med lite gott bröd och goda tillbehör blir det här en dundermiddag! Jag har stekt paneer och toppat min soppa med, men självklart går det fint att använda tillexempel halloumi istället.
Idag ringde dom från skolan, för Axel var visst lite hängig och hade feber. Men jag var borta på jobb idag så han fick bädda ner sig i soffan på Sebastians jobb istället. Det blir faktiskt första sjukdagen för denna termin. Måste säga att vi ändå klarade oss länge. Det är ändå 26 november. Så morgondagens jobb blir nog inställt och jag blir hemma istället..
En annan favorit här på bloggen är min rödbetsgratäng. Perfekt som tillbehör till det mesta. Ibland äter vi den precis som den är, med en riktigt matig och mättande sallad till. Det fungerar toppen det med!
Ett av mina favoritrecept som lagar sig själv i min Crock Pot är helt klart Chili Sin Carne. Receptet innehåller en del ingredienser, men när allt väl är i grytan klarar den sig själv. Matlagning helt i min smak med andra ord. Det var länge sedan vi lagade chili sin carne här hemma nu. Men jag måste nog göra en omgång i veckan tror jag bestämt!
När man hör ordet fiskgratäng kan man lätt tänka på de där färdigrätterna man bara värmer på i ugnen. Eller kanske på skolmat. Men jag lovar. Min fiskgratäng med blomkålsmos är något helt annat! Ni bara måste testa!
Hos många är ju pasta den ultimata vardagsmaten. Här äter vi sällan helt vanlig pasta. Även om barnen älskar det. Här har jag gjort en vegetarisk pasta med ajvar och fetaost, men vill du går det fint att ha i kyckling eller kanske nötfärs istället.
Nu ska jag krypa ner med barnen i soffan en stund innan det är dags att lägga dom. Sedan ser jag fram emot ett avsnitt av Vår tid är nu! Det är helt klart min favoritserie just nu!!
Jag har skrivit det förr, att baka bröd är inte min favoritsysselsättning. När hela den här surdegshysterin drog igång fattade jag noll. Vad var det folk blev så upprymda över? Vad var det som var så speciellt?
Jag har fortfarande inte riktigt fattat grejer, även om jag har grym respekt för folk som har brödbak som yrke. De är verkligen riktiga mästare! Men som sagt, långdragna surdegar är inte min grej. Däremot gillar jag den här sortens bröd. Bröd som bakas utan jäst. Filmjölksbröd, bikarbonatbröd, kalla det vad ni vill. Det är mer min melodi. Ja förutom det här kalljästa frukostbrödet då. Det bakar jag. Men det gillar jag endast för att det blev riktigt bra redan första gången och är superenkelt att göra. Ni vet, jag gillar ju enkelheten i saker och ting..
Alltså de här senaste 2 månaderna har varit helt galna. Jag tror jag kommer ha jobbat mer det här sista kvartalet än jag gjorde de hela första halvåret. Men jag borde ha lärt mig att det är så här det är. Kanske lär jag mig till nästa år och gör en bättre planering? Antagligen inte. Drömma kan man ju alltid.. Nu har jag den här veckan och nästa kvar där jag har ett par lite större samarbeten som ska levereras. Sedan har jag en hel del frilansjobb att arbeta av. Men planen är att jag i god tid till jul ska vara klar med alla större saker och bara kunna skapa mer mysigt innehåll till er och bloggen. Det är tanken i alla fall.
Jag vet inte hur många olika filmjölkslimpor jag bakat genom åren. En del blev sjukt bra, medan andra blev totalt misslyckade. Den här hör till den första kategorin. Jag brukar aldrig söta mitt bröd med sirap, utan använder hellre torkad frukt. Torkade aprikoser är tillexempel perfekt att ha i då de ger en fin och söt smak till brödet! Förutom aprikoser har jag även haft i hasselnötter, russin, solroskärnor och lite flingsalt.
Det här brödet utan jäst är faktiskt perfekt att baka nu till jul. Baka ett par limpor och skiva upp. Sedan är det bara att frysa in det och antingen ta fram skivor av brödet till frukost eller mellanmål. Eller varför inte steka brödet lätt och äta tillsammans med grönmögelost och fikonmarmelad. Ett enkelt tilltugg till glöggminglet!
Jag är inte så förtjust i brödkryddor, men vill man kan man såklart ha i lite sånna också för mer smak!
Bröd utan jäst, 1 limpa
100 g blandade nötter
1 dl solroskärnor
10 soltorkade aprikoser (använd helst ekologiska)
1 dl russin (använd helst ekologiska)
3 dl grovmalt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
1 dl lingon
5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
Hacka nötterna grovt. ha upp i en stor bunke och tillsammans med solroskärnor Skär ner aprikoserna i mindre bitar och ha i. Rör i russin, rågmjöl, havregryn, vetemjöl, salt och bikarbonat. Blanda väl. Ha sist i lingon och filmjölken, rör till en jämn, kletig smet. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Grädda i 180°C i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills brödet är helt genomgräddat.
Brukar ni baka eget bröd hemma? Eller blir det mest köpebröd från affären?
Brysselkål, det är väl en riktig åsiktsdelare? Ungefär som koriander, lakrits och Donald Trump. Antingen älskar man eller så ogillar man starkt. Av dessa saker jag räknat upp gillar jag helt klart brysselkål bäst!
Dock är det en ganska ny bekantskap. För vem har inte råkat ätit ett par överkokta brysselkål i skolan och tänkt: ALDRIG MER!
Men så blir man vuxen och inser att man kanske ska testa igen. Och om brysselkål tillagas rätt, då är det helt magiskt gott! Men sönderkokta, vattniga brysselkål, det står jag helst över.
Just nu sitter jag mitt i ett kaosartat kök. Jag har ett par lite större jobb som ska bli klara under veckan. Så just nu är köksbordet fullt med listor av olika slag, kartonger, porslin, en halvdrucken kaffekopp och massa annat. Men det kommer att bli så bra det här och jag bara väntar på att få visa upp allt fint jag pysslat med här de senaste veckorna!
Under senhösten och vintern har jag haft ovanligt många samarbeten Vilket jag tycker är helt fantastiskt! För det gör att jag har möjlighet att skapa ännu mer och bättre innehåll till er här på bloggen att läsa om. Dessutom väljer jag bara att samarbeta med företag som jag genuint gillar. Dessutom tycker jag att det känns hedrande att större märken faktiskt vill arbeta med mig. Och uppskattar det jag gör. Men hur känner ni? Kan det bli för många samarbeten och annonsinlägg? Kommentera gärna <3
Men så till brysselkålen. Jag tycker ofta att den kan behöva lite sällskap. Och en viktig sak är att tillföra någon form av sötma. Brysselkål kan lätt vara beska, men om du bara ringlar över lite, lite honung. Eller sirap om du hellre föredrar det- ja då får man fram en helt annan smak i kålen. Utan att den alls blir söt. Bara god! Tillsammans med lite lök, flingsalt och granatäpple blir det här en perfekt rätt att ställa fram på julbordet. Eller bara till vilken härlig middag som helst egentligen!
Ugnsrostad brysselkål:
1 kg brysselkål
honung eller sirap
olivolja
1 gul lök
flingsalt
granatäpple
Dela de brysselkål som är stora. Lägg i all kål en ugnsfast form. Ringla över lite, lite honung eller sirap och olja. Massera in detta i kålen.
Skala och skiva löken fint. Blanda med kålen. Strö sist över flingsalt. Ugnsrosta på 200°C i cirka 30 minuter eller tills de börjat få färg och är mjuka.
Dekorera brysselkålen med granatäpple.
Nu ska jag fortsätta bocka av saker på attgöralistan. Som att åka och handla, hämta barn och fixa lite grejer inför morgondagens fotografering. Jag behöver även flytta runt alla möbler i matrummet. Så jag hoppas på lite hjälp från mannen där.. Jag hoppas ni alla har en fin tisdag, här ser vi faktiskt solen lite idag!!!