Äppelgröt i Crock Pot

steel cut oats, gröt. äpple
Alltså den här hösten, den måste väl ändå gå till historien? Aldrig har jag varit med om att folk haft så mycket äpplen, päron, plommon och annan frukt i sina trädgårdar! Vi är inget undandag. Med 4 stora äppelträd och ett litet nyplanterat har vi mer än vi mäktar med hemma hos oss. Därför tänkte jag tipsa om lite härliga äppelrecept här under veckan. För även om man själv kanske inte har ett eget äppelträd, så finns det så många människor som mer än gärna blir av med lite äpplen i år. Så frågar man bara runt kan man med all säkerhet få åka och plocka hos någon. Ett väldigt populärt recept så här års är mitt recept på äppelgröt. Det är en maträtt som för med sig så mycket barndomsminnen för mig.
Men, det gäller ju att variera sig och utvecklas lite. Därför har jag gjort en ny variant på äppelgröt. Jag har nämligen bytt ut riset i orginalreceptet till steel cut oats. Jag gjorde min äppelgröt i min Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka den i en gryta på svag värme på spisen.
Är du lite osäker på vad steel cut oats är kan du läsa mer om dom här.
steel cut oats, gröt. äpple
Alla äpplen jag plockade idag var fallfrukt. På bara ett par minuter hade jag fått ihop ett par kilo superfina äpplen. På fredag hoppas jag hinna göra lite vanligt äppelmos. Det är ett himla bra sätt att göra något av en större mängd äpplen tycker jag. Alla äppelträd vi har är av olika sorter. och jag mixar gärna de olika äpplena. För alla smakar lite olika.
steel cut oats, gröt. äpple
Idag har jag haft ett fint jobbflow här hemma. Vilket känns riktigt skönt. Kom äntligen iväg till gymmet i morse efter ett par veckors ofrivillig frånvaro. Och jag måste säga att de dagar jag tränar innan jobbet blir ofta riktigt bra dagar. Dels är det skönt att få den där stunden lite för sig själv. Men jag känner även hur både kropp och hjärnan verkligen behöver rörelse för att må bra. Att sen få komma hem till en härlig portion av äppelgröt var ju inte helt fel kan jag säga!
steel cut oats, gröt. äpple
Jag och Axel har blivit lite smått besatta av gröt gjord på just steel cut oats. Men, det är ingen gröt som går snabbt att koka. Jag brukar faktiskt blötlägga havrekrosset i kastrullen redan kvällen innan. Annars tar det rätt lång tid att koka havrekross riktigt mjukt. De 8 minutrarna det står på paketet tycker jag inte stämmer alls! Därför är det en ypperlig gröt att göra i just en Crock Pot. Där får det puttra länge, länge på låg värme. Och det blir en så god gröt av det!
Hur mycket vätska som går åt beror lite på hur blöta äpplena är. Jag fick ha i en skvätt havremjölk under tiden gröten stod och kokade.
Jag kokar alltid min gröt i havremjöl nuförtiden. Det blir så krämigt och gott! Självklart går det bra med vilken mjölk som helst.
Beroende på märke och modell på din slow cooker kan du behöva anpassa tiden lite. Prova dig fram till vad som passar dig bäst!
 
Äppelgröt på steel cut oats i Crock pot, ca 6 port:
4 dl steel cut oats
4 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg steel cut oats, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så det är perfekt att göra en omgång på helgen och sedan ha till veckans frukostar!

2
Kommentera

5 goda burgare och biffar

quinoabiffar med morot, vego
 
Burgare och biffar, det är perfekt mat att laga lite extra av och fylla frysen med. Så lätt att ta fram, värma på och kanske göra en god sallad till. Eller servera i hamburgerbröd. Eller i pitabröd. Lätt att variera och gott att äta! Därför tänkte jag tipsa om 5 goda burgare och biffar idag. Allt från härliga fiskburgare till vegetariska quinoabiffar. Mumsig vardagsmat helt enkelt!
De här quinoabiffarna gjorde jag för någon vecka sedan. Lätta att mixa ihop och kan smaksättas med det man gillar bäst. Jag tog falafelkrydda den här gången!
vegetariska biffar
Em klassiker på bloggen vid det här laget. Bönbiffar med mormor och majs. Otroligt goda till ugnsrostade grönsaker tycker vi!
fiskburgare lax torsk fiskbiffar
Fiskburgare går alltid hem hos oss. En kul variant på all vanlig fisk jag lagar. De här fiskburgarna är ganska naturella i smaken, vilket ofta passar de mindre middagsgästerna.
Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Halloumibiffar med morot är en härligt färgsprakande middag. Hemma hos oss älskar alla halloumi så de är givna favoriter.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sist ut är sötpotatisbiffar med kikärtor. Så gott att ha till en matig sallad med groddar och hummus. Eller äta som ett vegetariskt alternativ till hamburgare. Jag gillar när mat är enkel att laga och sedan lätt att variera!
 
Hej vad det känns att det är måndag idag. Jag gillar oftast måndagar. Det är liksom skönt när en ny vecka drar igång. En hel vecka med massa kul jobb och härliga utmaningar. Men Isac har det lite struligt på förskolan och sådant suger verkligen musten ur en. När man får börja dagen med att ha en dålig känsla i magen liksom. Det är inte speciellt kul. Vi har verkligen haft en toppenförskola åt barnen, så det känns lite trist att det inte är så längre. Så hela dagen har jag faktiskt känt mig lite låg. Men nu är det snart dags att få åka och hämta hem barnen, fixa lite kvällsmat och mysa en stund. Sen hoppas jag på att jag orkar in och träna en sväng. Har varit rätt förkyld så har blivit en ofrivillig paus på en vecka eller två. Men nu så är jag på banan igen känner jag!
Hur känner ni så här inför veckans första dag? Är det pepp eller depp?! 

0
Kommentera

Tårta med Polly

pollytårta, tårta, cake, polly
 
Igår var ingen vanlig dag, nej det var vår älskade Isacs födelsedag. Tänkt att det var 4 år sedan vi var på väg till Västerås för att shoppa, men kom hem med en liten lillebror istället (alltså jag visste ju att jag var gravid och så…). Ett litet barn som vände totalt upp och ner på vår värld. Eller han vänder fortfarande upp och ner på våra dagar. Alla som har träffat detta bestämda lilla yrväder förstår..
Så här till sin 4-årsdag önskade han sig en tårta med Polly, för det är hans morfars favoritgodis! I present önskade han sig endast en snowboard och en radiostyrd bil. Det där med snowboard strök vi direkt. Ungen har ju inte ens stått på ett par skidor en gång. Men en fin radiostyrd bil låg i paketet från hans mormor och morfar. Så lyckan var ändå total igår.pollytårta, tårta, cake, polly
Ingen av mina barn tycker speciellt mycket om grädde. Vilket ofta kan försvåra det här med att baka tårta. För i de flesta tårtor är det någon form av grädde. Därför valde jag att spackla tårtan med ett tunt, tunt lager grädde och dekorerade sedan med grädde och pollyfluff, som tårtan är fylld med. Jag hade lite svårt att komma på något som just Polly skulle passa bra att ha ihop med. Så jag fyllde helt enkelt tårtan med två lager pollyfluff. Och så blev det ju himla enkelt också. Det gillar jag.
pollytårta, tårta, cake, polly
Jag testade att göra en tårtbotten med 3 lika. Alltså först mäter man upp ägg i ett glas. Sedan har man upp lika mycket socker i ett annat glas och sist lika mycket mjöl i ett tredje glas. Funkade riktigt bra. Det blev en fluffig och lätt tårtbotten. Så det kommer jag garanterat göra igen!
Eftersom vi inte var så många som skulle äta tårta igår när han fyllde valde jag att göra en lite mindre tårta. Ändå blev det rätt mycket tårta över! Jag använde en form som var ca 16 cm. Det blir en söt, liten men rätt hög tårta av den. Skulle jag göra en form i 20-22 cm skulle jag nog öka antalet ägg till 6 och då ta i 3 tsk bakpulver.
Pollytårta:
3 ägg
strösocker
vetemjöl
potatismjöl
kakao
1 1/2 tsk bakpulver
Ställ upp tre lika glas. Mät upp 3 ägg i det ena. Häll sedan upp lika mycket socker som ägg i det andra. I det tredje glaset har du i 1/3 vetemjöl, 1/3 potatismjöl och sedan 1/3 kakao. Men i alla tre glas är det samma mängd ingredienser.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjöl och kakaoblandingen tillsammans med bakpulvret i äggsmeten. Rör till en jämn smet. Smör och bröa en form. Häll i smeten och grädda i 175°C i cirka 30 minuter. Kolla med sticka så att kakan är klar.
pollyfluff:
5 dl vispgrädde
400 g polly (300 till fyllning och resten till dekoration eller att äta upp!)
2 msk kakao
Blanda grädde och Polly i en kastrull. Värm upp grädden, den får inte koka. Rör tills all Polly har smält, det tar sin lilla tid., Vispa ner kakao.
Låt svalna helt i kylen, gärna över natten. Vispa sedan upp till ett krämigt fluff.
 
extra grädde till dekoration
 
Dela tårtbottnarna i 3 lika bottnar. Lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Pensla bottnen med lite O´boy. Det gör tårtan extra saftig. Spritsa ut ett lager pollyfluff, Upprepa med resterande bottnar. Vispa lite grädde lätt och bred ut som ett tunt lager över hela tårtan. Låt gärna stå kallt en timme eller två.
Klicka ut pollyfluff på sidorna av tårtan och bred ut med hjälp av en liten spatel eller liknande. Gör sedan lika med lättvispad grädde. Tänk att du lite slarvigt skall spackla tårtan. Dekorera tårtans ovansida med spritsad pillyfluff, strössel, Polly och ljus.
 
Klart!

0
Kommentera

Förkylningssmoothie med gurkmeja

gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
Som jag skrivit tidigare, höstens första förkylning är här! Än så länge är det bara jag, men det är väl en tidsfråga innan resterande familjemedlemmar även dom blir sjuka, Och vad gör man då så här när skola och förskola drar igång, bacillerna frodas och man ser hur alla möten och roliga uppdag i kalendern byts ut mot VAB-dagar? Jo förutom att tvätta händerna noga, inte peta i näsan och allmänt hålla en god hygien- så kan man göra sig en förkylningssmoothie med gurkmeja.
Nu kanske några av er tycker att shot och smoothies för att boosta immunförsvaret, det är bara hittepå. Men det är faktiskt så, att just gurkmeja har faktiskt en stark antiinflamatorisk effekt som ni kan läsa mer om hos Food Pharmacy. Så det kan vara väl värt att testa!
Sedan har jag även läst att zink är otroligt bra för att stärka immunförsvaret. Så under hösten kommer vi dricka min förkylningssmoothie med gurkmeja och äta zink här hemma!
 
gurkmeja, ingefära, smoothie, förkylning
 
Gurkmeja har en himla härlig gulorange färg. Därför tyckte jag det var passande att matcha med mango. Som dessutom är supergott att göra smoothie på. Här kan man blanda lite av det man gillar bäst. Jag brukar ofta ha samma bas och sedan smaksätter jag efter humör och vad jag har hemma.
En sak man kan tänka på när det kommer till att få ut det mesta av gurkmeja-ät eller drick den tillsammans med svartpeppar eller chili. Upptagningen underlättas och effekten förstärks genom att dessa kryddor också är starkt inflammationshämmande.
Det blir en smoothie med sting i, man liksom riktigt känner att den gör bra för kroppen!
 
Förkylningssmoothie med gurkmeja, 1 glas:
1 banan
1 1/2 dl mango i tärningar
1 msk gurkmeja
svartpeppar eller chilipeppar (ha i uppemot 1/4 tsk. Men prova dig fram hur mycket du klarar av!)
havremjölk eller annan växtbaserad mjölk
citron
Lägg banan, mango och kryddor i en blender. Mixa helt slätt. Tillsätt havremjölk tills du får önskad konsistens. Smaka av med lite färskpressad citron. Ha upp i ett fint glas och drick!
Jag dekorerade min smoothie med lite frystorkade hallon. fint och gott!
 
Nu ska jag ta ut hunden på en kvällsrunda och sedan blir det att sjunka ner i soffan en stund. Jag hoppas att ni alla har en riktigt fin onsdagskväll och att ni klarar er ifrån höstens förkylningar!

0
Kommentera

Kalljäst frukostbröd

jäsa över natten
Hela sommaren har jag gått och tänkt på att jag ska baka bröd. Men vem har ens orkat tänka tanken att sätta på ugnen värmen som varit? Inte jag i alla fall. Men nu äntligen. Nu kändes det som om tiden var inne för lite brödbak. Jag ska i ärlighetens namn säga att det här med att baka matbröd inte är min favorit. Jag älskar tanken  av att baka eget bröd. Men är det något jag misslyckas med, så är det just brödbak. Men då och då snubblar man över recept som liksom är idiotsäkra. Som det här, på kalljästa frukostbröd. Eller frukostbröd och frukostbröd. Man kan såklart äta dom precis när man vill. Men det fina är att man kan röra ihop degen på kvällen och enkelt baka ut dom på morgonen och på det viset få nybakat bröd till helgens frukost utan att behöva gå upp i ottan. Sånt gillar jag.
jäsa över natten
Idag kom Axel och en kompis hem med bussen från skolan. Hur kan två 7-åringar låta som 10 elefanter? Men dom verkar ha kul och det är huvudsaken ändå. Sen drar dom iväg på fotboll och jag på föräldramöte. Vardagen liksom.
Idag har jag arbetat hemifrån hela dagen. Förberett en del frilansjobb som ska fotograferas under morgondagen. Varje dag har jag så mycket saker jag skulle vilja hinna med och det slutar alltid med att jag bara skrapat på ytan. Undrar om man skulle kunna önska sig ett par timmar till per dygn? Det vore fint det <3
kalljäst bröd, jäsa över natten
Brödet är sådär ruskigt enkelt. Med få ingredienser som du kan variera i evigheters evighet. Börja att provbaka brödet precis som det är. Testa sedan att byta ut mjölsorter, ha i nötter och frön. Eller varför inte lite rivna morötter? Som sagt, här är möjligheterna oändliga!
Jag hade i en näve tranbär den här gången, jag gillar smaken av dom. Men i övrigt är de bakade efter originalreceptet. Det finns säkert 1000-tals recept på detta bröd. Och alla är lite olika. Jag brukar dra ner mängden jäst. Det behövs inte alls mycket, degen jäser ändå, jag lovar! Jag låter även degen jäsa en stund i rumstemperatur innan den får jäsa i kylen över natten. Ungefär lika länge som det tar att röja av i köket efter man bakat klart. Degen rör jag bara ihop med en träslev. När degen jäst i kylen under natten får den stå en liten stund i rumstemperatur för att liksom vakna till liv. Sedan vickar jag bara ut degen på mjölat bord. formar den till en avlång rulle och skär i bitar som jag snabbt liksom viker ihop till runda bullar. Lätt som en plätt och väldigt lättbakat!
Kom ihåg att kalljäst bröd ska bakas på kallt vatten!
 
Kalljäst frukostbröd, ca 12 bröd:
1/4 paket ekologisk jäst ca 12 g
5 dl kallt vatten
2 msk valfri olja (jag brukar ta olivolja, men ta den du gillar bäst)
1 nypa strösocker
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
ev nötter, torkad frukt, frön mm
Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör tills all jäst löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. Ha ev i någon smaksättning. Täck bunken med plastfolie och låt stå framme medan du röjer av i köket. Ställ sedan in bunken i kylskåpet. Låt stå över natten.
Tag fram degen och sätt ugnen på 250°C. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Ha upp degen på mjölat bord. Forma till en avlång rulle utan att knåda degen. Dela i 12 lika stora bitar och vik in ändbitarna och forma till en rund, tight bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm, ställ in plåten med bröd och ha i ett glas med kallt vatten i långpannan under. Stäng ugnsluckan fort så ångan stannar kvar. Eller så har du en modernare ugn med ångfunktion. Då använder du helt enkelt den!.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler. Perfekt till helgens frukostar!
 
Brukar ni baka eget bröd? 

130
8 kommentarer