Tomatpaj med västerbottenost

tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Hej på er,
Vet ni om att det faktiskt inte alls är lång tid kvar till midsommar nu? Varje år kommer den lika plötsligt tycker jag! Jag vet inte vad det är, kanske är man så upptagen med alla avslutningar och allt under juni att man liksom inte riktigt har tid att fokusera på att det kommer något mer när skolorna och alla aktiviteter slutat? Men hur det än är, så är det snart dags att klä midsommarstången, dansa små grodorna, och frysa sig igenom en hel dag och kväll. För efter den här kanonvåren kan vi verkligen inte räkna med fint väder på midsommar känns det som…
Men oavsett hur det går med vädret, så finns det alla chanser till att få äta riktigt mumsig mat i alla fall! I veckan lagade jag nämligen en helt galen god tomatpaj med västerbottenost.. Perfekt för dig som verkligen gillar smakrika pajer! Här har jag valt att inte ha någon äggstanning i pajen, utan bara fyllt den med massor av godsaker!
 
tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
 
Nu ska jag strax åka och hämta Axel, sista dagen i förskoleklass är avklarad och ikväll är det avslutning i kyrkan. Det är helt galet så fort det här året har gått! Men nu ska alla grejer packas med från förskoleklassen och till hösten är det dags att flytta upp till 1:an. Min stora, lilla pojke! Innan avslutningen ska vi fixa lite blommor till fröknarna och köpa en ny skjorta till Axel. I sista sekund, jag vet. Men de här sista veckorna har verkligen varit fullspäckade!tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Så till pajen. Kanske bland de godare jag ätit. Är man inget stort fan av tapenade kan man säker bre ut pesto i pajskalet också. Det blir med all säkerhet gott det med. Det blev en ny variant på den klassiska västerbottenostpajen. Den kan vi behöva förgylla vår midsommar med!
Tomatpaj med västerbottenost:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
ca 3 msk iskallt vatten
2 gula lökar
1 vitlök
4 msk tapenade
2 dl västerbottenost
färsk basilika
blandade i olika färger cocktailtomater
Lägg kallt smör, vetemjöl och salt i matberedaren och mixa till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite taget.  Mixa snabbt ihop till en smidig deg.
Kavla ut och klä en pajform med degen. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajformen i frysen i cirka 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200°C i cirka 10 minuter.
Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken och stek riktigt mjuk i en klick smör på medelvärme. Bred ut tapenade i det förgräddade pajskalet. Strö över den stekta löken och riven västerbottenost.
Grovhacka ett knippe basilika och ha över osten.
Skiva tomaterna och placera ut över pajen. Grädda i cirka 30-35 minuter i 200°C.
 
Perfekt paj att ta med till midsommarfirandet <3
 

0
Kommentera

Linsbolognese

inlägget innehåller annonslänkarvegetarisk, vegansk, linsbolognese
Pasta med en enkel pastasås är mat som alltid uppskattas hemma. Och det är perfekt mat att laga om man vill passa på att äta lite mera vegetariskt! Och båda barnen åt varsin stor portion, vilket alltid är en bra recension. Här har jag gjort en linsbolognese på röda linser. Det är gott, nyttigt och skapligt billig mat. Vilken pasta man väljer att servera till är ju upp till var och en. Helt vanlig, fullkornspasta eller kanske någon bönpasta? Faktiskt så åt jag quinoa till och det var också supergott!
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Det jag ibland saknar med vegetariska såser är att man inte har det där djupet som det kan bli när man använder kött. Även om jag liksom inte tycker om själva smaken av kött. Men det fixade jag den här gången faktiskt. Genom att använda både balsamvinäger och Tamarisoja. Då fick linsbolognesen ett annat djup, mera smak liksom! Så det kommer jag definitivt använda även framöver i min matlagning.
Just nu sitter jag på Loppikontoret och arbetar, vi ska ha lite sommaravslutning i eftermiddag. Så mysigt! Känns helt galet att skolorna slutar i morgon. Jag känner att det är en hel del jobb kvar att få undan innan någon form av semesterkänsla infinner sig! Men jag har cirka två veckor kvar nu, sen blir barnen hemma på heltid resten av sommaren. Även om jag har en del jobb inbokat under sommarlovet så får det lösa sig.
vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Allra godast är det att äta detta dagen efter. När det liksom har stått till sig över natten. Ett annat alternativ är att göra detta i en Crock Pot. Då får liksom såsen stå många, många timmar och gotta till sig på låg värme.
Jag tycker just linser behöver riktigt lång tid i en slökokare för att gå klart. Därför är detta perfekt mat att köra igång tidigt på morgonen och så är det klart när man kommer hem efter arbetet sen!
 
Linsbolognese:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 stora morötter
2 fp krossade tomater
torkad oregano
torkad timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl balsamvinäger
1 msk tamarisoja
svartpeppar
salt
2 dl röda linser
ca 4 dl vatten
färsk basilika
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek detta mjukt i en gryta. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka på medelvärme några minuter.
Grovriv morötterna och låt de steka med i grytan. Ha sedan i krossade tomater, oregano, timjan, biljon, balsamvinäger, soja, salt, peppar, linser och vatten. Låt allt koka under lock tills linserna mjuknat helt, ca 20-30 minuter Tillsätt ev mer vatten om såsen känns för tjock.
Finhacka färsk basilika och blanda i när såsen kokat klart.
Servera pasta, quinoa eller grönsaker till.
 
Ett perfekt alternativ till klassisk köttfärsås <3
 

4
Kommentera

Hirsgröt med stekt banan

gröt, frukost, banan, nyttig
Ni som hängt med ett tag här på Linnéas Skafferi vet vid det här laget att jag gillar frukost. Skulle jag inte ha hela familjen att ta hänsyn till har jag inga som helst problem med att äta frukost till både frukost, lunch och middag. Enligt mig är det få saker som slår en riktigt lyxig frukost nämligen. Och med lyxig menar jag inte att det är den mest extravaganta frukost man kan komma på. Nej jag tänker på frukostar som det faktiskt ligger lite kärlek bakom. Och precis så ät det med den här frukosten.
I morse bestod nämligen frukosten av hirsgröt med stekt banan, vanilj, jordnötssmör och hasselnötter. Det var nästan så att jag hade kunnat servera den som dessert!
gröt, frukost, banan, nyttig
Idag valde jag att koka gröt på hirs. Det är ett glutenfritt sädesslag från Kina. Faktiskt ett av de allra äldsta vi har. Det är rikt på magnesium, fosfor, zink, järn och vitamin B6.
Jag gillar att variera min gröt. Därför blir det ibland havregrynsgröt, ibland gröt på steel cut oats, vissa gånger rågflingsgröt och när barnen får bestämma- mannagrynsgröt. Men det tycker jag mest är bukfylla. Däremot har jag serverat både gröt gjord på hirs och på steel cut oats och båda barnen har verkligen gillat det. Jag gissar att det beror på att gröten kokas i annat än vatten och då påminner lite om mannagrynsgröt.
gröt, frukost, banan, nyttig
Hirs tycker jag blir allra bäst om man blötlägger över natten. Det blir lite mindre tungt för magen då upplever jag. Dessutom blir gröten mycket lättare att koka om de små grynen legat i vatten ett par timmar innan. Jag mäter bara upp hur mycket gryn jag ska koka på, slår över vatten och låter det stå i kastrullen över natten, På morgonen häller jag sedan av vattnet och mäter i rätt mängd vätska. Koktiden brukar kortas och det blir snällare för magen.
gröt, frukost, banan, nyttig
Ett trix jag ofta tar till för att få riktigt god gröt är att koka den lite längre, fast på låg värme. Då blir gröten sådär härligt krämig och god!
Just idag smaksatte jag min gröt med vanilj, men det går precis lika bra att ha i lite kanel. Eller varför inte kardemumma. Så här på sommaren är man kanske inte jättesugen på varm gröt, men den här tycker jag smakar precis lika bra ljummen eller nästan kall.
Gröten toppade jag som sagt med stekta bananer. Alltså det är bara för gott! Vi har inte så ofta sylt hemma, så då är det perfekt att bara steka på ett par bananskivor om man vill ha lite sötma i gröten. Sedan hade jag i en klick jordnötssmör och strödde lite hasselnötter över. Perfekt med lite extra energi på morgonen så man står sig fram till lunch!
 
Hirsgröt med stekta bananer, 2 port: 
1 1/2 dl hirs
2 dl vatten
ca 4 dl havremjölk (eller annan mjölk, jag tycker en växtbaserad blir godast till)
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
2 bananer
lite kokosolja att steka i
jordnötssmör
hasselnötter
Blötlägg gärna rätt mängd hirs över natten i vatten. Häll av vattnet och slå på nytt. Tillsätt mjölk, vanilj och salt.
Låt allt puttra i cirka 10 minuter. Rör med jämna mellanrum. Låt gärna gröten stå kvar och svälla lite under lock när den kokat klart. Du kan behöva tillsätta lite mer vätska då.
Dela bananerna på längden. Stek i kokosolja.
Servera gröten med stekta bananer, en  sked jordnötssmör, hackade nötter och valfri kall mjölk.

7
Kommentera

World Meat Free Week-5 vegetariska recept

vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
Den här veckan är det World Meat Free Week. Ett initiativ som du kan läsa mer om här. En vecka för att belysa vad bara ett par vegetariska middagar i veckan kan göra för skillnad. Både för miljön och dig själv!
Och jag tänkte att Linnéas Skafferi kan ju inte vara sämre. Därför kör vi 5 vegetariska recept denna vecka. Fint va? Själv lagar jag varken nöt, fläsk eller fågel hemma. Det har liksom bara fasats ut ur mitt liv. Fisk tycker jag fortfarande är gott så det äter jag gärna. Jag försöker också välja mjölkprodukter med omsorg. Jag tycker att dom som vill äta kött självklart ska fortsätta göra det, men kanske ska man tänka till både en och två gånger på vilket slags kött man väljer att äta. Jag tror inte på förbud, eller att stoppa in någon i ett fack. Allt är inte svart eller vitt.
Först ut är en riktig familjefavorit. Nämligen vegetarisk lasagne med halloumi.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sötpotatis är något vi gillar hemma hos oss. Oavsett om den bakas i ugn, används i grytor eller som här- i grönsaksbiffar. Perfekt sommarmat om du frågar mig!
linssoppa med kokosmjölk
Tycker man det är svårt att servera vegetarisk mat utan att familjen ska rynka på pannan? Ja men gör en soppa! Den här linssoppan kan ätas både varm och kall, därför passar den perfekt så här på sommarhalvåret. Gör ett gott bröd till. Jag gör alltid lite extra mycket och fryser in i matlådor. Guld värt att ta fram när man inte orkar laga mat!
vegetarisk tacotårta
Inte behöver man avstå att äta tacos bara för att man väljer bort kött! Nej om jag får säga det själv så blir den här tacoröran mycket godare än den klassiska på köttfärs. Här har det ju dessutom blivit en härlig tacotårta av det hela! Det här har jag serverat till både barn , vuxna och tonåringar och inte en enda har noterat att den var utan kött!
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Lite pilligt, men ack så gott! Jag älskar vietnamesiska sommarrullar. Så fräscht och gott. Dessutom är det perfekt bjudmat! Gör i ordning alla ingredienser och låt gästerna själva göra sina rullar. Superenkelt att göra vegetariskt och sen kan var och en välja om man vill ha koriander i eller inte 🙂
 
Hur ser det ut hemma hos er? Äter ni mycket vegetariskt? 

0
Kommentera

Bra att ta med sig till stranden

inlägget innehåller anonslänkar.
 
recept på tunna pannkakor
Alltså vilken helt fantastiskt sommarväder vi har haft. Jag vet att vi verkligen behöver regn nu. Både djur och natur skriker efter det. Men, nu kan vi inte styra över regnet, så då kan man faktiskt lika gärna försöka passa på att njuta av det.
Igår packade vi ihop alla badgrejer och drog till vår fina badsjö vi har här. Och då slog det mig att jag behöver uppdatera picnic-utrustningen en del för säsongen!
För om sommaren fortsätter som den startat blir det många timmar spenderade uppe vid vår sjö.
En av barnens favoriter är när jag är sådär riktigt huslig och steker pannkakor och tar med. Kalla pannkakor med frukt, världens bästa utflyktsmat. I alla fall enligt dom! Riktigt tunna och spröda. Precis som mormor alltid brukar göra. Det här receptet räcker till cirka 12 pannkakor. Perfekt att ta med till lunch!

Vår kylväska gav upp här förra säsongen. Och jag har inte kommit mig för att införskaffa en ny än. Hur snyggt vore det inte att komma till stranden med den här!! Jag fick en otroligt stark känsla av att den skulle passa helt perfekt! Jag insåg även att vi måste köpa en lite nättare termos. Och hur snygg var inte den här? Sitt med stil på stranden! Så mycket snyggare än en vanlig picnicfilt. Bara att rulla ihop och lägga in i bilen. Eller använd på altanen. Ursnygg matta för utomhusbruk!
sega kolakakor med choklad
Ett måste till kaffet på stranden är ju en kaka. Jag brukar alltid ha mariekex eller bragokex hemma på sommaren. Vilka barndomsminnen och faktiskt otroligt gott att doppa i kaffet. Men vill man lyxa till det lite är det ju riktigt fint att ta med sig hembakade kakor. Som sega kolakakor. Mums så goda!
Men i morgon är det måndag igen. Nu tassar vi in på de sista riktiga arbetsveckorna innan sommarlovet. Jag jobbar hela den här veckan, sedan blir det nog två halvveckor för barnen på förskola/sommarfritids. Sen, då börjar sommarlovet <3
Hur ser det ut för er? Är sommarlov och semester inom räckhåll?

0
Kommentera