Gott Nytt 2018!

nyårsdukning
Gott Nytt År kära, fina läsare!
Idag är det den sista skälvande dagen av 2017 och om några timmar går vi in i 2018.
Jag funderade på att skriva ihop en liten årsresumé, men det får vänta tills i morgon. Just nu ville jag bara kika in och tacka er alla läsare som hänger med mig varje dag. Både här på bloggen och på instagram.
 
Ett litet sista minuten dukningstips kommer här. Använd små fina flaskor med bubbel som bordsplacering. Sätt på en namnlapp på varje flaska och placera ut på tallrikarna runt om på bordet. Personligt, enkelt och väldigt fint! En del av flaskorna klädde jag i folie, för att få lite variation. Fint va <3
Lite vitt, tunt tyg och massor av levande ljus, så är nyårsdukningen fixad!
nyårsdukning
 
Nu ska jag ta en liten paus på soffan. Har hunnit med en sväng på gymmet och varit till mormor och morfar och lämnat hunden som får vara där i natt. Han är inte skotträdd men det är ändå skönt att veta att han är långt bort från alla smällare. Jag passade även på att lämna lite nyårsmat till dom. Potatisgratäng, rostbiff, mimosasallad och vanlig sallad. En flaska cider, en påse twist och två portioner av vår nyårsdessert.
Efter att ha funderat fram och tillbaka i flera veckor blev årets nyårsdessert chokladmousse. Två olika smaker varvade och sedan dekorerad med chokladkulor, nyårsströssel och bärpulver. Det finns ju så många recept att välja bland, men tillslut kunde jag bestämma mig. Bild och recept kommer under veckan.
 
Nu återstår det bara att en en gång önska er alla ett riktigt fint slut på 2017, hur ni än väljer att fira! Vi hörs av igen nästa år 🙂
Ta hand om er idag, ät massa god mat, umgås med de personer ni gillar allra bäst och fira in det nya året <3
 
Kram
 
Linnéa

5
Kommentera

15 desserter till nyår

pavlova med aftereight-
Nyårsafton närmar sig med stormsteg och har du inte bestämt dig för vad ni ska äta till nyårsdessert är det hög tid att göra det nu. Som tur är finns det massor av lättlagade desserter som ni utan problem hinner handla till och göra i ordning i dag eller i morgon förmiddag. Jag har letat i arkiven och hittat 15 makalöst goda desserter som passar utmärkt att servera till nyår. Dessutom är alla relativt enkla att göra. Precis som jag vill ha det!
Först ut är denna pavlova med After Eight. Gillar man inte just mintsmaken går det såklart bra att byta ut den mot annan choklad.
hasselbacksäpplen med vaniljkräm
Det här var höstens stora favoritdessert. Hasselbacksäpplen <3  Så fint att servera i en gammal kopparstekpanna tillsammans med hemgjord vaniljvisp. En riktigt god dessert!
chokladfluff med geisha chokladmousse
 
Chokladmousse på bara 2 ingredienser? Japp, det är fullt möjligt och blir sååå gott! Är perfekt att använda som fyllning i tårtor också.
 
enkel jordgubbsdessert trifle
Gör en riktigt fin jordgubbsdessert i portioonsglas! För extra lyxig känsla, marinera jordgubbarna i champagne innan! Välj själv om du tar med eller utan alkohol. Stick i ett tomtebloss och desserten är fixad!
fruktfat med nutelladipp
 
Skippa desserten och gör en nutelladipp istället! Fixa i ordning massor av god frukt, kex och annat gott och låt gästerna dippa loss! Avslappnat och väldigt enkelt!marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
 
Världens kanske enklaste marängtårta! Jag brukar för enkelhetens skull använda mig av färdiga marängbottnar. Så enkelt och sååå gott!
 
pavlova-6
Förra årets väldigt uppskattade nyårsdessert. Pavlova. Gör en stor eller som här, flera mindre. Riktigt lyxigt blir det med en fyllning av grädde, lemon curd och färska bär!
cheesecake med daim täckt med choklad
Jag är riktigt svag för desserter som går att förbereda i god tid och sedan bara ta fram en stund innan den ska serveras. Därför hamnar fryst cheesecake alltid högt upp på min lista av favoritdesserter! Här har jag smaksatt min cheesecake med Daim. Gissa hur gott!
ananaspaj
En av de mest lagade recepten här på Linnéas Skafferi skulle jag tro. Ananaspaj <3 Ett recept som hängt med i små många år och alla fullkomligt älskar det. En granne brukar byta ut ananasen mot hjortronsylt, vilket också ska vara jättegott!
smördegshjärtan med nutella
 
Gör frasiga små smördegshjärtan fyllda med nutella som nyårsdessert (vill man inte göra hjärtan går det såklart bra att göra rundlar eller fyrkanter också!
smördegsrutor med äpple
När vi ändå är inne och pratar om smördeg. Äppelrutor med glass och hemgjord kolasås. Bara gissa hur gott det är då!?
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
 
Sväng ihop en riktigt snabb och god cheesecake i glas till nyår. Perfekt om du varken orkar eller vill stå så länge i köket! Det här brukar vara en perfekt dessert att äta efter en lite tyngre middag!
cheesecake-nyår-
Det här är också en av alla de nyårsdesserter jag gjort genom åren. Bakom fatet med cheesecake skymtar en liten bula på magen, för där inne låg lilla Axel och gottade till sig <3 Helt makalöst att det är 7 år sedan!
chokladmousse med passionsfrukt
Söt vit chokladmousse med lite syrlig passionsfrukt till. Så gott och enkelt att göra!
citrusdessert
Lemon curd, blåbär, digestivekex och grädde, allt varvat i fina glas. Det blir ett superbra avslut på nyårsmiddagen.
 
Det här är några av de desserter jag velar bland inför morgondagen. Då jag självklart inte riktigt bestämt mig än för vad vi ska äta. Barnen önskade fruktsallad och glass. Så det får dom. Men vad vi vuxna ska avsluta året med får jag klura ut nu under dagen. Vad ska ni äta till  nyårsdessert?

236
Kommentera

Ostbricka och tilltugg till nyår

ostbricka tilltugg nyårEn ostbricka till nyår är ju nästan ett måste. Antingen att ställa fram som vickning, eller nästan ännu hellre, som tilltugg till fördrinken. Då är alla lite hungriga och ost, kex, frukt och tilltugg har aldrig smakat bättre!
Antingen gör man det rysligt enkelt för sig och plockar ihop av de bästa ostarna man vet och gör en härlig osttårta. Köp ett gäng goda kex och ös sedan på med olika sorters frukt och marmelad. Mums så gott! Känner man för att spendera lite mer tid i köket finns det massor av enkla tilltugg att göra. Här tänkte jag tipsa om frasiga smördegspinnar, ädelostfyllda dadlar och kryddade nötter. Allt passar riktigt fint att servera på nyårsafton!
ostbricka tilltugg nyår
 
Osttårta:
1 stor rund brieost
1 mellanstor camembert
1 liten, rund ädelost
färsk timjan
Lägg brieosten på en bricka. Lägg på camembert och ädelost så du får en hög fin ”tårta”. Dekorera med färsk timjan.
Ädelostfyllda dadlar:
200 g torkade dadlar
100 g ädelost
Gör ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan. Dela ädelosten i små bitar och fyll varje dadel med en bit ädelost.
Kryddade nötter:
ca 200 g blandade naturella nötter
1 msk olivolja
salt
paprikapulver
vitlökspulver
honung
Ha upp nötterna i en medelvarm stekpanna och rosta dom lätt. Rigla över olja och blanda väl. Tillsätt salt, paprikapulver och vitlökspulver. Skaka om stekpannan väl och låt nötterna rostas i cirka 5 minuter. Ringla över honung mot slutet. Ha upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
 
ostbricka tilltugg nyår
 
Frasiga smördegspinnar:
250 g smördeg
1 ägg
1 dl  finriven parmesan
svartpeppar
Värm ugnen till 225°C. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla smördegen. Strö över den rivna parmesanen och tryck till lite så den fastnar ordentligt. Skär smördegen i cirka 1 cm breda remsor. Tvinna smördegsremsorna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda  mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg.
 
Har ni några favoriter som ni gärna serverar som tillugg eller på ostbrickan?

27
Kommentera

Vit chokladmousse med lemon curd

vit chokladmousse med lemon curd
Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det är hög tid att planera menyn. Oavsett som firar storslaget med huset fullt av vänner, i en fjällstuga eller bara hemma med familjen är det fint att kunna bjuda på något gott till dessert. Och dessertdjungeln så här till nyår är ju verkligen enorm. Vad ska man välja? En mastig tårta? Pannacotta? Eller kanske en sprakande glassbomb? Idag tänkte jag tipsa om en god och enkel dessert som passar ypperligt till nyårsafton, nämligen vit chokladmousse med lemon curd.
Jag är ju verkligen för desserter som serveras i portionsglas. Du får genast en kanske enkels dessert att verka riktigt lyxig då! Stick i ett tomtebloss i varje glas och nyåret avslutas på bästa vis!
vit chokladmousse med lemon curd
Idag är planen att packa ihop hela familjen och åka till Fyrishov i Uppsala och bada. Jag har inte varit där sedan jag själv var barn. Så ska bli kul at se hur det ser ut nu. Det här med jullov när barnen börjar bli lite större är verkligen något helt annat än de lugna hemmadagar man hade när barnen var små.. Men det är bara att hänga med och njuta av dagarna.
Dock drog jag en rejäl vurpa i morse. Ramlade ner för 2/3 av trappen. Tog emot mig med vänster höft och armbåge. Alltså det gjorde så ont att det bara snurrade i hela huvudet och illamåendet bara sköljde över mig. Fick i mig lite frukost och sen la jag mig på soffan. Tvärsomnade (som jag alltid gör när jag mår dåligt..) Vaknade upp nu en dryg timme senare. Armbågen är på g att svälla upp men nu kan jag röra armen lite mer i alla fall. Så blir en lugn dag i badhuset för min del idag!
 
Chokladmousse är ju toppen eftersom det går att variera i det oändliga. Jag älskar kombinationen vit choklad och citron. Sött men ändå fräscht! Ett perfekt avslut på en härlig nyårsmiddag! Orkar man inte göra egen lemon curd finns det att köpa i mataffären.
Vit chokladmousse med lemon curd:
150 g vit choklad
1 äggula
2 dl grädde
Smält chokladen i ett vattenbad. Tag skålen med choklad från värmen och låt den svalna. Vispa upp äggulan och ha i den i den avsvalnade chokladen, rör till en jämn och glansig smet. Om chokladen skär sig är den fortfarande lite för varm. Tillsätt då lite av grädden och rör om, då brukar den gå ihop sig igen.
Vispa grädden mjuk och vänd försiktig ner den i chokladen. Blanda allt med hjälp av en slickepott. Ha upp chokladmoussen i fina små glas och ställ svalt.
Lemon curd:
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Tillsätt en sked lemon curd till varje glas med chokladmousse.

20
Kommentera
ANNONS

Pavlova med After Eight

Inlägget är ett annonssamarbete med After Eight.

pavlova med aftereight-

Nu är det hög tid att planera inför årets viktigaste dessert. Nämligen nyårsdesserten!! Det finns ju så mycket gott att välja bland, men jag gillar verkligen att göra portionsdesserter till nyår. Jag tycker det känns lite extra lyxigt och ser ut som om man lagt ner lite mer tanke bakom det hela då.

En storfavorit hos oss är pavlova. Av flera olika anledningar.
Dels är det en väldigt smidig dessert att göra då du kan grädda marängerna flera dagar i förväg. Så är det bara att spritsa på valfri fyllning och dekorera när den stora kvällen kommer. De är även väldigt lätta att variera. Smaksätt på olika sätt, gör en stor eller flera små.

Men det allra bästa är nog att om det går åt pipsvängen, marängerna blir inte fina eller helt enkelt inte så lyckade. Då är det bara att göra en gigantisk marängsviss av alltihop! Fiffigt va?! Det gäller att alltid ha ett ess i rockärmen när man ska göra nyårsdessert!

 
pavlova med aftereight-
After Eight är en riktig klassiker som funnits med hela min barndom men även nu sen jag blivit vuxen. En ask After Eight går liksom alltid hem. Men förutom att äta chokladen rakt upp och ner är det väldigt gott att använda den i bakverk och desserter. Jag personligen älskar mintchoklad och tycker det ger en grymt god smak i allt från småkakor till lyxiga desserter.
Här har jag valt att smälta lite After Eight som jag rörde ut i varje portionspavlova. Sen är själva chokladkrämen i mitten på varje pavlova också gjort på After Eight. Med färska bär, fint strössel och tjusiga dekorationer är det här den perfekta desserten att avsluta 2017 med!
 
pavlova med aftereight-
 
Pavlova med After Eight, 12 mindre eller 6 lite större.:

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk balsamvinäger
50 gram After Eight
200 g After Eight
2 dl vispgrädde
färska bär, strössel, dekoration
Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Helst i rostfritt stål eller glas. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Marängen ska bli riktigt glansig. Tillsätt balsamvinägern.
Värm ugnen till 150 °C. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll upp marängen i en spritspåse (jag använde en rund tyll, men ta den du gillar bäst). Spritsa ut 12 mindre eller 6 lite större pavlovor. Gör en liten fördjupning i mitten på varje.
Smält chokladen i ett vattenbad. Klicka i lite av chokladen i varje maräng och sprid runt med en kniv.
Grädda marängerna i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.
Låt marängerna svalna helt.
 
Lägg choklad och grädde i en kastrull. Låt chokladen smälta ner i den varma grädden. Låt chokladgrädden svalna, gärna över natten.
Vispa upp den helt kalla chokladgrädden tills den blivit fluffig.
Precis innan servering:
Spritsa eller klicka att chokladkrämen på varje pavlova. Lägg på färska bär strö strössel över. Servera direkt!
 
Vad ska ni äta till dessert på nyårsafton?

25
Kommentera