Sista helgen innan jul och jag tänkte försöka förbereda så mycket jag kan inför julhelgen. Så sista arbetsveckan inte behöver bli så stressig. Men det finns ju så mycket gott man vill hinna med!. Därför tänkte jag samla ihop sex härliga saffransrecept här på Linnéas Skafferi. Perfekt så här till tredje adventsfikat. Eller om ni som jag vill förbereda inför nästa helg.
Först ut ett julgodis med saffran. Nämligen saffransfudge. Så gott och enkelt att göra! En omgång har jag redan gjort, men den har vi ätit upp. Så får bli fler på söndag!
Till en kopp kaffe eller till lite glögg är saffransbiscotti så otroligt gott. En av mina favoriter så här till jul faktiskt!
Ett av de mest sökta recepten nu under december är de här släta saffransbullarna med vit choklad. Magiskt goda och riktigt enkla att göra!
En av de nya recepten jag testat i år är den här budapestrullen med saffran. Bäste desserten på riktigt länge faktiskt! Supergod!
Kul att testa nya varianter på klassiska recept tycker jag!
Jag hoppas att ni alla får en riktigt härlig adventshelg med massa mys <3 Jag ska ta en liten paus i soffan här, sen är det dags att fixa luciadisco åt barnen på Axels skola. Vad har ni för plant i helgen?
Jag älskar all den kreativitet som kommer fram i och med att många av våra klassiker på julbordet får ny skepnad i form av vegetariska alternativ. Hur man provar sig fram för att hitta nya vägar ett servera klassisk mat. Och trots att man ibland kan känna att vår matkultur i Sverige inte är så svensk, så har vi så starka band till vår älskade julmat. Så mycket kärlek finns till denna traditonella julmat att vi experimenterar oss fram till nya alternativ som kan passa alla. Så fint ändå <3
Som den som kom på att om man lägger in aubergine, så blir det ruskigt likt helt vanlig inlagd sill! Vilken grej va!? Perfekt att servera den som inte tror sig gilla just sill, inte tål fisk eller helt enkelt inte vill äta fisk.
Inlagd vego-sill:
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
1 zucchini
10 cm purjolök
1 morot
1 nypa salt
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp.
Skär zucchini i små tärningar, skiva purjolök och morot. Lägg i en stor glasburk. Ha i lagerbladen och salt. Slå över den varma lagen. Sätt lock på burken och förvara svalt.
Använd som grund i gubbröra eller olika sillröror.
Orkar man inte hålla på att göra egna inläggningar och grejer är den här snabba vegetariska sillen ett fint alternativ. Här steker du istället auberginen mjuk och sen gör du en härlig röra. Här är en fräsch variant med citron och dill, men självklart går det bra att göra en klassisk senapssill av det också. Det är bara fantasin som sätter gränser här!
Vegetarisk sill::
1 aubergine
salt
1 dl creme fraîche
skal från 1 citron
1 msk färsk citronsaft
2 msk finhackad dill
Skär auberginen i sillstora bitar. Lägg auberginbitarna i en varm, torr stekpanna. Låt steka på medelvärme under omrörning. Salta lätt. Efter en stund kommer auberginen släppa ifrån sig vätska. Fortsätt att steka tills den känns mjuk. Låt svalna helt.
Blanda samman creme fraîche, citronskal, citron och dill. Ha i auberginbitarna och rör om väl. Ha upp på en väl rengjord burk och låt stå i kylen minst ett dygn innan servering.
Jag älskar när det blir sill över och man under juldagarna sen kan ta sig en hård smörgås med sill på. Ett ägg till det och en enkel lunch är klar på ett par minuter <3
Nu längtar jag verkligen efter julhelgens all mat. Jag längtar också efter vila. Jag och Sebastian har gjort upp värsta listan på alla serier och filmer vi ska se ikapp under ledigheten. Samtidigt som jag filar på nytt träningschema. Balansen bland allt i livet är så viktig. Och den här hösten har det varit väldig obalans i mitt liv. Jag drog på mig en så långdragen förkylning som tog mig över 2 månader att bli av med. Så jag kom in i en liten dålig cirkel där det mest bestått av att försöka ro alla jobbrpojekt i hamn, se till att allt med barnen flyter på och då och då dammsuga av här hemma. Tiden med vänner, för träning och ensamtid med Sebastian har helt bortprioriteras. Så trist och tråkigt. Men nu så hoppas jag kunna återställa balansen i livet <3 Ibland behöver man bryta mönstret helt. Och då kommer julen väldigt passande känner jag!
Ha nu en riktigt härlig fredag och glöm inte bort att kolla in här under helgen för mer julinspiration! Ni vet väl också att ni hittar mig på Instagram och Facebook?
Med bara drygt en vecka kvar till självaste julafton känns det helt rätt att bjuda på lite härliga julmatsrecept här på Linnéas Skafferi.
Klassiska julköttbullar vet nog de flesta hur man gör vid det här laget, eller hur? Om inte hittar ni mitt allra bästa recept på de godaste julköttbullarna här. Men hur gör man då om man vill förnya sig lite? Om någon i familjen blivit vegetarian eller om man själv helt enkelt känner för vegetariska julköttbullar? Jo man gör helt enkelt vegetariska julköttbullar 🙂
Jag är inte så mycket för att ersätta kött med något vegetariskt alternativ som ska smaka kött. Främst för att det väldigt sällan smakar kött (pga inget kött i). Jag tror att det är där man ofta gör missen. Man tror att vegetariska köttbullar ska smaka köttbullar. Fast det liksom inte är något kött i. Och så blir man besviken.
Fast ska jag vara ärlig blev de här vegetariska köttbullarna väldigt nära en vanlig köttbulle. Jag kryddade med julsenap och kryddpeppar för att få den där riktiga julkänslan på dom. Och de blev supergoda. Bland de godaste jag smakat faktiskt!
Mina julköttbullar är inte veganska, då de innehåller ägg.
Nu sitter jag här i köket och jobbar med en stor kopp kaffe framför mig och lite av salamichokladen jag gjorde för en stund sedan när Martin från P4 Västmanland var här. Receptet på den kommer upp under helgen. Ett riktigt roligt julgodis att pyssla ihop faktiskt!
Nu ska jag jobba undan massor, sen är det dags att hämta barnen och ikväll blir det ljusfest på förskolan. Så mysigt! Igår kväll tog jag med Axel in till kyrkan för att se luciakröningen. Alltså det var så vackert! Jag har själv sjungit i kör under hela min uppväxt, så jag har gått min beskärda del av lucatåg under mitt liv. Men det var himla fint att få sitta i kyrkbänken och bara lyssna. Ett magsikt vackert luciatåg med så duktiga sångare! Innan lucia med sina tärnor tågade ut överraskade lucian med att fria till sin kille! Hon gick ner på knä och allt med ljusen brinnande i kronan, vilken grej <3
Och när vi kommer ut i mörkret på kyrktrappan faller stora flingor från himlen och luciaföljet står utanför i kylan och fortsätter sjunga. Vilken helt otrolig kväll det blev.
Nu till köttbullarna. Vi åt upp dom igår till middag. Gjorde potatismos och brunsås till. Isac åt två stora portioner så känner att de är väl recenserade då (ni vet ju hur treåringar kan vara med mat….) Vegetariska julköttbullar, ca 40 st:
2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 dl svarta bönor
2 msk julsenap
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
kryddpeppar (eller ett par tsk sju kryddor, det är också gott att ha i och ger julig smak!)
salt
Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor och senap. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.) och kryddor.
Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.
Byter du ut något på julbordet mot ett vegetariskt alternativ i år?
Ännu en ny vecka står för dörren. Med inte ens två veckor kvar till jul börjar jag känna att mycket fokus ligger just nu på julmat och julbakning. Men, man måste ju ändå äta den här vardagsmaten. Så den här veckan har jag plockat ihop ett gäng av mina favoritrecept här på Linnéas Skafferi. Enkel och vällagad vardagsmat.
Första receptet är på chili sin carne det är enda receptet som vill ha lite tid på sig att bli klart i dagens middagstips. Jag brukar använda min Crock Pot och låta den gå länge, länge på låg värme. Har man ingen slökokare går det utmärkt att låta grytan koka på spisen eller i ugnen på låg värme. Perfekt att blanda i ordning och låta stå och puttra på kvällen och sedan bara värma på dagen efter. Jag älskar att komma hem och ha maten i stort sett klar. Helt plötsligt frigörs nästan en timme på eftermiddagen som man kan spendera med barnen. <3
Den här kycklingrätten åt jag för massor av år sedan på en restaurang. Jag har försökt efterskapa receptet så som jag mins det. Enkel och god vardagsmat! Jag använde bönpasta, men det är självklart fritt att använda vilken pasta man vill 🙂
Ajvar är precis som pesto en stapelvara hemma hos oss. Har jag det hemma kan jag alltid laga till något gott till middag! Den här grytan med ajvar är en maträtt jag ofta lagar när jag har noll inspiration. Få ingredienser och lättlagat. Så vill jag ha det på vardagen!
Jag längtar lite efter sommarens enkla matlagning. Så ibland mins jag tillbaka på varma sommarkvällar och så lagar jag fylld zucchini. I somras tillagade jag dessa på grillen. Grymt gott!
Men det går precis lika bra att köra dom i ugnen. Variera fyllningen efter tycke och smak. De här är vegetariska.
Ett väldigt populärt recept här på bloggen är den här kotlettgrytan. Så enkel och god. Äter du inte fläsk går det bra att ha i tofu eller steka på halloumi och ha istället.. Eller stora vita bönor. De flesta recept går faktiskt att göra om till vegetariska utan så stor ansträngning.
Har ni inte testat min budapestrulle med saffran än är det hög tid att ni gör det nu! Så grymt god och kul med lite variation till julfikat <3
December är en måndag då vi bakar som aldrig förr! Därför tyckte jag det passade så otroligt bra att samarbeta med KitchenAid just nu! Saffran är ju något vi starkt förknippar med julen, men många av oss har varken tid eller ork till att stå och göra egna lussekatter. Men man längtar ändå efter doften av saffran som sprider sig genom hela köket, Därför tog jag fram det här receptet på saffranssnittar med vit choklad. De är superenkla att baka och smakar helt makalöst gott. Det är helt omöjligt att bara ta en!
Mina saffranssnittar med vit choklad bakade jag i min nya fina KitchenAid som jag fick hem i veckan. Alltså, visst är den snygg! Jag valde även att få till den snygga vita skålen. Då kan jag variera den och de klassiska rostfria skålarna som följer med när man köper maskinen. Jag tycker den blev mycket snyggare med den här vita skålen, som rymmer hela 4,8 L (!!). Perfekt att både använda till småkaksbak som jag gjort här, men även till att baka större mängder kakor eller sätta vetedegar i. Jag känner att denna maskin kommer att få arbeta ganska hårt denna jul faktiskt.
KitchenAid är en av de kraftfullaste köksmaskinerna på marknaden och med alla olika spännande tillbehör är det otroligt användbar att ha i sin köksmaskinpark! Att den dessutom är otroligt snygg att ha framme på köksbänken är ju en ren bonus! Förutom att använda den till just bakning kan du även köpa till köttkvarn, pastapress, mjölkvarn, juicepress och massor av fler tillbehör.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! Jag har fått möjligheten att tävla ut en 125 Artisan från KitchenAid till mina läsare också! Allt du behöver göra är att kommentera med ditt bästa recept du skulle vilja göra med hjälp av en KitchenAid-maskin. Jag väljer ut mitt favoritrecept den 20/12!
Om du inte har turen att vinna har även min portal LOPPI en egen tävling – den hittar du här! Sen vill jag också tipsa om att om du köper en KSM125 eller KSM175 på Bagaren & Kocken får ni 20% rabatt på alla KitchenAid tillbehör. Kod: LOPPI. Gäller t.o.m. 17 dec.
För att se hur det gick till när jag bakade mina saffranssnittar, kolla in filmen här nedanför:
När man bakar med saffran finns det ett par saker man bör tänka på:
Det är nämligen så att saffran älskar smör och socker (vem gör inte det liksom). Därför är det lätt att just vanliga lussebullar blir lite torra och fadda i smaken. Gör du istället lussebullar fyllda med mandelmassa eller med vit choklad blir de betydligt saftigare och mer smakrika. Där får nämligen saffranet hjälp av både lite fett och socker för att komma till sin fulla rätt. Därför försöker jag ofta tillsätta det när jag bakar med just saffran. Det kan vara något att tänka på inför framtida saffransbak <3
I de här söta små kakorna har jag rört ut mitt saffran i apelsinblomsvatten. Dels är det lättare att få ut saffranet jämnt i smeten men sedan ger just apelsinblomsvatten en otroligt fin, lite blommig smak till de här kakorna. Men vill du går det självklart bra att använda någon form av likör eller liknande istället.
Saffranssnittar med vit choklad:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk apelsinblomsvatten
1/2 g saffran (1 pkt)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
100 g vit choklad
Blanda smör och socker mjukt. Rör ut saffranet i apelsinblomsvatten. Tillsätt detta. Ha i vaniljpulver, bakpulver och mjöl. Hacka chokladen och blanda i den. Rör till en slät och smidig deg. Dela degen i tre lika stora bitar. Rulla till tre längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut längderna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175 °C i cirka 12 minuter. Skär de varma längderna i sneda kakor med en vass kniv. Låt svalna på plåten. Förvara i en burk med lock eller frys in.