Tryffelpasta med biff

tryffelpasta med biff

Hej och god fortsättning på julen.

Mellandagarna är här och vi njuter åt dom till fullo. Timmarna i mjukiskläder är många, precis som stunderna i soffan. Men idag tog vi en paus från den lugna bubblan hemma och åkte på fotbollscup med Isac. I morgon är det Axels tur.
Och så här i mellandagarna kan det vara svårt att veta vad man ska äta. Kanske har man ätit  julmat så det pyser ur öronen. Men samtidigt, vem orkar stå vid spisen?
Lösningen: Tryffelpasta med biff!
tryffelpasta med biff

Sådär rysligt lättlagat. Tar knappt 20 minuter att laga och såhär när jag tänker efter borde det även passa fint att servera som tillexempel förrätt till nyår. Byt ut biffen mot tillexempel oxfilé eller innanlår.

Oavsett om ni äter det på nyår, i mellandagarna till lördagsmiddag eller när det känns passande så kommer det bli fantastiskt gott! Jag lovar!
tryffelpasta med biff

Tryffelpasta 4 port:

4 port färsk pasta
300 g biff
10 cm purjolök
200 g färsk spenat
salt
svartpeppar

5 st äggulor
2 dl riven parmesan
ca 10 g svart tryffel
salt 

svartpeppar

Koka upp vatten och koka den färska pastan enligt anvisningarna på paketet.

Strimla biffen och stek i omgångar i lite olja. Finhacka purjolöken och låt den steka med på slutet. Ha i spenaten och låt allt steka tills den mjuknat. Krydda med salt och svartpeppar.

Lägg den stekta biffen åt sidan.

Häll av den nykokta pastan men spar ca 2 dl pastavatten. Ha upp pastan i samma stekpanna du stekt kött och lök i. För pastan lite åt sidan och ha i äggulorna, den rivna osten och 1 dl pastavatten. Rör om och fortsätt blanda tills all pasta har täckts av såsen. Låt sjuda på medelvärme. Slå eventuellt på mer pastavatten. Blanda i det stekta köttet, lök och spenat. Riv över tryffel. Smaka av med salt och peppar.

Jag dekorerade varje portion med en äggula i äggskal. Det blir så otroligt vackert!

Toppa varje portion med nyriven parmesan och lite extra tryffel. 

8
Kommentera

Julgodis- nougatfudge

nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Av någon anledning har jag massor av nougat hemma som måste ätas upp. Förra årets isnougat måste absolut göras i veckan. Men jag tänkte det även kunde vara kul att testa något nytt. Och det blev nougatfudge. Med små fina flingor av flingsalt på toppen. Om det blev gott? Gissa två gånger!nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Här har kylan äntligen släppt sitt grepp och vi vaknade upp till -5 istället för -20. Helt galet vilken kyla hela december har bjudit på här. Men nu lagom till dagarna innan jul verkar det bli ett par dagar på plussidan och regn. Rätt typiskt eftersom det ser ut att bli minusgrader igen direkt efter. Nåja, jul blir det hur som haver.

Den här veckan ska jag stöka undan de sista jobben, förbereda lite så mellandagarna kan få vara så pass lediga som dom kan bli.nougatfudge, julgodis, fudge, julgodis med nougat

Jag hade en svag liten tanke om att burken med min nougatfudge skulle räcka till jul. Men så hittade familjen den. Och alla föll pladask. Så fort någon satt sin fot innanför dörren har Isac gladeligen bjudit runt burken. Nu är det några små stackare som rasslar där på botten. Tur det som sagt finns mer nougat och fler dagar kvar till jul.

Jag använde gjutformen som är 15×15 här vilket passade perfekt. Men du kan såklart använda en avlång brödform också. Men de där gjutformarna är verkligen värd sin krona måste jag säga.

Nougatfudge, ca 30 bitar:

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl sirap
1 1/2 msk kakao
50 g smör
250 g nougat
flingsalt

Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Tillsätt kakaon och låt allt koka på medelvärme till 127 °C.  Skär smör och nougat i småbitar. Blanda ner i den varma kolan och rör tills allt smält helt.
Lägg ett bakplåstpapper på en bricka/skärbräda och ställ på gjutformen. Eller klä en mindre form/avlång brödform med bakplåtspapper. Ha i massan strö över flingsalt. Låt svalna på ett svalt ställe. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i burk med lock.
Jag brukar lägga ett lager bakpåtspapper mellan varje lager.

Ett julgodis ni bara måste testa! Lova mig det!

15
Kommentera

Knäck i bitar- för den slöe och lite late

knäck, julgodis, godis, kola

Igår gjorde jag ett recept på knäck för dig som tröttnat på att stå där och kladda. Med formar som vickar och knäck som klistrar fast sig likt en scen ur Sunes jul med pappa Rudolf.
Vi har det faktiskt som citat på väggen i vardagsrummet:

Älskling, i år tar jag knäcken!!
På oss alla..

I år blev det en variant av knäck i bitar- för den slöe och late som vill slippa kladdet!
knäck, julgodis, godis, kola

Förutom att hoppa över det där med formar trollade jag fram en påse med mandelspån i skafferiet som jag lite snabbt hackade. Så smidigt!

Jag investerade förra året i dessa gjutformar. Vilket kan ju ha varit det bästa jag gjort på länge. Slippa försöka få till olika formar i olika storlekar till julgodiset. Perfekt till den här knäcken kan jag tala om!
De finns i två storlekar som du sen enkelt ställer om så de passar de du ska göra.
Jag använde den större gjutformen till detta. Och gjorde den cirka 15×30 cm.

Knäckreceptet är ett helt vanligt klassiskt. Men du har upp knäckmassan i en form, låter den stelna och skär den sedan i bitar. Lätt som en plätt. Om du inte är den som föredrar stenhård knäck. Det blir lite svårt att skära i bitar😅

Knäck:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl mandelspån
2 msk smör
gjutform

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Blanda om väl och låt koka upp. Koka sedan utan lock tills knäcken kommer upp i cirka 127°C. Ha i finhackade mandelspån och smör. Rör om väl.
Ställ in rätt mått på gjutformen. Placera den på ett bakplåtspapper, gärna på en bricka så du kan flytta den.
Häll i knäcksmeten och låt svalna helt. Ta bort formen, skär i bitar och ät.

21
Kommentera

Chokladbräck med jordnötssmör

julgodis, bräck, jordnötssmör, enkelt julgodis

Kikar in och bjuder lite snabbt på ett av de enklaste julgodisarna du kan göra.

Nämligen chokladbräck. Jag testade att smälta chokladen i ugnen vilket funkade finfint. Jag kan tänka mig att det går superbra att göra detta på eftervärmen i ugnen om du lagat eller bakat något innan. Då spar man lite på elen så här i kristider😅

 

julgodis, bräck, jordnötssmör, enkelt julgodis

Chokladbräck med jordnötssmör:

400 g mjölkchoklad
100 g vit choklad
1 dl jordnötssmör
flingsalt
fints julströssel

Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Lägg ut chokladen i formen och smält försiktigt i 100°C varm ugn tills chokladen börjar smälta.
Jag tog en provsticka och kände med så att chokladen smält helt igenom.
Värm jordnötssmöret tills det får en mer rinnig konsistens. Fördela ut jordnötssmöret över den smälta chokladen och gör sedan swirlar med hjälp av en kniv. Toppa med flingsalt och fint strössel.
Ställ kallt.
Bryt eller skär sedan chokladen i bitar. Förvara svalt i en lufttät burk.

Enklare än så här blir inte julgodiset!

13
Kommentera

Sex goda och enkla recept på julgodis

Isnougat, julgodis, ischoklad

2 december idag. Har du börjat fundera på vilket julgodis du ska göra till jul? Här kommer sex enkla och goda recept på julgodis för dig att testa. Mycket julgodis går att göra i god tid. Förvara i en burk med tätslutande lock. På ett ställe där ingen hittar burken 😅

Isnougat på kokosolja blev förra julens stora favorit. Skönt att sippa det gamla kokosfettet. Och en kul variant att använda nougat istället för choklad. Men du gör såklart som du vill med den saken. Förvaras allra bäst i frysen. Så dom kan du göra redan nu. Men skriv spenat eller något på burken 😅
Rischoklad

Sugen på något ruskigt enkelt? Då är rischoklad med smak av pepparkaka ditt recept. Enklare en enklast att göra och så gott!

 

jordnötsfudge, fudge, julgodis

Kanske min favorit. För att jag ÄLSKAR jordnötssmör. Enkel fudge med jordnötssmör och choklad. Även dessa går fint att lägga i frysen. Så fram med ingredienserna och baka redan nu i helgen!gräddkola, julgodis, kola,

Ett av Linnéas Skafferis alla populäraste recept i dessa tider: gräddkola med brynt smör och flingsalt. Min absoluta favorit!!!Salt kolafudge

På tal om brynt smör och flingsalt. Det är en sjukt god kombination att ha även i fudge. Så låt mig presentera: Salt kolafudge med brynt smör.

trillingnöt, julgodis

Sist men inte minst. Den juligaste av alla: trillingnöten. Så saknad. Så älskad! Och kolla in så fina!! De tjusiga formarna till dessa trillingötter har jag hittat här. Så enkla att använda och pralinerna blir grymt vackra!

Har ni börjat med julgodiset än? Om inte, vad har ni planerat att göra i år?

17
Kommentera