2 december idag. Har du börjat fundera på vilket julgodis du ska göra till jul? Här kommer sex enkla och goda recept på julgodis för dig att testa. Mycket julgodis går att göra i god tid. Förvara i en burk med tätslutande lock. På ett ställe där ingen hittar burken 😅
Isnougat på kokosolja blev förra julens stora favorit. Skönt att sippa det gamla kokosfettet. Och en kul variant att använda nougat istället för choklad. Men du gör såklart som du vill med den saken. Förvaras allra bäst i frysen. Så dom kan du göra redan nu. Men skriv spenat eller något på burken 😅
Kanske min favorit. För att jag ÄLSKAR jordnötssmör. Enkel fudge med jordnötssmör och choklad. Även dessa går fint att lägga i frysen. Så fram med ingredienserna och baka redan nu i helgen!
Man älskar pepparkakor. Och man älskar klassiska cookies. Vad skulle hända om dessa två fick ett kärleksbarn?
Jo man får pepparkakscookies såklart!
Om jag bakat många olika varianter innan jag kom fram till den rätta konsistensen? Japp.
Om familjen har ätit upp varenda kaksmula från försöken? Oh ja!
Men tillslut hamnade jag rätt. Jag ville ha en lite mjuk och seg kaka, med smak av pepparkaka. Inte knaprig som en pepparkaka.
Man hade kunnat ha i bitar av choklad. För smaken av pepparkaka och choklad ihop slår allt. Så gott!
Här är dagen gråare än gråast. All snö har smält bort och lämnade efter sig en lerig, grå sörja som heter november. Som tur är ser det ut som om helgen bjuder på minusgrader vilket gör livet lite enklare att leva men elräkningen dyrare att betala.
På bara en vecka är det sådan skillnad i ljus. Eller bristen på ljus kanske jag ska säga. Idag tror jag knappt det blir ljust på hela dagen.
Åter till mina pepparkakscookies då. Har du ett GRYMT recept på cookies du älskar- ja men ta det och tillsätt samma mängd kryddning som här.
Vill du testa något nytt. Prova dom här.
När jag tagit ut plåten ur ugnen snurrar jag kakorna helt runda genom att föra ett glas eller kakmått över kakan och snurra runt, runt, runt. Då blir alla kakor jämnstora. Testa!
OBS! Det är viktigt att smöret är mjukt och inte kylskåpskallt!
Vispa smör, de båda sockersorterna och sirap krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner de torra ingredienserna och jobba snabbt ihop till en deg.
Gör en provkaka genom att rulla en bit deg till en boll och grädda i 175°C i cirka 10 minuter. Då ser du hur mycket kakorna flyter ut, hur många kakor du kan ha på varje plåt och hur länge kakorna behöver vara inne. Jag lät mina kakor vara lite ogräddade i mitten när jag tog ut dom.
Forma degen till bollar och fördela ut på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda i 175°C i cirka 10 minuter.
Ta ett glas eller ett kakmått. Sätt det över en kaka och snurra runt, runt tills kakan får en helt rund form. Upprepa på övriga kakor.
Strö socker/strössel över de fortfarande varma kakorna. Jag tryckte fast det lätt med fingrarna.
Klassisk eggnog, eller som vi säger på svenska- äggtoddy.
I hur många amerikanska julfilmer konsumeras inte detta? De flesta.
I ett päron till farsa firar jul dricks det ur speciella glas med renhorn. Har alltid tyckt det ser så himla gott ut!
Jag har något riktigt svagt minne av att detta kan ha serverats hemma i början på 90-talet någon gång. Eller så mins jag helt fel 😅
Jag gjorde en riktigt lyxig variant- med massor av grädde på toppen. Det här blir nästan mer som en efterrätt än drink. Men hallå, är det jul så är det!
Här hemma var jag lite tveksam till hur detta skulle uppskattas. Men alla ÄLSKADE det! På riktigt. Dom tyckte det var så, så, så gott.
Jag gissar att jag inom en snar framtid får svänga ihop en omgång till.
Men dricker man inte råa ägg i äggtoddy?! Nej inte precis, man kan säga att äggen blir tempererade. Inte kokade, men verkligen inte råa.
Jag gjorde min äggtoddy helt alkoholfri eftersom barnen skulle få smaka. Men du kan självklart ha i en skvätt rom eller annan sprit om du så önskar. Jag dömmer ingen ☺️
Det fina i kråksången är att du kan göra detta och förvara i kylen i cirka 4 dagar. Perfekt att förbereda i god tid med andra ord. Sedan är det bara att ha upp i glas, spritsa eventuellt på lite grädde, servera och njut!
Klassisk äggtoddy 4 glas:
6 st äggulor
2 dl strösocker
5 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk finriven muskot
1/2 tsk kanel
2 1/2 dl grädde + mer att ev spritsa på
ev 1 dl rom eller annan sprit
kanel till dekoration
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Blanda mjölk, vanilj, finriven muskot och kanel i en kastrull. Låt mjölken bli precis så varm att den inte kokar.
Slå lite av den varma mjölken över de uppvispade äggulorna och vispa snabbt ihop till en slät smet. Tillsätt resterande mängd varm mjölk och vispa tills allt är helt klumpfritt.
Häll tillbaka allt till kastrullen och låt allt sjuda tills allt tjocknar. Testa genom att täcka baksidan på en träslev med vätskan. Kan du dra med fingret och det bildas en sträck som inte flyter igen är den klar.
Tag av från värmen och tillsätt grädden och eventuellt rom.
Häll upp i ren behållare och kyl helt.
Så här långt kan du förbereda och låta stå i kylen i upp till 4 dagar.
Häll upp på fina glas, spritsa ev över lite grädde och toppa med kanel.
Den här veckan brukar jag passa på att köpa julklappar. Black Week är för mig ett finfint tillfälle att fynda julklappar jag ändå skulle ha köpt – men nu till riktig bra priser. Därför tänkte jag idag tipsa om ett gäng julklappar som mer än gärna skulle få ligga fint inslagna under min gran i år!
På min lista står tekoppar. Jag har letat efter en modell i tunnare porslin. En lite mer klassisk modell liksom. Kanske har jag hittat dom här? En klassisk Swedish Grace. Kostar nu 374 kr, ord 499 kr. Gillar den fina guldkanten.
I veckan satte jag 1 saffransdeg, som sen blev 3 olika slags saffransbröd.
Jag valde att fylla mina saffransbröd. För det blir så mycket godare än helt vanliga. Men gillar du vanliga lussebullar kan du bara hoppa över själva fyllningen, kavla ut en rektangel och skära degen som på bilden.
Jag fyllde mina bullar med smör och vaniljsocker. FÖR ATT DET BLIR SÅ GOTT! Jag gjorde vanliga lussebullar.
Jag flätade en rejält stor krans!
Och så gjorde jag helt vanliga snurror. Kanske det enklaste du kan göra? Doppade i socker blir dom oemotståndligt goda.
Den här stora kransen är bra att göra när man inte orkar göra flera lussebullar. Bara att fläta ihop och grädda!
Fyllningen i mina saffransbullar består som sagt av mjukt smör, vanilj och florsocker. Enkelt men så gott!
Vill du kan du ju såklart fylla dom med vit choklad också, eller varför inte mandelmassa?
De bullar som inte ska ätas upp direkt låter jag bli att pensla med sockerlag och doppa i socker. Det gör jag sedan när jag tagit upp dom ur frysen och tinat dom. Då blir lussebullarna som nybakade!
Grundrecept på saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 g saffran (två kuvert)
50 g jäst
200 g mjukt smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
300 g mjukt smör
2 dl florsocker
3 msk vaniljsocker
Värm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
Häll i resterande mängd mjölk och all grädde. Se till att degvätskan inte är varmare än 37°C. Använd termometer för att veta exakt.
Smula jästen i en bunke, slå på degvätskan och rör ut jästen helt. Tillsätt det mjuka smöret, ägg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att använda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bäst.
Dela den jästa degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena degbiten till en rektangel. Bred över hälften av smöret. Strö över florsocker och vaniljsocker.
Gör ett treslag vilket innebär att du först viker in en tredjedel av degen mot mitten, sedan tar du den tredjedel som ”blir kvar” och viker över den med. Så du har tre lager deg. Kavla ut till en avlång rektangel.
Alt 1:Skär i remsor som på bilden ovan.
Lägg remsan på bordet med ”snittytan” upp. Rulla remsan från båda ändar tills du har formen av en klassisk lussebulle.
Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.
Pensla med sockerlag och doppa i strösocker.
Alt 2:Skär i remsor som på bilden ovan. Rulla remsan från endast enda änden tills du snurrat ihop den till en rundel. Fäst änden in under bullen.
Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.
Pensla med sockerlag och doppa i strösocker.
Alt3:Vik inget treslag utan rulla hela degbiten till en tight rulle. Skär den i tre remsor, men låt degen sitta ihop längst upp. Fläta en helt vanlig fläta med degbitarna och fäst ihop till en rund ring. Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Strö över pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter på 200°C.