Smördegsgran med pepparkakschoklad

smördeg, pepparkaka, julgran

Ni har säkert sett den massor av gånger vid det här laget.
Smördegsgranen. Fylld med allt från nutella till pesto. Båda varianterna är urgoda. Men så här till jul tänkte jag testa en liten annan variant.

Nämligen att smälta lite mjölkchoklad med pepparkakssmak. Det. Blev. Gott!

Att göra en smördegsgran är superenkelt men väldigt effektfullt. Jag menar allt som har med färdig smördeg och choklad att göra blir ju gott. Kanske något att ställa fram nu under en av helgerna i novent?smördeg, pepparkaka, julgran

Vi har ju hela gården full med snickare eftersom vi bygger ut huset. Och samma dag jag bakade denna startade dagen med ett ymnigt snöande som sedan övergick till regn. När klockan var i 14.30 tiden tyckte jag så synd om snickarna som varit ute i detta hemska kalla och blöta väder hela dagen. Så jag gick ut med plåten och sa att nu fick dom ta lite fika.

Det var rätt uppskattat.

Ät den precis som den är. Eller varför inte med en skopa glass till?
Huvudsaken är att du gör den bara. Ok?

Smördegsgran med pepparkakschoklad:

2 ark smördeg a´250 g (jag använde kyld, inte fryst)
200 g Marabou mjölkchoklad pepparkaka
1 ägg
strösocker
kanel

Lägg ut ett ark smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller i micron. Bred ut ett lager choklad på smördegen. Lägg på det andra arket smördeg som ett lock och tryck till.

Skär ut formen av en gran med fot med en vass kniv. Stansa ut en form som passar till stjärna av degen du får över (skär sedan den degen i remsor och snurra till bullar som du lägger i pappersformar och gräddar, supergott!)

Tänk att mitten av granen är en stam och du nu ska skära ut grenar som är ca 1-2 cm breda på sidorna. Snurra varje ”gren” ett eller ett par varv beroende på hur långa de är. Lägg på den utstansade stjärnan i toppen av granen.
Pensla med ägg och strö över socker och kanel.

Grädda i 200°C i cirka 15-18 minuter eller tills granen har fått fin färg.

Serveras helst lite ljummen. SÅ gott!

16
Kommentera

Recept på världens godaste risgrynsgröt i ugn

Recept på världens godaste risgrynsgröt i ugn

risgrynsgröt i ugn, tomtegröt, julgröt

Igår kväll hade vi -6 grader utanför dörren och vi vaknade upp till en frostig morgon där det började snöa strax efter att barnen hoppat på bussen. Passande nog hade jag en kastrull risgrynsgröt på gång i ugnen. För vad passar bättre att äta dagen då årets första snö faller än risgrynsgröt.
risgrynsgröt i ugn, tomtegröt, julgröt

Jag vet att det är många som drar sig för att koka risgrynsgröt hemma. Det bränner ALLTID fast i botten av kastrullen eller grytan. Oavsett hur försiktig man är.
Men som tur är har jag lösningen på detta.
Man gör nämligen denna risgrynsgröt i ugnen. Otroligt smidigt, det bränner inte fast och gröten blir så krämig och god.
Antagligen för att grynen aldrig riktigt kokar, utan med får svälla i ugnen. Jag använder alltid min gjutjärnsgryta. Det blir så bra, du hittar den här!

risgrynsgröt i ugn, tomtegröt, julgröt

Att göra risgrynsgöt i ugn är något jag är uppvuxen med då mamma alltid gör så.

 

Hemgjord risgrynsgröt i ugnen:

2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 8 dl valfri mjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör

Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Gärna en gjutjärnsgryta.
Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka  av den färdiga gröten med lite socker och smör.
Låt gröten gärna stå en stund i den varma grytan innan den serveras.

Jag kokar nästan alltid gröten på kvällen och låter den stå inlindad i en handduk över natten. Då brukar den bli perfekt!

Den här gången gick det åt nästan 1 liter mjölk. Jag tycker det beror lite på vilket märke man har på riset hur mycket mjölk som går åt.

34
3 kommentarer

Saftig kycklingsteak med citron och ost

stekt kyckling, steak,

Har du testat detaljen kycklingsteak någon gång? Det är en urbenad klubba med skinn som blir helt fantastiskt god att steka eller ännu hellre grilla.

Jag har gjort min favoritmarinad till kycklingen, som jag använder oavsett om jag ska göra kycklingspett eller som här, steka på ett par bitar kycklingsteak.stekt kyckling, steak,

Jag har inte panerat kycklingen eller så. Skinnet ger en fin yta som det är. Sen strör jag finriven ost på den nystekta kycklingen. Det ger massor av god smak!

Idag kommer äntligen snickarna och ska börja med vår utbyggnad här hemma. Läskigt och himla kul, allt på samma gång känner jag!stekt kyckling, steak,

Till min marinad använder jag lökpulver, perfekt att ha i marinader då du vill ha smaken av lök, men kanske inte småbitar av lök.

Stek och ät mitt i veckan till lite pasta, eller varför inte servera till klyftpotatis? Gott!

Saftig kycklingsteak med citron och ost:

ca 900 g kycklingsteak
1 dl olivolja
saft från 1 citron
3 tsk lökpulver
3 vitlöksklyftor
1 msk örtsalt
smör eller olja att steka i

ca 1 dl finriven ost med mycket smak
färsk persilja

Blanda samman olivolja, saft från 1 citron och lökpulver. Skala och pressa i vitlöken, ha i örtsalt. Lägg kycklingen i marinaden. Gärna över natten. Men har du bråttom är 20 minuter bättre än ingenting.

Stek kycklingen i smör eller olja tills den är helt genomstekt.
Strö lite riven ost och finhackad persilja över den nystekta kycklingen.

God och enkel mat, precis som jag gillar det!

14
Kommentera

Pumpabröd

mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

Bara för att halloween kom och gick betyder det inte att pumpasäsongen är över. Tvärt om. Pumpan hör hela hösten till! Varför inte baka ett saftigt pumpabröd till allhelgona-helgen?mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

I mitt pumpabröd har jag haft pumpapuré vilket gjorde brödet otroligt saftigt och gott! Brödet fick även en riktigt härlig gul färg. Så vackert. Eller hur?
mjukt bröd, pumpa, pumpaformat bröd

Antingen kan du göra 2 lite större bröd av denna deg, eller varför inte 1 stort och flera mindre små? Eller bara ett helt gäng små. Gör det du känner för eller orkar mer. Ett helg gäng små tar ju helt klart längre tid att göra än 2 stora ☺️

Jag kalljäste mitt bröd över natten i kylen. Så otroligt smidigt sätt att baka bröd på tycker jag.

För att göra de fina mönstret av en pumpa använder du snören. Ett tips är att se till att använda steksnöre. Och ingenting annat.
Steksnöret luddar inte och går inte sönder. Utan fungerar utmärkt till just detta.

Pumpabröd, 2 st:

1/4 paket jäst
6 dl vatten
1 tsk flytande honung
2 dl pumpapuré
1/2 dl olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 dl solroskärnor

Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, pumpa och olja. Rör tills allt lösts upp.
Blanda i det mesta av mjölet, allt salt och solroskärnor. Arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter.

Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.
Tag fram degskålen och häll ut degen på väl mjölat bord. Arbeta igenom degen och dela i två delar. Lägg ut 4 snören som möter varandra på mitten. Lägg på en degbit och knyt ihop snörena så du formar brödet till en pumpa. Låt gärna degen jäsa i en väl mjölad, rund brödkorg i cirka 60 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 220°C. Grädda i cirka 30 minuter.

Låt svalna på galler. Tag sedan försiktigt bort snörena och stick i en kanelstång som dekoration i mitten.

 

13
Kommentera
ANNONS

Bakade fattig riddare med äpple

fattiga riddare, french toast, äpple

Idag har jag inspirerats av Clean sav:D som är mästare på att minska fruktsvinnet.
Jag tog en sväng i både vår och grannens trädgård (med tillåtelse såklart) och plockade in massor av äpplen. Alla äpplen på bilden är alltså fallfrukt. Frukt man kanske vid första anblick skulle slänga. Vissa var helt utan minsta skråma, medan andra kanske var lite kantstötta. Men de få skråmor äpplena hade var bara att skära bort.
Av äpplena gjorde jag sen bakade fattiga riddare.

fattiga riddare, french toast, äppleClean sav:D är gjord på äpplen som väljs bort vid odlingarna för att de har fel form/färg eller utseende. De kan vara fraktskadade eller temperaturskadade. Genom att använda äpplen som inte kan säljas i butiker minskar Clean sav:D på fruktsvinnen, vilket jag tycker är fantastiskt!

Tack vare att hela produktionen ligger i Sverige minskar även transporter och klimatavtrycket.
Höstens smak Baked apple & ginger är en limited edition som innehåller äkta ingefära. Och det känner man verkligen på smaken. Dom här kvalade direkt upp som en av favoritsmakerna från Clean sav:D för mig!

fattiga riddare, french toast, äpple

Tänk att alla dessa äpplen låg ute på gräsmattan och bara var att plocka in.
Har du inte tillgång till äpplen i din egna trädgård har du kanske någon granne eller vän med mer äpplen än dom äter upp? Om inte så svämmar även mataffärens fruktdiskar över av svenska, härliga äpplen den här tiden på året!
fattiga riddare, french toast, äpple

Vad är då bakade fattiga riddare undrar du kanske. Jo men jag skulle säga att det är den klassiska fattiga riddarens lite lyxigare kusin. När jag var barn kunde mormor göra fattiga riddare av bröd som började bli torrt och tråkigt. Trots att det var ett sätt att göra något av bröd man annars inte ville äta kändes det oerhört lyxigt.
fattiga riddare, french toast, äpple

Fattiga riddare är perfekt att göra på vilken sorts bröd man än råkar ha hemma. Vanligt vitt bröd, croissanter fungerar eller som här, där jag hade 1/2 limpa briochebröd kvar.

Jag skulle servera dessa bakade fattiga riddare på en söndagsbrunch nu i höst. Tänk så gott man kan göra av fallfrukt och bröd som börjar bli gammalt!fattiga riddare, french toast, äpple

Mina bakade fattiga riddare har fått smak av både kanel, vanilj, hasselnötter och ljust muscovadosocker. Men du kan faktiskt ta lite av vad du har hemma. Byt ut hasselnötterna mot mandlar. Muscovadosocker kan bytas mot vanligt strösocker, brun farin eller varför inte rörsocker.

Bakade fattiga riddare med äpple 6 port:

3 stora äpplen
2 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker
2 tsk kanel

200 g färskost
4 ägg
1 dl mjölk
3 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 200 g mjukt, vitt bröd- jag tog briochebröd
1 dl hasselnötter

Skala och kärna ur äpplena. Skär ner i småbitar.
Hetta upp en stekpanna med lite smör i. Stek äppelbitarna  i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med muscovadosocker och kanel.

Blanda färskost, ägg och mjölk. Ha i muscovadosocker, kanel och vanilj.
Skär brödet i småbitar.

Smörj en ugnsfast form med smör. Ha sedan i 2/3 av brödbitarna, alla äppelbitar och sist resterande mängd bröd.
Slå över färskost och äggblandningen.
Låt stå, gärna 2 timmar i kylen. Tag fram och låt stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Hacka hasselnötter och strö över.

Värm ugnen till 180°C. Täck formen med aluminiumfolie. Ugnsbaka i 20 minuter med folien på. Tag sedan av folien och fortsätt baka i cirka 15 minuter. Tills brödet fått fin yta.

Servera direkt, kanske med en klick vispad grädde.

Vilket lyxigt sätt att ta vara på både äpple och bröd, eller hur!

För att läsa mer om Clean sav:D, klicka här!

10
Kommentera