5 recept på kyckling att testa i höst

kyckling med pesto

Är kyckling ett vanligt förekommande inslag i menyn hos er? Här med.
Men kanske är det dags att förnya sig lite, testa något nytt? Därför tänkte jag idag tipsa om 5 recept på kyckling för er att testa i höst.

Som min kyckling i ugn med pesto, tomat och fetaost. Använd minutfilé istället för en hel bröstfilé så går det ännu fortare i ugnen!
kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Snabb kycklingryta på lite av de saker jag hittade hemma i kylen. På 30 minuter står en vällagad middag på bordet. Hur bra är inte det ändå?

kycklingklubbor, kycklingben, marinerad kyckling, kyckling i ugn

Åh, min yoghurtmarinerade kyckling gjorde succé här hemma! Ni bara MÅSTE testa det här! Mina barn älskar kycklingklubbor och kycklingben och gillade detta väldigt mycket.cashewkyckling, kycklingcashew,

Cashewkyckling, som på restaurang fast hemma. Supergott och lätt att göra! Krydda så mycket eller lite du vill.

Kyckling i tomatsås

Kycklingfiléer i tomatsås, toppat med massor av ost. Gissa hur otroligt gott det här är!? Så skönt med mat som sköter sig själv i ugnen medan man hinner diska undan och duka. Matlagning jag verkligen gillar!

 

 

8
Kommentera

Snabblagat asiatisk kycklinggryta

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Idag bjuder jag på en asiatisk kycklinggryta. Och jag vet, att benämna något som asiatisk kycklinggryta, det är som att säga att man lagar en europeisk gryta. De asiatiska köken skiljer sig såklart väldigt mycket åt.

Men. Jag måste helt enkelt erkänna att mina kunskaper om det asiatiska köket är patetiskt små. Och för att göra det enkelt, blir namnet en asiatisk kycklinggryta.

Jag har gjort en kycklinggryta på kokosmjölk, röd curry, bambuskott, vattenkastanjer och annat gott.
asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

I vanliga fall brukar jag även ha i lite röd paprika, det blir ju mycket finare då! Men paprikan lös med sin frånvaro. Och det blev ju bra ändå det här.

Min asiatiska kycklinggryta passar lika fint att laga en fredagkväll som en tisdag. Den går snabbt att göra, smakar fantastiskt och kan lätt anpassas till hur mycket styrka man vill ha.

Asiatisk kycklinggryta:

ca 600 g kyckling (lår, filé- ta den styckningsdetaljen du har)
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad ingefära
ca 2 tsk röd currypasta
några stänk fisksås
140 g bambuskott
140 g vattenkastanjer
500  ml kokosmjölk
1 lime
chiliflakes
salt

1 paprika
cashewnötter
salladslök

Strimla kycklingen och stek den i en gryta i lite olja. Finhacka purjolöken, skala och finhacka vitlöken. Blanda i kycklingen och stek tills löken mjuknat. Tillsätt ingefära. currypasta och lite fisksås.
Tillsätt bambuskott, vattenkastanjer och kokosmjölk. Låt koka upp och sjuda ihop några minuter.
Smaka av med saften från 1/2-1 lime, chiliflakes, salt och eventuellt lite mer currypasta.

Toppa din asiatiska kycklinggryta gärna med strimlad paprika, salladslök och cashewnötter.

 

Servera nykokt ris till och du har middagen klar på mindre än 30 minuter. Hur bra låter inte det egentligen?!

 

15
Kommentera

7 härliga recept med pumpa

 

PumpapajPumpa, det har helt klart seglat upp på listan när det kommer till saker som gör hösten lite roligare. Svenskodlad butternutpumpa finns nu att köpa hela höstsäsongen och en bra bit in på vår/vintern. Vilket jag älskar!

För vad sägs om att göra en riktigt klassisk pumpapaj. Har du testat det någon gång?
Pumpapuré Till pumpapajen behöver man bland annat pumpapuré. Det kan du enkelt göra själv. Här berättar jag hur!

Rostad pumpa

Ugnsrostad pumpa hamnar högt upp när jag ska ranka saker jag gärna äter så här på hösten. Så otroligt gott!Mjuk pumpakaka med apelsinfrosting

Min mjuka pumpakaka med apelsinfrosting slår det mesta, om jag får säga det själv! Lika god, om inte godare än en klassisk morotskaka.

Pumpasoppa

Pumpasoppa med rotsaker och ingefära, en riktigt fullträff när det kommer till smakkombination. Som jag gillar den hör soppan!

Pumpakaka

Små fina pumpakakor med clementinglasyr är kul att baka och smakar fantastiskt!

kycklingbiffar

Pumpa gör sig även perfekt i biffar. Här har jag gjort kycklingbiffar med riven pumpa i. Supergott!

 

Brukar ni använda pumpa i matlagning eller bakning? Vad gör ni allra helst då?

4
Kommentera

Höstens sangria- perfekt till halloween

höst, sangria, halloween, drink

Om jag säger sangria, kanske ni tänker på solsemester i Spanien. Varma kvällar med solsvedda kinder och en drink i handen. Fullt förståeligt. Men sangria kan också vara en perfekt drink på hösten!

höst, sangria, halloween, drink

Kolla bara in alla underbara höstfärger här🤩 Hur fantastiskt skulle det inte vara att duka upp en bricka med drinkar och massor av röd-lila frukter så här. Underbart.

höst, sangria, halloween, drink

Till barnen (eller ok, jag tror en hel del vuxna också skulle gilla det) kan det vara kul att dekorera glasen med ögon. Perfekt så här inför halloween. En superenkel grej att göra, men så effektfullt eller hur!?höst, sangria, halloween, drink

Idag har vi en strålande höstdag här. Det var minusgrader i morse och sådär krispigt i luften det bara kan vara en tidig höstmorgon. Helst vill man bara vara ute i skogen eller fixa i trädgården. Inte vara inne och jobba. Men, vad ska man göra?

höst, sangria, halloween, drink

Sangria är en himla bra drink, då den lätt kan göras alkoholfri.

Här tog jag druvjuice, men det går såklart bra att göra på tranbärsjuice eller vad man själv föredrar.höst, sangria, halloween, drink

Jag hade ett ark med ätbara ögon som jag bara limmade på muggarna. Men eftersom dom faktiskt inte ska ätas upp kan du ju ta vilka klistermärken som helst i form av ögon. Det fina med de ätbara är att de sticker ut lite, vilket ger lite effekt.

Ett tips när man gör sangria, det är att istället för att använda is så fryser man in frukten som ska användas. Frysta vindruvor passar tillexempel perfekt att kyla ner sangrian med. Samma sak med blåbär.

Höstens sangria, 1 kanna:

1 l rött spanskt vin
2 druvjuice
2 dl cognac (eller annan starksprit du föredrar)
röda vindruvor
blåbär
fikon
blodapelsin
lila plommon

Ha upp vin, juice och cognac i en karaff. Blanda i frysta vindruvor och blåbär. Skiva fikon och blodapelsin, skär plommonen i bitar. Blanda i och rör om väl.

För en alkoholfri variant tar du bara samma mängd druvjuice (eller annan juice) istället för vin och cognac.

6
Kommentera

Höstens godaste kantarelltoast

toast, kantareller, kantarellsmörgåsOm ni lägger vantarna på lite kantareller i år, lova mig att ni gör höstens godaste kantarelltoast? Alltså det här är bara så otroligt gott. Perfekt som en god lunch eller lättare middag.
toast, kantareller, kantarellsmörgås

Kombiantionen av frasigt bröd, stekt lök, ost, senap och såklart- massor av smörstekta kantareller. Det är en tugga av himlen. Jag lovar er!toast, kantareller, kantarellsmörgås När ni gör dessa, för jag tycker VERKLIGEN att ni ska det, hoppa för guds skull inte över senapen. Den gör liksom hela skillnaden. Senap och stekta kantareller är nämligen fantastiskt gott ihop! toast, kantareller, kantarellsmörgås

Idag startade älgjakten här i vår by. Även om jag brukar stämma av och kolla vart dom är och jagar håller jag mig från skogen iallafall den närmaste veckan. Så nu blir det ingen svamp plockad på ett tag. Men nästa vecka ska jag nog ut och plocka ett gäng trattkantareller och torka igen. Så otroligt gott att ha i soppor, grytor och såser senare i vinter. Och här svämmar skogen över av trattkantareller just nu. Helt galet!toast, kantareller, kantarellsmörgås

Höstens godaste kantarelltoast 2 st:

kantareller
smör att steka i
salt
1 gul lök
senap
ost
4 skivor vitt bröd

kål (jag hade grönkål och svartkål)

Rensa svampen och skär ner den i mindre bitar.
Stek den i en torr stekpanna tills den börjar släppa ifrån sig vätska. Tillsätt då en klick smör och lite salt. Stek svampen ett par minuter. Lägg åt sidan.
Skala och strimla löken. Stek den.

Lägg ut 2 brödskivor. Bred på ett lager senap. Ha på några skivor ost, stekta kantareller och stekt lök.  Avsluta med ett par skivor ost till.
Lägg på de två resterande brödskivorna och tryck till.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör i. Stek smörgåsarna gyllene på båda sidor.
Stek kål och blanda i svamp om du får över från smörgåsarna.

En löjligt god smörgås- om du frågar mig!

 

7
Kommentera