5 goda recept på vardagsmiddagar

Quornstroganoff

Hej måndag,
När jag vaknade till i morse kl 5 kunde jag inte riktigt reda ut om det var söndag eller måndag. Vilken dag det egentligen var. Om man kunde sova vidare eller om klockan skulle ringa om en timme. Efter en stunds funderande insåg jag att det var det senare alternativet. Men. Solen skiner, barnen hade shorts på sig till skolan och det känns ändå som det kommer bli en himla bra dag.

Idag tänkte jag tipsa er om 5 recept på goda vardagsmiddagar. Sånt som kan vara bra att inspireras av och kanske testa på i veckan.
Som Quornstroganoff, en vegetarisk variant på den klassiska korvstroganoffen. Gott och väldigt lättlagat!

Torsk i ugn

En klassiker sedan många, många år är denna torsk i ugn. Nu var det ett bra tag sedan vi åt den här hemma. Så den hamnar på veckans lista!

Hemmagjord kebab

Jag tänkte skriva förra sommaren, men insåg att det till och med var sommaren innan det, alltså 2019 som jag en mycket varm och klibbig sommardag svängde ihop den här kebaben. På bara ett litet kick gick det och gott blev det! Just den här varianten blev vegetarisk, men jag har även gjort med nötfärs. Så gott. Så enkelt!

cashewkyckling, kycklingcashew,

Cashewkyckling är en storfavorit på restaurang. Men, det är faktiskt superenkelt att laga till hemma. Och det blir så himla gott! Ni måste testa.

Köttbullar med parmesan och basilika

Testa något nytt och krydda köttbullarna med parmesan och basilika. Så gott med lite annan smak på köttbullarna tycker jag!

Jag hoppas ni hittar lite inspiration till veckans alla middagar!

Nu ska jag ta tag i veckans planering. Samarbeten som ska fotograferas och levereras, nya recept som ska testas och utvärderas. Ja veckan fylls snabbt med arbete känner jag.

Ha en himla fin vecka ❤️

15
Kommentera

Tacobiffar med mango och avokadosalsa

köttfärsbiffar, taco, tacos

Halloj i regniga Sverige! Hur kan det komma så mycket regn på en och samma dag? För att lysa upp tillvaron denna gråa dag i maj tänkte jag bjuda er på tacobiffar med mango och avokadosalsa.
Färgglatt och så himla gott!

salsa

Jag älskar verkligen salsa gjord på mango och avokado. Mitt trix är att alltid ha i små, små bitar av gurka. Det ger en härlig knaprighet åt salsan. Utan att för den sakens skull smaka speciellt mycket. Ja inte mer än vad gurka brukar smaka.köttfärsbiffar, taco, tacos

Tacos brukar vara något som går hem hos de flesta. Och jag tänkte, varför inte ta smaken av tacos och göra det till ett lite enklare format. Något som passar mer att äta en vardag (även om det i ärlighetens namn säkert tar längre tid att göra biffar än att bara steka tacofärs…)
Vill man inte göra dom på nötfärs går det precis lika bra med kycklingfärs eller vegofärs. Ta det ni gillar bäst eller varför inte variera er lite?

Jag serverade havreris till mina tacobiffar. Men du kan såklart göra potatis i ugn, vanligt ris eller servera med sallad i något bröd.

Tacobiffar med mango och avokadosalsa:

800 g nötfärs, kycklingfärs eller vegofärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda

Skala och riv lök och vitlök. Blanda det med färs och tacokrydda. Forma till biffar och stek dom i lite olja eller smör tills de fått fin yta på båda sidor.
Lägg sedan alla biffar i en ugnsfast form och stek klart dom i ugnen på 200°C i cirka 15 minuter (det beror på hur stora biffar du gjort).

3 avokado
ca 500 g mango
1/2 gurka
2 lime
2 msk olja
chiliflakes

Skala och skär avokado och mango i bitar. Skär gurkan i något mindre bitar. Blanda ihop tillsammans med saften från 2 lime, olja och lite chiliflakes.

 

Servera tacobiffarna med salsa, grönsaker, havreris och lite gräddfil.

Enkel och god vardagsmat som passar de flesta små och stora smaklökar!

12
Kommentera

Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Hej måndag och hej ett av mina bästa vardagsrecept:
Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter.

En typisk Linnéa-rätt som du enkelt kan variera efter vad du har hemma eller är sugen på. Och dessutom blir den klart på cirka 30 minuter. Hur bra låter inte det?

kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Grytan är gjord med smaksatt färskost som bas. Men det går såklart lika bra att byta ut den mot smaksatt créme fraîche.
Jag hade ett gäng champinjoner hemma som behövde ätas upp. Men du kan ha i paprika, vattenkastanjer, bambuskott- ja det man råkar ha hemma.

Ett annat tips när man vill att maten ska gå fort att laga, det är att använda purjolök istället för vanlig gul lök. Dessutom ger det en fin smak åt grytan!kyckling, gryta, svamp, färskost, snabbmat, middag på 30 minuter

Idag har det varit en sådan där dag när det gått i ett. Men fick hem två väldigt glada grabbar från fritids på eftermiddagen som drog igång en innebandymatch i hallen. Till valpens stora förtjusning som hela tiden snodde bollen av dom. Såklart. Men alla verkade ha himla kul. Och det är ju huvudsaken det!

Snabblagad kycklinggryta på 30 minuter:

ca 700 g kyckling (ta innerfilé eller lårfilé)
olja att steka i
10 cm purjolök
15 små champinjoner
200 g färskost med smak av vitlök och örter
ca 3 dl mjölk
2 tsk soja
1 msk fond (kycklingfond, oxfond, grönsaksfond- ta det du har hemma)
1 dl färsk basilika
salt & peppar

Skär kycklingen i bitar. Stek kycklingen i lite olja i en gryta eller stekpanna med högre kanter.
Strimla purjolöken, skölj vid behov. Låt den steka med kycklingen.
Skiva champinjonerna och ha i grytan. Stek tills kyckling och svamp börjar få lite stekyta.
Slå på färskost, mjölk, soja och fond. Låt allt koka på medelvärme tills kycklingen är helt klar.
Finhacka basilika och ha i grytan. Smaka av med salt och peppar. Späd med ev mer mjölk om det blir för lite sås.

Servera till ris, pasta eller bara en stor härlig sallad!

Gott, enkelt att variera och klart på 30 minuter.

Enklare än så här blir inte vardagsmaten.

51
Kommentera

4 recept att testa till helgens frukostar

Amerikanska bananplättar

Så står fredagen och den ljuva helgen för dörren. Idag fick barnen lite sovmorgon och åkte bil till skolan. Tänk vad 30 minuter extra sömn kan göra på morgonen. Båda vaknade faktiskt av sig själva och jag hann koka ägg till frukost. Härligt.

Till helgen vill man kanske äta sånt man inte riktigt äter i veckorna. Då passar det bra att tipsa om 4 recept att testa till helgens frukostar idag tycker jag!

Som amerikanska bananplättar. Fluffiga, goda och enkla att göra!
Snickerssmoothie

En annan favorit till helgen är att göra snickerssmoothie. Ni som följer mig på Instagram läste kanske om veckans fadäs när jag skulle servera smoothie till frukost i veckan. Det är varken lätt att vara barn eller förälder ibland!

Granola

Bland det lyxigaste jag vet är att ställa fram en burk med hemgjord granola på frukostbordet. Som en burk med kärlek liksom!

Jag har både cashewnötter och valnötter hemma från Vitaprana. Så funderar på att göra en omgång granola med dom i. Så gott! Just nu får ni 30% rabatt på Vitapranas sortiment hos Body Store om ni uppger LinneasskafferiVP30! Koden gäller fram till 14 juni 2021. Så passa på att fyll upp med både nötter, vitaminer och mineraler.

 

Kalljästa frallor med solrosfrön 3

Kalljästa frallor med solrosfrön, det kan ju vara ett av de godaste bröden att baka till helgen. Sätt degen kvällen innan, baka ut på morgonen och njut av härligt nygräddade frallor till frukost! MUMS!

Nu ska jag avsluta det sista jobben här innan barnen kommer med bussen från skolan. Sen är det HELG! Hur härligt?

Vädret ser inte ut att visa sig från sin bästa sida den här helgen. Men vad gör det? Kanske kan vi passa på att få något gjort inomhus? Vem vet?

13
Kommentera

Cookies med kola och choklad

cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

I veckan kan jag ha bakat de absolut godaste chokolate chip cookies jag har skapat i detta kök. En variant av cookies med kola och choklad.

En kaka som blir aldelens seg i mitten tack vare kolan och frå knapriga, tunna kanter. SÅ GOTT!

Idag har jag haft en hysterisk huvudvärk hela dagen som kommer från nacken tror jag. Var så stel i nacken igår och det bara knakade så fort jag vred huvudet och idag kom huvudvärken som ett brev på posten. Vi hoppas att i morgon är en bättre dag!
cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

I varje liten kaka gömde jag en bit Rollokola. Ni vet dom där med rött och guldigt papper? Det är ett av mina favoritgodisar och passar perfekt att ha i dessa kakor.

Jag tog precis så mycket deg att det täckte kolan. Kanske i storlek av en pingisboll. Mer deg till varje kaka än så behövs inte då det här är kakor som flyter ut väldigt mycket och blir tunna.cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

Det är viktigt att du inte övergräddar kakorna. I min ugn blev 6 minuter helt perfekt. Men jag skulle råda dig till att följa min mormors råd. Grädda en provkaka! Då får du mer koll på hur länge kakorna behöver vara inne i just din ugn. Jag testade nämligen att grädda några kakor lite längre. Då höll de inte alls formen utan kolan inuti smälte för mycket och flöt ut.

Jag kunde grädda 8 kakor per plåt i min ugn. Men jag har också en 70 cm ugn, så mina plåtar är lite bredare än standard. Kanske får du plats med 6 stycken i en 60 cm bred ugn? Gräddar du en provkaka ser du hur mycket dom flyter ut 🙂

Cookies med kola och choklad, ca  22 st:

125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 stort ägg (rumstempererat)
1 nypa flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
ca 22-26 Rollokolor
ca 100 g chokladknappar eller annan choklad

Vispa det mjuka smöret med socker och farin tills det blir riktigt krämigt. Tillsätt ägg, salt och vanilj.
Blanda samman mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner det i smör och sockersmeten. Blanda till en jämn och fin deg. Forma till en avlång rulle, plasta in och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Tag av pappret på kolorna.

Skär av en bit deg och forma till en boll ungefär lika stor som en pingisboll. Tryck in en kola och täck den helt med deg. Platta ut den något. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200°C i cirka 6 minuter. Kakan ska resa sig, sjunka ihop och börja få fin färg runt om på kanterna. Men inte bli bränd eller gräddas så mycket att kolan börjar rinna ut.
Tag ut och lägg ut chokladknappar på den varma kakan. Låt kakan svalna på plåten.

Dela degen i cirka 20 bitar och fyll alla med en rollokola. Upprepa enligt instruktionerna ovan.

Jag använde både mina plåtar och långpanna till dessa kakor. Så behövde jag inte vänta på att kakorna skulle svalna innan jag använde plåten igen.

Här hemma var Axel och hans kompis testpanel för kakorna som fick mer än godkänt!

 

12
Kommentera