5 recept på fisk

fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Fisk är finfin vardagsmat som enkelt går att variera, beroende på vad man är sugen på liksom. Så idag hittar ni 5 recept på fisk här på Linnéas Skafferi.
Som torsk i ugn. En kär klassiker hemma hos oss som går hem hos de flesta. Ruskigt enkel är den att laga dessutom.
fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Fiskburgare är ett kul sätt att variera de vanliga fiskrecepten. Få ingredienser men supergoda. Bättre än så blir det väl inte ändå?
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Förra veckans storfavorit här hemma blev den här laxen med asiatiska smaker. Lika gott en vardag som till fest. Servera med nykokt ris till.
lax i citronsås, fisk i ugn
Ett annat recept jag vet att ni är många som verkligen gillat under åren, det är den här laxen i citronsås. Sådär löjligt enkel att göra och makalöst god att äta. Bättre än så blir det ju inte!
panerad rödspätta
Hos mina barn är panerad rödspätta alltid ett säkert kort. Med kokt potatis och en riktigt god, kall sås till. Hur mumsigt som helst!
Nu ska jag strax trolla fram dagens middag här hemma. Sen tror jag att jag ska masa mig till gymmet en sväng ikväll. Jag har inte varit dit sen jag var hemma med feber nu sist. Men nu känns det som hög tid!
 
Jag hoppas ni alla får en himla fin måndagkväll vänner!

1
Kommentera

Lax med asiatiska smaker

hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
 
Glad onsdag på er!
Jag hoppas ni alla haft en finfin vecka så här långt! Idag tänkte jag tipsa er om något riktigt gott vi åt här i veckan. Nämligen lax med asiatiska smaker. När jag lagar lax smaksätter jag ofta på liknande vis. Dvs citron med citron och örter. Och nu kände jag att det var dags för något helt annat!
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Här hemma fortsätter vabbandet. Om man nu kan påstå att man vabbar en snorig 9-åring? Han sköter sig mest själv där från soffhörnet. Så man kan kanske inte påstå att jag vabbar, det blir mer jobb varvat med att kolla in hur sjuklingen mår. Men nu hoppas jag på att han snart är piggare så alla kan återgå till skola och jobb på riktigt.hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Jag valde att göra en hel laxsida. Dels för att det är ungefär 100 gånger godare än att köpa färdiga filéer. Det blir dessutom betydligt billigare. Så det finns bara saker att vinna på det hela.
När jag köper en hel laxsida brukar jag skära bort ändbitarna för att få en så pass jämn bit fisk som möjligt. De bitarna som blir över är perfekta att använda till fisksoppa eller fiskbiffar. Jag lägger bara dom bitarna i en påse och fryser in dom. Perfekt.
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Till laxen åt vi potatis. För vi hade massor över sen helgen. Men allra godast blir det med ris till. Får du marinad över från fisken är det supergott att hälla över riset!
hel laxsida, lax i ugn, asiatisk lax
Jag tillagade även en plåt med bönor och morötter samtidigt som laxen. Min lax får dock gå lite kortare tid än vad grönsakerna behöver, så därför tycker jag det är enklast att lägga det på två olika plåtar/formar i ugnen.
Lax med asiatiska smaker:
1  laxsida ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
4 tsk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 krm sriracha
2 tsk flytande honung
ca 1 msk sesamfrön
persilja
 
Putsa laxen och se till att du har en så jämntjock bit du kan.
Skala och pressa/finhacka vitlök och ingefära. Lägg i en skål. Blanda i soja, sesamolja, risvinäger, siracha och honung. Blanda samman allt och fördela detta över laxen. Strö över sesamfrön. Ugnsbaka i 175°C i cirka 20 minuter. Strö över finhackad persilja över den varma laxen. Servera med ris och grönsaker.
Vill du ha lite mer hetta i laxen, tillsätt mer sriracha och lite chiliflakes.

15
Kommentera

Äppelgröt på havreris

inlägget innehåller adlinksäppelgröt, gröt, havreris
Det största tecknet på att hösten verkligen är här, det är när jag får koka den första kastrullen med äppelgröt. När jag var barn kokade mamma den alltid på grötris. Vilket är himla gott. Men under de senare åren har jag själv använt steel cut oats, för att jag personligen gillar det bättre. Det mättar bra och känns skönare för både kropp och miljö att äta.
Så i år kom det en nyhet i hyllorna, nämligen havreris. Något vi bytt ut nästan allt ris mot här hemma. Och under sommaren har jag gått och tänkt, att äppelgröt måste bli perfekt att koka på havreris.
äppelgröt, gröt, havreris
Och visst hade jag rätt. Kanske blev det till och med godare på havreris än vanligt ris. Det blev liksom matigare. Så idag blir det äppelgröt, både till frukost och lunch.äppelgröt, gröt, havreris
Jag passade på att plocka in lite fallfrukt från trädgården idag. Det går år ca 1 L äppelbitar och det fick jag utan problem ihop av den frukt jag hade liggandes på gräsmattan. Har man möjlighet blir det himla gott att ta olika sorters äpplen. Det ger precis som i äppelmos en fin och god smak!
Jag kokar alltid min äppelgröt på havremjölk, Det blir himla mumsigt tycker jag, men det är ju en smaksak. Det går precis lika bra med den mjölk man gillar bäst.
Här kan ni läsa mer om just havreriset.
 
Äppelgröt på havreris:
4 dl havreris
6 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg havreris, vatten och valfri mjölk i en Crock Pot eller en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Sätt din Crock Pot på låg och 4 timmar på timern. Vill man göra sin gröt under natten går det såklart bra att låta gröten stå på eftervärme sista stunden tills man ska äta.
Eller, koka gröten på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten.
Äppelgröten håller minst 4 dagar i kylen, så nu har jag min frukost klar för ett par dagar framöver här!
 
 

19
Kommentera

5 enkla höstmiddagar

inlägget innehåller adlinksquorn, quorngryta
Måndag och ny vecka för dörren.
Även om september hittills verkar bjuda på finväder och sol så känns det ändå att det är höst ute. I skuggan är det svalt och på kvällarna blir det mörkt som aldrig förr. Precis som försommarens ljusa kvällar förvånar mig tar septembermörkret mig på sängen. Varje år.  Men för att mota undan de där mörkret något kan man laga lite härlig höstmat. Som min supersnabba ajvargryta med Quorn. Lättlagad och så god!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
En annan favoriträtt att laga så här på hösten, det är lasagne med halloumi. Himla gott! Min fina gryta som passar utmärkt att även köra i ugnen är det just nu  31% rabatt på!  Skynda att fynda!

Gratänger på hösten passar som handen i handsken. Och fiskgratäng, det är något alla här hemma gillar! Jag tycker om den här, med citronsås extra mycket.
soppa, rotsaker, rotsakssoppa
Ikväll önskade Isac middag. Och då föll det på fruktsoppa som han alltid säger. Även om han menar rotfruktssoppa… Mormors variant på grönsakssoppa är sedan barndomen en storfavorit!
kyckling med pesto och fetaost
Kyckling med pesto, det är riktigt snabblagad och god mat som passar fint så här i september.

Till soppa, grytor och gratänger passar det alltid fint med lite hembakat bröd. Mina kalljästa frallor med solrosfrön går alltid åt som smör i solsken här hemma.
På tal om matsedlar och veckoplanering av mat. Har ni sett att min fina, kära bloggkollega Zeina nu kommer ut med sin tredje bok. Som handlar om just veckoplanering av mat! ”Veckans matsedel- Middagsrecept från olika delar av världen” finns nu att förbeställa här! En kokbok jag verkligen ser fram emot!

3
Kommentera

Falsk ostkaka

ostkaka med zucchini, squash
Inte har ni väl börjat tröttna på mina zucchinirecept än va? Nej jag tänkte väl det. Känns skönt att höra. För det ligger ett par till på lut måste jag erkänna. Idag blev det så dags att dela med sig av receptet på falsk ostkaka. Alltså vänner. Gillar ni ostkaka. Då gillar ni det här! Det smakar precis som ostkaka. Fast den är gjord på zucchini. Jag har haft ett recept på detta rätt länge i min ägo. Och blivit tipsad om den flera gånger. Men på riktigt. Ostkaka med zucchini i. Kan det ens vara gott?!ostkaka med zucchini, squash
Jag ställde mig ytterst tveksam till detta. Men blev såklart motbevisad vid första tuggan av denna ljuvliga lilla sak. ostkaka med zucchini, squash
Zucchinin kokas och mixas sedan helt slät. Nästa gång ska jag antingen skala zucchinin eller se till att mixa skalet lite bättre. Inte för att det smakade konstigt eller så. Nej mer för att det blir snyggare utan massa stora bitar av grön zucchini på ytan tänker jag. Falsk ostkaka smakar precis lika härligt, nötigt och sött som vanlig ostkaka. Det blir liksom inte en maträtt bara för att det är zucchini i den.
ostkaka med zucchini, squash
Jag har som sagt ett recept jag utgått ifrån. Men jag har ändrat lite, så det passar min smak bättre. Jag gjorde min falska ostkaka på mjölk, men du kan byta ut hälften av mjölken mot grädde om du vill.
 
Falsk ostkaka med zucchini:
1 L tärnad zucchini
5 dl mjölk
5 msk vetemjöl
4 ägg
3/4 dl rörsocker (eller vanligt strösocker)
1 nypa salt
ca 40 st sötmandlar
ett par droppar bittermandelarom
smör till formen
 
Lägg den tärnade zucchinin i en kastrull med rikligt med vatten. Låt koka under lock tills zucchinin mjuknat. Häll av vätskan och låt zucchinin ånga av ordentligt och svalna något.
Mixa zucchinin helt slät med en stavmixer.
Vispa ihop mjölet med lite av mjölken tills det blir klumpfritt. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk, ägg, socker och salt.
Hacka mandlarna fint (jag sparade ca 10 mandlar som jag grovhackade för att få mer textur). Tillsätt de hackade mandlarna. bittermandel och den mixade zucchinin.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda på 200°C i cirka 45 minuter.
Låt ostkakan svalna helt. Servera med lättvispad grädde och lite sylt. En perfekt sensommar eller höstdessert att bjuda på så här års!

9
Kommentera