3 recept med svarta vinbär

vinbärskaka med flagad mandel, mandelmassa och hyvlat smör
Trädgårdarna börjar så sakta fyllas med saftiga, mogna svarta vinbär. Och visst är det lite slöseri att bara låta fåglarna smaska i sig dom? Som tur är finns det massor av godsaker att använda svarta vinbär till.
Som min vinbärskaka med mandelmassa. Saftig, mastig och bara så god! Servera den precis som den är, eller med en klick vaniljvisp eller vaniljglass.
Som barndom på flaska är det väl ändå att dricka svartvinbärssaft? Tycker ni inte. Tjock och trögflytande saft med den där speciella smaken. Hur gott som helst!

Jag har ett par riktigt fina svartvinbärsrecept på lager. Som ni kommer få ta del av de närmaste veckorna. Det allra bästa med vinbär är att de passar utmärkt att frysa. Rensa bären noga och frys sedan in i påsar. Perfekt att ha till kakor, pajer eller sylt. Ska du däremot använda bären till att koka sylt på senare behöver du inte rensa bären lika noga då saften ändå ska silas. Märk upp påsarna bara, så du vet vad som är vad.
rabarber
Ja jag vet, bilden är på rabarberrutor. MEN! Det går precis lika bra att byta ut rabarberbitarna mot svarta eller röda vinbär i detta recept. Och det blir hur gott som helst!
När vi flyttade in i vårt hus för över 10 år sedan fanns det ett gäng vinbärsbuskar lite konstigt placerade mitt i trädgården. De rök när vi grävde om gräsmattan. Men så hittade jag en stackars gammal bortglömd svartvinbärsbuske bakom ett av uthusen. Så där brukar jag kunna plocka mindre mängder vinbär. Lite till dekoration och så när jag jobbar. Som tur är har mormor en snäll granne med vinbär i överflöd. Det räcker åt oss alla att fylla frysen med. Men tanken är att det till hösten eller nästa år ska flytta in en buske svarta vinbär även här. Jag skulle vilja ha lite av många sorter: vinbär, krusbär, björnbär och hallon. Lite lagom som inte kräver massor med jobb, men ändå förser oss med lite bär under sommaren.

6
Kommentera

Tunnbrödssticks

 
stekt tunnbröd, tilltugg, snittar
Hej i högsommarsverige,
Även om kanske högsommarvärmen inte riktigt är här. Men dagarna rullar liksom på ändå, Vi badar när solen skiner. Gör utflykter och pysslar på hemma. Inget av alla de projekt vi tänkt ta tag i hemma är fixade och idag började Sebastian jobba igen. Precis som vanligt alltså. Men sommaren är ju långt ifrån slut. Så kanske får vi feeling någon dag och tar tag i något som vi tänkt.r
Det fina med den här sommaren är att vi ätit massor med god mat. Som den där dagen jag skulle trolla fram lunch till 8 personer här hemma och det fick bli en matig sallad. Så kom jag på att vi inte hade något bröd till. Då gjorde jag tunnbrödssticks.
stekt tunnbröd, tilltugg, snittar
Och det blev succé. Om jag får säga det själv! Helt vanligt köpe-tunnbröd som skärs i tunna stänger. Sedan steks dom med örtsalt i olja. Jag ha tidigare testat att fritera trekanter av tunnbröd och använt som kex. HUR GOTT som helst, jag lovar. Men så här till maten, då kändes det bättre att bara steka brödet hastigt i olja. Perfekt som snacks eller som jag serverade dom.stekt tunnbröd, tilltugg, snittar
Jag använde helt vanligt klassiskt Herbamare. Det är min nya svaghet i livet. Gudagott på solmogna svenska tomater tillsammans med lite fetaost kanske. Och det piffar upp den tråkigaste av hårdsmörgås.
Kanske är det kombinationen av de lite söta tunnbrödet ihop med saltet och oljan som gör hela grejen. Att det blir så gott.
En perfekt sak att laga om du vill impa lite på gästerna utan att ha ansträngt dig speciellt mycket!
Tunnbördssticks:
4 skivor mjukt tunnbröd
olja att steka i
örtsalt (typ Herbamare)
Skär tunnbrödet i ca 2 cm breda remsor. Värm en stekpanna med olja i. Strö lite salt i oljan.
Lägg försiktigt ner remsor av tunnbröd i den varma stekpannan. Salta. Vänd när de fått fin färg. Håll koll då det kan gå fort. Jag använde en tång att vända tunnbrödet med. Det är enklast.
Fyll på med mer olja i stekpannan när det behövs (vilket det gjorde för mig varannan gång ungefär).
Självklart kan du krydda dina tunnbrödssticks med annat också. Rökig paprika, spiskummin eller varför inte lite oregano, det vore gott!
 

4
Kommentera

Ugnspannkaka

pannkaka, picknick, vardagsmat,
Under så många år har jag mixtrat med olika recept på ugnspannkaka. Vissa blir platta, andra degiga, en del- helt oätliga. Så jag gav liksom upp. Ungarna fick äta ugnspannkaka hos sin mormor. Som gräddar dessa på löpande band. Min barndoms ugnspannkaka gräddades alltid i två gjutjärnsstekpannor. Vispa smet, låta smöret i stekpannan smälta, i med lagom mängd smet i pannorna, in i ugnen. Och så vänta, vänta, picka hål på en luftbubbla, vänta, vänta. Ta ur pannkakorna och börja om igen.
pannkaka, picknick, vardagsmat,
Mammas ugnspannkaka blir alltid perfekt liksom. Själv är jag ingen lycklig ägare av två gjutjärnspannor. Så jag har förgäves gräddat mina varianter av ugnspannkaka i långpanna.
Så en dag gav jag upp. Och gräddade ugnspannkakan helt efter receptet i Bonniers Kokbok. Och den blev perfekt. Ibland är det så dumt att försöka uppfinna hjulet på nytt liksom.
pannkaka, picknick, vardagsmat,
Jag tycker ugnspannkaka är perfekt sommarmat. Vet jag i förväg att vi ska bli många till lunch, då slänger man snabbt ihop en stor plåt pannkaka och när lunchtimmen sedan infinner sig är det lätt att utfodra alla. Det är även perfekt att ta med sig kall ugnspannkaka på picknick eller till stranden. Servera med keso, grädde, bär och grönsaker. Hur gott och enkelt som helst!pannkaka, picknick, vardagsmat,
Idag hade jag lovat mig själv att ta tag i projektet rensa garderober. Kanske har känslan av semester verkligen infunnit sig då? När man känner att man orkar ta tag i surdegar. Och visst är det befriande. Vetskapen om att det ÄR ordning där innanför garderobsdörrarna? Innan sommarlovets slut ska resterande 3 garderober också gås igenom. Helst även garderoben i hallen. Så vi sen är redo för en ny och härlig hösttermin.
Men först har vi massor av sommar kvar att njuta av! Eller hur?
Ugnspannkaka;
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt
50 g smör
Sätt ugnen på 225°C. Vispa samman mjöl och mjölk till en slät smet. Tillsätt äggen. ett i taget. Ha i saltet.
Smörj en långpanna (30x40cm) och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg och ”stannat”. Server grädde, keso, bär och grönsaker till. Gräddar man inte i långpanna går det bra att göra i stekpannor i ugnen, som på bilden.
 
Den här mängden pannkaka räcker lagom till oss 4 när jag lagar. Sist var vi 6 stycken som skulle äta, då gjorde jag 1 1/2 x receptet och maten var sopslut.
Lättlagad vardagsmat som passar perfekt att bjuda många på till sommarlunchen.
 

13
Kommentera

Hemestra i Sala med omnejd


Sommaren 2020, som för många inte alls blir en sommar som man tänkt sig. Men vet ni, ibland kan det bli riktigt bra ändå. Efter att vi spenderat hela den långa vårvintern, våren och försommaren hemma i Sala har jag faktiskt insett att det finns massor av saker här att göra för oss. Även om det ibland kanske kräver lite mer planering än att bara sätta sig i bilen, åka till yoump och sedan äta på MAX efteråt. Eller packa badkläder och åka till något badhus. För det är sådant vi gärna gör en ledig helg eller en regnig sommardag annars. Men den här sommaren vill vi helst hålla oss hemma. Ute, där det finns gott om utrymme för alla. Så för oss blir det verkligen hemester i Sala denna sommar. Och idag tänkte jag tipsa om några saker vi gjort i Sala med omnejd hittills denna sommar.
 
Förra veckan tog jag med mig Isac och kusin Mexes till Stadsparken i Sala. Där finns en fin park med massor av grönytor för picknick eller varför inte lite kubbspel? På minigolfbanan var det vi och PRO-Sala som svingade våra klubbor. När man tröttnat på minigolf finns det en stor, fin lekpark där barnen utan problem kan springa av sig all energi.
Varje tisdag är det gratis sommarträning i Stadsparken kl 19.
Intill Stadsparken ligger Höga Grader. Under helgen har de lunchöppet, men i glasskiosken utanför hittar ni glass, kaffe och korv.

Vi firade min födelsedag och vår bröllopsdag där. Perfekt då barnen kan springa ut i lekparken och leka medan vi vuxna kunde sitta i lugn och ro kvar på restaurangen.

Vill du äta eller fika i Sala kan jag rekommendera:

 

En gråmulen dag åkte vi till Järndammen utanför Sala.  Barnen hade med sig sina cyklar och vi vuxna gick.

Vi tog en av de utmarkerade rundorna. Just den vi gick var en familjestig och det funkade fint för barnen att cykla. Rundan var nästan 6 km och vi stannade halvvägs och fikade kaffe och chokladbollar,

En bit av stigen gick längst med helgonmossdammen. Där på andra sidan kan man se rester från en av alla de skogsbränder som härjade här för något år sedan. Eftersom vi inte bor ens 1 mil bort känns det lite extra. Att se hur nära oss det ändå brunnit.

Runt hela järndammen finns massor av utmarkerade stigar och rundor där du kan fiska, vandra och cykla. Järndammen är även en del i Gruvdammsrundan. För dig som vill uppleva Sala på cykel är det här ett perfekt tillfälle!
I år är inte Sala Silvergruva öppen, men uppe vid gruvområdet finns Silvergruvans Antik, väl värt ett besök. Där finns även kaffe, glass och fika att köpa.
 
På Täljstenen håller Sala Slöjd och Hantverksförening utställning hela sommaren. Vi var dit i helgen och jag hittade både ett fint hårband och örhängen. Sedan följde vi vattnet från Täljstenen ner till Stadsparken. Så fin väg att gå!
Här finns mer att läsa om saker att göra i Sala i sommar
 

En dag tog vi bilen och lämnade Sala för en tur till Östa. Har ni varit där? En söt liten camping med restaurang som är öppen under fredagar och lördagar.
Stränderna är långgrunda och perfekta att bada vid med småbarn!

Eftersom förmiddagen bjöd på växlande molnighet hyrde vi ett gäng kanoter och gav oss ut på vattnet. Både barn och vuxna tyckte det var en himla mysig förmiddag. Nästa gång tar vi med oss fika och paddlar ut till någon ö.

Men eftersom det var första gången det här gänget paddlade kändes det bäst att låta fikakorgen vara kvar på land. Man vet ju aldrig hur det ska gå liksom. Men efter att ha klurat ut hur man skulle göra paddlade alla stora barn hur fint som helst. Isac fick åka med bara. Men var hur nöjd som helst med det!

En himla fin förmiddag med nöjda barn och glada vuxna!

Lyckan när vi hittade massa blålera i sanden. Och barnen FICK kladda allt dom ville.

Efter vi paddlat blev det glass och fikapaus. Sen badade barnen. Något för kallt för oss vuxna. Men eftersom det är så långgrunt kan man gå ut en bra bit utan att faktiskt behöva bada. Bara blöta ner sig lite liksom.
Härligt att ha hela stranden för oss själva!

Ett stenkast från Östa Camping ligger Ingbo Källor. Jag har inte varit här på jättelänge. Men alltså. Hur vackert! Källornas vatten är kristallklart och ger 4,3 miljoner liter per dygn. Står man stilla och tittar kan man se hur vattnet bubblar upp ur marken. Runt den första källan kan man lätt ta sig fram med rullstol eller barnvagn.

Sedan kan man följa källorna på en stig i skogen. Även här finns vandringsleder för den som gillar att upptäcka världen till fots!
Vattnet nere vid kvarnen går fint att dricka av. Förr trodde man att källan besatt magiska krafter. Och kanske blir man frisk av att ta sig en slurk?
Vi fick en himla fin dag vid Östa.  Både barn och vuxna var mer än nöjda med denna dagsutflykt! Perfekt både när solen skiner och dagar med lite sämre väder!
När vädret tillåter finns det flera fina badplatser att bada vid runt om i Sala. Vid Måns Ols (långforsbadet) kan du hyra kanot, trampbåt mm.
På Destination Sala´s facebooksida kan man läsa mer om vad som händer i Sala i sommar.
Det här är lite vad vi fyller sommaren 2020 med. Och inte är det speciellt synd om oss inte, eller hur?
 
Var och hur semestrar ni i år?

1
Kommentera

Rabarberrutor


Hej,
Här blev det visst lite tyst. Det blir lätt så på sommaren. Man tänker att det finns allt tid i världen åt att hinna med allt. Men min syster och hennes kille har varit hemma och hälsat på i nästan 2 veckor. Och det är bara att inse att man inte hinner allt man vill och borde. Och då får man prioritera. Eftersom dom inte bor här så har jag helt enkelt lagt arbetet lite åt sidan och varit lite ledig. Ibland blir bara livet så liksom.
Men idag måste jag få tipsa er om en av mina favoritkakor. Nämligen rabarberrutor.
 

 

Originalet är egentligen syltrutor. Ett recept som mammas moster Elisabeth ofta bakade förut. Men då med lingonsylt. Så otroligt enkla att baka. Men himla goda!

rabarber

Du kan ju såklart göra dessa rutor med vilka bär eller frukter du vill. Men jag tycker det blir himla gott med något lite syrligt. Så rabarber passar perfekt. Men också vinbär är gott att ha i.

Har man rabarber i frysen passar det utmärkt att använda till just dessa rutor. Och vill man går det bra att blanda tillexempel rabarber med jordgubbar. Så gott!

Servera rutorna precis som dom är eller ha en kula glass till. Eller varför inte en klick vaniljvisp? Så mumsigt!

Ikväll har jag och Isac en hemmakväll bara vi två. Efter att vi alla har umgåtts rätt intensivt när min syster var hemma kände nog alla att det var skönt att vi delade upp oss. Sebastian är ute med kompisar och äter och Axel drog till sin mormor och morfar och sover där.
Så jag och Isac blev kvar hemma. Han fick välja mat och film så blev stekt falukorv och makaroner till middag och Husdjurens Hemliga Liv på TV. En helkväll liksom.
 
Rabarberrutor ca 25 stycken:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
ca 5 dl rabarber i bitar (eller hallon, vinbär, jordgubbar eller 3 dl sylt)
Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela rabarbern över degen
Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 225 °C. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor.
En sommargod kaka som passar precis lika bra att baka på bär du har i frysen under vinterhalvåret!

15
Kommentera