5 recept på enkel och god vårmat

soppa, vår, soppa på brännässla
Även om nu snön råkar vräka ner utanför mitt köksfönster, så är det faktiskt 4 maj idag. Det är verkligen vår. I alla fall enligt almanackan. Vädret verkar inte ha kollat i den.
Men jag håller fast vid gårdagens härliga känsla, då barnen var ute och hoppade studsmatta i kvällssolen till långt efter läggningsdags. Och Isac utbrast: va är det förskola i morgon? Det känns ju som sommarlov nu mamma!  Idag kändes sommarlovet rätt långt bort måste jag faktiskt säga, när alla fick klä på sig vantar, mössor och annat dravvel man trodde hörde till det förflutna liksom.
Men, fördelen med snö i maj är ju att den liksom inte blir kvar. Det regnar bort. Så för att pigga upp oss i detta eländes väder, så bjuder jag på 5 recept på enkel ocg god vårmat. Ni vet, sån där mat som är lättlagad eller liksom lite lättsam av sig.
Som nässelsoppa. Så många av er hade aldrig ätit det. Nu har ni chansen vänner. Här är receptet.
fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Fiskburgare, så genialiskt enkelt och gott ändå. Det står på listan av mat vi kommer äta under veckan!

Vi kan ha ätit pastasallad med pesto och kyckling kanske 4 gånger på två veckor nu. Men när man hittar något som HELA familjen gillar. Gärna tar om av och tycker är gott. Då blir det så. Att mamman inte kan låta bli att fråga, om barnen inte vill ha lite av den där goda salladen med melonkulor till mat? Ett rungande JAAA for genom huset. Men nu ska jag lugna mig lite. Så vi inte föräter oss. Men för er som inte har ätit detta massor av gånger den senaste tiden. Testa!
grönsakspaj
Paj är alltid ett bra alternativ tycker jag. Sällan eller aldrig har jag ångrat att jag lagat en paj till middag. Har du? Broccolipaj med fetaost passar lika bra att äta varm som kall. MUMS rakt igenom.
falafel, vegansk falafel,
Ni är flera som redan hunnit testa mitt recept på falaffel gjord av gula ärtor. Och älskat dom! Så kul att höra!!
Sen måste jag passa på att tipsa om min äppelcheesecake med topping. Bakade den i helgen till Sebastians födelsedag. Så himla god! Ska testa att göra en variant med rabarber nu när den kommer upp!
 
Vad äter ni i veckan?

6
Kommentera
ANNONS

Ugnsbakade rödbetor med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.

 snøfrisk, färskost,

Ibland blir saker och ting verkligen precis så bra som man tänkt sig. När man har en idé, en tanke. Att visst borde de här smakerna passa bra ihop?
Lite så blev det när jag första gången provlagade dagens recept som jag tagit fram i samarbete med Snøfrisk. Ugnsbakade rödbetor med färskost, toppade med rostade pinjenötter, flingsalt och timjan.

snøfrisk, färskost,

Jag valde att använda både den naturella färskosten och den med smak av rödlök & timjan. Det blev en fin smakkombination tycker jag!

snøfrisk, färskost,

Jag låter mina rödbetor bakas länge i ugnen, så de blir härligt mjuka och saftiga. Sen mot slutet när det kanske bara är 10 minuter kvar, då toppar jag dom med härlig färskost. Det blir verkligen så gott.
Så här när sommaren står för dörren kan man även göra små paket av blötlagt bakplåtspapper, fylla med rödbetor, olja, timjan och färskost och sedan låta ligga på grillen. Det blir hur gott som helst. Men då skulle jag använda förkokta rödbetor, det blir lite enklare.

snøfrisk, färskost,


Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
Tidigare i mitt samarbete med Snøfrisk har jag gjort våfflor med färskost, spenatsoppa med färskost och snabblagad pasta med färskost. Tre härliga recept ni gärna får kika in på om ni missat dom!
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.

snøfrisk, färskost,

Ugnsbakade rödbetor med färskost, pinjenötter och timjan 4 port:
500 g rödbetor
olivolja
flingsalt
1 fp Snøfrisk Naturell
1 fp Snøfrisk Rödlök & Timjan
1 dl pinjenötter
färsk timjan
Värm ugnen till 175°C.
Skala rödbetorna försiktigt. Tag inte bort mer skal än nödvändigt. Skär rödbetorna i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
Ringla över olja och strö över salt. Ugnsbaka i cirka 40 minuter.
Tag ut rödbetorna ur ugnen och klicka över färskosten. Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter.
Rosta undertiden pinjenötterna i en medelvarm stekpanna.
Tag ut de ugnsbakade rödbetorna ur ugnen. Toppa med färsk timjan, rostade pinjenötter och lite extra salt.
 
Servera som en enkel förrätt eller varför inte som en del i en stor härlig buffé!

2
Kommentera

Klassiska hallongrottor

inlägget innehåller annonslänkarsmåkakor, småkaka, baka
Visst är det något speciellt mad hallongrottor? En småkaka som jag tror alla älskar? Jag hittills har jag inte hört en enda människa yttra orden: nej fy hallongrottor, det gillar jag inte!
Har du?
småkakor, småkaka, baka
Sen kan man ta det här med sin kärlek till hallongrottor till nya nivåer. En gång, som nu börjar vara ganska många år sedan. Låt oss säga en sådär 12-13 år sedan. Då hade jag bakat två omgångar hallongrottor inför Sebastians födelsedag (som är 3/5). Kakorna la jag i en kakburk, sedan åkte jag i godan ro till mitt arbete på ett äldreboende och jobbade kväll. När jag kommer hem sitter Sebastian och vår vän Björn där i soffan framför tv:n, med kakburken placerad mitt på soffbordet, omgiven av ett berg av tomma småkaksformar… Gott som godis, tydligen.
Men jag tar det som en komplimang. Och bakade flera hallongrottor.småkakor, småkaka, baka
Jag tror det finns lika många recept på hallongrottor som det finns lingon i skogen, eller kanske hallon på hallonbuskarna är en bättre liknelse. Och jag har testbakat många varianter. Och kommit fram till att jag gillar dessa allra bäst. Inte torra och spröda. Utan aningens, aningens lite sega när i mitten, närmast sylten. De får gärna smula lite när man tar en tugga, men inte falla i sär totalt.
Jag gillar även hallongrottor i pappersform bättre än hallongrottor utan form. Även om det kanske blir snyggare.
Dessutom gräddar jag alltid mina hallongrottor i en minimuffinsplåt. Då håller de formen fint, jäser upp och blir lite bulliga sådär ni vet. Här hittar ni en för 24 kakor, perfekt till detta recept!småkakor, småkaka, baka
Idag testade jag att göra fördjupningen i hallongrottorna med hjälp av en citruspress i trä (en sån här).  Jag doppade spetsen i mjöl med jämna mellanrum för att den inte skulle fastna i degen och det funkande bra. Annars tar jag alltid skaftet på en träslev och gör hålen i kakorna med.småkakor, småkaka, baka
Jag bakade mina hallongrottor på laktosfritt smör då Axel just nu utesluter laktos ur kosten. Men baka på det smöret (eller margarinet om du vill göra dom veganska) du gillar bäst.
För att få riktigt goda hallongrottor är det viktigt att smöret just är mjukt och arbeta snabbt ihop degen, gärna i maskin. Överarbeta inte degen. Jag brukar kunna tillsätta ett par droppar vatten mot slutet om degen känns lite för smulig, då går den ihop fint!
Hallongrottor, 24 st:

1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mjukt smör
ev några droppar vatten
1 1/2 dl hallonsylt
Värm ugnen till 175°C.
Placera ut pappersformar i en minimuffinsplåt (eller direkt på en plåt)
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Skär det mjuka smöret i små kuber. Arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta degen tills den precis går ihop. Tillsätt några droppar vatten om den känns lite för smulig.
Rulla ut degen till en rulle. Dela rullen först på mitten, sedan varje halva i två delar. fortsätt så tills du har 24 kakdegsbitar. Rulla till jämna bollar. Detta underlättar när man enkelt vill ha lika stora kakbitar och inte har tillgång till en våg.
Lägg i en degboll i varje form och gör en fördjupning i mitten av varje kaka och fyll den med hallonsylt. Var lite återhållsam och överfyll inte kakan. Då rinner sylten lätt ut. Grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills de börjar få fin färg och är fördiggräddade.
 
Självklart kan du byta ut hallonsylten mot annan, fast sylt. Som jordgubbssylt, vartvinbärssylt eller blåbärssylt. Det viktiga är bara att sylten inte är för rinnig!
 

8
Kommentera

Frozen yoghurt med jordgubbar

glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Förra veckans värme fick mig verkligen inspirerad till att skapa lite nya fräscha sommarrecept märker jag på veckans planering. Typisk bara att värmen drog sin kos och lämnade oss här med ett lika pålitligt aprilväder som vanligt. Men, jag tänker att det kommer komma en sommar. Det kommer varma dagar. Och då är jag beredd!
Med en hel drös finfina recept vi kan ha användning och njuta av. Som en omgång frozen yoghurt med jordgubbar.
Jag hittade vad som antagligen är sista påsen av fjolårets solmogna jordgubbar från Backa jordgubbsodling i frysen. Söta, fina och helt oemotståndliga. Oavsett om de är pinfärska där i juli eller en halvkylig aprildag när man plockar dom ur frysen.
glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Jag mixade ihop en frozen yoghurt du faktiskt kan servera till frukost eller mellanmål om du så önskar. Beroende på hur söta bär du använder behövs denna glass nämligen knappt sötas alls.
Jag hade i 2 tsk honung för att ge en lite sötare smak.glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Förut, när jag var innehavare av en glassmaskin, då brukade jag låta min frozen yoghurt gå en stund i den en stund för att liksom bli extra krämig och god. När man mixar yoghurt med tex jordgubbar kan det lätt bli lite väl löst. Och inte så fast. Och det beror på att just jordgubbar innehåller en hel del vätska. Men. Min glassmaskin har under tråkiga omständigheter fått sätta livet till. Så den är bara ett fint minne här hemma.
Då kan man ta och frysa in yoghurten en stund innan man mixar ihop sin glass. 2 timmar sådär brukar kunna vara lagom. Låt den inte bli helt genomfryst. Det orkar kanske inte din mixer med att mixa.

Ett annat sätt för att få glassen att bli mer fast är att låta den stå i frysen en stund precis efter att du mixat ihop den. Låter du den stå i fler timmar kan du behöva låta den stå framme en liten stund för att den ska mjukna.
Yoghurtglass blir ju inte lika len som gräddglass. Helt enkelt för att den inte innehåller lika mycket fett. Istället får man en fräsch och uppfriskande glass som svalkar fint och som kan ätas med gott samvete 🙂glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Medan jag har suttit här och redigerat bilder och skrivit texter kan  jag ha ätit två sånna här glas med glass. Så nu har jag en härlig brain freeze som resultat. Men det var det värt!
Frozen yoghurt med jordgubbar 4 portioner:
600 g naturell grekisk eller turkisk yoghurt
600 g frysta jordgubbar
2 tsk honung
Frys gärna in yoghurten i cirka 2 timmar i förväg så den är halvfryst.
Mixa yoghurt, jordgubbar och honung till en slät och krämig glass. Ha upp i glas och servera direkt. Eller frys in om du tycker din glass känns för lös.
Jag toppade mina glassar med färska jordgubbar och lite blåbärspulver. Fint va?
 
Nu önskar jag er en himla fin onsdag!
 

5
Kommentera

Pastasallad med pesto och kyckling


Idag bjuder jag på pastasallad med pesto och kyckling. Det kan kännas gjort. Och lite väl omodernt.
Men alltså, det geniala i denna maträtt! På somrarna, när man måste packa med sig mat till sjön, för man ska vara borta en hel dag. Då är pastasallad perfekt att ta med. Och kanske är det just därför alla i familjen älskar det? För vi äter det oftast på sommaren, där på en filt vid vattnet? Jag vet inte.
Men jag gjorde en stor skål som vi åt av förra veckan. Ni vet då när det faktiskt var riktigt varmt ute. Så pass varmt att vi åt varenda kvällsmat ute på altanen. Det känns lite långt bort idag. Då det blåser en isvind och snöade imorse. Typiskt april ändå.
Jag fick en hel del sallad över, så till lördagslunch kokade jag bara lite mera pasta och fyllde på med kyckling och grönt. Vips räckte det till en hel måltid till. Perfekt!

Barnen älskar när jag gör små kulor av melonen. Det blir kanske lite extra lyxigt, vad vet jag? Jag gör en stor skål, så får man ta av det man gillar. Och det man inte gillar, det ger man till sin närmaste bordsgranne. Så funkar det hemma hos oss.
Allra enklast är såklart att köpa en färdiggrillad kyckling från närmaste mataffär. Men jag hade en hel kyckling över från ett jobb jag gjorde förra veckan. Så den fick helt enkelt bli del av en pastasallad.
I övrigt är inte salladen speciellt märkvärdig. Inte alls. Men hur god som helst!
 
Pastasallad med pesto och kyckling ca 4 port:
4 port pasta
4 msk grön pesto
1 hel kyckling
300 g (2 fp) fetaost
vattenmelon
körsbärstomater
bladgrönt
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt pastan rinna av och blanda den varma pastan med peston. Låt svalna helt.
Skrä kycklingen och fördela kycklingköttet i mindre bitar. Blanda med pastan. Skär ner fetaost och melon i småbitar och blanda i. Dela tomaterna och blanda i dom tillsammans med bladgrönt.
Middagen är klar!
Självklart kan man ha i vilka grönsaker man allra helst gillar. Gurka, paprika, majs. Ja det ni gillar helt enkelt. Men detta var vad som fanns hemma hos oss just denna gång.
Perfekt att ha med sig på sommarens alla picknickar!
 
 

2
Kommentera