Rulltårta med hallon och vaniljkräm


Nu är säsongen här. Födelsedagssäsongen för vår familj. Den börjar i maj med att Sebastian fyller år. Sen rullar det på, Axel och hunden Charlston i juni, jag i juli, Isac i augusti och så katten Carlsson i september. Vi klarar av alla rakt av på några månader sådär.
När jag stod och bakade rulltårta till Sebastians lilla födelsedagsfirande satt Sebastian och vår gode granne och vän Erik och funderade här i köket. Om man inte kunde baka en rulltårta med vaniljkräm i. Så det liksom blev extra gott?

Visst borde man kunna det sa jag. Eftersom Erik också har den goda smaken att fylla här i maj fick han helt enkelt en rulltårta med hallon och vaniljkräm i födelsedagspresent.
Rulltårta är så otroligt underskattat. Det går så fort att baka och det är faktiskt få saker som slår en helt färsk, väl gjord rulltårta. Här hemma är det barnens stora favorit och allra helst ska den vara med hallonsylt.

I höstas kollade jag och Axel på hela Sverige bakar. där allas våran Brigitta Rasmusson predikade om att ett lager strösocker på rulltårtan har man bara för att dölja att rulltårtan spruckit. En välbakad rulltårta ska bara ha så pass mycket strösocker runt sig så att inte bottnen fastnat i bakplåtspappret.
Så jag testade att baka så en gång, med väldigt sparsamt med socker. Bara precis så det räckte.. Men jag måste säga att vi alla tycker det blir både finare OCH godare med ett lager strösocker runt rulltårtan. Så jag fortsätter att sockra min rulltårta jag.

Till vaniljkrämen i rulltårtan har jag använt helt vanlig marsanpulver som blandats med mjölk. Men för att få den lite extra lyxig bytte jag ut en del av mjölken mot grädde och vispade den extra fluffig. Men det gör man som man vill med.
Rulltårta med hallon och vaniljkräm:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Eftersom denna rulltårta ska fyllas med vaniljkräm behöver den svalna men inte bli helt kall innan fyllningen breds på.
Detta görs enklast genom att när du lossat bakplåtspappret lägger på en ren kökshandduk ovanpå rulltårtan. Rulla ihop rulltårtan med handduken.
 
Fyllning:
1 påse marsanpulver
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl hallonsylt (rumstempererad)
Blanda ner marsansåspulvret i mjölken och grädden. Ha i vaniljpulvret. Vispa tills vaniljkrämen tjocknat och blivit fluffig. Låt stå kallt.
Rulla ut rulltårtan försiktigt. Bred på ett lager hallonsylt. Tag sedan vaniljkrämen och ha försiktigt på ett lager vaniljkräm med hjälp av en slickepott. Det gör inget smakmässigt och hallonsylten blandas med vaniljkrämen. Men det blir snyggare om du lyckas få till två lager.
Rulla ihop rulltårtan till en tight rulle med hjälp av bakplåtspappret. Vira bakplåtspappret runt rulltårtan och låt den vila så i kylskåpet.
Skär upp rulltårtan i ca 2 cm tjocka skivor. Går bra att frysa!
Perfekt till våren och sommarens alla fikastunder.

13
Kommentera

Middag på 30 minuter-5 enkla recept

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Måndag förmiddag och solen skiner. Känns som en bra start inför den kommande veckan ändå! Jag sitter här vid köksbordet och arbetar idag. Att göra-listan är lång, men jag betar av dagens uppgifter med rasande fart. Det är något tillfredsställande med att skriva listor och sedan stryka över, när man liksom får se hur saker och ting faktiskt blir gjorda.  En lista som jag precis avklarat är denna: middag på 30 minuter- 5 enkla recept.
Även om det är många som just nu jobbar hemifrån och på det viset helt plötsligt får mer tid över till matlagning är det precis lika många som upplever det motsatta. Att tiden inte räcker till! Då känns det rätt fint att det faktiskt finns mat du hinner laga på 30 minuter ungefär. Eller hur?
 
Som en enkel och krämig linsgryta.
vardagsmat, middag, pasta
Varje gång jag lagar stuvade makaroner med falukorv utses jag till världshistoriens bästa mamma här hemma. Jag tror även jag samlar en hel rad pluspoäng som fru också Lätt värt det känner jag.
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Barnen kan ibland tjata hål i huvudet på mig om våfflor och pannkakor. Eller i alla fall Isac. Då brukar jag ibland ge upp och grädda kikärtsvåfflor. Gjorda på kikärtsmjöl istället för vanligt vetemjöl. Mättande och gott!
fisk i ugn, sås, torsk
En rätt hela familjen kan enas om. Och som alltid går hem, det är panerad torsk. Jag gör den alltid i ugnen. Smidigt och enkelt. OCH GOTT!
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Testa att göra en vegetarisk variant av den klassiska korvstroganoffen! Byt ut korven mot quorn. Det blir gott och är ett enkelt sätt att få in en vegetarisk måltid! Quornstroganoff helt enkelt!
 
Här hemma har Isacs förskola stängt för planeringsdag måndag och tisdag. Så Sebastian och Isac drog iväg på förmiddagen till Uppsala för att kolla på jobb och besöka en leksaksaffär. Jag bad dom även att ansvara för kvällens middag. Ska bli spännande att se vad dom hittar på.
alla hjärtans dag
Och visste ni förresten att det faktiskt inte är en helt vanlig måndag i dag? Nej det är ju faktiskt chokladbollens dag idag! Här hittar ni 6 smarriga recept att baka dagen till ära!
Nu ska jag fortsätta med min lista, stryka över och arbeta mig vidare.
 
Ha en riktig fin måndag nu!

5
Kommentera

5 goda recept med rabarber

kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
Åh du ljuva vår ändå. Med många långa ljusa timmar, lunch ute i solen och gräsfläckar på barnens knän efter en hård fotbollsmatch.
Och med denna härliga årstid kommer även den första rabarbern. Idag bjöd mamma på årets allra första rabarberpaj. Det är något alldeles speciellt med den. Eller hur?
Jag blev så dugen på rabarber att jag var tvungen och kolla igenom arkivet. Och ta fram 5 riktigt goda recept med rabarber för er att njuta av.
Som rabarberkräm. Så underskattat, så gott! Har ni inte testat än så gör det.
Vårens kanske enklaste kaka att baka är nog min knäckiga rabarberkaka. Alltså så busenkel att röra ihop. Men såå god att äta!
dessert, efterrätt, sommardessert
Pocherad rabarber med nötcrumble och vit choklad. Det låter ju himla fancy måste jag säga. Som om det stod att läsa i en meny på någon restaurang. Men jag kan försäkra er om att det är betydligt enklare att laga än det låter. Men, det är ljuvligt gott! Ljummen rabarber tillsammans med kall glass, knapriga nötter och så vit choklad. Alltså!
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
 
Ibland vill man bara ha en helt vanlig, enkel jäkla rabarberpaj. Och då har jag receptet här för er. Inget knussel, inga trix. Bara rabarberpaj. Men servera den gärna med min hemgjorda vaniljvisp. Den får de flesta på fall, jag lovar!brynt smör jordgubb och rabarberkaka rabarberpaj vaniljvisp
Jag undrar om det finns något som inte  jordgubb och rabarberkaka med brynt smörblir godare om man har på brynt smör? Tror du?
Här har jag gjort en som blev sådär god så man bara inte kan sluta äta av den. Livsfarligt. Men gott! Så gott!
 
Idag har vi haft ett helt fantastiskt försommarväder här hos oss. Strålande sol, nyklippt gräsmatta och barnen har haft vattenkrig. Hur härligt som helst faktiskt! Det är ju dagar som dessa man bara älskar ändå.
Nu hoppas jag ni alla får en fortsatt fin helg!
 

2
Kommentera

Favoriter i april

inlägget innehåller annonslänkar för Mat.se, Odla.nu, Adlibris.se, Nextory.se & Kicks.se

April kom och gick – i rasande fart. Till och med så Isac som är 5 år tyckte att månaden bara rusade fram.
Coronan till trots bjöd denna månad ändå på ett par ljusglimtar och nya favoriter måste jag säga.

  • Jag upptäckte plantgurt från Alpro. Min mage älskar inte alltid yoghurt gjord på komjölk. Speciellt inte tidiga morgnar. Gissa om jag därför blev lycklig när jag testade denna och gillade den. Ett fint komplement till min annars så stående grötfrukost. Den finns även smaksatt med blåbär, men den har jag inte testat än.
  • På tal om frukost så fick jag testa Müsli från Risenta under april. Så basic och enkel. Men precis i min smak. Jag äter den i ovan nämnda plantgurt tillsammans med tinade blåbär eller hallon. MUMS!
  • När vi ändå är inne och pratar om sådant som är gott. Alltså vad är grejen med att doppa salta saker i choklad? HUR KAN DET VARA SÅ GOTT?!
    Ostkrokar i choklad, pretzels doppade i choklad. Ja alltså allt salt, doppat i choklad. Det är min svaga punkt just nu.
  • Jag har varit blodgivare i ett par år nu. Och brukar aldrig ta en gåva utan skänker bort de pengar jag kan. Men sist fanns det muminmuggar. Då kunde jag inte låta bli. Så numera är denna muminmugg nya favoriten här hemma.
  • Under april upptäckte jag hur gott det var att göra falafel på gula ärtor. Och ni är fler som redan testat receptet och älskat det. Härligt! Jag har blötlagt en hel del gula ärtor nu, så håll utkik efter fler recept på denna lilla skönhet.
  • Och när vi pratar om skönhet. Två nya favoriter har jag i necessären från denna månad. Jag har länge sneglat på produkterna från Origins. Har testat flera olika sorters ögonkrämer som jag älskat. Så för någon vecka sedan fick en fuktkräm följa med hem. Precis i min stil. Lätt, återfuktande och skön mot huden-
    Sen var det dags att köpa nytt mineralpuder. Jag har sett reklam för  Back to Earth tidigare. Ett svenskt märke från Dalarna. Och så här i tider när många företag krisar känns det extra fint att kunna stödja småföretagande. Pudret smälter in fint i huden och passar perfekt så här på våren och till sommaren då i alla fall jag inte vill ha heltäckande smink.
  • Bland blommor och bin. Min trädgård har under april fyllts av både vitsippor och lökväxter. Så underbart att gå runt och se hur det för varje dag händer saker i rabatterna. LYCKA!
  • För att även fylla de kommande månaderna med blomsterprakt har jag handlat på mig en hel del fröer. Alltså, jag kunde inte låta bli att köpa en påse med eterneller.
    Som barn uppvuxen på det tidiga 90-talet minns jag hur dessa hängde på tork i bastun hemma hos oss. Och hur folk hade drivor av torkade eteneller låg ovanpå skåp (och antagligen samlade rejält med damm….)
    Jag tänker mig att de kan vara fina att ha ett par stycken i en vas. Eller vad säger ni? Är det fortfarande sjukt omodernt? Förutom lite sommarblommor har jag försått en del kålsorter. Resten får direktsås i pallkragarna nu under maj månad.
  • Varje månad plöjer jag en rejäl mängd böcker. Både kokböcker och romaner. Och den kokbok som jag vill lyfta lite extra från april är ju helt klar min fina vän Camillas underbara bok  Godare glass utan glassmaskin. Alltså sommaren är räddad kompisar! Ett måste för alla oss glassälskare! Har du inte lagt beslag på en bok än så rekommenderar jag dig varmt att köpa ett exemplar.
    Några andra böcker jag läst eller lyssnat på under april är:-Påfågelsommar av Hannah Richell
    Flickan i brevet av Emily Gunnis
    Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKenna
    Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon-McKenna
    En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna
    Villa havsbris av  Caroline Säfstrand
    Himmel över Alaska av Kristin Hannah
    Offer 2117 av Jussi Adler -Olsen
    Det har blivit en hel del lättsam lyssning. Många brittiska böcker. Men tror det varit mitt undermedvetna som valt dessa lättare böcker så här i kristider. Jag orkar helt enkelt inte lyssna eller läsa  allt för tunga böcker just nu. Vi har nog med elände runt om oss som det är ändå känner jag. Jag läser en eller ett par böcker i månaden. Resten lyssnar jag på. Ganska fint att kunna få tillgång till så mycket böcker för 99kr/månaden ändå.
0
Kommentera

Omelett


Jag vet att ni är många som arbetar hemma just nu. Och liksom helt plötsligt måste få till en lunch sådär mitt på dagen. Vilket man kanske inte har inspiration till.
Men det är då det är så bra att svänga ihop en omelett. Har man bara ägg hemma kan man skarva i lite av vad som finns i kylen. Potatis, skinka, grönsaker, ost- ja det mesta funkar.
Jag gjorde en variant igår som jag la upp i sotires på instagram. Och ni var fler som undrade efter receptet. Så idag blev det favorit i repris till lunch. Och jag klagade verkligen inte.
Jag hade färdigkokta rödbetor kvar sedan helgen. Dom tillsammans med lite fetaost och färsk persilja blev himla gott.
Jag mins att pappa ofta gjorde omelett när jag var barn. Han är en äggälskare av rang. Och då passar ju omelett fint.
Det är rätt svårt att få till en snygg omelett om du ska vända den och hålla på. Istället är det bättre att låta den gå färdigt på låg värme i stekpannan, strö på massa godsaker och servera. Gärna med en god sallad. Och av någon konstig anledning tycker jag det passar ypperligt fint med en hård smörgås till.

Jag gör alltid min omelett på 3 ägg. Helt enkelt för att jag tycker det blir för lite mat om man bara gör på 2 ägg. Men det är ju en smaksak. Du kan enkelt anpassa antalet ägg efter hur många som ska äta eller hur hungrig du är. Jag brukar ta 1 msk vatten till 1 ägg.
Omelett 1 port:
3 ägg
3 msk vatten
salt
olja att steka i
fyllning:
förkokta rödbetor
fetaost
färsk persilja
 
Vispa samman ägg, vatten och salt i en bunke. Hetta upp en stekpanna med olja i. Häll i äggsmeten och sänk värmen till medel. Dela rödbetorna och smula sönder fetaosten. Strö detta över halva omeletten. Låt den steka tills allt ägg stannat och blivit stekt. Strö över färsk persilja.
Se till att omeletten inte sitter fast runt om i kanterna med hjälp av en stekspade. Vik över den delen av omeletten som inte har någon fyllning och stjälp seedan upp omeletten på en tallrik. Servera tillsammans med sallad.
Busenkel mat som passar perfekt när fantasin tryter. Eller man behöver rensa kylen lite.

4
Kommentera