Äntligen är självaste julafton här. Och jag vill mest bara kika in och önska er alla en riktigt god och fin jul.
Jag hoppas att ni inte slitit ihjäl er för att få till julklappar, julmat och en hus som är tipptopp. Utan att ni faktiskt hunnit njuta lite av härliga december också. Och att många av er kan få lite välförtjänt ledigt ett par dagar.
Från mig, till er alla, önskar jag en riktigt god jul!
Då var det igång på riktigt. Förberedelserna inför jul. Den stora julhandlingen är gjord och idag ska jag fixa julgodis, koka skinka och gröt. Vi börjar fira hos Sebastians mamma redan i morgon, så det är lika bra att sätta fart så man slipper få det stressigt.
Idag tänkte jag tipsa om mina favoriter när det kommer till julgodis. Tydligen har jag många favoriter. En hel drös. 15 stycken för att vara exakt. Det är ju så svårt att välja ut bara ett par, men i år har jag bestämt att det blir knäck, snickersrutor och pepparkaksfudge. Orkar jag med något mer, så blir det kanske så. Sen har vi nötter, frukt och torkad frukt dessutom. Det räcker nog till. Gott och väl.
Först ut bland alla recept jag vill tipsa om idag är wienernougat. Ett himla enkelt julgodis att göra själv och det blir så gott! Mozartkulor är en klassiker. Som barnen gärna hjälper till att göra dessutom. Ett perfekt pyssel att göra tillsammans så här innan jul!
Ett av bloggens allra mest populära recept så här innan jul är gräddkola med brynt smör. Helt förståeligt ändå. För det här är bland de godaste kolorna jag vet!
Pepparkaksfudge. Alltså MUMS så gott det här var. Måste göra en omgång till idag!
Fler som saknar trillingnöten? Turligt nog är det rätt enkelt att göra en egen omgång och fylla upp godisskålarna med!
Alltså jag älskar brända mandlar. Så himla gott! Som tur är har jag en hel burk som jag gömt undan. Perfekt att plocka fram nu till jul!
Silkeslen saffransfudge med vit choklad som liksom smälter i munnen. Hur gott som helst! Saffranskola med flingsalt blev en av förra årets stora favoriter när det kom till julgodis!
Årets favoriter är solklart dessa. Iallafall om du frågar mig! Jag ska göra en stor omgång snickersrutor redan idag. Och hoppas att det finns några kvar till jul….
Pallar du inte med att koka, hålla koll på tider, temperaturer och kulprov? Då är det här julgodiset något för dig. Enkelt och himla gott!
Någon mer som gillar frukt och mandel? Typ min favoritchoklad. Vilken himla tur att det är enkelt att göra själv! Jag brukar göra min med mörk choklad, det blir himla gott!
De här fina veganska pepparkaksbollarna gjorde succé förra året. Enkla att göra och himla goda! Klassisk knäck, Ingen jul utan den, eller hur? Jag införskaffade en sån där knäcktratt förra julen. Och oj så enkelt det är att fixa knäcken nu!
Ett annat enkelt godis att göra till jul är chokladdoppade fikon. Jag brukar använda en mörk choklad och sedan toppa med lite kokos. Enkelt, men ack så gott!
Vill man göra något klassiskt men ändå lite annorlunda är knäckklubbor perfekt att göra. Fint att ge bort eller ställa fram på godisbordet till jul! Vilka är din favoriter när det kommer till julgodis?
Eftersom jag helt fastnat i det här med kombinationen choklad och pepparkaka fortsätter vi helt enkelt på det spåret! Och bakar en drömtårta med pepparkaksfyllning. Alltså det här blev så gott!! Jag skivade upp den och stoppade den direkt i frysen, så bra att ha när man får fikabesök och vill bjuda på något gott.
Just nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Vi ska ha en liten julavslutning nu på morgonen. Sen är det tack, hej God Jul och Gott Nytt År. För när jag kommer hem till Sala igen kommer Axel med bussen och jag ska hämta Isac på förskolan. OCH DÅ ÄR DET JULLOV! Så otroligt skönt Då blir det det traditionsenliga jullovsfikat på stan och fix med några av de sista julklapparna.
Jag har lämnat in alla jobb inför jul och nyår, men har lite fakturor att skicka, räkningar att betala och kvitton att samla ihop. Sen kan jag också ta ledigt. Eller ja, inte från blogg och instagram. Men allt där bakom liksom. Alla måsten. Så skönt. Att få ladda upp batterierna lite. Inför 2020! Drömrulltårta med pepparkakssmak
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
10 krossade pepparkakor
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, mins 5 minuter. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Vispa bort alla klumpar med hjälp av en ballongvisp. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Rör till en jämnt smet. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.
Ha upp strösocker och krossade pepparkakor på ett bakplåtspapper och stjälp upp den varma kakan på pappret. Pensla kakans papper med lite vatten så lossnar det enklare. Lägg över långpannan och låt kakan svalna. Gör under tiden smörkrämen. Smörkräm:
150 mjukt smör
3 dl florsocker
3 tsk pepparkakskrydda
1 äggula
Rör smör och florsocker mjukt, tillsätt pepparkakskrydda och äggula och rör till en len kräm. Bred detta över den avsvalnade kakan. Rulla ihop kakan så du får skarven neråt. Rulla in tårtan i bakplåtspapper och låt vila i kylen.
Hur ser det ut för er? Blir det någon julledighet?
Alltså gissa hur gott det här är? Pepparkaksfudge! Jag säger bara mums! Att den dessutom görs på ett fåtal ingredienser är ju bara ett stort plus.
Igår skrev jag lista inför vad som ska handlas till jul. På lördag har jag planerat att fixa lite julgodis. Det blir knäck, snickersrutor och så röstade familjen för att jag skulle göra pepparkaksfudge. Det blir nog hur bra som helst det tror jag. Fudgen innehåller bara sötad, kondenserad mjölk och choklad. Sen har jag krossat pepparkakor och strött ovanpå.
Eftersom det blir ganska sött med den kondenserade mjölken brukar jag ta hälften mjölkchoklad/mörk choklad. Då håller dessutom den ihop bättre!
Men kolla noga så du tar rätt burk, det måste vara den sötade kondenserade mjölken. Den osötade fungerar inte att använda.
Det här är ett himla bra grundrecept. Som kan ändras med olika smaksättningar efter vad man är sugen på. Ha i krossade polkagrisar, nötter, eller vad du är sugen på. Gott blir det.
Vill man ha en lite mer mörk och kraftfull fudge går det bra att göra på bara mörk choklad också! Pepparkaksfudge:
150 g Marabou pepparkaka
150 g mörk choklad (70%)
1 burk (397g) sötad kondenserad mjölk
1 tsk pepparkakskryddor
pepparkakor till dekoration
Smält de både chokladsorterna i ett vattenbad. Rör ner den kondenserade mjölken och pepparkakskryddor.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten. Krossa pepparkakor och strö över fudgen. Ställt kallt i minst 3 timmar. Skär upp i bitar med en vass kniv.
Fudgen går perfekt att förvara i frysen, så är det chansen mindre att ni äter upp allt på stört 🙂
Nu ska jag försöka fortsätta jobba här. Inte helt lätt med en kattunge som är högt och lågt exakt hela tiden. Men just nu har han krupit upp i mitt knä och spinner en liten stund. Då förlåter man honom på stört för all oreda han ställer till med annars här hemma..
Jag kommer ihåg för kanske 15 år sedan. Då någon tyckte vi kunde göra en sallad och ha med på julbordet. Jag mins att vissa rynkade på näsan. Sallad på julbordet! Var ÄR världen på väg egentligen. Men vi var fler som tyckte det var gott med något som bröt av all den mastiga julmaten. På senare år har det hittat in fler olika gröna rätter till jul hemma hos oss. Min moster gör långkål, jag brukar göra något vegetariskt alternativ till julskinka, i år kommer jag även göra inlagd rödkål.
Och såklart någon form av sallad. Kanske den här julsalladen, med grönkål, rödkål, hasselnötter, granatäpple och apelsin. Knaprigt, krispigt och så gott!
Idag tror jag jag tog de sista matbilderna för i år. Det känns alltid lika konstigt. Att packa undan kameran, säga att vi ses nästa år. Påfyllda med ny energi och med nya idéer.
Imorgon tänker jag nämligen avsätta tid för att städa ur kylen efter de senaste veckornas jobb. Kan säkert finnas både en och annan grej där som jag borde tagit reda på för ett tag sedan.. Jag tänkte även passa på att förbereda något inlägg till bloggen. Så jag någon dag kan ta helt ledigt. Så himla skönt att förhoppningsvis få till en sådan dag. Välbehövligt!
På fredag tar jag tåget mot Stockholm då vi har julavslutning med Loppigänget på morgonen. Men hinner lagom hem tills barnen slutar och då ska vi jullovsfika. För det är vi värda!
Visst vore det härligt att sätta en sån här färgsprakande sallad på julbordet i år? Kanske skulle det även vara gott med lite äpple i, vad tror ni? Julsallad med rödkål och grönkål:
1/2 rödkålshuvud
ca 200 g grönkål
olivolja
flingsalt
2 apelsiner
100 g hasselnötter
1 granatäpple
Finriv rödkålen, gärna med en mandolin.
Repa grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål, ringla över olja och salt. Dela ena apelsinen i två och pressa över saften från ena halvan över kålen. Arbeta in oljan och apelsinsaft i kålen. Hacka nötter grovt. Skala och skär apelsinen i klyftor. Tag ur alla kärnor ur granatäpplet. Blanda samman all kål, apelsin, hasselnötter och garanaäpple i en stor skål. Servera!
Nu ska jag och hunden gå ut och ta en nypa luft. Solen skiner faktiskt och det har snöat lite på morgonen här 🙂
Hoppas ni alla får en himla fin onsdag!