5 recept på januarimat

soppa, pumpa, middag, mat
Halva januari har strax passerat. En av de månader på året då många har det lite skralt i kassan efter jul och nyårshelgerna. Det är även en månad då många väljer att äta mer grönt. Därför passar det idag perfekt att bjuda på en veckoplanering med 5 recept på januarimat. Där maten både är billig och vegetarisk. Bra va?
Ett himla bra sätt att komma undan lite billigare på, det är att laga soppa. Eftersom du i stort sett kan ha i vilken trött morot som helst i den. Det finns fortfarande fina, svenska fina pumpor i mataffären, de är perfekt att ha som grunt i en soppa!
veganska, middag, mat recept
Som sagt, svenska rotfrukter finns det gott om i affären. Och de är inte speciellt dyra alls. Därför kan det vara idé att testa att göra en omgång rödbetsbiffar. Gott till en sallad eller varför inte i ett pitabröd med goda tillbehör?
vego, middag, mat , recept
En kär gammal klassiker här hemma hos oss är kesolasagne!. Perfekt att laga när inspirationen tryter men man vill servera något gott.
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Typisk bra mat, det är väl ändå att göra en stor omgång linsgryta? Perfekt att frysa in och ta upp när man inte hinner laga mat. Och himla gott att ha i matlådan. Det här blir en riktigt krämig historia, som vi alla äter med god aptit här hemma!
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Att dryga ut köttfärssåsen med morötter för att göra den billigare och räcka till fler är ett klassiskt och bra knep som man inte ska förakta. Jag hade en liten skvätt vegofärs kvar i frysen, som inte riktigt skulle räcka till något alls. Men när den drygades ut med krossade tomater och morötter blev det en hel måltid för hela familjen!
Ett annat bra sätt att komma undan lite billigare i januari är att baka eget bröd. Här hittar ni 5 smarriga recept att testa!
Såg även att min bloggkollega Susan tipsar om lite god matispo på sin blogg!
 
Nu önskar jag er en fortsatt fin måndag vänenr!

2
Kommentera

5 lättlagade brödrecept

bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
En sak jag tänkt under 2020, det är att fylla bloggen med lite fler recept på hembakat bröd. Det finns ju nästan inget godare än precis nybakat bröd. Ren och skär lyx om du frågar mig. Jag fikar hellre en riktigt god smörgås än fikabröd egentligen.  Så idag tipsar jag om 5 lättlagade brödrecept. Perfekt att testa oavsett om du är helt nybörjare på det här med brödbakning eller om du bara söker lite inspiration.
En filmjölkslimpa utan jäst är ett himla bra bröd att börja baka om man känner sig lite osäker på ämnet. Den kladdiga degen bara rörs ihop, klickas i en form och gräddas länge. Skiva upp, frys in och ta fram de skivor du tror ni kommer äta upp. jäsa över natten
Kalljästa frukostbröd är en storfavorit här på bloggen. Och enklare än så här kan det nog inte bli! Rör ihop degen, låt jäsa över natten och baka ut på morgonen. Perfekt om man vill ha nybakat bröd utan att kliva upp i ottan!baka med baljväxter, bröd, tekakor
I höstas testade jag att baka bröd på bönor för första gången. Det blev himla lyckat så jag tänker nog experimentera lite mer med flera recept av den här sorten under våren.
grötbröd i långpanna
Att ta tillvara på gröt och baka bröd på det är himla bra tycker jag. Gott och dessutom väldigt lättbakat!mjukt tunnbröd i stekpanna
Vill du baka något extra gott till mellanmål eller helgfrukosten rekommenderar jag dessa mjuka tunnbröd som du gräddar i stekpannan.  Degen innehåller ingen jäst eller jäsningsmedel så behöver inte tid att stå och jäsa. Hur bra som helst!
Nu ska jag ta och fixa fram lite kvällsmellis till barnen och avsluta denna söndag. Jag hoppas ni alla haft en fin helg och är taggade inför den kommande veckan. Det är jag!
 

4
Kommentera

Twixkakor

baka i långpanna
Hej fredag!
Lite härligt att första veckan tillbaka i verkligheten efter julledigheten blev en kortvecka ändå. Det känns som om vi alla är rätt möra. Och då har det bara gått tre dagar!
Isac brukar i vanliga fall vara ledig på fredagar. Men jag kände att en två-dagarsarbetsvecka var aningens lite för mig. Därför fick han gå på förskolan idag också. Och jag fick möjlighet att jobba 5 timmar utan dåligt samvete. På tagens att göra stod bland annat att baka dessa twixkakor.
baka i långpanna
Jag brukar sällan misslyckas när jag bakar. Men. Dom här kakorna misslyckades jag med två gånger innan jag fick till dom. Eller, första gången blev dom himla goda. Men jag testade att använda dulche de leche som kolakräm. Det blev supergott, men på tok för kladdigt. Så den genvägen funkade icke. Även fast man tog kakorna direkt ur frysen var det liksom kladdigt. Barnen tyckte dock det var de godaste kakorna de smakat. baka i långpanna
Igår gjorde jag så en ny variant. Där jag kokade egen kola. Men först blev aldrig kolan klar. När den tillsist blev det så skar den sig!?! Jag vet inte vad som hände. Men något knasigt blev det. Jag bredde ut kolan ändå och har haft kakan stått ute. Smakade imorse och det var inget fel på smaken. Så får nog ha på lite choklad och sen äter säkert familjen upp dom ändå. Men dom platsade inte här på bloggen om man säger så.baka i långpanna
Idag kavlade jag upp ärmarna igen. Gjorde om och gjorde rätt. Receptet på Twixkakor är inget jag själv hittat på. Det finns mängder av varianter på nätet. Men jag tog lite mindre smör i min kola, tillsatte lite flingsalt och använde en lite mörkare (50%) choklad. För att liksom balansera upp allt det söta. Men gillar man inte salt och mörkare choklad går det såklart bra att utesluta salt och ta mjölkchoklad istället.
Twixkakor ca 48 rutor:
Botten:
125 g mjukt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
ev lite kallt vatten
Blanda smör, socker och mjöl i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Går degen inte ihop kan du tillsätta 1-2 teskedar kallt vatten. Klä en 20×30 cm stor ugnsfast form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter. Låt sedan bottnen svalna.
Kola:
150 g smör
2 dl strösocker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
flingsalt
200 g choklad
1/2 msk kokosolja
Blanda alla ingredienser utom flingsaltet i en tjockbottnad, vid gryta. Rör medan smöret smälter och kolan kokar upp så det inte bränns vid i botten. Koka sedan kolan till 120°C. Har du ingen termometer, testa att göra kylprovet (ha upp iskallt vatten i ett glas, klicka i en tesked kolasmet. När du kan forma en kula av kolasmeten är den klar).
strö i en nypa flingsalt.
Jag lät kolan svalna något i grytan innan jag hällde den över bottnen. Då flyter den inte ut på sidorna om kakan lika lätt.
Låt sedan kakan stå kallt tills kolan stelnat helt.
Smält  200 g choklad, ha i oljan och bred detta över kakan. Låt stelna helt och skär kakan i bitar. Jag brukar skölja kniven i varmvatten och torka den ren mellan gångerna när jag skär. Då spricker inte chokladen lika lätt och det blir snygga, rena snitt.
Förvara kakorna svalt. Det går utmärkt att frysa in dom!
Ha nu en riktigt fin fredagkväll mina vänner <3

7
Kommentera

Nya köksstolar

inlägget innehåller annonslänkar

Nu måste jag verkligen köpa nya köksstolar! Det går inte längre. De vi har nu har verkligen gjort sitt och jag känner så för att köket verkligen skulle behöva sig ett lyft i form av lite nya stolar.
Jag vet att det allra bästa är att åka och provsitta stolar. Men jag har letat överallt och hittar inga som riktigt faller mig i smaken. Förutom de här två modellerna. En med karm och låg rygg. Känns modern med ändå lite retro liksom. Vi har ett runt köksbord och jag tror dessa skulle passa fint. Vad tror ni?
Dom är dessutom på lite rea just nu, 35% rabatt och det lockar ju alltid.
Sen föll jag för den här klassiska modellen. Utan karm men med högre rygg. Jag tror min mammas moster och morbror har liknande stolar i köket. I en djupröd färg. Och dom har jag alltid gillat! Även den här modellen är det rea på just nu. Så svårt val. Är det kul med stolen som har karm och lägre rygg, eller kommer jag tröttna på den?
 
 

Den här grågröna nyansen var så himla fin tycker jag!
 

När vi ändå pratar om stolar, vad tycker ni om att den här varianten av stol? För mig är det barndom. Idealmakaroner, falukorv och mängder med Felix ketchup hemma hos min bästa barndomskompis. Rotting som efter några års användning gått sönder och skrapar upp lite i ryggen eller mot benet varje gång man satt sig. Kanske att jag skulle kunna ha en, vid mitt skrivbord kanske. Men 4 stycken runt ett bord? Njae.
Vi får ta diskussionen hemma, en gång till. Så kanske vi kommer fram till vad vi vill ha. Är det någon av er som har köpt någon av stolarna jag funderar på? Vad tycker ni isf?
Ha en fortsatt fin torsdag, nu måste jag åka och handla, hämta barn och fixa middag!

2
Kommentera

Kyckling i currysås

currykyckling, curry
Ute blåser det storm, men här inne i mitt kök fylls luften av magiska dofter. Curry som får fräsa med lök tills löken går att mosa med en sked. Vardagen är här på riktigt och därmed även vardagsmaten. Vi skrev en lång lista igår, på vardagsmat alla fick önska att vi ska laga under våren. Jag tror vi kom upp i 34 maträtter. Däribland kyckling i currysås.
Men att få till en riktigt god currysås, det är inte det enklaste. Jag har svettats och brottats med denna rätt, för att få den som jag vill ha den. Och med åren har jag samlat på mig ett par tips och trix:

  • Låt ALLTID curryn få steka tillsammans med löken på låg värme. Gärna länge.
  • Välj en curry av bra kvalité. Eftersom curry är en blandning av kryddor kan lite vad som stoppats i den. Har du otur består den mest av gurkmeja, som gör den gul.
  • Curry är bästa kompis med fett. Därför tycker jag det blir allra godast att steka lök och kryddor i smör. Och sedan tillsätta en liten skvätt grädde i såsen. 1 dl gör otroligt stor skillnad!
  • Det gamla husmorstipset med en nya socker i såsen passar ypperligt här.
  • Har du tillgång till riktigt, hemkokt kycklingfond blir det absolut godast.

currykyckling
Jag tycker dessutom de flesta curryblandingar är lite för mjäkiga i smaken. Därför brukar jag alltid ha i lite extra chili. Det lyfter liksom smakerna. Men för att det inte ska bli för starkt för barnen serverar jag även lite chili på sidan om så var och en kan krydda på efter smak.
Det här är riktigt fin vardagsmat. Som faktiskt blir klar på 30 minuter. Bättre än så blir det ju inte!
Vill man inte ha kyckling i sin curry kan man steka blomkål och låta koka i såsen. Eller som här, där jag gjort en vegetarisk variant med Quorn och utan mjölkprodukter.
Men för er som söker ett klassiskt recept på kyckling i currysås, så har ni det här:
Kyckling i curry:
1 stor gul lök
2 msk curry
ca 1 tsk chilipulver
smör att steka i
700 g kyckling (jag använder alltid innerfilé)
2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt & svartpeppar
1 nypa socker (jag tog kokossocker)
 
Skala och finhacka löken. Stek den i lite smör. Pudra över kryddorna och låt steka på medelvärme tills löken mjuknat. Skär undertiden kycklingen i små bitar och låt den steka med löken. Blanda ut mjölet i lite av mjölken tills det blir klumpfritt och tjocknar. Slå mjöl och mjölkblandningen, mjölken, grädden och fonden över kycklingen. Låt allt koka upp och koka på medelvärme tills såsen tjocknat och kycklingen är helt klar. Smaka av med salt, peppar och lite salt.
Servera med ris, matvete eller vad ni föredrar. Och en stor sallad såklart!
 
Middagen är serverad!

56
Kommentera