Hej måndag och hej december! Visst är det lite märkligt att det redan är första veckan i december. Jag tycker november har varit hanterbar. För mig har den inte rusat fram utan liksom mest tuffat på. Lite lagom fort sådär. Men jag vet, att nu är det 100 km i timmen som gäller under december. Helgerna är uppbokade och alla har sjukt mycket att göra. Men sedan kommer den äntligen, den efterlängtade julledigheten. Barnen går ju på jullov redan den 20/12. Så då ska allt jobb vara klart och inlämnat. Jag inser att det blir ett par intensiva veckor här framöver! Då är det skönt att göra en planering av vardagsmaten. Att göra en veckomeny. För hur det än är, så måste man ju äta vardagsmat också. Även om man helst bara frossar i julmat och julgodis så här års. Därför har jag den här veckan valt ut 5 lättlagade vegetariska middagar. Mat som de flesta i familjen glatt brukar äta. Om nu inte Isac bara bestämt sig för att inte äta. Då spelar det ingen roll vad man bjuder honom på..
Först ut är ett recept på vegetariska köttbullar i ajvarsås. Nuförtiden finns det ju riktigt goda vego-bollar att köpa. Men att göra egna är faktiskt inte alls speciellt svårt. Och så kan man ju krydda dom precis som man vill!
En klassiker här på Linnéas Skafferi vid det här laget är halloumistroganoff. Perfekt vardagsmat! Det här står på listan över favoriträtter hemma hos oss!
Nuförtiden äter vi aldrig någon annan tacos än den här. Jag har bytt ut all kött-variant mot den här med linser. Oavsett vad jag sedan gör. Funkar till helt vanlig tacos, tacogratäng, tacotårta-ja vad man vill! Det är lättlagat och billigt, hur bra som helst <3
Jag älskar vegetariska biffar av olika slag. Perfekt till en god sallad, i pitabröd eller i hamburgerbröd! Här har jag gjort biffar med sötpotatis och biffar. Dom är ganska neutrala i smaken och du kan lätt krydda med sådant som just din familj gillar!
Vardagsmatens okrönta drottning, det är väl ändå lasagne? Perfekt att göra i ordning och plocka fram och värma på när alla hungriga vill ha mat. Jag använde mig av vegofärs när jag gjorde den här, ett perfekt substitut om du vill familjen att äta lite mer vegetariskt!
Nu har jag precis kommit upp på Loppi-kontoret då det är dags för den årliga julfesten. Ska bli så kul att träffa alla<3
Idag har jag gjort knäckklubbor. Gissa om dom här gjorde succé här hemma! Axel har gått och trånat efter dom sedan han fick syn på dom. Och jag förstår honom. Dom ser faktiskt otroligt goda ut! Tycker ni inte? En annan sak jag gillar med knäckklubbor är att det ser rätt avancerat ut. Men jag lovar, det är enkelt att göra. Att pyssla ihop de små strutarna tar en liten stund, men har man väl fått in snitsen så går det riktigt lätt!
Det här är faktiskt en sådan där riktigt bra julklapp eller gå bort-present att ha med sig. Årets julklapp är ju det återvunna plagget. Men jag skulle vilja slå ett slag för att ge bort saker du själv gjort. För tänk vad man uppskattar att få något som man vet att någon annan stått och gjort, med det enda syftet att ge bort det? Jag tycker det slår varenda second hand-tröja i världen. Eller vad säger ni?
Grunden till knäckklubbor är helt vanlig knäck. Men idag valde jag att använda ljust muscovadorrsocker från Dansukker istället för vanligt strösocker som det är i de flesta knäckrecept. Ljust muscovadorörsocker har en härligt ton av smörkola. Vilket passar utmärkt när man ska koka knäck! Lite längre ner så tipsar jag om olika smaksättningar ni kan använda. Och vill man smaksätta med lakrits, ja då passar det utmärkt att ha i mörkt muscovadorörsocker istället. För det har nämligen en fin smak av lakrits! Dessutom är både det ljusa och det mörka muscovadorörsockret från Dansukker Fairtrade. Vilket jag verkligen gillar!
Om man vill är det även gott att byta ut strösockret mot muscovadorörsocker när man gör varm choklad, eller i småkakor. Eller varför inte i glass. Ja, användingsområderna är många!
Jag har klippt till små fyrkanter av bakplåtspapper som jag sedan snurrar ihop till strutar. Jag klippte bakplåtspappret i cirka 6×8 cm stora bitar. Sedan har jag använt helt vanliga klubbpinnar som jag köpt på en pysselaffär. Vill man är det fint att sätta ett band runt varje klubbpinne. Jag har tagit ett röd/vitt för att få extra mycket julkänsla!
Knäcklubbor, ca 20 st:
2 dl ljust muskovadorörsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
smaksättning:
polkagris
lakrits
nötter och havssalt
bakplåtspapper
klubbpinnar
Blanda samman muscovadorörsocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka sedan knäcken på medelvärme tills knäcken kommer upp i 127°C eller klarar kulprovet.
Häll upp iskallt vatten i ett glas och droppa i lite knäcksmet. Om du kan forma smeten till en rund, lite hårdare kula är knäcken klar. Tillsätt smöret och rör till en jämn och glansig kola.
Smaksätt din knäcksmet med vad du gillar bäst. Krossade polkagrisar, lakritspulver eller finhackade nötter och en nypa havssalt.
Gör små strutar av bakplåtspapper. Klipp rutor på cirka 6×8 cm. Rulla ihop till strutar. Fäst med en bit genomskinlig tejp nertill så att struten inte rullar upp sig.
Ställ strutarna i små glas, eller i en avlång brödform som du fyllt till hälften med strösocker så de står stadigt.
Fyll strutarna med knäcksmeten och låt stelna i cirka 10 minuter. Stick sedan i klubbpinnar. Låt stelna helt innan du lyfter ur dom ur formen. Jag strödde även lite krossade polkagrisar/hackade nötter på knäckklubborna när jag satt i klubbpinnen.
TIPS: smaksätter man klubborna med lakrits kan man använda mörkt muskovadorörsocker.
Brukar ni ha något annat än den klassiska hackade mandeln i er knäck?
Hej i vintermörkret! Idag är en sådan där dag som det inte kommer att bli ljust på hela dagen känns det som. Men det gör inget, för idag är det sista november och i morgon får julstökandet börja på riktigt! På söndag är det första advent och jag antar att det är många som ska ha glöggmingel eller bjuda hem familj och vänner på adventsfika på söndag kanske? Därför kände jaga tt det passade fint med ett helt inlägg fyllt med bara massa godsaker. 6 recept till första advent. Allt från enkel saffransfudge till pepparkaksgrottor med Dumle och världens godaste saffranskaka.
Först ut är ett av novembers mest uppskattade inlägg. Nämligen min enkla juldessert. Perfekt till glöggminglet eller på julafton!
En saffranskaka som ni redan är många som provbakat är denna. Och jag har fått så otroligt många fina kommentarer om den! I receptet ska det vara apelsinblommsvatten, eller rosenvatten. Jag har hittat det på mitt vanliga ICA. Men det går såklart att baka den utan det också! Skippa lussebullarna till helgen och baka den här istället!
Visst får man tjuvstarta lite med julgodiset redan nu? Isåfall skulle jag göra saffransfudge. Riktigt enkelt och så otroligt gott. Har ni inte testat, så måste ni det!
Baka något som håller länge (om ni inte äter upp dom förstås)! Saffransbiscotti är otroligt gott till en kopp kaffe eller till lite glögg.
En annan favorit hos många är mjuk pepparkaka. Saftigt och gott, speciellt med en klick grädde och lite lingon till!
Vill man baka lite småkakor att ha i frysen och ta fram när det vankas fika är pepparkaksgrottor med Dumle ett otroligt bra alternativ, tycker jag 🙂 Så här till jul brukar det finnas Dumle med pepparkakssmak som jag använt här. Men det går såklart bra med helt vanlig Dumle också!
Idag tänkte jag att vi skulle baka pepparkakor här hemma när Axel kommer från skolan. Det blir en fin start på adventshelgen!
Mitt i alla förberedelser inför första advent, så måste man ju faktiskt äta helt vanlig vardagsmat också. Jag vet, helst skulle jag bara vilja stå i köket och testa olika sorters julgodis och saffransbröd. Men det går ju inte. Nej, man måste laga lite vanlig mat också. Torsdagar innebär badhuset för oss då Isac har simskola. Vilket betyder att vi ofta kommer hem lite för sent för att man ska hinna laga mat. Antingen brukar det bli rester, eller som idag när jag förberett middagen tidigare. Och finns det någon mat som passar bättre att laga iordning innan än lasagne? Jag tror inte det. Dessutom har jag aldrig hört någon säga att man inte gillar lasagne. Båda barnen åt varsin rejäl portion och nu sitter de i soffan och kollar på en film innan det är dags att borsta tänderna och gå och sova.
Jag äter ju inte kött, men vi har faktiskt börjat äta en hel del vegofärs här hemma. Vilket alla verkligen gillar. Jag gillar enkelheten med att ha en förpackning i frysen. Annars föredrar jag aldrig köttsubstitut. MEN. Det här är faktiskt en riktig räddare i nöden. Så det får gå. Och dessutom är det ett perfekt sätt att få familjen att äta mer vego, om man nu har lite svårigheter med det. Jag har för länge, länge sedan rationaliserat bort bechamelsåsen. För det finns något som är betydligt mycket enklare. Och godare! Istället för att ha sås mellan varje varv brukar jag toppa hela lasagnen med ett lager creme fraiche och sedan ordentligt med smakrik ost! Enligt reglerna är det kanske inte ens en lasagne då. Men det struntar jag helt i. Det här är min variant på vegetarisk lasagne helt enkelt.
Jag tog även en genväg när det kom till själva smaksättningen. Det fanns en halv burk ajvar hemma. Och jag gillar ju när man kan ta genvägar i köket. För det underlättar lagandet av vardagsmaten så otroligt mycket! Därför fick det bli en vegetarisk lasagne med smak av ajvar idag! Vegetarisk lasagne:
500 g vegofärs (typ från Anamma)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 fp krossade tomater
vatten
1 grönsaksbuljong
ca 2 dl ajvar
färsk persilja
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
lasagneplattor
2 dl creme fraiche
vällagrad ost
Bryn vegofärsen (eller ta vanlig köttfärs om du hellre vill ha det). Finhacka lök och vitlök och låt steka med. Grovriv morötterna och ha i dom. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt allt koka upp och koka i cirka 10 minuter. Smaka av med ajvar, finhackad färsk persilja, balsamvinäger, salt och peppar.
Varva lasagneplattor med färssåsen i en ugnsfast form. Toppa allt med uppvispad creme fraiche och riven ost. Gratinera i 200°C i cirka 25 minuter.
Nu är det dags att få barnen i säng!
Som jag längtat efter de här kommande veckorna! För december är helt klart min favoritmånad på året. Jag älskar allt härligt man har framför sig. Allt från att planera julklappsköp till att dricka glögg och äta pepparkakor, gå på glöggmingel eller bara njuta av att hela huset är fint dekorerat med alla mina favoritjulsaker.
Jag gillar att servera mat och fika på mindre fat och skålar. Det blir ofta enklare att duka med mindre skålar och uppläggningsfat än med ett par stora. Av den anledningen drar jag mig inte för att använda både assietter, mattalrikar och frukostskålar i min dukning. Därför är jag extra glad över mitt härliga samarbete med Cervera. För där hittar jag alltid massor av fint i olika stilar och prisklasser. Vilket gör att man enkelt både shoppar julklappar och nytt till sin egen juldukning där!
Jag försöker alltid hålla en röd tråg igenom dukningen. Här har jag valt grått. Vilket verkligen är min favoritfärg. Sedan har jag valt att lägga till skålar och bestick i svart. Och de otroligt fina servettringarna i mässing.
Om du är ute efter fler tips på bra julklappar, kolla in Cerveras perfekta julklappstips!
Längre ner i inlägget hittar ni även en bra rabattkod att använda hos Cervera fram till jul!
I samarbete med Cervera har jag tagit fram 4 härliga jultapas som passar utmärkt att bjuda på så här till jul. En blandning av sött och salt. Och det söta får helt klart mina saffransmunkar stå för. Har ni sett något finare? Jag har tidigare skrivit om att saffransbröd inte är min favorit. Men jag lovar er, har ni väl testat en saffransmunk vill ni aldrig äta en helt vanlig lussekatt igen! Saffransmunkar:
25 g jäst
0,5 g saffran
3/4 dl strösocker
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl
2 liter frityrolja
strösocker att rulla munkarna i
Sula ned jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret så det sjunker i temperatur. Det får inte vara varmare än 37°C.
Häll vätskan över jästen och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter.
Dela sedan degen i två delar och rulla ut. Dela varje korv i cirka 25 bitar och rulla till runda bollar. Låt saffransbollarna jäsa i 20 minuter till.
Värm upp oljan i en kastrull till cirka 180 ”C. Fritera saffransmunkarna i omgångar. Fritera tills de fått en fin gyllene färg runt om. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper och rulla dem sedan i strösocker. OBS! Ha ett lock till hands att lägga på kastrullen om det börja brinna!
En klassiker vid det här laget är varm brietårta. Men varje gång jag serverar det blir det festens höjdpunkt. Och det bästa är att den lätt går att variera efter vad man har hemma eller är sugen på. Här har jag tagit olika sorters nötter, tranbär, honung och lite flingsalt. En perfekt kombination! Varm Brietårta:
1 rund Brieost
2 dl blandade nötter
1 dl tranbär
2 msk flytande honung
2 nypor flingsalt
Färsk krasse att dekorera med
Blanda nötter, tranbär, honung och salt i en bunke. Lägg brieosten i en ugnsform och strö över nötterna. Baka i ugnen på 180°C i cirka 10 minuter.
Dekorera den varma tårtan med färsk krasse. Servera tillsammans med olika sorters kex.
En annan storfavorit så här till jul är ju pepparkaka och ädelost. Och visst. Man kan ställa fram färdiga pepparkakor och ost på tub. Men, det här är ju faktiskt bra mycket godare. Om inte allt ska ätas upp på direkten kan det vara en god idé att låta var och en göra i ordning sin egna pepparkaka. De blir lätt mjuka om de står för länge nämligen.
Pepparkaka med ädelostkräm och fikonmarmelad:
200 g pepparkaksdeg
140 g gräddädelost
1 dl creme fraiche
fikonmarmelad
färska fikon
Tag ut pepparkaksdegen cirka 30 minuter innan den ska bakas ut ur kylskåpet. Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat bord och skär i stänger. Grädda i 225°C i cirka 5-7 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Mixa ädelost med creme fraiche till en slät kräm. Fyll en spritspåse med krämen. Eller ha upp i en fin skål. Dekorera pepparkakorna med ädelostkräm, fikonmarmelad och färska fikon. Strö gärna lite smulade pepparkakor över.
En annan favorit så här till jul är grönkålen. Som jag tror kommer att ta större och större plats på julborden i framtiden. Jag tänkte att den även skulle få vara med på mina jultapas! Därför har jag gjort en liten kavringsnitt med smetana, rostad grönkål och löjrom. En prefekt, lyxig lite munsbit! Får man grönkål över kan man bara ställa fram det som chips! Kavringsnittar med smetana, grönkål och löjrom:
ca 5 skivor kavring
smör att steka i
ca 150 g grönkål
olja
salt
1 1/4 dl smetana
ca 80 g löjrom
Skär varje brödskiva i fyra bitar. Stek dom frasiga i lite smör.
Skär grönkålen i mindre bitar och ringla över lite olja. Stek kålen på medelvärme i en stekpanna tills den börjar bli knaprig. Salta lätt.
Lägg upp kavringen på ett fat. Ha på en klick smetana på varje brödbit. Toppa med rostad grönkål och löjrom. Servera direkt!
Allt det fina porslinet jag använt till mina jultapas kommer från Cervera! Grå är verkligen en av mina favoritfärger och jag älskar att mixa och matcha med olika gråa och svarta nyanser i porslinet när jag dukar upp till fest!
Vad är din favorit när det kommer till glöggmingel? Är det pepparkakan med ädelost? Eller har du något annat fint tips att dela med dig av?