Butterkaka

kanelbullar, butterkaka
Ingen undgick väl förra veckans stora högtidsdag, 4 oktober, kanelbullens dag? Nej jag tänkte väl. Jag precis som många, många andra passade på att baka kanelbullar dagen till ära.
Men varje gång jag bakar bullar blir jag lite irriterad. För alltid blir det några som inte alls blir fina. Och de där bitarna längst ut- ja dom kastar man ganska ofta. Vilket är så onödigt! De senaste två gångerna har jag istället tagit tillvara på de lite misslyckade bullarna och ändbitarna. Och använt dom till att göra en butterkaka av! Hur fiffigt som helst. Får man inte så pass många misslyckade bullar som jag, ja då kan man ta de man får och låta jäsa i en mindre brödform istället. Smart va? För i en butterkaka spelar det liksom ingen roll hur bullarna ser ut. Alla jäser liksom ihop till en enda stor kaka. kanelbullar, butterkaka
Nu sitter jag och förbereder lite inför dagen. Om 30 minuter dyker Martin från P4 Västmanland upp och vi ska baka en mumsig pumpakaka tillsammans. Eller, jag bakar, Martin smakar. Så brukar upplägget vara 🙂 Sen väntar en heldag här hemma i köket då jag har lite samarbeten som jag ska fixa klart med idag. Vid 13.30 kommer Axel hem med bussen. Jag brukar fråga om han vill hoppa över fritids och komma hem när jag ändå jobbar hemifrån. Veckorna blir lite mer lättsamma då.
Sen är det föräldramöte på förskolan och en sväng till gymmet som gäller. Just nu känns det verkligen som om veckorna går för runt. Dagarna är så fullspäckade med jobb, möten och aktiviteter. Innan man har hunnit blinka har hela veckan gått och en ny står för dörren. Men om några veckor är det höstlov, så ska försöka jobba undan så mycket jag bara kan. Så vi kan få lite ledigt tillsammans.
kanelbullar, butterkaka
 
Åter till butterkakan då. Jag använde mig som sagt av det här receptet på kanelbullar. Som förövrigt är bland de godaste jag bakat!
När du kavlat ut degen och brett på fyllningen och snurrat dina bullar. Ja då tar du ändbitarna som blev kvar och de bullar du inte blev riktigt nöjd med. Någon blev kanske för liten? Eller på tok för kladdig så fyllningen kletades ut?
Klä en form med löstagbar kant. Lägg dom bullarna du inte blev nöjd med i formen. Låt jäsa enligt anvisningarna.
Blanda samman marsankräm (eller koka egen, det orkar jag aldrig.. Men känner du för det, så kör på!). Sätt en rund tyll i en spritspåse och fyll spritspåsen med krämen. Fyll varje bulle och mellanrummen med marsankräm.
Grädda i 225°C i cirka 30-40 minuter. Pensla den varma kakan med sockerlag och strö över pärlsocker.
 
Tänk, att antagligen hade jag missnöjt kollat på de där bullarna. Och gömt dom längst in i frysen och tagit fram som nödproviant någon gång. Men istället fick dom ett nytt och vackert liv i form av en butterkaka. Fint va?
 

2
Kommentera

5 lättlagade middagar

vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Jag vet inte hur det är hos er, men nog känns semestern rätt långt bort just nu? Och även om jag vet att veckorna till jul går otroligt fort, så känns den ledigheten på tok för långt bort.. Då får man göra det bästa av situationen och underlätta vardagen så gott man bara kan. Tillexempel kan man se över sin vardagsmat. Göra en middagsplanering för veckan och se till att hålla den enkel. Så idag tipsar jag om 5 lättlagade middagar. Vardagsmat som går lätt att laga men ändå inte består av helfabrikat.
På vardagar är pasta en räddare i nöden. Idag satt Isac och gallskrek vid köksbordet att den enda han ville ha att äta var pasta!!! Eller riskgrynsgröt, Jag frågade om han trodde att det här var någon jäkla restaurang där man bara kunde önska mat kl 17.10 en måndagskväll. Och serverade barnet rödbetsgryta med mathavre istället. Det gick sådär.
Men i morgon blir det någon form av pasta. Kanske blir det min linsbolognese. Lättlagad vardagsmat som båda barnen gillar. Ja om inte Isac får för sig att det enda han vill äta imorgon är pannkaka. Det är fullt möjligt..
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Ibland behöver inte lättlagat innebära snabblagat. Här har jag gjort en sjukt god sötpotatisgryta i min Crock Pot. Har man ingen slökokare går det såklart precis lika bra att laga grytan i en helt vanlig kastrull. Men grytan är superenkel att bara svänga ihop, sen mår den fint av att stå länge och småputtra på låg värme. Perfekt att förbereda kvällen innan och bara värma på sen. Jag älskar sådan matlagning!
tortillapizza med kyckling
När mina barn var mindre, då var det här räddaren i nöden. Jag vet inte hur många gånger jag under föräldraledigheten tänkt ut vad jag skulle laga till middag. Och av en eller annan anledning sprack planen. Då gjorde vi tortillapizza. Så smidig mat som går lätt att variera!
panerad torskrygg
Skippa den färdigpanerade fisken och gör egen. Det är superenkelt att göra och blir så mycket godare (och hälsosammare) än den du köper i affären. Panerad torskrygg, det är lättlagad vardagsmat det!
kyckling med pesto och fetaost
Kycklinggryta med pesto har under åren varit en riktig favorit hemma hos oss. Numera äter vi väldigt sällan kyckling. Men jag saknar verkligen att så lätt bara kunna svänga ihop en kycklinggryta. Speciellt den här!
 
Vad äter ni hemma hos er i veckan? Har du några bra tips på enkel och lättlagad vardagsmat?

0
Kommentera

Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter

hasselbacksrödbetor i crock pot
Idag tänkte jag skriva om en favorit just nu, som även är helt i säsong. Nämligen rödbetor. En så otroligt användbar liten rotsak. Som dessutom går att hitta till riktigt bra pris just nu. Jag tror ICA där jag bor har haft rödbetor för 5 kr/kg i två veckor nu. Hur bra som helst ju!. Förra helgen skulle vi äta middag med min släkt, Och jag själv äter ju till största del växtbaserat, därför brukar jag alltid ta med något att alternativ till kött. Både för egen del men jag brukar alltid göra lite extra, för jag vet att det allt som oftast äts av alla andra också. Vi skulle vara borta hela dagen, alltså fanns varken tid eller möjlighet att stå länge och fixa med något avancerat, Inte heller hade jag så mycket att laga av hemma. Men en påse rödbetor fanns det och lite fetaost! Och då tänkte jag, vi gör hasselbacksrödbetor med fetaost!
Men rödbetorna tar sin lilla tid i ugnen, och jag hade inte möjlighet att vara hemma och passa. Så då kom jag på att jag kunde ju faktiskt köra dom i min Crock Pot! Och det fungerade utmärkt!
hasselbacksrödbetor i crock pot
Jag lagade om det här receptet nu i veckan och gjorde vissa modifieringar mot hur vi gjorde i helgen. Och har man ingen Crock Pot kan man ju självklart köra rödbetorna i ugnen från början. Men jag tycker det är perfekt att låda den göra jobbet, medan jag fixar med annat!
Rödbetor är otroligt söta och mjuka i smaken. Därför är det fint att möta upp med lite sälta. Här har jag tagit fetaost. Men gillar du getost- ta det! Hasselnötterna tillför lite härligt knaprig textur som jag tycker behövs här. Sedan är det jättegott att ha picklad rödlök till. Eftersom rödbetan är så söt bryter det av fint. Eller så ringlar man massor av olja och citron över grönkålen, det fungerar fint det med!
Idag har vi ledig fredag (vilket brukar innebära att jag jobbar fram till lunch ungefär) Men idag har jag lovat mig själv och Isac att bara jobba en liten stund på förmiddagen, sen blir det lite snabbstädning och sedan fika på stan! Det var så länge sedan nu! Vad har ni för fredagsplaner?
hasselbacksrödbetor i crock pot
Hassselbacksrödbetor passar bra både som förrätt, i en matig lunchsallad eller som del av en buffé kanske? Användningsområderna är många!
Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter:
ca 1 kg små rödbetor (se till att dom håller ungefär samma storlek)
salt
150 g fetaost (eller annan ost, tex getost)
hasselnötter
inlagd rödlök
grönkål
citron
olivolja
Skala rödbetorna och lägg dom i en Crock Pot eller på en plåt. Strö över salt.
I Crock Pot: Sätt timer på hög i 3 timmar (ju större rödbetor, ju längre tid tar det)
I ugn: Baka i ugnen i cirka 40 minuter eller tills rödbetorna är helt mjuka
Lägg de mjuka rödbetorna i skålen på en träslev. Skär rödbetan tunt, utan att skära igenom hela vägen. Lägg rödbetorna i en ugnsform. Smula fetaosten riktigt fint och strö över rödbetorna, tryck gärna ner lite fetaost mellan skivorna. Gratinera i 225°C i cirka 15 minuter eller tills fetaosten börjar få lite färg. Rosta undertiden hasselnötterna i en medelvarm stekpanna.
Lägg upp ett fat med grönkål. Ringla över lite olja och citron och massera in väl. Lägg på de varma rödbetorna och strö över hackade hasselnötter och eventuellt överbliven fetaost.
Nu så, ska jag bara svara på lite mail och röja av här hemma. Så kan kanske fredagskänslan så smått börja infinna sig snart!
Jag önskar er en riktigt härlig helg!

0
Kommentera

Klassiska kanelbullar

 kalljästa kanelbullar

Vet ni vad det är för dag i morgon? Jo det är 4 oktober vilket innebär att det är kanelbullens dag! Vilken härlig temadag va? Och dagen till ära har jag bakat rykande färska kanelbullar. Utan massa krångligheter, bara klassiska kanelbullar. För är det en sak som faktiskt ska smaka som det alltid gjort, så är det kanelbullar.
Jag burkar ofta kalljäsa min vetedeg. Och det gör jag genom att baka på kall degvätska och sedan låta degen jäsa på ett svalt ställe i ett par timmar sådär. Men den här gången ville jag testa en ny form av kalljäsning. Degen bakas på kall degvätska, men sedan bakar man ut dom direkt och låter sedan bullarna jäsa i cirka två timmar.Och jag tror faktiskt att det här blev de godaste kanelbullarna jag någonsin bakat!

kalljästa kanelbullar

När man bakar bullar finns det lika många rätt och fel som det finns bagare tror jag. Där alla blir saliga på sin tro. Men det allra viktigaste, det är att hitta ett sätt som fungerar för dig! Som gör att just dina bullar blir de allra godaste. Sedan spelar det ingen roll om någon påstår att sådär kan/bör/ska man inte göra. För vet ni vad? Fungerar det för dig, ja då är det ju rätt! Jag kan ibland få nästan som ångest när jag lägger ut recept på vetebröd eller annat bröd som ska jäsa. För det är som om alla är experter och endast deras sätt är det rätta att baka på. Men nu har jag testat hur många sätt som helst att baka bullar på. Och mina bästa blir alltid när jag kalljäser. Så det fortsätter jag med!

kalljästa kanelbullar

 
Men med det sagt finns det ändå ett par tips och trix jag mer än gärna delar med mig av:

  • Använd gärna kall degvätska. Ingen deg mår bra av att jäsa för fort.
  • Låt övriga ingredienser hålla samma temperatur- rumstempererat.
  • Var det länge sedan du bakade? Hur gammalt är ditt mjöl? Mjöl kan faktiskt bli gammalt, så se till att ha färskt och fint mjöl när du bakar.
  • Skippa bakduken och täck din bunke och dina plåtar med plastfolie istället.
  • Låt degen/bullarna jäsa på ett dragfritt ställe. Stäng alltså fönster och dörrar. Drag kan göra att degen jäser sämre.
  • Gör ditt egna jässkåp genom att ställa in plåtarna med bullar i ugnen och slå igång ugnen så den kommer upp till 30°C. Ställ in en skål med vatten i botten på ugnen. Då får bullarna en fuktig och något varmare miljö att jäsa i. Vilket dom trivs i.
  • Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag. Det gör att bullarna håller sig saftiga och goda längre.

kalljästa kanelbullar

Hur man sedan utformar sina kanelbullar. Ja det är upp till var och en. Jag tycker det är kul att testa olika metoder varje gång jag bakar. Det finns så många roliga varianter att göra.Men om man inte vill stå och göra knutar, utan istället göra degen till en lång rulle och skära i skivor, då skulle jag rekommendera att man lägger bullarna i en bullform. Eftersom fyllningen lättare rinner ur då.
kalljästa kanelbullar
Om man ni inte gillar klassiska kanelbullar, men ändå känner för att äta en bulle i morgon, ja då skulle jag rekommendera mina blåbärsbullar. Ett av de mest populära recepten på bloggen just nu faktiskt!
Kalljästa kanelbullar, ca 30 st:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
150 g mjukt smör
3 tsk nymortlad karemumma
1 dl strösocker
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl
fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 dl strösocker
socker+vatten till sockerlag
pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills allt jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resterande mängd degvätska och ägget. Klicka i det mjuka smöret under omrörning. Ha sedan i kardemumma, socker och salt. Blanda i mjölet, lite i taget tills du har en fin och lätt kletig deg.
Täck över degbunken och ställ år sidan medan du blandar fyllningen.
Rör ihop det mjuka smöret med kanel och socker till en slät kräm.
Kavla ut degen till en avlång rektangel på ett väl mjölat bord. Bred ut fyllningen med hjälp av en slickepott. Vik ett treslag genom att först vika ner den övre tredjedelen mot mitten. Vik sedan över den nedre tredjedelen in mot mitten. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
Skär tunna remsor med hjälp av en pizzaslicer  och tvinna till knutar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar. Värm ugnen till 225°C och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.
 
Om det nu är så att ni känner att ni omöjligt kommer hinna baka bullar i morgon, ja då kan ni vara lugna. För jag har såklart ett par recept även för det:

 
Kommer ni fira kanelbullens dag?
 

56
Kommentera

5 vegetariska höstmiddagar

morotsbiffar med fetaost
Äntligen är det måndag igen och dags att tipsa om lite god vardagsmat. För det är liksom det jag gillar allra bäst! Att få dela med mig till er av lättlagad och mumsig mat. Som varken är speciellt krånglig eller konstig. Men som för den sakens skull inte är snabbmakaroner och falukorv. För även om det inte känns så vissa dagar, så finns det otroligt mycket bra vardagsmat.
Den här veckan har jag valt att plocka fram 5 vegetariska höstmiddagar. För ofta när jag frågar vad ni vill se mer av här på Linnéas Skafferi, så är det just vegetarisk vardagsmat som efterfrågas. So here we go! Först ut är morotsbiffarna med fetaost jag lagade förra veckan. Går antagligen lika fint att göra på bara potatis, eller hälften potatis hälften morot. Eller rödbetor. Ja ni fattar grejen. Lätta att variera och sjukt goda!
kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta
En annan grej som är superenkel att laga när det kommer till just vegetariskt mat är grytor. Ös på med grönsaker och kryddor, låt allt puttra. Ett, tu tre så har man en perfekt höstmiddag!  Så laga min sötpotatisgryta med kikärtor och morot i veckan. Perfekt vardagsmat!
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
En fråga jag ofta får är om jag har något bra recept på vegetarisk lasagne. Och självklart har jag det! Här är en vegetarisk lasagne med halloumi, spenat och solroskärnor som alltid är lika uppskattad när jag bjuder på den.
 
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Ett annat recept som fått ett litet uppsving de senaste månaderna är väl ändå fyllda paprikor? Från att ha varit en bortglömd maträtt från det förra århundradet till att vara helt rätt i tiden. Istället för den klassiska köttfärs och risfyllningen vi kanske åt på 90-talet har jag här fyllt mina paprikor med en vegetarisk fyllning. Mums så gott!
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Det här är nog faktist en av mina favoriträtter. Jag har lagat den både med och utan kött, så vill man addera lite nötkött så går det hur bra som helst. En marokansk gryta, lättlagat och så gott! Den ska jag ta och laga här i veckan faktiskt!
Vad ska ni äta i veckan? Har ni några guldkorn ni vill dela med er av?

3
Kommentera