5 recept på sommarfrukost

frukost parfait
Idag verkar väldigt många gå på lite efterlängtad sommarsemester. Och därför känd jag att det kunde passa fint att tipsa om 5 recept på sommarfrukost. För så här på sommaren känns det ibland som om frukosten blir lika varje morgon. Antingen en skål yoghurt eller en smörgås i farten på något vis. Men det finns ju så otroligt mycket god frukost. Som inte alls är krånglig eller tar lång tid att göra.
Som en frukost parfait med yoghurt. Perfekt att göra iordning och servera till hela familjen.
gröt, frukost, banan, nyttig
Många kanske tycker att gröt hör till hösten och vinterns frukostar. Men jag älskar gröt även på sommaren. Speciellt om man gör gröt som inte behöver ätas varm. Kall hirsgröt med stekt banan blir en riktig lyxfrukost en sommarmorgon på altanen.

Kan man äta glass till frukost? Absolut!! Speciellt om man gör yoghurtglass med müsli! Svalkande och väldigt gott!
mellanmål
En annan klassiker på frukostbordet hos oss är smoothie. Perfekt att göra iordning och ha till frukost eller mellis. Smyg gärna ner en avokado för att ge lite extra energi!
bananplättar
Vill man lyxa till det ordentligt gör man bananplättar till frukost! Perfekt om man har ett gäng bananer som börjar bli övermogna. Vilket är lätt hänt så här på sommaren. Gör ett helt gäng och ta med som fika eller lättare lunch på badstranden! Hos oss går dom alltid åt som smör i solsken. Och jag får alltid göra dubbelsats om jag ska ha en chans att få smaka någon själv!
 
Vad äter ni helst till frukost såhär på sommaren? Igår kväll åt vi nyplockade jordgubbar, mjölk och så bröt jag i bitar av knäckebröd. SÅ gott. Det är riktig sommar för mig!
Nu ska vi strax bege oss mot min vän Emma och hennes familj. Lite mat och trevligt sällskap. Det blir en fin fredag det <3
 

2
Kommentera

Rostad spetskål i ugn


Vet ni vad jag älskar med att bli äldre? Jo det är att allt inte är svart eller vitt. Det finns gott om utrymme för gråskalor och man kan ändra sig angående saker och ting. Utan att det behöver bli en sådan stor grej av det hela. När jag var yngre så hade jag så starka åsikter. Med tiden inser man att man faktiskt kan ha ändrat smak, eller helt enkelt inte tycker på samma vis längre. Och då är det ok att ändra sig. Det skulle jag aldrig ha gjort som 20-åring.
En av de saker jag alltid har haft otroligt starka åsikter kring är det här med kål. JAG TYCKER INTE OM VARM KÅL! Punkt. Slut. Färsk kål, japp. Men så fort den är tillagad på något vis går det bort för mig. Tills jag provade ugnsbakad spetskål. Alltså hur gott är inte det?!
Jag klarar fortfarande inte av varm rödkål eller vitkål. Men spetskålen har en betydligt mjukare och mildare smak. Så gott! Jag gjorde rostad spetskål i ugn här om kvällen. En perfekt sommarmiddag och ett fint alternativ till kött när man grillar.

Spetskålen har en fin, lite söt och mjuk smak. För att göra det hela lite roligare ringlade jag citronolja över och så kryddade jag med Renée Voltaires lantbuljong. Så enkla smaker med väldigt gott!
Till  min rostade spetskål gjorde jag en quinoa och grönkålssallad, hummus och rostade, kryddiga nötter.
Jag skriver ofta att det här älskade verkligen barnen, men det här var en middag som vi vuxna gillade, men barnen ratade. Men jag hade som tur var stekt på lite kyckling till de som valde att inte äta spetskål. Så alla blev nöjda och mätta!

Idag har vi haft en otroligt fin sommarlovsdag. Vi har varit och plockat jordgubbar och varit till sjön och badat. Sedan avslutade vi dagen med ett kvällsdopp och jordgubbar med mjölk. Isac däckade i soffan medan jag gick och gjorde i ordning tandborstarna. Att ha sommarlov kan verkligen vara hur jobbigt som helst. 
Quinoasalladen jag serverade till är inspirerad av den arabiska salladen tabbouleh. Perfekt sommarmat och det passar bra till det mesta. På grillbufén, som bas i en matig sallad eller varför inte till lite kryddiga korvar?
Eftersom både kålen och salladen är väldigt mjuka i konsistensen behövdes något med lite tuggmotstånd. Lite knaprighet liksom. Så då gjorde jag lite rostade nötter och solroskärnor, som jag kryddade med den marockanska kryddblandningen Ras El Hanout. Den finns att köpa färdigblandad på mataffären och det blev verkligen så gott till det här!
Rostad spetskål i ugn:

2 spetskålshuvuden
citronolja
lantbuljong
Dela varje spetskål i 4 kvartar. Lägg på en plåt. Massera in lite olja i varje spetskål. Krydda med buljong.
Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och börjar få färg. Servera varm eller kall.
Quinoa och grönkålssallad:
4 port kokt quinoa
1 kruka färsk persilja
ca 200 g färsk grönkål
saft från 1 citron
olivolja
salt & svartpeppar
Låt quinoan svalna helt. Finhacka persiljan och blanda den med quinoa. Repa grönkålen och skär den i fina bitar. Blanda ihop allt och smaksätt med citron, olja, salt och peppar.
Rostade, kryddiga nötter:
2 dl blandade nötter och solroskärnor
3 msk Ras El Hanout
salt
olivolja
Grovhacka nötter och solroskärnor. Blanda med kryddblandningen, salt och lite olja. Rosta i en medelvarm stekpanna i ett par minuter under omrörning.
Servera spetskålen med quinoasallad, rostade nötter och hummus. MUMS!

24
Kommentera

Lättbakade blåbärsbullar med vaniljkräm

recept, baka, blåbär, bullar
I helgen hade vi som sagt kalas. Axel har fyllt 7 och jag fyller till helgen. Och är det kalas, ja då lär man bjuda på bullar. Eller hur. Det hör liksom inte ihop. Jag tycker det är kul att testa nytt när man har en större grupp människor som ska provsmaka. Vissa kanske vill provbaka saker och ting innan man bjuder in till kalas. Men jag gillar att kasta mig ut i det okända (obs! Gäller bara när jag bakar, annars är jag en riktig trygghetsnarkoman och lite av en fegis…) Jag har aldrig bakat blåbärsbullar, men tänkte hur svårt kan det egentligen vara? Inte var det svårt, och alla älskade dom! Men om man tänker efter, blåbärsbullar med vaniljkräm vem kan låta bli att gilla det?!
recept, baka, blåbär, bullar
Vi har ett kafé här i Sala som är lite smått känt för sina blåbärsbullar med vaniljkräm. Dom är gigantiska. Och sjukt goda. Man delar lätt två personer på en. Kanske är det därför jag aldrig bakat blåbärsbullar tidigare. För att det alltid funnit så lättillgänglig i närheten liksom.
Blåbärsbullar är perfekta bullar att baka om man inte är proffs på att snurra bullar. För dessa bullar behöver verkligen inte bli speciellt snygga. För det sista man gör precis innan servering är att doppa dom i socker. Och vips blir bullarna hur tjusiga som helst!
De funkar även riktigt bra att frysa in. Tag bara upp ur frysen, tina, pensla med en sockerlag och doppa sedan i socker. De både smakar och ser nybakade ut då!
Jag bakar alltid mina bullar på kall degvätska, degen får bara jäsa lite längre. Men bullarna blir så mycket godare tycker jag. Vill man kan man låta göra ordning degen och låta den stå i kylen över natten. Låt den sedan jäsa i rumstemperatur. Men då brukar jag minska något på jästen.
Blåbärsbullar med vaniljkräm ca 50 st:
2 pkt jäst
1 L valfri mjölk
200 g valfritt mjukt smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 1,6 kg vetemjöl
fyllning:
200 g valfritt mjukt smör
2 dl florsocker
ca 3 dl blåbärssylt
2 påsar marsansås (tag den kokbara för att göra bullarna helt veganska)
4 dl valfri mjölk
1 dl strösocker
1 dl vatten
Blanda ut jästen i lite av mjölken tills all jäst är upplöst. Tillsätt sedan resten av mjölken. Skär det mjuka smöret i små kuber och blanda i. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Ha i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg. Arbeta degen i maskin i cirka 7 minuter. Spar en del av mjölet till utbaket. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta cirka 2-3 timmar i rumstemperatur.
Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång rektangel på välmjölat bord.
Bred ut mjukt smör på ena halvan av degen. Strö florsocker över. Bred blåbärssylt över den andra halvan. Vik först in delen med blåbärssylt mot mitten, vik sedan över den med smör och florsocker. Kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Upprepa med resterande deg.
Vispa ihop vaniljkrämen och låt stå kallt.
Montera en rund, liten tyll i en spritspåse, fyll med vaniljkräm. Tryck ner tyllen i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna. Koka ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag och doppa i strösocker.
Ska du frysa in bullarna, hoppa över momentet då du penslar med sockerlag och doppar i strösocker. Gör det innan servering istället.
 
Kanske är det här världens godaste bulle?
 
 

30
Kommentera

Grilla vegetariskt i sommar- 5 goda recept

grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad, grilla vegetariskt
Sommar, sol och grillen är redo!
Men om man nu hela året arbetat för att äta mer vegetariskt. Hur gör man då nu? När den invanda grejen är att grilla kött, fågel eller fisk. Och ha en sallad som tillbehör?
Jo det ska jag tala om. För det finns så otroligt mycket gott att grilla även om man inte äter kött! Därför tär dagens tema: Grilla vegetariskt i sommar- 5 goda recept!
Först ut är ett supergott tillbehör som alla kan äta av, oavsett om man äter kött eller inte. Nämligen grillad fetaost. Har ni inte testat detta så är det ett måste i sommar. Jag vet inte om det finns någon bra vegansk fetaost? Hojta gärna till isf!
ugnsbakad blomkål
Ugnsbakad blomkål har man ju hört om. Jag har ju till och med ett inlägg på ämnet. Men vet ni att det går precis lika bra att grilla blomkål? Grilla på indirekt värme tills blomkålen blivit helt mjuk. Följ bara receptet i övrigt. Vill man dela blomkålen i mindre buketter och grilla skulle jag rekommendera att använda en grillkorg.
grilla vegetariskt, marinerade balsamvinäger champinjoner
Marinerade champinjoner, dom gjorde än en gång succé nu i helgen. Ett otroligt prisvärt och enkelt alternativ när man ska grilla.
Fräs på dom på grillen eller i en stekpanna- kör på det som fungerar bäst för dig!
zucchini i ugn
En storfavorit som jag ofta gör ni vi ska bort och grilla är fylld zucchini. Dels för att det är ruskigt enkelt att förbereda, men det blir också så galet gott. Jag har lärt mig att jag inte bara kan göra till mig. Jag måste alltid göra ett par extra. För det är alltid fler som vill smaka! Zucchinin kan antingen tillagas i ugn eller på grillen!

Glöm tråkiga grillspett med brända bitar paprika och ofärdiga svampbitar, helt ärligt känns det lite 90-tal va? Visst har vi kommit längre än så? Gör istället en sallad av grillade grönsaker. Så grymt gott och lättlagat! När alla grönsaker är som godast är det perfekt att göra en grillad sallad av dom tycker jag!
Har ni några bra vegetariska grilltips att komma med i sommar? Tipsa gärna!
Nu är det dags att plocka fram frukost åt barnen som precis tassat ner från övervåningen. Så skönt att de blivit så stora att jag faktiskt kan ställa klockan och gå upp och jobba ett par timmar innan de vaknar! Utan att behöva gå upp mitt i natten 😉 Idag väntar lite förmiddagssjobb för mig, sen tror jag vi tar en cykeltur. Solen skiner här med det blåser och är inte supervarmt. Så badstranden får vänta, om det inte blir bättre fram mot eftermiddagen. Vad har ni för er idag?
 
Här hittar ni 5 goda potatisrecept
Här hittar ni 6 goda recept på biffar
Här hittar du 5 lättlagade middagar i sommarvärmen
Här hittar du 5 desserter som passar i sommar
 

3
Kommentera

Klassisk rulltårta

recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
I måndags var det som sagt Axels födelsedag. Och vi har ett barn som inte alls är speciellt förtjust i vanlig tårta. Men rulltårta däremot, det är grejer det. Så önskemålet för dagen var en helt vanlig rulltårta. Med jordgubbssylt i. För att göra det hela lite roligare serverade jag svenska, färska jordgubbar, grädde och glass till. Och det blev bara så gott! Vi satt där i solen på altanen, Sverige hade precis vunnit med 3-0 mot Mexico och allt kändes hur bra som helst faktiskt!
Att baka rulltårta är ju faktiskt så rackarns enkelt. Jag har ett grundrecept som jag alltid utgår ifrån. Sen är det bara att tillsätta kakao för en chokladrulltårta, eller fylla med precis det man önskar. Och så här när jordgubbssäsongen är här finns det få saker som slår att fylla en rulltårta med än just jordgubbar.
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Idag har jag bakat lite annat inför helgens kalasande. På lördag kommer alla kompisar, då blir det glass i stora lass och på söndag blir det för närmaste släkten. Efter lite räknande så tror jag att vi fick det till 112 kolakakor med Daim. Men så har lillebror varit där ett par gånger och nallat några. Dock tror jag det ändå kommer att räcka åt oss 🙂
Idag måste vi in till tandläkaren med Axel. Två permanenta tänder har vuxit upp innanför två mjölktänder, så dom ville gärna kolla hur det ser ut och ifall dom måste dra ut någon tand. Sedan blir det klassiskt fredagsmys med tacogrätäng <3 En fin första fredag såhär på sommarlovet.
recept, jordgubbsrulltårta, klassisk rulltårta
Det här är som sagt ett enkelt grundrecept som är otroligt bra att utgå ifrån. Fyll sedan med vad du vill. Perfekt!
Det känns som om rulltårtan har varit lite ute under några år här. Den har liksom fått ge vika för andra, lite mer moderna bakverk. Men jag börjar se fler och fel recept och bilder florera runt nu. Så kanske, kanske börjar den så smått bli modern igen? Hurra säger jag, för smidigare och enklare finns knappt att baka!
Klassisk rulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Bred ett lager valfri sylt över rulltårtan och rulla ihop till en tight rulle.
Rulla sedan in rulltårtan i bakplåtspapper. Förvara i kylen. Går också bra att frysa in.
Servera precis som den är till kaffet. Eller gör en mumsig dessert av den tillsammans med färska bär, glass och grädde!

5
Kommentera