Ångad lax i ugn

ångad lax i ugn
Idag sitter jag på altanen och arbetar igen. Det är faktiskt helt fantastiskt. Något här i trädgården doftar helt makalöst, jag tror det är vår gigantiska ungerska syren som står här och redan är i full blom. Och luften står nästan still, som om det vore en högsommardag i slutet på juli!
Idag tänkte jag tipsa om något riktigt gott. Nämligen ångad lax i ugn. Då kanske ni på en gång säger stopp där. Min gamla ugn har ingen ångfunktion. Men vet ni, det har inte min heller. Visst är det ett extra plus om nu ugnen hade haft det, men du kan lätt som en plätt göra ångad lax i ugn utan ångfunktion. Allt du behöver är lite vatten.
När jag hade lagat laxen kom jag att tänka på mormors inkokta lax. Hon gjorde den alltid till midsommar och det är ett sånt otroligt starkt barndomsminne. Som tur är har hon receptet nedskrivet med spretig och lite svårläst handstil i hennes receptbok. Så jag hoppas verkligen jag hinner laga det här innan midsommar, så jag kan dela med mig av receptet till er!
ångad lax i ugn
Hela förmiddagen har gått åt till att handla och laga mat inför i morgon, då blir det midsommar för hela slanten. Har ett frilansjobb som ska in nästa vecka så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Efter lunch här ska jag gå ut och ställa i ordning bord inför morgondagen, har haft koll på solen (eller rättare sagt skuggan) hela förmiddagen för att vara se vad som blir bäst i morgon. Sedan ska jag plocka fram allt porslin, tyg och annan rekvisita som ska användas. Jag ska även gå en liten sväng och kolla in var det finns finast sommarblommor. Men dom får jag plocka i morgon när jag lämnat barnen. Det är så skönt att starta arbetsdagen i morgon och veta att allt är under kontroll. På torsdag sen kommer p4 Västmanland hit och vi ska baka något riktigt smarrigt. Det blir nog något med rabarber. Efter det väntar mer frilansjobb och lite receptskapande för bloggen. För på fredag packar jag och grabbarna väskorna och åker till min syster i Berlin.  Och vips har maj blivit juni och ännu en månad för förbi.
ångad lax i ugn
Att ånga lax är verkligen superenkelt och det är ett väldigt skonsamt sätt att laga mat på. Inget behöver stekas eller brynas, vilket gör det till perfekt mat för stora som små magar. Jag kan säga att jag önskar jag tänkt på detta sätt att laga mat när barnen var små. Ångad lax är betydligt mycket godare än bara vanlig kokt lax! Så ett tips till alla er som lagar egen barnmat där hemma!
Jag höll allt väldigt enkelt, laxen kryddade jag bara med salt, peppar och massor av färsk dill. Till det färskpotatis, just den här var ugnsbakad, jag hade det kvar efter ett jobb jag gjort, men det går lika bra med kokt färskpotatis. Och så en kall sås. Enkel och vällagad sommarmat!
 
Ångad lax i ugn:
4 laxfiléer
salt & svartpeppar
färsk dill
kokande vatten
1 långpanna
Lägg fisken i en ugnsfast form. Strö salt, peppar och finhackad dill över fisken. Snåla inte med dillen! Värm ugnen till 180°C.  Koka upp ca 1 1/2 L vatten. Ställ formen med fisk på ett ugnsgaller mitt i ugnen. Placera en långpanna under. Fyll långpannan med det heta vattnet. Låt sedan fisken ångas i 20 minuter.
Till fisken rörde jag ihop en kall sås av crème fraîche, lite majonnäs, dill, rödlök, salt och peppar.
 

7
Kommentera

5 snabba och lättlagade middagar

vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Er önskan är min lag. Från flera olika håll har jag fått in förfrågan om jag inte kan göra ett inlägg om enkel och bra vardagsmat. Tydligen har ni ingen lust att stå inne i köket när solen skiner utanför fönstret. Men jag har full förståelse för det. Jag vill också bara vara ute. Jag har ingen längtan in till spisen alls. Varenda sekund vi får med detta fina väder känns liksom lite värdefull. För vad vet vi, det här är kanske den sommar vi får i år. Även om jag verkligen inte hoppas det.
Så jag har grävt lite i arkiven, letat reda på recept jag själv lagar av bara farten dagar som dessa. Mat som går fort, är enkel men ändå vällagad.. Mat som ger mer tid över att spendera tillsammans med familjen. Precis så som man vill ha det. Så den här veckans tema blir 5 snabba och lättlagade middagar.
För vet ni, det går faktiskt att laga snabb och enkel vardagsmat utan att behöva ta till de färdiga köttbullarna i frysdisken. Det finns hur många recept som helst. Men här har jag valt ut 5 av mina favoriter.
Och det första är absolut det mest avancerade i detta inlägg, men också det där du spar allra mest tid! Det är nämligen en marockansk gryta med kikärtor. Gryta så här i värmen känner kanske ni. Men den här är gjord på kikärtor och blir inte alls speciellt tung och mastig. Vilket gör den perfekt att servera även varma sommardagar. Vinsten med att göra den här grytan är nämligen att du antingen kan göra den kvällen innan, den behöver bara puttra i 30 minuter på spisen. Sedan värmer du upp den när ni ska äta. Eller så gör du den i en slow cooker. Gör i ordning alla ingredienser på kvällen och sätt igång grytan på morgonen. När du sedan kommer hem har du färdig mat att bara servera. Vilken lyx va?!
vegetarisk stroganoff med morot och halloumi
Stroganoff med morot och halloumi. Det äter vi istället för korvstroganoff hemma hos oss och det är barnens stora favorit. Perfekt vardagsmat!
 
lax i citronsås, fisk i ugn
Att tillaga fisk i ugn är superenkelt och är svårt att misslyckas med. Det här är ett av de mest populära fiskrecepten på bloggen just nu. Fräscht med citronsmaken, lättlagat och passar utmärkt så här en varm sommardag! Lax i citronsås Har ni inte provat min än så gör det snarast 🙂

Har man bara en burk pesto och lite valfri pasta hemma, ja då kan man på ett litet kick få fram en god middag. Fräs på lite kyckling och smaka av med soltorkade tomater och parmesan. Vips är middagen klar. Fiffigt va. Pasta med pesto och kyckling är en sådan där fin rätt att ta till när man verkligen inte orkar laga mat, men ändå vill äta hemlagat!
enkel vegotacos röda linser
Fredagstacos, i helgen avnjöt vi den i solen på altanen. Det var rätt fint faktiskt.
Jag gör alltid en vegetarisk tacos gjord på linser. Och vet ni, i helgen bjöd jag vår granne Erik på detta och han är en sådan där riktigt inbiten köttmänniska. Och han tyckte faktiskt det var godare än tacos gjord på köttfärs! Vilket betyg va!? Fräscht, gott och lättlagat!
I veckan kommer jag även tipsa om hur du med ett par enkla knep kan slippa stå i köket mer än nödvändigt, så håll utkik!
 
Gillar du inlägg som detta? Där jag tipsar om god och enkel vardagsmat? Tryck då gärna på hjärtat nedan eller lämna en kommentar <3

1
Kommentera

3 recept på goda frukostar

frukost parfait
Måndag i morgon och en ny vecka drar igång.
Och jag tänkte redan ikväll förbereda morgondagens frukost. För jag vet att allt bara flyter på så mycket bättre när jag planerar lite. I veckan kommer det faktiskt ett helt inlägg på ämnet. Det här med att få livet att flyta på lite enklare när det kommer till de timmar som man faktiskt måste spendera i köket. Jag är en sådan person som om jag börjar dagen med en bra och mättande frukost, mycket lättare fortsätter att göra bra matval under dagen. Det blir så helt enkelt enklare att bara fortsätta äta bra, om dagen började bra. Så denna söndag tänkte jag helt enkelt tipsa er om 3 recept på goda frukostar, som du faktiskt kan förbereda kvällen innan.
Som parfait med bär och yoghurt. Jag har ett par yoghurtmuggar där man kan ha yoghurt i ena delen och müsli i den andra. En sådan är perfekt att ta till här. Blanda bara yoghurt och bär på kvällen. Mät upp lagom mängd müsli och ha upp i den andra delen eller en liten burk. I morgon bitti är det sedan bara att ta med din frukost till jobbet, äta på väg till jobbet eller snabbt äta upp den hemma. Fiffigt va?
steel cut oats gröt frukost
Gröt på steel cut oats är vår nya favorit i den här familjen. Det är bara så gott. Enda nackdelen är att det tar sin lilla tid att koka den. MEN, om du lägger havren i blöt redan kvällen innan, ja då gröten betydligt mycket snabbare att koka! Vill du ta med din gröt på språng, då kan man ha upp gröt, mjölk och kanske lite sylt i en termosmugg så håller den värmen. Men jag skulle rekommendera att köpa en ny till detta ändamål, så du inte får kaffesmak på gröten…
 
hallongröt gröt frukost
Ett annat tips för att få vardagsfrukosten att flyta på smidigt är att göra det enkelt för sig. Även när du gör denna hallongröt kan du förbereda kvällen innan. Lägg havregryn, vatten och vanilj i kastrullen och låt stå över natten. På morgonen behöver du bara ha i hallon och sedan snabbt koka upp gröten. Sedan behöver du bara tillsätta mjölk och kanske lite frön så är gröten klar att äta.
Så, nu ska jag bara bestämma vad jag kan tänkas vara sugen på i morgon bitti…
 
Gillar ni inlägg som dessa? Där jag tipsar om olika goda recept som redan finns här på bloggen? Tryck då gärna på hjärtat nedanför eller lämna en kommentar <3

3
Kommentera

Grillad fetaost

grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
Hej och välkommen fredag!
Som vanligt lite efterlängtad, även om jag älskar vardagen och arbetsdagarna är bara känslan av fredag så fin att ha i kroppen! Jag och Isac tog sovmorgon och sov till kl 8 idag. Väldigt välbehövligt. Jag gillar den här grejen som vi är på väg in i nu. Att barnen inte alltid behöver envisas med att vakna före 7 på mornarna oavsett vilken dag på året det är, utan att man faktiskt kan få sova lite ibland. Det är fint. Och väldigt välkommet! En sak till som är välkommet, ja det är detta recept. Så många gånger har det stått på min att-göra-lista hit till bloggen, men aldrig blivit av. Men nu så äntligen! Jag pratar om grillad fetaost. Har ni testat det? Om inte, då har ni något smarrigt att se fram emot mina vänner!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
När man värmer fetaost blir den härligt mjuk och krämig! Perfekt att ha på en bit bröd, till en sallad eller helt enkelt bara som tillbehör. Och det bästa är att det går att variera i det oändliga. Idag kände jag för at smaksätta med färska örter, salladslök och citron. Men chili är gott att ha i, du kan köra med italienska smaker- ja ta av det du har hemma eller gillar allra bäst! Orkar du inte dra igång grillen går det precis lika bra att köra den i ugnen istället!
grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad
I vanliga fall när man gör knyten som dessa, oavsett som det är grönsaker, fisk eller fetaost i brukar man ju använda sig av aluminiumfolie. Men jag har börjat köra med bakplåtspapper istället. I ugnen går det hur bra som helst och på grillen får man bara se till att inte lägga paketen precis ovanför värmen.. Men vi grillar nästan alltid på indirekt värme, så då går det superbra!
Nu piper tvättmaskinen att den är klar och sedan funderar jag på att baka en rabarberkaka. Lite mer jobb ska fixas med och efter det kommer Axel med bussen från skolan. Då får vi se vad vi hittar på. Kanske åker vi en sväng och badar eller till min mormor och morfar och fikar. En lugn och fin fredag precis som jag vill ha den <3
 
Grillad fetaost:
150 g fetaost
1 salladslök
färsk persilja
färsk basilika
1 skiva citron
oliver
olivolja
svartpeppar
 
Riv av två ark bakplåtspapper. Lägg ut fetaosten i mitten. Finhacka lök, persilja och basilika. Strö det på fetaosten och runt om. Lägg i en skiva citron och ett gäng oliver. Ringla lite olivolja över, krydda med svartpeppar. Nyp ihop till ett tight paket utan några skarvar nedåt. Det gör inget om det är något liten glipa.
Grilla på indirekt värme i grillen (du har kolen ligger på ena delen av grillen och grillar på den andra, så det du grillar inte ligger direkt ovanför värmen.) Grilla fetaosten i cirka 10 minuter. Det är perfekt att lägga på fetaosten när man grillat klart allt annat. Då kan den ligga på medan man dukar fram resten av maten.
Har du ingen grill eller hellre bara kör fetaosten i ugnen? Sätt då värmen på 200°C och låt fetaosten ligga inne i cirka 15 minuter eller tills den känns helt mjuk.
Servera direkt!
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en liten kommentar <3

9
Kommentera

Hemgjort iskaffe

iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Alltså denna värme! Maj känns som en ovanligt varm och fin juli. Vad händer egentligen? Inte för att jag klagar det allra minsta. Tvärt om så tycker jag om sol och värme. Idag när jag arbetat klar hämtade jag upp barnen och så åkte vi och badade i den fina lilla insjö vi har i vår by. Hur många gånger har vi gjort det i maj tidigare? Har premiärdoppet skett före midsommar andra år har vi varit nöjda.
Så jag tycker  vi gör det bästa av situationen. Därför bjuder jag idag på en härlig iskaffe. Fint va? För det är nackdelen med sommaren, jag har svårt för att dricka hett kaffe, men är ändå kaffesugen. Då stavas lösningen ISKAFFE!
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Tyvärr tycker jag ofta att hemgjort iskaffe har en tendens att bli lite beskt. Och så kräver det lite förberedelser. För jag har ingen maskin hemma som kan göra kallbryggt kaffe. Vissa är lika hurtiga som Martha Stewart och tar kaffeslattarna och fryser in, vips kan du göra dig ett eget iskaffe när suget sätter in. Vi har bara kaffemaskin, så här blir det aldrig några kaffeslattar över. Så det fungerar tyvärr inte för mig.
Och jag tycker att vanligt kaffe som du bryggt och sedan svalnat inte alls blir så gott att göra iskaffe av. Det finns en viss beska i det som gör att man måste söta det för att få till en fin smak.
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
Men så läste jag någonstans att man med fördel kan använda sig av pulverkaffe när man gör iskaffe. Då slipper du den där beska tonen och du kan fixa ditt iskaffe på ett litet kick för det går faktiskt att röra ut pulvret i kallt vatten! Fiffigt va!
Jag tycker det blir allra godast att göra iskaffe på någon växtbaserad mjölk. Den är liksom lite krämigare och ger en viss fyllighet till iskaffet. Jag upplever också den växtbaserade mjölken lite sötare, vilket fungerar fint här. Men det är ju helt en smaksak vilket man väljer. Man kan såklart även söta sitt iskaffe med lite råsocker. Det är också gott.
iskaffe, vegansk, gör själv, egen iskaffe
 
Det finns säkert lika många varianter på iskaffe som det finns kaffedrickare. Och inget är väl egentligen rätt eller fel. Men har ni några tips på hur ni gör för att få till den ultimata iskaffet?
Vill man göra det riktigt lyxigt har man i en skopa god vaniljglass, eller kanske lite choklad eller kolasås runt kanterna. Men då är det liksom inte riktigt en iskaffe längre enligt mig. Då är det mer av en efterrätt. Som i och för sig också kan sitta fint ibland 🙂
Iskaffe, 2 glas:
4 tsk pulverkaffe (köp en lite mer mörkrostad sort, gärna eko!)
ca 4 dl kallt vatten
ca 2 dl valfri mjölk (jag använde den här)
is
Blanda ut pulverkaffet med ca 2 msk vatten. Rör ordentligt tills allt kaffe lösts upp. Häll på resten av vattnet och blanda väl. Ha i mjölken och is. Sätt i sugrör och drick på direkten
Perfekt att svalka sig med en varm sommardag!
 
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat här nedanför eller lämna en kommentar <3

9
Kommentera