6 goda rabarberrecept

rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Att åka från Sverige när björkarna knappt fått musöron och att en dryg vecka senare komma hem till full sommar med 25 grader varmt, det var rätt under underbart faktiskt. Och det är ju inte bara björkarna som satt fart att växa, allt är i full grönska här hemma nu! Och som grädden på moset har rabarbern satt fart att växa rejält. Så igår åt jag årets första rabarberpaj. Finns det egentligen något godare? Jag och Axel hamnade hemma hos min mammas moster och morbror när vi skulle hämta hem hunden som varit hos min mormor och morfar under vår semester. Och turligt nog hade hon bakat årets första rabarberpaj. Så gott!
Och idag råkar det faktist vara så, att det är 13 maj. En dag som firas bör för det är LINNÉADAGEN! Så grattis alla ni där ute som heter Linnéa <3
Dagen till ära tänkte jag tipsa om 6 goda rabarberrecept, perfekt så här när det är högsäsong för just rabarber!
Först är förra årets favoritrecept. Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp. Otroligt god och lättbakad. Och har ni inte testat att göra egen vaniljvisp än så är det hög tid att ni testar det!
 

Det här är en riktigt kär gammal favorit, trot det är 7 år sedan jag gjorde den här för första gången. En rabarber och jordgubbspaj med lime, honung och ingefära. Här har jag gjort i små portionsformar, men det går ju såklart precis lika bra att göra i en stor form.
 
rabarbermuffins med havregrynsmul
Ibland är man faktiskt inte sugen på paj, utan man vill ha något annat. Då är rabarbermuffins med havregrynssmul perfekt att göra. Lättbakade och så goda!enkel rabarberkaka
En riktigt kär favorit här hemma är den här kakan. Från början är det Ragnhilds äppelkaka, fast istället för äpplen har jag tagit rabarber och gjort en enkel rabarberkaka av det!. Och det blir så otroligt gott! Det här är ett sånt där gammalt beprövat recept som har bakats i flera generationer i Sebastians släkt. Receptet är från början hans gammelmormor Ragnhilds. Dessutom är det ruskigt lättbakat!
Sen finns det ju mängder av flera goda recept som innehåller rabarber.
Som den här rabarberkompotten. Otroligt gott på smörgås, i gröten eller i bakverk!  En annan storfavorit så här till sommaren är rabarbersaft. Riktigt enkelt att göra och det smakar verkligen  s o m m a r <3
 
Nu är det dags att pyssla om trädgården lite, efter en vecka borta ser det ut som om ingen brytt sig om den på över ett år. Sen blir det 4-års kalas för grabbarnas kusin och efter det har Axel springtävling. Och så var den här ledigheten över. Men min kropp är lite inställd på att fortsätta semestern faktisk om jag ska vara ärlig. Jag längtar inte alls till att försöka få upp barnen strax efter 6 i morgon faktiskt…
Men först ska vi njuta av dagen <3

0
Kommentera

Grundrecept på hummus

hummus hemgjord recept

Långhelg igen för många. Och med tanke på det härliga väder som det verkar vara hemma i Sverige gissar jag på att fler av er kommer att grilla under helgen. Därför tänkte jag passa på att tipsa om en av mina favoritröror. Som passar lika bra till grillat som till att doppa grönsaker och bröd i eller ha till en sallad. Jag pratar såklart om hummus. Jag har under mitt liv gjort otaliga varianter på denna röra. Men i höstas på mat & vinmässan bjöd vi in Zeina, från Zeinas Kitchen och då fick jag se på riktigt hur en hummus ska mixas ihop! Och efter det gör jag precis som Zeina gjorde och det blir så gott!
Receptet blir lite olika varje gång, och jag följer inte hennes slavsikt utan har hittat en variant som passar mig bäst!
hummus hemgjord recept
 
Nu är vi inne på näst sista dagen här i Spanien, i morgon kväll går bussen mot flygplatsen och en vecka här har bara flugit fram. Men om jag ska vara ärlig ska det bli rätt skönt att komma hem! Hem till huset, hunden och vår trädgård. Fast allra bäst hade det nog varit om livet sedan fortsatte i semesterlunk ett par veckor till. Känner att jag faktiskt kom ner riktigt i varv under den här veckan!
hummus hemgjord recept
Som sagt, för hummus finns inga regler. Smaksätt med vad du vill. Men så här gör jag. Och jag lärde mig ett par trix av Zeina. Att tahinin ska vara rätt rinnig från början. De varianter jag använt har varit på tok för fasta. Tahinin ska mixas med citronsaft och vitlök tills det blir krämig, men ändå lite fluffigt. Sedan är det bara att ha i resten av ingredienserna och mixa på. Jag skalar aldrig mina kikärtor, även om jag förstår att man får ett bättre resultat då. Men har aldrig tagit mig den tiden.
Grundrecept hummus:
4 msk tahini
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
kokta kikärtor (2 fp a 380g)
olivolja
2-3 msk vatten
1/2 tsk spiskummin
salt
Mixa tahini, skalad vitlök och citron i en matberedare tills det blir krämigt. Tillsätt 1 matsked vatten och fortsätt mixa en liten stund till. Skölj kikärtorna och ha i dom och mixa ett par minuter. Ha i en skvätt olivolja och späd sedan din hummus med vatten tills du får önskad konsistens. Mixa tills du har en silkeslen hummus. Smaka av med lite spiskummin och salt. Klart!

3
Kommentera

Chokladbollsglass och 5 andra recept till chokladbollens dag

chokladbollsglass chokladbollar chokladbollens dag
Tjoho i värmen, eller hur har ni det hemma i Sverige? Håller sommarvärmen fortfarande i sig? Jag hoppas det för er skull, och för oss för på lördag morgon är vi hemma på svensk mark igen och det vore fint att fortsätta med det härliga vädret! Och när det är så här varmt, finns det något bättre än att äta glass? Att efter flera timmar i solen sätta sig i skuggan och svalka sig med lite glass. Hur underbart som helst. Och mitt senaste glassrecept är ett sådant där riktigt bra recept, det är nämligen chokladbollsglass! Alltså hur bra låter inte det?
När man liksom inte kan välja om man är sugen på chokladbollar eller glass, då kan man välja chokladbollsglass!
Dessutom är det faktiskt chokladbollens dag på fredag, så det kan absolut vara läge att ladda upp med ett nytt recept känner jag!
chokladbollsglass chokladbollar chokladbollens dag
Som sagt, chokladbollens dag är på fredag. Och som tur är har jag ett par olika recept på just chokladbollar att dela med mig av!

Så känner man inte för att göra chokladbollsglass finns det gott om andra recept att testa inför helgen!
chokladbollsglass chokladbollar chokladbollens dag
I USA är det väldigt vanligt med kakdeg i glass, så jag kände att det här måste ju bli den svenska varianten, eller hur!?
Jag har gjort min egna glass efter mitt väldigt enkla glassrecept. Men orkar eller hinner man inte går det finfint att ta en riktigt god vaniljglass, göra chokladbollssmeten, klicka i och frysa om.
Chokladbollsglass:
glassmet:
3 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1 burk á 397g sötad kondenserad mjölk

chokladbollssmet:
3 dl havregryn
100 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk kallt starkt kaffe
Vispa grädden tjock, tillsätt turkisk yoghurt och kondenserad mjölk. Blanda helt slätt.
Mixa havregrynen till ett fint pulver i en matberedare. Blanda samman med smör, socker, kakao och kaffe. Rör om ordentligt.
Klicka i chokladbolssmeten i glassen. Spar gärna lite smet att göra chokladbollar till dekoration av. Ha upp glassmeten i en avlång brödform och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Tag fram glassen minst 20 minuter innan den ska serveras. Dekorera med chokladbollar.
Så, tänker ni fira chokladbollens dag på fredag eller hur ser det ut?
Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3
1
Kommentera

Lättlagade fiskburgare

fiskburgare lax torsk
Jag har länge velat dela med mig av mitt bästa recept på fiskburgare. Men det har liksom under alla år här på Linnéas Skafferi blivit av. Men nu äntligen! Jag tycker fiskburgare eller fiskbiffar om man så vill är ett perfekt sätt att variera sitt fiskintag på. Nu har jag inga problem med att få i mina barn just fisk, men även dom uppskattade variationen. För det är rätt  lätt att även vi äter ungefär samma slags fisk vecka efter vecka.
Fiskburgare kan man ju servera som klassiska hamburgare om man vill, till kokt potatis med en kall sås eller som här, till quinoa, grönsaker och en ärthummus.
fiskburgare lax torsk
Nu har vi varit här nere i Spanien sen i fredags mitt på dagen. Och igår sa faktiskt Axel att han längtade hem för han ville äta torskrygg.. Inser att det inte är alla snart 7-åringars dra, men det var vad han längtade efter skrutten. Sedan åkte han på enrejäl sväng matförgiftning eller solsting. Trött och matt hela eftermiddagen igår, sedan började hans mage krångla och han fick feber. Så vi har varit uppe en stor del av natten och sprungit fram och tillbaka på toa. Lillebror däremot, han passade på att sova 14 timmar i natt och vaknade synnerligen utsövd och pigg. En finfin kombination kan jag säga..
Men idag har Axel tagit det lugnt i skuggan. Vilat och lyssnat på lite ljudbok. Ett par svängar i poolen och en stund vid lekplatsen. Men sedan tillbaka till skuggan. Så i natt hoppas vi på lite bättre sömn, så vi kan vakna pigga och glada igen i morgon.fiskburgare lax torsk
 
Jag brukar försöka hålla mina fiskburgare rätt enkla. Utan allt för många ingredienser och smaker. Jag tycker det blir allra bäst så.
Vill man inte servera ärthummus till kan man såklart göra helt vanlig hummus, eller någon vit kall sås. Det är också gott till! Ett plus är att dessa fiskburgare är helt glutenfria, steker man dom dessutom i mjölkfritt smör blir de även mjölkfria. Bra va!
Jag använder helst både lax och torsk, men man kan självklart göra som man vill och ta av det man gillar bäst.
 
Fiskburgare 4 port:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 800 g fisk (hälften lax hälften torsk)
2 ägg
2 msk dill
1 knippe färsk persilja
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
ett par stänk fisksås
Skala och klyfta lök och vitlök. Lägg i en matberedare och mixa. Tillsätt fisk, ägg, dill och persilja. Mixa till en relativt slät smet. Smaka av med salt, svartpeppar och ett par stänk fisksås. Rör om väl.
Forma till biffar med hjälp av händerna. Lägg direkt ner i en varm stekpanna med en klick smör. Känns smeten för kletig? Blöt händerna med kallt vatten mellan varje biff.
Stek tills de fått fin yta på ena sidan, vänd om och sänk värmen något.Låt steka helt klart. Upprepa med resterande smet.
Servera quinoa, grönsaker och en kall sås eller ärthummus till.
Andra goda fiskrecept jag kan rekommendera:

6
Kommentera

5 snabba middagar

linssoppa med kokosmjölk
Hej från ett soligt och varmt Spanien! Men jag har allt fått reporter om att vädret hemma i Sverige varit riktigt härligt under helgen och ska fortsätta så under den kommande veckan. Härligt!
Därför tänkte jag att den här veckan passar det fint att tipsa om 5 snabba middagar. För vem vill egentligen stå inne och laga mat när solen skiner ute? Då vill i alla fall jag spendera så mycket tid jag bara kan ute i det härliga vädret! Och det finns faktiskt så mycket enkel och god mat som inte alls tar lång tid att laga.
Som  den här fina linssoppan med kokosmjölk. Passar lika bra att äta kall som varm, vilket gör det till ett perfekt recept att ta till så här när sommaren står inför dörren och man kanske inte så supersugen på varm mat!
tortillapizza med kyckling
Mitt bästa recept när jag inte orkar laga mat är tortillapizza. Den går att göra hur avancerad eller hur enkel som helst! Är man riktigt bekväm kan man köpa med kyckling, skinka, kebab, grönsaker eller vad man nu vill från salladsbaren i mataffären. Då behöver man inte ens skiva eller skära! Så smidigt!
Jag gör gärna min vegetarisk med massor av grönsaker på. Såå gott!
zucchini i ugn
En annan riktig sommarfavorit är de här med zucchini i ugn. Fast det passar precis lika bra att göra dom på grillen! Gott och väldigt enkelt. Jag brukar väldigt ofta göra detta som ett vegetariskt alternativ när vi grillar.
 
panerad torskrygg
Att göra egen panerad torskrygg tar faktiskt inte så mycket längre tid än att steka färdiga fiskpinnar. Men det blir så mycket godare, det lovar jag! Panerad torskrygg är en favorit hos mina barn och jag  tror bestämt jag måste ta och laga det när vi kommer hem igen!
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Min bästa kycklingrätt är den här kycklinggrytan med ajvar. Svängs ihop på bara ett litet gick och är så god! Perfekt vardagsmat.
rabarbersmulpaj med hemgjord vaniljvisp
Som vanligt måste jag ju även bjuda på ett litet gott tips till alla bra matrecept.
Precis innan vi åkte hade de första gröna små bladen kikat upp på mina rabarberplantor. Så jag hoppas att  en veckas sol och värme även hemma i Sverige gör gott för rabarbern. SÅ till helgen hoppas jag på att kunna göra årets första rabarberpaj. MUMS. Speciellt med min hemgjorda vaniljvisp till!
Nu har hela familjen dragit ner till poolen och jag sitter här i skuggan på balkongen och jobbar en stund. Fint med lite egentid ändå. Igår blåste det rejält här, men vi hittade en plats med lä så vi fick en otroligt varm och fin dag. Idag har blåsten lugnat sig betydligt, även om det är rejält med vågor på havet.
Men nu är det bäst att arbeta klart, så jag får gå ner till resten av gänget och fortsätta med semestern! Glöm inte bort att kika in i morgon, då kommer det ett recept på mina favoritfiskbiffar <3
 
Gillade du det här inlägget? Tryck då gärna på hjärtat eller lämna en liten kommentar <3

1
Kommentera