Marängtårta

marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Marängtårta med jordgubbar. Finns det något som andas mer svensk sommar än just det? En enkel marängtårta med marinerade jordgubbar, vit choklad och mascarponegrädde.
Och om det råkar vara så att du inte bestämt vad ni ska äta för god tårta till midsommar, ja då har du räddningen här! Den här svänger du nämligen ihop på cirka 20 minuter och den innehåller ganska få ingredienser. Kan det egentligen bli bättre än så?
 
Idag på förmiddagen hade jag Jonna på p4 Västmanland här på besök och då bakade vi denna smaskiga tårta. Perfekt att göra så här till midsommar eller till vilket sommarkalas som helst. Jag gjorde två härliga marängtårtor som jag sedan tog med till jobbet och bjöd på. Alla som åt gav en stoooor tumme upp. Så den blev verkligen uppskattad!
marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde
Marängtårtan är väldigt enkel at göra, men känns faktiskt riktigt lyxig. Jordgubbarna som jag fyllt tårtan med är marinerade i honung och lime. Vill man kan man absolut ha i en skvätt likör också, eller varför inte lite punsch. Det vore nog toppengott!
Marängbottnarna har jag penslat med vit choklad. Dels för att kombinationen vit choklad och marängtårta är helt oemotståndlig, men också för att chokladen fungerar som en liten barriär och gör att marängen håller sig krispig lite längre. Ett superfiffigt knep som gör tårtan mycket godare!
Bären och marängbottnarna kan du med fördel förbereda i god tid. Sedan är det bara att lägga ihop tårtan och dekorera precis innan den ska ätas. Fast har man inte den tiden så går det bra att gör allt i ett svep också!
Själva grejen med en snabb marängtårta är ju att den ska vara just snabb, därför använde jag mig av färdiga bottnar. Men självklart kan man göra sina egna om man känner för det 🙂
 
Marängtårta med marinerade jordgubbar och mascarponegrädde:

2 L jordgubbar (1 liter till fyllning och 1 liter till dekoration)
1 msk flytande honung
saft från 1 lime
150 g vit choklad
250 g mascarpone
3 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
2 marängbottnar
Rensa och dela 1 liter jordgubbar. Lägg dom i en skål och ringla över honung och pressa i limen. Rör om ordentligt och ställ åt sidan.
Smält chokladen och låt svalna något. Pensla bottnarna med chokladen och låt stå svalt tills chokladen stelnat.
Vispa mascarpone och grädde i varsin bunke. Vänd försiktigt ihop allt och blanda i vanilj. Känns mascarponegrädden för tjock och lite grynig kan du bara blanda i lite ovispad grädde eller mjölk, då blir den len och fin igen.
Lägg en marängbotten på ett fat. Bred ut ett lager med mascarponegrädden. Fördela de marinerade jordgubbarna över. Lägg på ytterligare en marängbotten och bred på det sista av mascarponegrädden. Dekorera med färska jordgubbar och prästkragar.
Här skiner solen och jag ska passa på att gå ut en stund innan det är dags att börja med kvällsmaten. Ha en härlig kväll alla fina läsare <3
5
Kommentera

Midsommartårta

glasstårta
Det bästa på hela midsommarafton är väl ändå att få avsluta middagen med en midsommartårta? Det finns ju så många olika goda tårtor, men något som nästan är ett måste just till midsommar är ju jordgubbstårta! Sen vilken slags tårta man väljer att göra, ja det är ju upp till var och en. Men här har jag listat mina absoluta favoriter när det kommer till midsommartårtor.
 
Först ut är den här makalöst goda men framförallt enkla glasstårtan med jordgubbar. Låt den stå framme och tina en stund innan ni äter av den bara. Då är den som godast!
jordgubbstårta med maräng
Herrgårdstårta, Pinocchiotårta, Gudruntårta. Kärt barn har många, många namn! Men det här är verkligen en favorittårta hos många. Baka den i långpanna om ni är många som ska äta, eller gör som jag gjort här. Baka den i två vanliga springformar. MUMS!
jordgubbstårta
En klassisk gräddtårta med jordgubbar. Tårtan är fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm. Vad kan vara mer sommar än just det!?
jordgubbscheesecake
Jag gillar ju som bekant recept som man kan laga i förväg. Så man slipper stå där med andan i halsen och fixa det sista medan gästerna sitter och väntar på kaffet. Då är en fryst cheesecake helt perfekt. Den går att förbereda i god tid och är bara att ta fram en liten stund innan den ska ätas så den är sådär krämig och god!! Dekorera med mängder av färska jordgubbar!
 
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
 
Ok, det här är ingen tårta, jag vet. Men om du nu inte alls gillar att stå i köket, men ändå vill servera en mumsig dessert. Då har jag den rätta för dig! En snabb cheesecake i glas svänger du ihop på ett litet kick och den smakar gudomligt!!! Ett måste att testa om ni inte redan gjort det!
 
Hur har ni det? Är midsommarmenyn planerad? Vad ska ni äta? Hur ska ni fira? Berätta gärna!
 

1
Kommentera

Midsommarmat

silltårta på hönökaka
Midsommar närmar sig med stormstek, därför har jag idag listat 9 underbara recept på midsommarmat som kommer att göra sig utmärkt på buffén! Allt från klassiker som silltårta till västerbottenostpaj till vegetariska zhuccinibiffar eller varför inte en makalöst god marinerad rostbiff? Här finns liksom något för alla!
 
Först ut är min stora favorit, silltårta. Den räcker till många och är en perfekt start på midsommarfirandet!
Västerbottenostpaj
Ingen midsommarbuffé utan västerbottenpaj, eller? Silkeslen paj med massor av härlig ostsmak. MUMS!
enkel potatissallad
Somrig potatissallad gjort på färskpotatis är ett givet inslag till midsommar! Gör gärna klart den dagen innan så den får stå och ta åt sig alla underbara smaker!
hel laxsida med romsås
Jag älskar lax! Och grillar man en hel laxsida som jag gjort här- ja då har man mat till ett helt kompani!
fetaoströran, fetaostsås
Kan man ha för många såser och röror på midsommarbuffén? Jag tror inte det va? Här är en av mina storfavoriter, fetaoströra. En sås som brukar gå hem hos alla gäster!
 
glutenfria zucchiniplättar med fetaost
Jag brukar försöka se till att det finns något lite lättare alternativ när man dukar fram midsommarmat. Som de här vegetariska zucchinibiffarna. Lika goda att äta kalla som varma!
rostbiff med marinad
Rostbiff är en riktig klassiker, men här har jag marinerat rostbiffen, vilket liksom tar den till helt nya nivårer! Lättlagad bjudmat som du enkelt förbereder dagen innan!

fläskfilé fylld med fetaost och inrullad i bacon

Gillar du kött? Gillar du bacon? Testa då den här fyllda, baconlindade fläskfilén. Köttet blir så mört och får otroligt god smak. Lägg på grillen eller kör i ugnen!

 
sötpotatis i skivor i ugn med parmesan
Man kan faktiskt servera fler sorters potatis på en buffé. Den klassiska färskpotatisen har ju självklart sin givna plats, men ibland kan det även vara gott med något annat till. Varför inte testa mina underbart goda sötpotatisar i ugn med parmesan och örter! MUMS!
 
Kika gärna in här lite senare, då dyker det upp ett härligt inlägg med massor av goda desserter att göra till midsommar!
 
 
 
 

0
Kommentera

5 sommarmiddagar- Veckans mat

tunna pannkakor

Ny vecka och ny planering inför veckans mat. Idag har jag plockat fram 5 sommarmiddagar att laga i veckan. Och vad menar jag då med sommarmat? Jo antingen något som känns riktigt somrigt, som kycklingklubbor med en enkel potatissallad. Eller sådär rysligt lättlagad mat. Som fyll zucchini..

Eller riktigt tunna pannkakor. Vilka barn blir inte själaglada när det vankas hemgjorda pannkakor? Gör en extra stor omgång, det är perfekt att ha i frysen och sedan ta med och äta kalla på stranden eller i parken. Hur bra som helst!

sommarsallad

Sallad, typisk sommarmat för mig. Rensa igenom kylen och blanda ihop de grönsaker och rotfrukter du hittar till en härlig sommarsallad. Ät som huvudrätt eller köp en grillad kyckling att ha till. Perfekt sommarmat!

kycklingklubbor i crock pot

Kycklingklubbor är något som alltid går hem hemma hos oss. Lätt att variera och perfekt att ha som picknick-mat eller bara som en lätt middag. Gör en god potatissallad till och en kall, enkel sås.

Ugnsbakad fylld zucchini

Dela, skrapa ur, fyll med godsaker och så in i ugnen. Det låter lätt va? Och det är det också! Här har jag gjort fyllda zucchini med tomat, paprika, purjo och bacon. Men ta de råvaror du gillar bäst. Så enkelt och supergott!

Hamburgare fyllda med mozzarella

Grillade hamburgare. Finns det något som andas mer sommar än det?  Jag har aldrig i lök eller ägg i mina burgare. Jag kör bara på ren färs och sedan massa kryddor. Du får då de absolut godaste burgarna. Jag lovar! Dessa har jag dessutom fyllt med härlig mozzarella. MUMS!

Till hemgjorda hamburgare finns det nog inget godare än cole slaw och grillad majs.

enkel rabarberkaka

Hos oss växer rabarbern som aldrig förr. Och vad passar då bättre att göra än en enkel rabarberkaka? Den här är nog min favorit bland de rabarberpajen och kakor jag bakat ändå. I all sin enkelhet är den bara så god!

Vad äter ni helst så här en härlig sommarvecka?

0
Kommentera

Pestosås

pestosås med yoghurt
Kalla såser, gärna gjorda på yoghurt tar jag gärna till så här på sommaren. Den här såsen har jag gjort på turkisk yoghurt och pesto, en perfekt kombination! Jag brukar smaka av med lite salt och en skvätt citron och på ett litet kick har du en enkel sås som passar till det mesta.
Den är oemotståndligt god att ha till grillad eller ugnsbakad lax, till kyckling eller som dressing till en sallad. Det bästa är att även mina barn gillar den!
Jag föredrar kalla såser året om, jag är inte speciellt förtjust i gräddiga, varma såser. Utan tycker det känns betydligt fräschare och lättare med en kall variant
pestosås med yoghurt
Här började vi dagen med frukost på altanen, så underbart! Nu blev det lite mulet men har lovat barnen att vi ska åka till sjön och bada en sväng efter lunch.
Själv fick jag världens huvudvärk precis men hoppas den går över och inte blir till migrän. Sådant har man inte tid med dagar som dessa 🙂
Ikväll ska vi testa brudsminkning och imorgon är det dags att provgöra naglarna. Bordsplaceringen håller vi på med för fullt och just nu känns det som om det hade kunnat få vara ett par veckor extra till bröllopet för att vi ska hinna med allt. Men det får kanske bli ett par sena kvällar den här veckan, så är vi kanske i fas igen!
Isac verkar vara helt återställd efter hjärnskakningen, så veckan som kommer kan alla vara på jobb och förskola som vanligt! Jag har en tur till Stockholm inbokad, en plåtning för tidningen Amelia och så kommer p4 Västmanland hit på torsdag och vi ska göra en supergod midsommardessert! Så känns som om veckan är fullproppad med härligt jobb!
 
 
Men nu till receptet på såsen. Enklare och godare än så här blir det knappt. Precis som jag gillar det!
Pestosås:
2 dl turkisk yoghurt (eller annan yoghurt, ta den du gillar bäst)
2 msk pesto
1 msk citron
flingsalt
 
Blanda turkisk yoghurt, pesto och citronsaft. Smaka av med lite salt. Låt gärna stå mins 30 minuter innan servering. Då blir den som allra godast!
Andra goda såser att göra nu så här på sommaren är min hemgjorda, kalla bearnaisesås, romsås och hjortronsås. De två sistnämnda gör sig utmärkt till en helgrillad laxsida. Kanske något att satsa på till midsommar?

5
Kommentera