Chili sin carne i Crock Pot

chili sin carne vegetariskt i crock pot
Vissa dagar är man bara sugen på mat som klarar sig själv, inte kräver någon större ansträngning och äts ur en skål med sked. Dagar då regnet öser ner eller dagar man är lite för stressad och helst av allt avnjuter middagen i soffan framför en bra serie utan att behöva tala med en levande själ. Visst har man sådana dagar och visst finns det mat som passar otroligt bra vid tillfällen som dessa. Tillexempel chili sin carne, chili con carnes vegetariska vän. Alltså ni anar inte hur silkesmjuk och otroligt smakrikt den här rätten blir. Jag tillagade allt i min Crock Pot. Där fick den puttra på i massor med timmar. Eftersom värmen inte är så hög är det inget som kokar sönder, mer än de röda linserna. Men det gör inget. Dom vill vi ska kokas så de är så mjuka, mjuka att de bildar en oemotståndlig bas till den här grytan.
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Visst kan man göra en klassisk chili hon carne av det här receptet. Allt du behöver göra är att slänga i några grytbitar kött som får koka med. Men jag tycker det är ett utmärkt vegetariskt alternativ. Visst, för att verkligen uppskatta ett recept som detta lär du nog gilla både bönor och linser. Men i en vanlig chili är det ju också en hel del bönor, så om du ens bemödat dig att läsa så här långt antar jag att du är helt ok med dessa livsmedel.
chili sin carne vegetariskt i crock pot
Det bästa med chili sin carne (och andra vegetariska grytor med för den delen) är att eftersom du inte får smaken av kött, ja då lär du väga upp det med andra kryddor och smaker. I det här receptet hittar ni allt från en gnutta kanel till kakao och chili. En helt perfekt kombo om ni frågar mig!
Chili sin carne:
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk kakao
1 msk spiskummin
1 tsk kanel
salt
svartpeppar
chili falkes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1/2 dl balsamvinäger eller rödvin
1 dl tomatpuré
3 dl okokta röda linser
2 fp krossade tomater
1 fp svarta bönor
1 fp kidneybönor
ca 5 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)
citron och färsk persilja
Skala och finhacka lök och vitlök, stek tillsammans med en klick smör eller olja på medelvärme i en stekpanna Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, kanel, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i balsamvinäger/vin och tomatpuré.
Häll upp allt i din Crock Pot-gryta (eller tillaga allt från början i en vanlig gryta).
Ha i röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Sätt värmen på hög och timern på 6 timmar. Eller, koka upp och låt puttra under lock i 2-3 timmar. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.
Grytan kan med all säkerhet koka ett par timmar till om det skulle vara så.
När grytan kokat klart, preja över lite citron och ha i färsk, hackad persilja.
Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad.
bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera

Våffeldagen 2017

recept på våfflor
 
I morgon är det så våffeldagen 2017. Den 25 mars gräddas det otroliga mängder våfflor runt om i Sverige. Kanske till frukost, brunch, lunch eller mellanmål. Perfekt en ledig lördag tycker jag 🙂
Och självklart hittar ni fler recept på härliga våfflor här på Linnéas Skafferi. Allt från den klassiska våfflan på mjölk, ägg och vetemjöl, till två varianter utan ägg och en glutenfri, gjord på bovetemjöl. Det är bara att välja det som passar dig allra bäst!
Först ut är ett helt klassiskt recept på våfflor. Äts dom som efterrätt gillar jag att ha på en klick vispad grädde och lite bär. Men ska man göra våfflor lite matigare gillar jag att ha på keso, rivna morötter eller kanske en bit gravad lax!
recept på klassiska våfflor
Våfflor utan ägg är bra, oavsett om det är för att du inte tål ägg eller om du helt glömt att köpa hem. Dom blir otroligt frasiga och goda!
glutenfria bovetevåfflor
En matig och glutenfri variant på våfflor är de här bovetevåfflorna. De är betydligt mer matiga och väldigt goda!
våfflor med ädelost och blåbärssylt
Våfflor utan ägg, men med en lite annorlunda topping kanske. Mjuk och härlig ädelost och hemkokt blåbärssylt med kardemumma. Den kombinationen är så otroligt god! Ni måste testa!
Sen har jag sett att flera gör våfflor genom att använda smördeg och grädda i ett våffeljärn. Jag har inte en aning om hur det smakar, men det låter spännande!
Mina kära bloggkollegor Angelica och Jessica har gjort en smarrig våffeltårta OCH en steg-för-steg-video hur man gör våffelglass. Ser otroligt gott ut, ni måste kolla in det!
Ska ni fira våffeldagen på något speciellt sätt? Är dagar som dessa viktiga eller är det bara massa ploj tycker du?
Här skiner solen från en blå himmel och jag har snart jobbat klart. Så då blir det att gå ut i det otroligt fina vädret och ta oss till min mormor och morfar där det blir pannkakaslunch för grabbarna.
Vad har ni för er idag?

2
Kommentera

Veckans FREDAGSFIKA- Hemgjorda delicatobollar

recept hemgjorda delicatobollar
Vissa recept är sådana som bara måste få ligga och gro lite. Man stöter på bilder på nätet och tänker att vilken vecka som helst ska jag ta tag i just det här receptet och testa mig fram lite. Precis så har det varit med tanken på hemgjorda delicatobollar. Jag har tänkt på dom. Massor. Köpt hem ingredienser, men så har det inte blivit av. Men så, till veckans FREDAGSFIKA tänkte jag att nu ska jag ta tag i det här!
Och som vanligt suckar jag och tänker; varför har jag inte testat det här tidigare! Herre min Gud så gott! Och faktiskt inte alls speciellt krångligt. Visst, det tar en lite längre stund att göra än klassiska chokladbollar. Med de blev sååååå mycket godare! Ni bara måste testa. Och ett perfekt recept att baka till veckans FREDAGSFIKA
recept hemgjorda delicatobollar
 
Jag mixade hela smeten i matberedaren. Jag avskyr att diska och gillar när man kan förenkla saker och ting. Delicatobollar ska ju vara hårda och kompakta, så du behöver inte få till en fluffig smet. Då funkar det fint att blanda allt i matberedaren.
Ett par saker man bör tänka på när man gör hemgjorda delicatobollar är att:

  • havregrynen måste mixas till ett fint pulver. Du vill ha det riktigt, riktigt fint för att få en jämn och god delicatoboll.
  • använd florsocker och inte strösocker. Du vill inte känna sockret i texturen.
  • gör bollarna så stora som du vi.l, men tänk på att de blir lite större när du doppar dom i choklad och sedan rullar dom i kokos.
  • rulla bollen i kokos direkt efter att du doppat den i choklad. Bollarna har stått kallt innan och därför stelnar chokladen väldigt fort.

Hemgjorda delicatobollar:
4 dl havregryn
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kallt, starkt kaffe
1/2 msk vaniljpulver
50 g mjölkchoklad
200 g mjölkchoklad
eller mörk choklad att doppa i (det går också bra att blanda)
riven kokos
Mixa havregrynen till ett fint pulver i en matberedare. Tillsätt smör, florsocker, kakao, kaffe och vaniljpulver. Mixa till en slät smet.
Smält chokladen och låt svalna. Mixa sedan i den i chokladbollssmeten. Blanda väl.
Forma till bollar. Jag gjorde mina lite större än en klassisk chokladboll. Jag fick ut 18 bollar av min smet.
Lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och tag ut bollarna ur frysen. Doppa delicatobollarna en och en i den smälta chokladen. Rolla dom vartefter i kokos. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna. Förvara i kylen.
Delicatobollarna går utmärkt att stoppa i frysen (tyvärr går de att äta direkt ur frysen också, så det helt omöjligt att inte äta upp dom på bara några dagar..)
Så passa på att baka delicatobollar till veckans FREDAGSFIKA och bjud vänner och kollegor på. Det blir garanterat uppskattat!!
bild:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Vegetarisk wrap med rödbetshummus

vegetarisk wrap med rödbetshummus
Hallojsan, Hur står det till med alla fina läsare jag har därute?
Själv sitter jag här i skaplig lugn och ro och jobbar undan lite medan barnen är ute och hoppar studsmatta. Alltså vilken lycka när vi satte upp den. Igår fick vi släpa in dom klockan sju. För då var det mörkt ute. Antar att det blir exakt samma ikväll…
Idag tänkte jag bjuda på ett sånt där himla bra recept. Ett recept på en vegetarisk wrap med rödbetshummus. Jag vet, det låter lite avancerat. Men allvarligt, det är kanske det enklaste du kan svänga ihop. Perfekt som lunch eller enklare middag! Eller som det brukar kunna vara här hemma. Resten av familjen vill ha pizza och jag är sugen på något helt annat. Då kan jag svänga ihop en sallad eller en enkel wrap som denna. Utan att känna att det är jobbigt att laga två olika maträtter. För helt ärligt krävs det inte mycket för att få till en sådan här färgsprakande måltid.
vegetarisk wrap med rödbetshummus
Att säga att det här är ett recept är ju nästan att ta i. För allra bäst blir det ju om du tar de grejer du själv gillar allra bäst. Och inte behöver den ju vara vegetarisk heller. Men oftast tycker jag sådan här mat blir enklast att göra just vegetarisk. Då slipper jag stå och tillaga någon form av kött eller kyckling att ha i.
Jag passade på att rensa kylen lite och ta av det som fanns att ha i min wrap. Perfekt på så många sätt:

  • Att välja ett vegetariskt alternativ är ett bra miljöval. Och kan även vara billigare.
  • Att rensa kylen på sådant man annars kanske skulle slänga spar både pengar och minskar matsvinnet.
  • Alla behöver inte äta exakt lika. Gör i ordning de grejer du vet att familjen gillar. Tänk lite tacos-stil Då är det större chans att allt äts upp och det inte blir mat som måste slängas.

rödbetshummus
Till min wrap gjorde jag en superduperenkel rödbetshummus. Jag tog genvägen och köpte färdigkokta rödbetor. Men jag känner lite som så, att ska du stå och koka egna rödbetor, ja då är det varken en enkel eller snabb hummus. Ibland måste man få ta lite genvägar i köket. Och att ha en förpackning med färdigkokta rödbetor i kylen att ta till är precis en sådan genväg jag gillar. På bara ett par minuter kan man göra en härlig sås att dippa grönsaker i eller ha som dressing på en sallad eller i en wrap. Stor tummen upp på det!
Har du några tips på smarta genvägar du brukar ta i köket för att underlätta i vardagen?
 
rödbetshummus
 
Till min vegetariska wrap hade jag:
couscous kokt med gurkmeja för att få en härlig solgul färg
salladsblad
rödbetshummus
fetaost
Andra saker jag gärna skulle kunnat ha i en wrap är:
halloumi
oliver
groddar
ärtskott
pumpakärnor
Rödbetshummus:
2 stora kokta rödbetor
1 msk tahini
saft från 1/2 citron
salt
ca 1 msk olivolja
sesamförn
Lägg rödbetorna i en mixer eller blender. Ha i tahini, citron, salt och olja. Mixa till en slät röra. Smaka av med mer citron och salt.
Toppa allt med lite sesamfrön.
 
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Recept på våfflor utan ägg till våffeldagen 2017

våfflor med ädelost och blåbärssylt
På lördag är det en sådan där fin tema-dag igen. Nämligen våffeldagen. Eller egentligen vårfrudagen, som har sitt ursprung i att 25 mars är Maria bebådelsedag. Och för er som inte har anteckningarna kvar från skolans religionstimmar så firar vi helt enkelt att det är 9 månader kvar till jul.
Eller vi firar kanske inte att det är nio månader kvar till jul, utan mer att nio månader innan jul upptäckte Maria att hon var havande och därför äter vi våfflor den 25 mars varje år. Helt logiskt, eller hur!?
Oavsett om du firar 25 mars för att det är en kristen högtid eller om du helt enkelt tar tillfället i akt och bjuder på en pang-brunch så tycker jag gott man kan unna sig en våffla eller två. Dagen till ära.
Jag gillar att göra lite roliga varianter av våfflor och tycker kanske inte att våfflor gör sig bäst som kvällsmat, utan passar bättre som efterrätt, frukost, brunch eller kanske som mellanmål. Eller varför inte som förrätt eller ett lite matigare tilltugg till fördrinken.
Just den här varianten på våfflor passar nog allra bäst på brunchen eller som tilltugg. Frasiga våfflor som serveras med en klick ädelsoströra, toppad med blåbärssylt. En gudomligt god kombo. Jag lovar!
 
Ett bra tips när man gräddar våfflor är att lägga ut dom på galler och inte lägga dom på hög. Då blir de lätt sega och behåller inte alls sin frasighet.
Här har jag ett bra basrecept på våfflor som jag ofta använder mig av. Den här varianten är helt utan ägg, vilket kan vara bra om man är äggallergiker eller helt enkelt har glömt att köpa hem ägg.
Våfflor med ädelost och blåbär:
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
smör
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med lite smör innan varje gräddning.
Grädda våfflorna. Lägg ut de färdiggräddade våfflorna på ett galler, då behåller de sin frasighet.
Ädelostkräm:
140 g GräddÄdelost
1 dl kvarg
Smula ner osten och mosa den med en gaffel. Blanda väl med kvargen. Låt stå kallt cirka 30 minuter innan servering.
Blåbärssylt med kardemumma:
250 g blåbär
1 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg bär, socker, kardemumma och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Ha upp i en väl rengjord burk.
Dela varje våffla så du får ut hjärtan. Bred på en klick ädelostkräm och ha sedan på lite blåbärssylt.
 

0
Kommentera