Kärleksmumskladdkaka

kärleksmumskladdkaka
 
Jag har under en längre tid tänkt sparka igång en ny kategori här på bloggen. Nämligen FREDAGSFIKA! En kategori där jag publicerar mumsiga recept på sådant som passar utmärkt att ta med och bjuda sina kollegor på till fredagsfikat. Vad säger ni om det?
Och allra först ut i den här kategorin är kärleksmumskladdkaka.
 
Även om jag själv kanske inte är största fika-monstret som går på denna jord, så kan det vara fint att avsluta arbetsveckan med goa kollegor eller vänner kring en kopp kaffe och något gott att äta till.
 
kärleksmumskladdkaka
Så till veckans recept. Kärleksmumskladdkaka, alltså HUR GOTT!? Varför har jag aldrig testat det här förut? Det är ju så enkelt men en sådan fullträff. Chokladig och kladdig kladdkaka, toppad med glasyren från kärleksmums. En riktig 10-poängare vill jag lova!
kärleksmumskladdkaka
Jag älskar ju kaffe och smaksatte därför glasyren med det. Men det är ju helt en smaksak. Jag gillar när kladdkakan verkligen är kladdig. Men har man på glasyren direkt när kakan är tagen ur ugnen finns det risk att allt brakar ihop. Så mitt tips är att vänta tills kladdkakan stelnat något och sedan ha på glasyren. Då får du en riktigt fin kärleksmumskladdkaka!
kärleksmumskladdkaka
Receptet på kladdkaka är mitt allra bästa grundrecept som jag gjort hur många gånger som helst. Egentligen är det min systers recept från allra första början. Ett sådant där enkelt kladdkakerecept där du bara blandar ihop alla ingredienser i kastrullen som du smälter smöret i. Ett recept helt i min stil. Jag som vill att det ska gå fort när man bakar och ogillar starkt all disk som blir!
 
Kärleksmumskladdkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
glasyr:
60  g smör
ca 4 dl florsocker
3-4 msk kaffe
2 msk kakao
kokosflingor och riven kokos
 
Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör om ordentligt, Tillsätt äggen, ett i taget. Ha sedan i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Ha upp smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 180 °C i cirka 15 minuter eller tills kanterna börjat stelna men mitten fortfarande är kladdig. Ställ att svalna.
Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe och kakao. Rör till en jämn, glansig glasyr. Häll glasyren över kakan, lossa gärna kanten på formen så glasyren kan flyta ut lite över kanten. Dekorera med kokosflingor och riven kokos. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.
Bild:Linnéas Skafferi

4
Kommentera
ANNONS

Frukost med Risenta

frukost-6
I samarbete med Risenta.
Som många av er nog redan listat ut är jag en riktig frukostmänniska! Jag älskar mina och barnens lediga fredagar då jag kan duka upp en mysfrukost med tända ljus och massa godsaker medan barnen kollar lite tv. Sen kan vi sitta länge och bara prata om veckan som varit och helgen som kommer.
För mig är det viktigt att mina barn växer upp med en sund inställning till all slags mat. Det är viktigt att äta en bra frukost för att orka med dagen. Och tack och lov är mina grabbar riktigt frukostkillar! Jag är helt övertygad om att ifall du startar dagen med en god frukost i magen, ja då har du större sannolikhet att göra något riktigt bra av din dag.
frukost-5
Ofta äter vi yoghurt med olika sorter frön och nötter till frukost. Jag äter själv inte sötade produkter till frukost och vill inte heller att mina barn ska göra det. Därför är det naturell yoghurt dom gäller hemma hos oss, ofta vill barnen smaksätta med någon frukt eller bär vilket ju blir himla gott. När det sen kommer till flingor och müsli är jag ganska hård. Naturligt socker som finns i russin och andra torkade bär är ok, men jag ser absolut ingen anledning till att äta massa onödigt socker.
Ibland blandar jag egna mixer med frön, nötter och torkad frukt, men ibland finns inte riktigt orken och då kan det vara skönt att det nu börjar finnas riktigt bra alternativ.
frukost-4
Jag blev därför riktigt glad när RIsenta lanserade sina nya frukostprodukter. Bland annat den här supergoda granolan med kakao och kokos. Ekologisk och helt utan tillsatt socker. Precis som jag vill ha det för mig och min familj. Och gissa hur god den är! Jag som under veckorna äter frukost på språng eller på jobbet toppar gärna min yoghurt-to go med en riktigt god granola. Då känns allt lite lyxigare trotts att det är en grå måndag i februari.
Har man inte bråttom utan vill lyxa till det lite extra, ja då passar granolan även ypperligt att göra en lite finare frukost av.
Jag brukar varva yoghurt, färska bär, kakao och kokosgranola i portionsburkar. Toppa med bär och rostad kokos. Perfekt på helglunchen eller brunchen med goda vänner! Eller bara lyxa till en helt vanlig måndag. 
frukost-2
När vi inte äter yoghurt till frukost här hemma, ja då är det gröt som gäller. Mina barn är uppvuxna på klassisk havregrynsgröt. Jag vill inte ens tänka på hur många portioner gröt jag kokat under de här småbarnsåren!
Men jag tror det är bra. Det är en fin vana att äta gröt på morgonen. Det mättar fint och är bra för kroppen.
Bland Risentas frukostnyheter finns även den här frögröten. Alltså den är såå god och mäter helt otroligt bra! Jag brukar mäta upp gröt och vatten i kastrullen på kvällen. Då är det bara att slå på spisen och låta allt koka medan jag fixar med annat i köket på morgonen. Ofta äter jag min gröt i lugn och ro innan jag går upp och väcker barnen.
frukost
I samband med de här fina frukostprodukterna som RIsenta nu tagit fram vill de även lyfta fram tänket kring en godare morgon. Alltså att frukosten är viktig, men den ska också vara god. Och det kan jag skriva under på! Under februari kan ni vara med och tävla med Risenta och #engodaremorgon på Facebook, där ni kan vinna en personlig överraskningsfrukost. Hur grymt låter inte det!?
 
Nu önskar jag er alla en godare morgon med en fin frukost i magen!
 
Bilder:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Halloumibiffar med morot

 
halloumibiffar
Hej i solen! Alltså vilket fantastiskt väder vi har! Jag fick precis hem mina pojkar från förskolan och ska bara jobba klart här, sen går vi ut och njuter av det fina vädret innan det är dags för kvällsmat.
För ett par helger sedan testade jag att göra halloumibiffar med morot. Jag hade ett sparat recept sedan länge som jag velat testa. Jag var lite skeptisk. Skulle de verkligen hålla ihop och skulle dom bli ätbara. Men det gick hur bra som helst att göra dom och visst blev de ätbara. Om än lite smaklösa. Men jag gillade formatet. Riven halloumi och riven morot som blir till perfekta små biffar. Så det var bara att ge sig på receptet igen.
Men den här gången fick kreativiteten sväva fritt. Och vilken 10-poängare det blev!
halloumibiffar
I smeten blandade jag i ett par matskedar ajvar, lite finhackad persilja och saft från en lime. Vilken skillnad! Det blev inte bara otroligt gott, det blev väldigt vackert också med den riktigt orangea färgen.
När vi åt dom sist åt resten av familje dom som hamburgare. Med bröd och dressing. Själv gjorde jag en rejäl sallad att ha till. Hur gott som helst.
halloumibiffar
Om man nu inte är så förtjust i paprikasmaken kan man säkert smaksätta med oliver, färska kryddor, soltorkade tomater eller annat gott.
Jag har ätit dom i matlåda två gånger och det gick också superbra, ett litet tips där 🙂
Halloumibiffar med morötter, 8 st:
1 fp halloumi
2 stora morötter
2 ägg
3/4 dl panko-ströbröd
2 msk mild ajvar
färsk persilja
svartpeppar
lime
ev salt
Grovriv halloumi och morötter. Blanda samman det med ägg, panko och ajvar Låt gärna stå 10 minuter.. Finhacka persiljan och ha i den tillsammans med svartpeppar och saft från 1 lime.
Salta eventuellt. Osten kan vara ganska salt, så var försiktig.
Forma till 8 biffar med hjälp av händerna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till något.
Grädda i 250 °C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg.
Servera med en klick ajvar och en riktigt god sallad!
 
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera
ANNONS

Picknick vid sjön med Polarbröd

polarbröd
I samarbete med Polarbröd.
I helgen tog vi en tur upp till den fina skogssjö som vi spenderar somrarna vid. Den ligger precis utanför den lilla by vi bor i och på somrarna är det helt underbart här. Men det är faktiskt ett väldigt fint ställe att åka till även på vintern. När isen ligger tjock och förhoppningsvis, snön ligger vit 🙂
 
polarbröd-2
Ibland behöver inte utflykter som dessa vara så uppsttyrda. Vi packade med oss våra goda smörgåsar, kokade varm choklad, tog på oss vantar och mössor och sedan åkte vi iväg och spenderade en stund på isen. Det fick liksom bli lite på barnens villkor. Och oftast blir det ju som allra bäst när man som vuxen inte har allt förstora förväntningar, utan bara tar stunden som den kommer.
polarbröd-3
Vi hade knappt packat ur bilen innan snöbollskriget var i full gång.  Axel har ju ett litet övertag över lillebror som inte riktigt lärt sig göra ordentliga snöbollar än.
polarbröd-4
Men så länge han får vara med och kasta lite snö är han nöjd. Axel däremot, han hade fullt fokus på att svinga iväg snöbollar mot oss.
polarbröd-5
En perfekt, oplanerad och okomplicerad stund tillsammans med familjen. Fler stunder som dessa är vad jag önskar mig under året!
polarbröd-8
Men ganska snabbt lockade picknicken vi hade med oss. Barnen fick göra sina egna smörgåsar innan vi åkte. Vi använde Polarbröds senaste tillskott i brödfamiljen, nämligen Sund & God Vete, ett bröd bakat på surdeg och med lägre sockerhalt. Enkel att ta med och ypperlig att doppa i varm choklad. Ett perfekt bröd att bygga sin utflyktsmacka med helt enkelt!
polarbröd-6
Grabbarna smaskade glatt i sig sina goda smörgåsar innan dom sprang ut på isen och lekte igen. Precis innan vi åkte hem började snön att falla. Kanske blir det äntligen lite vinter nu i februari ändå!
Ni kommer väl ihåg att ni också kan få chansen att testa Polarbröd Sund & God Vete? Klicka er  in på Polarbröds hemsida där ni kan spela MACKMAN, spelet där du har stor chans att vinna brödcheckar som du enkelt får hem i din brevlåda, så du också kan göra dig en mysig picknick med Polarbröd!
Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Veckans mat- fräscha veckan

amarantsallad
Hej måndag.
Jag vet inte vad som är orsaken. Kanske att solen skiner för fullt utanför mitt fönster och jag hör frågar sjunga? Kanske att det inte är bäcksvart ute när jag åker till och från jobbet? Ja, jag vet inte riktigt, men jag är så sugen på enkel och färgglad mat! Därför kör vi en specialare den här veckan som tema på veckans mat, nämligen fräscha veckan. Med fokus på enkla, goda och lite lättare middagar.
Först ut är den här makalöst goda salladen på amarant, rödbetshummus, avokado och massa annat gott. Gillar man inte amarant så går det ju självklart att byta ut mot quinoa, bulgur eller liknande.
lax i ugn
Lax i ugn är aldrig fel. Gör en enkel lax som du kryddar lätt, till det en fräsch sås och massa sallad. Gott för kropp och knopp!
linsgryta-3
Att använda linser och bönor istället för kött tycker jag är ett otroligt bra alternativ. Inte bara för plånbok och miljö, jag tycker verkligen det känns lättare och blir inte lika mastigt. Här har jag serverat linsgrytan i fina skålar av kål.
linssoppa
Mer linser åt folket! Vad sägs om en enkel linssoppa. Tillsammans med ett gott bröd, eller varför inte bovetevåfflor som dessert har du en lätt men mättande måltid klar på ett litet kick!
gyros
Ett annan otroligt enkelt, god och fräscht middag är ju gyros. Alltså jag tror nästan den går fortare att laga detta själv än att beställa från restaurang. Absolut bästa maten om man verkligen vill äta gott men inte orkar stå i evighet och laga mat. Jag gör alltid på kyckling. Tycker det blir godast så!
 
bananglass
Vad ska man då avsluta veckan med för gott då? Jo såklart en nice cream. Glass gjord på banan och frukt. Fräschare än så blir det nästan inte 🙂
Så ut i solen med er nu och ladda massa energi, så ni orkar hem och laga världsgod mat!

0
Kommentera