Risgrynsgröt i Crock Pot

risgrynsgröt
Dag 11 av 24 dagar jul och idag står det risgrynsgröt på dagordningen. Jag har sett att många efterfrågar recept på risgrynsgröt där gröten inte bränner fast. Och för att lösa detta problem kan jag ge två enkla råd.
Nr 1. Koka risgrynsgröten i en Crock Pot. Så smidigt. Det bränner inte fast, kokar inte över och du behöver bara kolla till den ett par gånger och skvätta i lite mer mjölk mot slutet-
Nr 2. Kör risgrynsgröten i ugnen. Det är samma fördelar som med att använda en Crock Pot, Ingen tjock kaka av mjölk och ris i botten på grytan som är omöjlig att få bort, ingen mjölk som kokat över på spisen. Bara enkel, god risgrynsgröt.
risgrynsgrötDe senaste veckorna har jag faktiskt gjort en rejäl omgång risgrynsgröt som räcker till pojkarnas frukost fredag, lördag och söndag. Axel tycker det är riktigt lyxigt men annan gröt än havregynsgröt. Och visst är det lite speciellt med risgrynsgröt? Antagligen för att vi oftast äter det under en begränsad tid om året. Och då blir ju allt lite godare.
Min Crock Pot rymmer 6 liter så jag kan göra mycket risgrynsgröt på en gång! Perfekt till jul då lotten alltid hamnar på mig att göra ris à la malta. Men det är också fint att göra lite extra mycket och ge bort. Så i helgen skickade jag med en bunke hem till min mamma och pappa.
 
risgrynsgröt i crock pot
Som sagt, har man ingen Crock Pot går det såklart bra att göra risgrynsgröten i en större gryta och ställa in i ugnen.
Jag använder mitt vanliga recept på eisgrynsgröt, men jag upplever det som om det går i mer mjölk när man kör risgrynsgröten i en slow cooker. Till gröten i ugnen brukar jag nog tillslut haft i 8-10 dl mjölk, medan det nog går i 10-12 dl i slow cookern.
 
Risgrynsgröt i Crock Pot, 6 port:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 12 dl standardmjölk
1 kanelstång
ev 1 msk strösocker
1 msk smör
Lägg ris, vatten, salt, ca 7 dl av mjölken och kanelstång i din Crock pot. Blanda dom. Sätt timern på 3 timmar och värmen på låg. Efter drygt halva tiden brukar jag röra om. Mot slutet brukar jag behöva spä ut gröten med mer mjölk. Fiska upp kanelstången ur gröten och smaka av med smör och eventuellt lite socker.
 
I ugnen: Minska mängden mjölk till cirka 7-8 dl.
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka av den färdiga gröten med lite socker och smör.

17
Kommentera

Daim

daim
Dag 10 av 24 dagar jul. Jag vet att många satt utgång med att prova sig fram bland alla underbara julgodisrecept som finns. Så dagens recept får bli hemgjord diam. Det är faktiskt himla enkelt att göra och blir såå gott.
Efter att jag investerat i en bra kökstermometer tycker jag det är så mycket enklare att göra olika slags kolor. Som den här gräddkolan med brynt smör och salt. Den kokade till exakt 123 °C och den blev lite seg men ändå hanterbar. Alltså precis perfekt!
Daim å andra sidan, den vill man ju ha lite hårdare. Blir den för seg blir det inte alls lika gott. Så den kokar jag till cirka 130°C, alltså lite varmare än gräddkolan.
 
Daim, cirka 30 små bitar:
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g 35% choklad eller mörkare
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och kommer upp i 130 °C. Eller gör kulprovet:. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.
Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.
Perfekt att ge bort till barnens fröknar, vänner och familj. Eller äta upp helt själv!

1
Kommentera
ANNONS

Tävla om en Crock Pot

crock pot

God fredagskväll på er alla!

Som jag skrev tidigare idag firar jag 1 år här på Loppi idag. Det och det faktum att julen närmar sig med stormsteg gör att jag tycker det passar utmärkt med en liten tävling till den här helgen. Och inte vilken tävling som helst! Nej jag  tänkte tillsammans med Crock Pot-Sverige lotta ut en Crock Pot DuraCeramic 5L.

crock pot

Det är en nyhet i Crock Pot-familjen och här tycker jag verkligen dom har lyckats! Själva grytan kan du använda både på spisen och i ugnen vilket gör att du enkelt kan steka löken eller bryna på köttet direkt i grytan innan du har i resten av ingredienserna och kör i gång långkoket. Grytan var väldigt enkel att göra rent och precis som de övriga i serien har den två värmelägen och en timer.
Det här är den tredje modellen Crock Pot jag testar och det är helt klart min favorit!

Här på bloggen hittar ni massa goda recept under kategorin Crock Pot. Vill du ha ännu mer inspiration tycker jag du ska följa CrockPotSverige på Instagram

Så nu tänkte jag att en sån här härlig Crock Pot kan bli din! Kanske kommer du kunna utföra nya storverk i köket, eller så ger du bort den till någon i julklapp som verkligen gillar att laga mat!

För att vara med att tävla vill jag att du berättar varför just du ska vinna denna Crock Pot. Skriv din motivering och kom ihåg att lämna dina kontaktuppgifter här i kommentarsfältet.

Tävlingen pågår från och med fredag 9 december till söndag 11 december kl 24.00 2016.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnaren av en Crock Pot är Elin Åkesson, som också hade rimmat så fint:

Att kamma hem vinsten skulle vara så kul,
men jag skulle faktiskt ge bort den till jul
Jag har nyss blivit mamma
och mycket av tiden har gått till att amma
Vore så kul att kunna ge sambon den här
så vi kan spara tid och slippa besvär
Hoppas att jag har turen med mig!
 

Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Crock Pot.

0
Kommentera

Skurna pepparkakor

skurnapepparkakor
Hej alla fina läsare! Och ett supergrattis till alla som heter Anna, för idag är det nämligen Anna-dagen 🙂
Och förutom det är det ju pepparkakans dag och faktiskt precis ett år sedan jag skrev mitt första inlägg här på Loppi!!
Ett år bara susar förbi! Och det tänkte jag fira med en superfin tävling här på bloggen. Så kolla in senare under kvällen, då dyker tävlingen upp.
För ett år sedan hade jag tagit beslutet att nu är det dags att lägga i en extra växel med bloggandet. Och ungefär samtidigt hörde Stina här på Loppi av sig och funderade på om jag skulle vilja flytta min blogg till dom. Ett beslut jag inte ångrat en sekund. Bättre nätverk med underbara, kloka, engagerade och fina människor kan man inte ha runt omkring sig!
Och vad passar bättre att knyta ihop säcken för det här första året på Loppi med, än det första receptet jag publicerade här efter flytten?  Därtill är det mitt favoritrecept på pepparkakor! Nämligen skurna pepparkakor. Ni måste verkligen testa dom här, de är ett måste till varje jul.
Jag brukar dela degen i två och spara den ena i kylskåpet. Då kan man snabbt ta fram och grädda en plåt pepparkakor när man får besök. Hela köket doftar nygräddade pepparkakor, hur underbart är inte det?!
Skurna pepparkakor, ca 70 st:
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
Bild:Linnea Seidel

0
Kommentera

Brietårta

brietårta
Dag 8 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi och nu har turen kommit till lite godsaker som passar bra på glöggfesten. Först ur är den helt fantastiska brietårtan. Den blir inte bara otroligt snygg och dekorativ, brietårta är ju superduperenkel att göra och gudomligt god att äta! Har ni inte provat att göra en så bara måste ni testa!
Just under december är det ju så mysigt att träffas, prova olika sorters glögg och ha lite olika goda tilltugg till. Och där gör sig brietårtan perfekt!
Brietårta i ugn
Första gången jag åt varm brietårta var i USA för kanske 8 år sedan. Då hade dom på den amerikanska motsvarigheten till lingonsylt; tranbärssylt men även honung och olika slags nötter om jag inte mins fel. Supergott till lite grova kex.
Varm brietårta
Det fina med att göra brietårta är att du kan i stort sett toppa med vad du vill, lite sylt eller bär och sedan stoppa in den i ugnen i 20 minuter.
Sen är det bara att ta ut brietårtan, dekorera med nötter, frön eller varför inte färska fikon!
Till just den här tårtan tog jag en rund, liten brieost. Jag tycker det är fint när dom är lite mindre. Det blir lättare att dekorera dom snyggt då. Så blir ni många, gör gärna fler små! Annars går det ju såklart bra att ta en stor rund också!
Brietårta
Så här i juletid tycker jag det kan vara riktigt gott med pepparkakor till brietårtan.
När den får stå en stund i ugnen smälter osten innanför det där vita skalet och när du sätter kniven i osten får du ut en mjuk och nästan rinnande bit brieost. Sältan i osten gör sig perfekt till de lite söta och krydiga pepparkakorna!
Idag valde jag att ha lingonsylt på min brietårta, just lingonsylt gör sig riktigt bra till brie. Jag tog mormors hemgjorda, den är precis lagom syrlig i smaken. Skulle jag köpa sylt så skulle jag använda en rårörd variant, dom brukar inte vara lika sliskiga.
Varm brietårta:
1 liten rund brieost
2-3 msk lingonsylt
1/2 dl salta nötter
ev färsk frukt (blåbär, fikon mm)
pumpakärnor
salta kex & pepparkakor
Tag fram brien och ställ den i en ugnsfast form. Gör små snitt på ovansidan av osten så sylten kan rinna ner lite i osten. Ha på sylten. Värm ugnen till 200°C och ställ in brietårtan i 20 minuter.
Tag ut den och ställ den på ett fin fat, dekorera med nötter, frön och gärna lite färsk frukt.
Ät med kex och pepparkakor.
bild:Linnéa Seidel
 
 

1
Kommentera