Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

kakor med kinder choklad, småkakor, cookies,

För ett tag sedan svepte det förbi ett inlägg på sociala medier där någon bakat cookies med Kinder choklad. Och jag kände att här har vi något. Något jag måste göra en variant av.
Så det fick bli en omgång barnsligt goda cookies med Kinder choklad.

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

Jag tycker det blir riktigt gott att använda sig av ljust muscovadosocker när man göra kakor av det här slaget. Det ger en fin kolaton till kakorna. Jag kompletterar gärna med en gnutta flingsalt mot allt det söta. Det bryter av fint.Barnsligt goda cookies med Kinder choklad

I vanliga fall brukar jag alltid ha i någon form av nötter. Men idag ville jag testa hur de här kakorna blev bara med chokladen. Och det är nog en smaksak hur man vill ha det. Jag gillar tuggmotståndet det ger med nötterna i. Så nästa gång har jag nog i det.

Nu sitter jag på tåget på väg hem från Stockholm. Jag har på riktigt inte åkt tåg hit sen i februari 2020. Jag mins att vi skulle ha ett event där i mars som vi ställde in pga den ökade smittspridningen. Och sedan dess har det inte funnits så stor anledning att åka. Men idag gästade jag RIX fm och pratade om bra tips när det kommer till att göra veckoplanering när det kommer till vardagsmat. Superkul!
kindercookies-32

Mina stackars barn har haft de här kakorna hemma på köksbänken och inte fått smaka. Snacka om att frestas! Men livet hos oss är hårt. Ofta får man inte smaka innan jag har hunnit ta alla bilder. Men nu är det fritt fram att äta.

Barnsligt goda cookies med Kinder choklad, ca 25 st:
125 g mjukt smör
2 dl muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
ca 150 g Kinder Maxi choklad

ev 1 dl hackade hasselnötter

Blanda snabbt ihop alla smör, socker och vanilj. Tillsätt ägg, salt, bakpulver och mjöl. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Skär chokladen i bitar och rör tillsammans med hasselnötter.
Spar lite choklad till dekoration.
Vänd ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Degen ska ha blivit helt kall och fast.
Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom.

Dekorera de nygräddade kakorna med bitar av Kinder Maxi choklad.

OBS! Det är viktigt att kakdegen blir helt kall i kylen. Är degen för varm kommer kakorna att flyta ut och inte hålla formen alls.

Barnsligt gott, för stora som små!

Ni vet väl att jag finns på Instagram också?

Såg att Zofia hade ett superfin recept på chocolate chip cookies hos sig ni måste kika på.

10
Kommentera

Ostfyllt bröd med vitlök och örter

ostbröd, fyllt bröd, vitlöksbröd

Min kalender visar onsdag och det känns som om det passar fint med ett gott, enkelt recept att tipsa om inför den kommande helgen kanske? Nämligen ett ostfyllt bröd med vitlök och örter. Supergott att äta precis som det är som tilltugg till ett glas bubbel, eller varför inte servera till höstens alla härliga soppor och grytor?

Det fina med detta bröd är att det passar utmärkt att använda ett dagsgammalt bröd. Det behöver inte vara färskt. Så kolla om mataffären har bröd kvar sen gårdagen och köp för en billig peng. Bra va?ostbröd, fyllt bröd, vitlöksbröd

Jag har fyllt mitt bröd med ost, vitlök, lite salladslök och örter. Men ta av sådant du gillar och har hemma.

Ostfyllt bröd med vitlök och örter:

1 bröd tex lantbröd
150 g smör
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar salladslök
ca 1 dl blandade färska örter, jag tog basilika och persilja
ca 250 g lagrad ost

Värm ugnen till 225 grader. Skär brödet i ett rutmönster.
Smält smöret och pensla detta i alla springor i brödet. Skala och finhacka vitlök. Hacka salladslök och färska örter. Riv osten.
Spar lite salladslök, örter och ost att toppa brödet med. Blanda samman allt och fördela detta i alla springor i brödet.
Grädda i cirka 15 minuter eller tills brödet får en krispig yta.
Strö över lite riven ost, salladslök och örter. Servera direkt.

Som sagt, perfekt att äta precis som det är, till ett glas bubbel kanske. Eller varför inte till förrätssoppan, grytan eller bara för att det är så himla gott!

Hoppas ni får den härligaste av onsdagar!

10
Kommentera

Recept på världens godaste jordnötstryfflar

Recept på världens godaste jordnötstryfflar

Jordnötstryfflar

Det finns vissa recept som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Som dessa jordnötstryfflar. Så enkla att göra och så ofantligt goda!
Jag som ofta tycker att vanligt godis och choklad lätt blir på tok för sött tar hellre en dadelboll eller en (ok där ljög jag, jag har aldrig lyckats ta bara en…) jordnötsboll till fredagsgodis.Jordnötstryfflar

Ofta kan ingredienslistan bli lång på godsaker som dessa. Men dom innehåller faktiskt bara 4 ingredienser:
-jordnötssmör
-dadlar
-kokos/mandelmjöl
-choklad

Ja och så lite flingsalt om man vill det! Bra va?
Jordnötstryfflar

Till påsk har hag gjort en variant där jag formar smeten till ägg istället. Perfekt när energin behöver fyllas på eller att ta till eftermiddagskaffet.

Dom håller sig allra bäst i frysen, jag tycker tom de blir som godast då.

I vanliga fall brukar jag göra mina jordnötstryfflar på kokosmjöl, men idag var det slut här hemma och jag använda mandelmjöl istället. Det gick precis lika bra!

Jordnötstryfflar ca 20 st:
200 g jordnötssmör (jag brukar köra på det här)
6 st dadlar
ca 1 dl kokos/mandelmjöl
150 g mörk choklad (vegansk för veganska bollar)
flingsalt

Mixa jordnötssmör och urkärnade dadlar i en matberedare. Tillsätt kokosmjölet och mixa till en slät smet. Den ska vara så pass kladdig att den går att rulla till bollar, men bollarna ska hålla ihop fint. Känns det för kladdigt, tillsätt en matsked mer kokosmjöl.
Rulla till bollar och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och doppa de kalla bollarna i chokladen. Toppa varje tryffel med lite flingsalt.
Jag förvarar mina tryfflar i frysen, för jag tycker de är allra godast då.

 

Andra goda recept på temat jordnötssmör hittar ni här:

Kladdkaka med jordnötsringar och choklad, amerikanska jordnötskakor, jordnötsbräck med choklad och flingsalt.

Energibars med jordnötssmör

 

12
Kommentera

Ugnsbakad spetskål

Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Förra veckan hittade jag små fina huvuden av lila spetskål i mataffären. Och jag kunde bara inte låta bli att köpa några stycken. Vi äter mycket kål här hemma, spetskål och vitkål finns alltid i kylen. Därför är det så underbart när det dyker upp andra sorters svenskodlad kål också.
Jag ugnsbakade spetskålen med lite parmesan och olja. Sedan toppade jag den med rostade solros och pumpakärnor. Och så lite färska örter på det.Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Ett fint tillbehör till det grillade köttet, istället för grillat kött, till en sallad eller kanske istället för potatis? Jag kan välja att äta ugnsbakad spetskål till det mesta.Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Smaken blir mjuk, lite söt och väldigt god!
Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Idag har vi hemstäd, så snart flyr jag huset några timmar. Tänkte passa på att hinna lunchträna och sedan jobba lite från Sebastians jobb en stund.
Torsdagar innebär fotbollsträning för Axel så det dräller in ett gäng grabbar som sedan ska iväg på träning.
Ugnsbakad spetskål, kål i ugn, bakad kål

Att göra ugnsbakad spetskål är verkligen inte svårt och du kan toppa den lite med vad du själv gillar.
Nötter eller frön är gott för att ge lite textur.
Ost är gott för det ger lite sälta och smak.
Du kan ringla över brynt smör- ugnsbakad kål och brynt smör är bästa kompisar!
Eller ringla över en god dressing- välj själv det du gillar bäst.

Ugnsbakad spetskål:

1 huvud spetskål (rött eller vanligt spelar ingen roll!)
olivolja
ca 1/2 citron
ca 1 tsk örtsalt
2 dl finriven parmesan

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
olja att steka i
1 tsk örtsalt
färska örter

Dela spetskålen i 6 delar. Lägg ut i en ugnsfast form.
Ringla över olja, saft från citron och örtsalt. Massera in i kålen. Strö över osten och rosta i ugnen i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk.

Rosta solros och pumpakärnor i lite olja, Tillsätt örtsalt och finhackade färska örter. Strö detta över den ugnsbakade spetskålen.

KLART!

9
Kommentera

Barnens favoritfisk- torsk i ugn

Barnens favoritfisk- torsk i ugnTorsk i ugn, fisk i ugn

Barnens favoritfisk-torsk i ugn. Ett recept som hängt med sedan jag var ett barn faktiskt, ja eller iallafall ung tonåring. Då lagade mamma det alltid av torskblock. Så här 20 år senare brukar jag använda mig av torskrygg. Men det är ju helt en smaksak. Det går precis lika bra med torskblock. Det enda viktiga är att man ser till att fisken tinat helt och är torr.

Torsk i ugn

Det känns lite galet att det är 1 september idag. Jag har liksom krampaktigt hållit fast i känslan av sommar och inte riktigt velat acceptera att hösten smyger sig på. Men det är bara att gilla läget och hoppas på att hösten blir mild och fin!

Torsk i ugn, fisk i ugn

Torsk i ugn:

800 g torsk
3 dl creme fraiche
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk kaviar (typ kalles kaviar)
1-2 tsk citronpeppar
salt

Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman créme  fraîche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Se till att fisken är helt tinad, annars blir såsen väldigt vattnig.
Och det gillar jag inte riktigt. Jag har testat att ta citron och svartpeppar, men tycker det blir godare med citronpeppar, Det blir en lite bättre smak helt enkelt.

När jag har en öppnad creme fraiche-burk brukar jag faktiskt blanda allt i burken direkt. Då blir det mindre disk, sånt däremot, gillar jag.

Servera med gröna ärtor, potatis eller blomkål och broccoli.

Enkel vardagsmat som hela min familj älskar. Testa den du också!

Fler goda recept på fisk hittar du här!

29
Kommentera