Glass med lemon curd- utan glassmaskin

inlägget innehåller annonslänk för Cervera

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Idag vill jag bjuda er på ett av de godaste recepten jag gjort denna vår. Dessutom hamnar det under kategorin mycket enkla recept också. Och det gör ju inte saken sämre direkt.
Här blev det alltså glass med lemon curd- helt utan glassmaskin.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Låter inte det för bra för att vara sant egentligen?

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Jag brukar alltid få frågan vart min glasskopa är ifrån. Det var väldigt länge sedan jag köpte den. Men ni hittar en liknande här.

Glassen görs enkelt på bara några få ingredienser, du behöver inte röra i glassen var 15 minut men du får ändå världens mest krämiga och goda glass.

Jag konstaterade precis att det är 10 år sedan i år jag gjorde glass på det här viset för första gången. Efter det har jag faktiskt inte använt min glassmaskin en enda gång.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Glassen blir tack vare lemon curden både söt och syrlig, en perfekt kombination om du frågar mig.

lemon curd, glass, påskdessert, fika, glass utan glassmaskin

Till den här glassen behöver du sötad kondenserad mjölk. Vilket inte är samma sak som karameliserad mjölk (dulce de leche). Båda sorterna finns att köpa i matbutiken och ser ofta väldigt lika ut. Så kolla noga så att du tar rätt. Det fungerar alltså inte att använda karameliserad mjölk för att få till den här krämiga glassen.

Du kan använda både hemgjord och köpt lemon curd. Men jag tycker den hemgjorda blir så mycket godare än varianten man kan köpa.
Här hittar ni mitt recept på lemon curd.

Glass med lemon curd:

5 dl vispgrädde
1 burk á 397g sötad, kondenserad mjölk
2 dl lemon curd 
färska bär och citronmeliss till dekoration

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Ha i en burk sötad, kondenserad mjölk och fortsätt vispa tills allt är väl blandat.
Ha upp din lemon curd i en spritspåse. Gör du inte egen utan köper färdig på burk föreslår jag att du blandar ut den med lite vatten eller citronsaft så den blir lite mer smidig i konsistensen.

Ha ut ett lager glassmet i en avlång brödform. Spritsa ur lemon curd i två strängar. Upprepa tills du får slut på både glassmet och lemon curd. Avsluta med ett lager lemon curd. Tag en kniv eller något annat smalt och snurra runt i glassen så glassmet och lemon curd blir blandat i ett fint mönster. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Tag fram och låt glassen tina cirka 20 minuter innan den ska ätas.
Dekorera med färska bär och citronmeliss.

 

30
Kommentera

Stuvad spenat

stuvadspenat

För någon vecka sedan fick jag ett sånt akut sug efter stuvad spenat. Jag vet ärligt talat inte när jag åt det sist. Vilket är himla konstigt  för det är inte bara himla bra för kroppen, det är ju så gott också. Dessutom lyfter lite stuvad spenat vilken tråkig middag som helst!

Som tur var hade jag en påse fryst spenat att plocka fram. Det blev pricken över i till vår middag.stuvadspenat-

Jag försökte få barnen med på tåget genom att visa nån filmsnutt på YouTube med Karl-Alfred som blev så stark av spenat. Dom tittade på mig med föga imponerad uppsyn och förstod inte alls hur ett mossigt filmklipp i dålig kvalité skulle få dom att äta den stuvade spenaten. Axel smakade och konstaterade att: nej, ingen favorit.

Men jag tänker som så, att en dag lär dom sig att uppskatta även stuvad spenat. Om jag bara fortsätter servera det, så en vacker dag är det liksom gott.
Så har det iallafall varit för mig under hela mitt liv, en dag smakade sillen på julbordet riktigt bra. För att inte tala om saker som oliver, starkare ostar och typ vin. Det sistnämnda fick jag jobba på bra länge innan jag lärde mig att uppskatta det. Finns bara viljan så 😉

Stuvad spenat:

450 g fryst, hackad spenat
25 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag tog havremjölk)
salt och lite muskotnöt
ev en nypa socker

Låt gärna spenaten tina och pressa ur vätskan ur den tinade spenaten (om du inte hinner tina spenaten går det bra att lägga i den fryst också.)
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet, späd med mjölk, lite i taget under konstant vispning. Låt koka upp till en tjock stuvning.
Ha i spenaten och låt allt koka på låg värme i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, lite riven muskotnöt och eventuellt en nypa socker. Jag brukar hoppa över det, men många föredrar lite sötma i stuvningen.

Perfekt att servera med ett stekt eller kokt ägg och lite potatis. Gott till fisk och till korv!

MUMS!

18
Kommentera

6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen

inlägget innehåller reklamlänkar för Cervera

Våfflor med spenat

25 mars står för dörren. Vilket innebär att det är dags att damma av våffeljärnet och grädda ett gäng våfflor. Vilken tur att det finns en hel uppsjö av olika recept på just våfflor,  jag har tagit fram 6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen. Allt från frasiga spenatvåfflor med lax till våfflor med glass och chokladsås. Det finns något för alla smaker med andra ord!

Ni är fler som undrat över mitt våffeljärn. Vilket märke det är och vart man kan köpa det. Det blir superfina, hjärtformade våfflor av det! Just nu är det 35% rabatt på det! Så kolla in det och alla andra fina våffeljärn som är på bra pris nu inför våffeldagen!

Som en fräsch liten förrätt är dess spenatvåfflor som jag toppat med färskost och lax. Våfflor helt i min smak!glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Vill du gör klassiska våfflor, fast aningen lite mer matiga? Testa att göra våfflor på havremjöl. Precis lika gott som på vetemjöl, men mättar bättre!Halloumivåfflor

Våfflor kan också passa fint som tilltugg.  Vilket är precis vad dessa halloumivåfflor gör. Salt, krispigt, frasigt och så himla gott!Våfflor med kikärtor

Visste du att det går precis lika bra att göra våfflor på kikärtsmjöl som på vete eller havremjöl? Våfflorna får en himla fin lite gulare ton. Men lika god smak som klassiska våfflor! Testa!Våfflor

Äggfria våfflor? Javisst, inga problem! Byter du dessutom ut mjölken mot växtbaserad mjölk blir dom även mjölkfria. Bra va?
Här har jag toppat våfflorna med en ädelostkräm och blåbärssylt. SÅ GOTT!

Våfflor

Vi avslutar väl på topp? Med våfflor som du serverar både glass och chokladsås till?

Låter inte det himla bra va?

Vilka slags våfflor föredrar du? Ska det vara med sylt och grädde? Eller kanske glass? Eller är du lite mer som jag och föredrar något mera salt på din våffla, som färskost och lax?

Hur du än väljer att äta dina våfflor så hoppas jag din våffeldag blir god och njutfull!

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

27
Kommentera

Havrevåfflor

Havrevåfflor

glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Våffeldagen närmar sig med stormsteg. Och vad passar inte bättre än att bjuda på ett nytt recept på denna lilla älskade rätt.
Idag blir det nämligen våfflor gjorda på havremjöl- alltså havrevåfflor.

Som att servera havregrynsgröt till kvällsmat, fast i en lite roligare förpackning.glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

Jag brukar göra mina våfflor på havremjöl istället för klassiskt vetemjöl. De blir lite matigare och mer mättande. Dessutom blir de glutenfria om du använder glutenfria havregryn. Perfekt om du har allergiker hemma!

Havremjöl finns att köpa i affären. Men jag brukar alltid mixa mitt egna. Så här gör jag!

Gott att servera till är  min chiasylt!

glutenfria våfflor, våfflor gjorda på havre

Våfflorna gräddar du precis som du gräddar våfflor gjorda på vetemjöl.
Jag brukar alltid låta smeten stå och svälla 30 minuter. Det gör jag oavsett om jag lagar på vete eller havre. Men just havremjölet behöver den där stunden för att det ska bli en tjock och härlig smet.

Jag använder havremjölk till våfflorna, det ger en god smak. Men du väljer såklart själv vilken slags mjölk du har i.

Havrevåfflor:

5 dl mjölk av valfri sort
3 dl havremjöl
2 ägg
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda hälften av mjölken med allt havremjöl och de båda äggen. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk, salt, vanilj och bakpulver.
Låt smeten stå och svälla minst 30 minuter.

Smörj ett våffeljärn med smör och grädda gyllene våfflor.
Precis som när du gräddar våfflor på vetemjöl är det viktigt att inte öppna våffeljärnet för tidigt. Utan låt våfflan få en fin, krispig yta.

I några av våfflorna blandade jag i färska blåbär i smeten innan jag gräddade dom. Det blev mums!

Vad har du helst till dina våfflor? Grädde, sylt och bär eller något mer matigt alternativ?

Nu ska jag ta en lunchpromenad i solen. Så härligt!

 

147
Kommentera

Laxpaj med spenat och sparris

paj, påsk, matpaj, påskmat

I veckan blev det paj här hemma hos oss. Och inte vilken paj som helst. Nej det blev en laxpaj med spenat och sparris.
Vilket ju är en riktig klassiker. Men det förstår man ju, det är en himla god kombination!

paj, påsk, matpaj, påskmat

Vårigare än så här blir det ju nästan inte! En perfekt paj att laga till påsk känner jag, vad tycker ni?paj, påsk, matpaj, påskmat

Ett tips för att få pajen att lyfta och bli extra god, det är att använda en riktigt god ost till pajen. Antagligen toppar du den med Västerbottensost- alltså en ost med rejäl smak.

Eller så går du på en annan linje och tar en lite mildare ost på toppen, men har tillexempel smulad fetaost i själva pajen. Eller varför inte getost? Ta det du gillar bäst helt enkelt!paj, påsk, matpaj, påskmat

Paj med både färsk dill och färsk gräslök, vårens första sparris och såklart lax och spenat.
En riktigt matig och god paj som passar perfekt att servera precis som den är med en god sallad och lite bröd, eller som del av en buffé.

Jag gör alltid lite mer pajdeg än vad som är normalt. Dels för att jag starkt ogillar när man har för lite pajdeg att arbeta med. Men det ger mig också möjlighet att göra fina dekorationer till själva pajen. Får du deg över går det perfekt att plasta in degen och lägga den i frysen.

Laxpaj med spenat och sparris:

pajdeg:

225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
salt
kallt vatten

Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med vetemjöl och salt. Tillsätt lite vatten tills pajdegen går ihop. Kavla ut degen och klä en pajform med lös kant. Spar lite deg till att dekorera pajen med. Nagga botten och ställ kallt i 30 minuter. Täck degen med ett bakplåtspapper och ha i torra gula ärtor eller liknande (de torkade ärtorna gör att pajdegen inte hasar ner från sidorna och att bottnen inte jäser upp.). Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 20 minuter.

fyllning:

1 purjolök
130 g färsk babyspenat
salt
500 g lax
1 dl finhackad gräslök och dill
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk citron
ev 150 g fetaost
100 g riven vällagrad ost (tex Västerbottensost)
4 sparrisar

Strimla purjolöken fint och stek den mjuk i en stekpanna. Tillsätt babyspenaten och stek den helt mjuk. Salta. Låt detta svalna. Finhacka sedan spenat och purjolök.
Skär laxen i mindre bitar och lägg ut stekt spenat, lax och finhackade örter i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk och lite citron.
Häll detta i pajskalet. Strö över den rivna osten. Dela sparrisen och dekorera med den.

Jag kavlade ut resterande mängd pajdeg och skar i långa remsor som jag sedan flätade och la runt om pajen.

Grädda i 225°C i cirka 35 minuter.

En riktigt matig och god paj som passar perfekt så här på våren!

117
Kommentera