Så här i hemmajobbartider gissar jag att vi är fler som runt lunchtid börjar öppna och stänga kylen i jakten på något att stoppa i magen. Sällan eller aldrig finns tiden att ställa sig och laga riktigt lunch. Man vill åt något snabbt och enkelt. Iallafall gör jag det.
Då är det tur att det finns en del rätter du enkelt slänger ihop av vad som råkar finnas hemma. Som quesadillas tillexempel!
En kylskåpsrensning senare ser min lunch ut såhär:
Quesadillas med färskost, spelat, örter och ett ägg.
Man hade kunnat lägga till ett par skivor skinka om det fanns att tillgå, eller varför inte lite kyckling?
Ett perfekt sätt att ge gamla rester nytt liv!
Att stansa ut ett hål i form av ett hjärta är kanske överkurs. Men tänk så glad man blir av det ändå?!
Quesadillas, 2 st:
4 st tortillabröd
färskost
bladspenat eller annan sallad
blandade örter (frysta går bra)
2 dl riven ost
2 ägg
Bred ett lager färskost på två av bröden. Strö över bladspenat, hackade örter och ost. Jag brukar göra som en liten barriär längst ut med sallad, så inte ägget rinner ut.
Knäck på ett ägg och lägg på de kvarvarande tortillabröden som lock.
Stek u medlevarm stekpanna tills osten smält och ägget stelnat. Servera med sallad.
Annat som är gott att ha i är bitar av kyckling eller någon skiva med skinka.
Lättlagad lunch, varesig det är vardag eller helg.
Matpajer är något som jag under många år inte alls lagade. Det kändes gjort och inte alls som något jag längtade efter. Tills jag kom på hur otroligt BRA det är med matpajer.
Du kan i stort sett ha i vad du vill i ett pajskal, på med äggstanning och ost. Tada! Middagen är serverad.
Min mamma gör ofta en ost och skinkpaj som barnen ÄLSKAR. När det bjuds på mormors bästa ost och skinkpaj är lyckan total! Kanske är det ett recept att lägga upp även här? Vad säger ni?
Just det här är något jag gått och tänkt på länge. Sen Estrella kom med sinachokladdoppade jordnötsringar har jag tänkt att en kladdkaka, toppad med jordnötsringar och choklad, det måste ju bara bli som en dröm!Och det blev det!
Kladdig kladdkaka och krispiga jordnötsringar täckte med choklad. Så gott.
Kanske inte den vackraste av kakor jag bakat. Men himla god!
Idag är det ju Valborg. Men efter rådande omständigheter är det mest en fredag som alla andra. Ingen brasa, ingen middag med vänner eller på stan. Vi ska bara vara hemma.
Jag hade i ett gäng jordnötsringar i själva kladdkakan. Men man skulle också kunnat ha haft i lite jordnötssmör tänker jag. Och kanske några hackade jordnötter. För extra crunch. Det får bli nästa gång!
Smält smöret i en kastrull. Rör ner de båda sockersorterna och vaniljen. Låt svalna. Knäck i äggen, ett i taget och rör till en slät smet. Blanda i vetemjöl, kakao och salt. Vänt försiktigt tills allt gått ihop.
Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och tryck i några jordnötsringar, grädda i 175°C i cirka 12-15 minuter. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp.
Lägg på jordnötsringar på den kalla kladdkakan. Smält chokladen och ringla den över jordnötsringarna. Strö över flingsalt. Ställ kallt tills chokladen stelnat.
Låt sedan kladdkakan stå framme en stund innan servering, så att chokladen och kladdkakan inte är allt för kall.
Att göra ugnsrostad kyckling med rotfrukter i ugn är ett av mina bästa knep för att fixa en enkel men god middag av det vi redan har hemma.
Idag har jag använt Lönnebergas Kyckling Lårfilé som nu kommer i en ny, smart förpackning. Tänkt att den här lilla förpackningen rymmer 630g! Det är precis nytänkande som detta jag älskar. Att kycklingen dessutom är vakuumförpackad gör att den har en längre hållbarhet i kylen vilket också minskar matsvinnet!
Minst 57% mindre plast i förpackningen gör som sagt att den tar mindre plats, inte bara i kylen, utan även i transport till och från mataffären och när du sedan ska källsortera förpackning. Hur bra låter inte det?
När man gör ugnsrostad kyckling med rotsaker blir lite en plåt med allt-i-ett. Minimalt med disk, liten ansträngning och himla gott.
Jag hade lite sötpotatis, potatis, morötter och rödlök hemma som fick sätta grunden till den här middagen. Sen smaksatte jag med oliver, citron och massor av färska örter.
Fördela alla rotsaker på en stor plåt, då går det fortare i ugnen.
Ugnsrostad kyckling med rotfrukter:
630 g Lönneberga Kyckling lårfilé
2 ekologiska citroner
olivolja
färska örter (basilika, rosmarin och persilja tillexempel)
salt 400 g sötpotatis 2 morötter
400 g potatis
2 röda lökar
1 citron
ca 100 g oliver
Öppna förpackningen med kyckling. Ringla över olja och pressa ur saften från 1 citron. finhacka örter och strö lite över kycklingen. Salta. Vänd runt kycklingen i marinaden direkt i förpackningen.
Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Dela potatisen Lägg ut detta på en ugnsfast form.
Skala och dela rödlöken i kvartar. Tvätta citronen noga och dela den i bitar. Lägg ut rödlök, citron och oliver över rotfrukterna.
Ringla över olja och strö över hackade färska örter. Rör om.
Placera sist ut kycklingen över rotsakerna.
Ugnsrosta i cirka 30 minuter eller tills både rotsaker och kyckling är helt klara.
Enkelt och vardagsgott är det att göra olika sorters gratänger. Min tanke här var först att göra en lasagne, men vi kan nog mer kalla det för en pastagratäng tror jag. I kylen fanns färska lasagneplattor men också en hel del aubergine som behövdes ätas upp. Så det blev en gratäng med aubergine och ajvar.
Jag varvade köttfärssås, lasagneplattor och tunt skivad aubergine. Hela gratängen toppade jag sedan med fetaost och lite riven ost. Gott och väldigt smidigt att göra.
Extra mumsigt blir det såklart om man gör köttfärssåsen i god tid så den får stå och gotta till sig. Så ett tips är att göra iordning köttfärssåsen redan kvällen innan, eller kanske på lunchen om man jobbar hemma. Då är det bara att lägga ihop gratängen och du har middagen klar på 30 minuter när den väl ska ätas. Fiffigt va?
Idag är en sån där dag då jag inte riktigt verkar komma igång. Jag brukar ju alltid gå en morgonpromenad när barnen hoppat på bussen. Men med en liten valp (som dessutom inte alls gillar att gå promenader, än) så blir det att ta kvällspromenader när familjen är hemma och underhåller valpen. Jag vet inte om det påverkar, men känner mig så seg och trött om förmiddagarna nuförtiden! Så nu längtar jag tills även lilla valpen orkar följa med på lite längre promenader. Saknar att gå på morgnarna!
Men ser fram emot lunchen, för i kylen väntar en stor matlåda från gårdagens middag som var denna gratäng. Gissar att det är ännu godare idag!
Jag ville inte ha för mycket pastakänsla i gratängen. Men det går såklart jättebra att öka på mängden pasta om man vill det. Och har man ingen aubergine hemma kan du hoppa över den. Men jag gillar att ha det i olika gratänger. Skiva den riktigt tunt på mandolin, så smälter den nästan i ugnen.
Gratäng med aubergine och ajvar 6 port:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs (lamm eller vegofärs går också bra!)
2 msk tomatpuré
ca 800 g krossade tomater
1 msk oxfond
2 tsk örtsalt
svartpeppar
3 tsk torkad oregano
2 dl finhackad persilja
1 dl balsamvinäger
350 g mild ajvar
2 st auberginer
200 g färska lasagneplattor
150 g fetaost
1 dl finriven ost
Skala och finhacka lök och vitlök, stek mjuk i en gryta. Tillsätt färsen och genomstek den.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, fond, salt, peppar och oregano.
Låt allt koka upp och koka ihop på medelvärme under cirka 20 minuter.
Ha sedan i finhackad persilja, balsamvinäger och ajvar. Smaka av med eventuellt lite mer salt.
Skiva auberginerna tunt med hjälp av en mandolin.
Ha ut ett lager köttfärssås i en ugnsfast form, varva sedan färska lasagneplattor och skivad aubergine. Upprepa tills du fyllt formen.
Jag tog två varv pasta. Det blev lagom tyckte jag.
Avsluta med att smula fetaost och strö över gratängen. Ha sist på lite finriven ost.