5 recept på pannkakor

mellis, mellanmål, kikärtor
Så här i den ljuva sommartiden sitter det aldrig fel med lite pannkaksinspiration. Så därför passar det extra fint att bjussa på 5 recept på pannkaka idag tycker jag.
Ibland känns det som om barnen, eller i alla fall Isac bara blir riktigt, riktigt lycklig om man bjuder på pannkaka. Då kan det passa att variera sig lite, så vissa gånger har jag tillexempel gjort pannkaksmuffins på kikärtsmjöl. Perfekt att servera till mellanmål en härlig sommarlovsdag!pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
Genom att tillsätta rivet äpple i pannkakssmeten blir den lite mer matig. Jag tycker det är en kul variation till den klassiska pannkakan. Äppelpannkakor blir supergott med hemkokt blåbärssylt till!glutenfria pannkakor
Amerikanska havrepannkakor fungerar fint att servera till frukost, lättare lunch, mellanmål eller varför inte till efterrätt. Variera tillbehören efter hungern bara!tunna pannkakor
Men ibland, då är allt man vill ha helt vanliga, klassiska tunna pannkakor. Vilken himla tur att det både är enkelt att göra och inte kräver speciella ingredienser. Grädda pannkakorna så tunna du bara kan. Och servera med vad du gillar allra bäst!
glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Mina barn älskar bananpannkakor. Speciellt på sommaren då vi ofta har med det som lättare lunch till sjön. Så när jag provgräddade dessa kom Axel hem, tog ett djupt andetag och utbrast:
Det luktar SOMMAR! Gott att äta och ett bra alternativ till klassiska pannkakor. Det här blev någon variant av amerikanska bananplättar då jag gjorde dom rätt små. Men ni vet väl vad dom säger då?
Är dom små får man ta två!
Nu ska jag ta tag i den där träningen för dagen. Får se om det blir hemmaträning eller en sväng till gymmet. Det beror på vad orken räcker till känner jag.
Ha en himla fin måndag kära vänner!

2
Kommentera

Melonslush med lime


När min ungerska syren levererade de sista blommorna och temperaturen visade 30 grader varmt i skuggan. Då kändes det lämpligt att göra en hel omgång melonslush. Det kändes faktiskt som det enda rätta.
Idag visar termometern på lite mer blygsamma 14 grader ute. Och himlen består av 100 nyanser av grått. Men vet ni, det är just dagar som dessa det är perfekt att förbereda denna melonslush. Eftersom melonen ska frysas in först. Det är nämligen perfekt att fylla frysen nu, så när väl den där varma dagen kommer, (för visst kommer dom igen!) då är du mer än redo för den!
Just nu verkar det vara många som gått på semester. Så även här hemma. Sebastian tog ovanligt tidig semester i år. Så det känns lite märkligt att han är hemma redan nu. Men vi har en fin liten lista på saker att fixa här hemma under sommaren. Och eftersom i alla fall nästa vecka verkar bjuda på väder som inte lämpar sig för badstranden kanske vi får något gjort i år. Måla och kitta om ett par fönster, bygga om trappen till altanen, göra någon ny rabatt. Ni vet sånt där i alla fall inte jag orkar med när det är för varmt ute. 
Melonslush gör du enkelt på bara ett gäng ingredienser. Först och främst behöver du såklart en melon. Till 4 personer brukar jag ta 1 kg vattenmelon. Lite lime bryter av den söta melonen. Gillar man mynta kan det vara gott, men jag föredrar citronmeliss pga mynta är inte min favorit.
Toppa sedan slushen med sprite eller sockerdricka. Vill du ha en ännu sötare drink kan du ha i 1/2 dl sockerlag. Men jag personligen tycker det blir för sliskigt.

Känner man för det är det även gott att ha i en skvätt ljus rom. Jag brukar ta 4 cl per glas. För en ännu somrigare smak kan man byta ut sprite/sockerdricka mot mousserande med jordgubbssmak. Det finns både med och utan alkohol. Ett enkelt sätt att variera denna drink.
Melonslush 4 glas:
1 kg vattenmelon
1 ekologisk lime
ev 1/2 dl sockerlag
5 dl sockerdricka/sprite/mousserande med jordgubbssmak
ev 12 cl rom
citronmeliss
Skär melonköttet i mindre bitar och frys in. Jag brukar frysa in melonen i påsar som jag försluter väl om jag gör i ordning detta i god tid innan. Ska du göra melonslushen samma dag kan du ha upp melonbitarna på en bricka och ställa i frysen. Då fryser dom på ca 1 timme.
Lägg sedan frysta melonbitar i en höghastighetsmixer. Tillsätt saft och skal från 1 lime. Ha ev i sockerlagen. Mixa slätt. Ha sedan i sockerdricka/sprite/mousserande och blanda väl. Ha upp i 4 glas. Tillsätt ev 4 cl rom per glas och rör om.Toppa med mynta eller citronmeliss. Servera direkt!
 

1
Kommentera

Vad jag villhöver just nu

inlägget innehåller annonslänkar.
67_kvadrat_373187_375698.jpg
Vissa saker får jag bara inte till. Som att köpa nätkassar. Jag tar alltid med mig kassar till mataffären, så att även få med sig ett par nätkassar till frukt och grönt känns ju inte som någon stor grej liksom.. Men jag kommer mig inte för att köpa. Jag får helt enkelt beställa dessa från Granit på direkten.  Så snygga att ha i lite olika färger. De kan dessutom utan problem hänga framme, för jag tycker dom är himla snygga!
fruktfat med nutelladipp
Just nu finns det saker jag längtar lite extra till. Som att få duka upp ett stort fat med nutelldipp med massa godsaker till. Även om vi är lediga och som Axels syssling sa: när det är sommarlov är det lördag hela veckan! Så försöker jag ändå begränsa oss till att äta sånt här till helgen. Men det är svårt. Dagarna flyter liksom in i varandra. Nästa vecka går dessutom Sebastian på semester. Då blir det ännu svårare att hålla reda på vardag och helg!

Nu känns det som om sommaren tog en liten paus. Och ett välbehövligt regn svepte in över oss. Efter att ha vattnat, vattnat och vattnat i flera veckor känns det som om trädgården äntligen få lite andrum, hämta kraft och ny energi.
Nu är jag så sugen på att fixa lite fin belysning. Visst är de här fina lampskärmarna för utomhusbruk från Ellos snygga? Kan tänka mig att de skulle passa fint på flera ställen hos oss!
Den här lampan som också är anpassad för utomhusbruk skulle göra sig så bra på vår altan!
 
 
falafel, vegansk falafel,
När värmen gett lite vika kanske man orkar laga mat igen? I veckan kommer det absolut bli en omgång av falafel på gula ärtor. Perfekt sommarmat!
Nu ska jag och Isac strax hämta upp Axel som sovit borta. Sen bär det av mot Västerås för lite ärenden och ett besök hos specialisttandläkaren för Isac.
Jag önskar er alla en himla fin dag!

1
Kommentera

Ceasarsallad wrap

inlägget innehåller annonslänk.picknick,
Tidigare i våras gjorde jag ett jobb åt folk o folk där jag skulle ta fram ett picknickrecept.
Jag tycker alltid att picknick-mat är klurig mat. Det är så många parametrar som ska stämma. Det ska gå skapligt enkelt att göra i ordning, det ska vara gott, lätt att ta med och passa många. Ibland känns det som om man vänder ut och in på sig själv för att hitta på nya spännande rätter. När det faktiskt blir precis lika gott att ta med en bytta potatissallad, en färdiggrillad kyckling, sallad, lite goda ostar, röror och bröd.  Eller hur? Men, eftersom det ändå är mitt jobb att vara lite kreativ och komma med idéer. Så strök jag färdig potatissallad och grillad kycklingkonceptet ganska på en gång. Istället gjorde jag ett helt gäng ceasarsallad wrap. picknick,
Så himla gott. De höll sig fina i kylen i flera timmar vilket ju indikerar att de är perfekt mat att ta med på picknick. Tack vare att det ligger ett lager sallad närmast brödet förhindrar det att såsen blöter ner brödet och gör det geggigt.picknick,
När jag fotade det här jobbet blommade förgätmigej allt den bara orkade ute. Och syrenen stod i full knopp. Nu har vi tassat en bit längre in på sommaren och mina pioner har precis blommat över. En sommarträdgård är ändå magisk, för varje dag sker nya skiftningar, nya blommor slår ut medan andra blommar över. picknick,
Känns det övermäktigt att göra egen ceasardressing? Ta det bara lugnt. Det finns massor av färdiga dressingar som fungerar fint! Jag har testat den här från Hellmans som jag tycker är riktig god!
 

Caesarwrap, 4 st:

600 g kycklinginnerfilé
2 tsk paprikapulver
2 tsk örtsalt
peppar
olja att steka i
ca 180 g (1 fp bacon)
1 huvud romansallad
250 g körsbärstomater
4 st libabröd
50 g parmesan

Krydda kycklingen med paprikapulver, örtsalt och peppar. Stek i olja tills kycklingen fåt fin färg runt om och är genomstekt. Täck över med folie och ställ åt sidan.
Skär baconet i bitar och stek knaprigt. Låt det rinna av på ett hushållspapper.
Nyp av de största bladen från romansalladen. Skölj noga då de ofta kan vara rätt jordiga och grusiga.

Dela tomaterna på mitten.

Lägg ut 4 st libabröd. Se till att torka salladen ordentligt och placera ut ett par salladsblad så det täcker mittenytan av brödet (kanten längst ut av brödet måste vara fri från mat för att du ska kunna rulla ihop din wrap).

Skär den stekta kycklingen i bitar och fördela den tillsammans med bacon och tomater över salladen. Hyvla över parmesan. Gör dressing enligt receptet nedan och ringla detta över salladen.

Vik in två sidor av brödet och rulla sedan ihop från sidan närmast dig så tajt du kan. Rulla gärna in din wrap i folie eller smörpapper för att enklare kunna ta med på picknick.

cesardressing:

1 äggula
1 vitlöksklyfta
2 sardellfiléer
2 dl rapsolja
1/2 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
1/2 msk vitvinsvinäger
salt & peppar

Ha upp äggulan i en skål. Skala och finriv vitlöksklyftan. Blanda i den i äggulan tillsammans med sardellerna. Vispa upp äggulan ordentligt. Tillsätt sedan oljan, droppvis under konstant vispning. Smaka av med dijonsenap, citron, vitvinsvinäger, salt och peppar.

Känns dressingen lite väl fast kan den späs ut med några droppar vatten.

Nu ska jag ta och väcka mina sjusovande barn på övervåningen och kicka igång den här sommarlovsdagen!

6
Kommentera

5 fiskrecept att laga i sommar

fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Idag tipsar jag om 5 fiskrecept att laga i sommar. För visst är fisk ändå härlig sommarmat? Passar lika bra till vardags som till fest. När det är 30 eller 15 grader varmt ute. När vi åt lunch idag satt jag och frågade ut alla barn runt lunchbordet om dom gillade fisk. Och absolut gjorde dom det. Allra helst lax. Men verkligen inte fiskbullar. När jag var barn skulle nog ingen ha erkänt att dom gillade fisk. Det var liksom inte socialt ok att som barn gilla fisk. Tur saker och ting kan ändra sig. Eller hur?
Fiskburgare är enkel och god mat som alla gillar här hemma. Passar att äta i bröd men också till potatis och en kall sås. Får jag några bitar lax och någon bit vit fisk över i frysen brukar det bli fiskburgare av det. Så gott att blanda olika fisksorter!
lax i ugn med fetaost pesto
Är man på jakt efter minsta möjliga ansträngning men mesta möjliga smak. Då skulle jag rekommendera lax i ugn med fetaost. Löjligt enkelt att göra och himla gott! Allra godast blir det att använda en hel laxssida. Då är det bara att dubbla receptet och köra laxen i ugnen i 175°C i 20 minuter. Smidig mat som då räcker till många.
 
fisk i ugn, sås, torsk
En solklar vardagsfavorit i detta hushåll är panerad torsk. Jag kör den enkla varianten och ugnsbakar torsken. Då går det på ett litet kick att panera fisk!
grillad lax, midsommarlax
Hel laxsida är som sagt väldigt smidigt när man lagar mat till fler. Kör den på grillen eller i ugnen beroende på vad som passar er bäst!
Något jag gillar är att göra enkla fiskpaket. Antingen gör jag iordning paketen i förväg och ställer på grillen när gästerna kommer. Eller så får var och en plocka ihop sitt egna fiskpaket och stoppa i det man gillar allra bäst. Den senare varianten blir det på lördag när vi ska på middag hos vänner. Ett perfekt upplägg tycker jag.
Nu har jag suttit och jobbat en stund på altanen. Till ljudet av Axel, Isac och två kompisar som sitter och spelar Fifa. Nu byter dom tv-spelets fotboll mot det verkliga och mina rabatter ligger pyrt till igen. Men det får det vara värt.
Jag önskar er alla en härlig start på veckan <3

2
Kommentera