Inkokt lax med kall sås

 
midsommarmat, lax, fisk
Inkokt lax med kall sås. För mig är det barndom.
Min mormor och morfar har aldrig varit mycket för att fira högtider. Mormor brukar varje år föreslå att hon ska göra pannbiff istället för köttbullar till jul. Med motiveringen att det går ju mycket fortare att göra pannbiffar! Noll känsla för det här med traditioner och högtider med andra ord. Men till midsommar, då brukade mormor ofta göra inkokt lax med kall sås.
Jag kommer såväl ihåg lukten i köket, lukten av ättika, lök och fisk. Hade man tur åt dom inte upp allt på midsommarafton så det fanns någon bit över på midsommardagen som man kunde få smaka.
midsommarmat, lax, fisk
Jag skär gärna laxen i generösa bitar. Morfars ord klingar i öronen ”nu hoppas vi att laxen inte blir för torr bara!”
Som barn antog jag att det var något form av lotteri, det här med att göra inkokt lax. Att det liksom var 50/50 om laxen skulle blir torr eller god.
Nu har jag ju insett att det handlar om andra saker. Som att skära laxen i stora bitar. Blir de för små blir laxen helt enkelt torr.
Laxen ska heller inte koka i lagen. Utom läggas i och sedan tas från värmen. Då är chansen att man lyckas betydligt större.
midsommarblommor, midsommar, blommor
I veckan har sommarblomsten börjat slå ut här i min del av Västmanland. Lupiner, syren, midsommarblomster, smörblommor och hundkex fyller nu min värld. Vart än jag vänder mig. Ren och skär lycka efter denna kalla vår!
midsommarmat, lax, fisk
Inkokt lax med kall sås:
2 L vatten
1 dl ättika
3 msk salt
10 kryddpepparkorn
1 stor lök
2 tsk strösocker
4 lagerblad
dill
1- 1 1/2 kg lax
Lägg alla ingredienser utom laxen i en stor kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 10 minuter. Stäng av värmen. Skär laxen i bitar och lägg sedan laxen lagen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i minst 1 timme.
 
3 dl gräddfil/naturell yoghurt
2 msk majjonäs
1 tsk örtsalt
4 msk finhackad dill (fryst går bra)
lite pressad citron
 
Blanda samman alla ingredienser till såsen och låt stå kallt en stund innan servering.
Servera den inkokta laxen tillsammans med sås och kokt potatis.

23
Kommentera

Nice cream med blåbär och hallon


Nu kan man verkligen säga att sommaren är här på riktigt. Det är ingen liten listig majdag som luras, utan det ÄR FAKTISKT SOMMAR NU! Så underbart.
Och när sommaren kommer, ja då vill man äta glass. Min bästa lösning för att barnen inte ska börja få glasstrutar som växer ut ur öronen pga överkonsumtion av glass är att varva med någon skål nice cream. Den här är gjord på både blåbär och hallon. Så gott!
Ikväll efter maten cyklade jag och Axel upp till sjön vi har här i byn. Vi har hand om städningen där ett par dagar den här veckan. Medan Axel badade fixade jag med sopor, sopade och grejade. Ett perfekt kvällspyssel en fin sommarkväll känner jag. Termometern visade stadiga 20°C i vattnet. En klar förbättring från söndagens 15°C tycker jag. Kanske, kanske man skulle våga sig på ett dopp här snart? Har ni badat än i år?
 

Jag gjorde dubbelt recept enligt nedan och det blev lagom att fylla min brödform med.
Nice cream med blåbär och hallon:
3 frysta bananer
100 g blåbär
100 g hallon
1 tsk blåbärspulver
1/2 tsk vaniljpulver
Mixa samman alla ingredienser i en höghastighetsmixer. Servera direkt eller frys in i en burk med lock och tag fram vid ett senare tillfälle. Om du fryser in glassen, tag fram den en stund innan den ska ätas så den hinner mjukna något.

10
Kommentera

Rabarberbellini

drink, sommardrink,
Sommaren fortsätter att visa sig från sin allra bästa sida. Då passar det fint att tipsa om något gott att fylla glasen med tycker jag. Varför inte en rabarberbellini?
En klassisk bellini består ju av persikopuré och prosecco. Men jag känner, varför nöja sig med det? När man faktiskt kan variera denna drink i det oändliga.
Vill man göra den alkoholfri är det busenkelt. Du byter bara ut det mousserande vinet mot en alkoholfri variant eller kanske fruktsoda. Hur gott som helst!drink, sommardrink,
Idag lagar jag massor av midsommarmat här i köket inför ett jobb jag ska plåta imorgon. Sill läggs in och lax kokas och grillas. Men allra helst hade jag bara velat vara ute och njuta av det helt fantastiska vädret! Så underbart!drink, sommardrink,
Jag gjorde en enkel rabarberkompott som bara består av rabarber och socker. Du kan välja att mixa den helt slät, eller låta den vara lite trådig, det är helt en smaksak.
TIPS: Vill du förbereda drinken i god tid innan? Gör rabarberpurén och frys den till istärningar. När drinkarna sedan ska serveras är det bara att lägga ett par bitar fryst rabarbrepuré i varje glas!drink, sommardrink,
Ett annat tips är att frysa in vackra blomblad till istärningar. Jag brukar passa på när tex pelargon eller penséblommorna börjar se lite trötta ut. Då nyper jag av dom och fryser in till istärningar.
Fyll ett isträrningstråg till hälften med vatten. Lägg sedan på blomblad och låt frysa någon timme.  Fyll på med mera vatten. Annars flyter blombladen lätt upp och lägger sig överst.
drink, sommardrink,
Rabarberbellini 8 glas:
ca 300 g rabarber
2 dl strösocker
1 flaska prosecco eller alkoholfritt alternativ
Skär rabarbern i småbitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Du behöver inte tillsätta något vatten. Rabarber ger ifrån sig så pass mycket vätska när den kokas att det inte behövs.
Koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Rör om då och så att det inte bränns vid.
Mixa kompotten helt slät med stavmixer om du så önskar. Min rabarber var väldigt späd så den behövde inte mixas. Låt svalna helt, gärna i kylskåp.
Fördela rabarberpurén i 8 st glas. Toppa med valfritt bubbel och servera direkt.

3
Kommentera

Veckans mat- v 23

spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Hej måndag. Hej strålande sol, Hej 1 juni!
Med rufsigt morgonhår och grus i ögonen satt Axel med de långa benen slängda över sängkanten i morse. Sådär måndagstrött som man bara är på måndagar. Men rätt som det var sken han upp:
-det är ju första juni idag!! Nu ÄR det sommar!
Vilken härlig känsla att starta veckan med ändå!
En annan härlig känsla att starta veckan med, det är att ha en plan inför alla måltider som ska lagas. Så här kommer en planering av veckans mat. Som alltid bjuder på lite av varje.
 
Vad sägs om en härlig spenatsoppa? Perfekt att laga en riktigt varm dag som idag eller imorgon.
fisk i ugn, fisk, fiskrecept
En storfavorit hemma hos oss. Det är torsk i ugn. Det här receptet har lagats sedan jag bodde hemma, Så det är välbeprövat. Och mina barn har alltid älskat det!
vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Ett lite nyare recept i min portfölj är den här linsstroganoffen. Både Axel och Sebastian blev positivt överraskade och tyckte det var himla gott! Perfekt vardagsmat som passar fint att ha i matlåda också.
snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag
När det ska gå snabbt, vara enkelt och såklart smaka gott är snabblagad pasta med ajvar ett himla bra recept att ta till. Laga det med kyckling eller quorn. Ta det ni gillar bäst eller har hemma.
tacopaj med creme fraiche
En annan klassiker är tacopaj. Jag kommer så väl ihåg som barn, hur spännande jag tyckte det var med både tacopaj och tacolåda. Som tacos fast liksom något annat. Det var riktigt nytänkande kände jag.
Idag kan jag känna att mat som tillexempel tacopaj, det är trygg och fin mat. Mat som påminner om barndomen och som bara bär med sig fina minnen.
Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig vecka med mycket sol, lagom av jobb och tid med familjen <3

0
Kommentera

Pannacotta med rabarber och vit choklad

 
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Jag kune bara inte låta bli. Att skapa en efterrätt till som passar att göra till lilla mamma på söndag när det är mors dag. Eller ja, egentligen passar den ju att göra när som det vankas efterrätt. En pannacotta med rabarber och vit choklad. Som sommar i ett litet glas.
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Fredagsplanen: Idag är det ledig fredag för Isac, jag har jobbat några timmar på morgonen. Men bloggen bara krånglade, så vi tog en promenad hem till mamma för lite spontanfika sådär. Hur härligt som helst att dricka kaffe och äta rabarberpaj i skuggan på deras altan. Som man längtat efter den här ljuva årstiden. Nu spelar Sebastian och Isac lite vändtia och jag ska fixa fram lite lunch.
När Axel slutar vid 13.15 plockar vi upp honom vid skolan, sen ska han klippa sig och vi ska fixa lite ärenden på stan.
Ikväll: Blir det middag med mina föräldrar för att fira mamma som fylde år igår.
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Att göra pannacotta i lager är verkligen inte svårt. Man måste bara vara lite kreativ. Antingen gör man raka lager. Då varvar du bara de olika smakerna på pannacotta. Ja, såklart måste de olika lagren stelna ordentligt först.
Eller så kan man göra som jag gjort här. Tidigare har jag testat att låta glasen luta försiktigt i en avlång brödform. Det funkar, men de kan lätt glida lite fram och tillbaka.
Då såg jag någon som använt en tom äggkartong att luta glasen i. Alltså hur fiffigt?! Det fungerade verkligen superbra. Men ska du göra många glas, kom ihåg att du behöver fler äggkartonger.
efterrätt, dessert, fika, mors dag
Idag fick min pannacotta smak av rabarber och vit choklad. Alltså vilken drömkombination! Så gott med den söta vita chokladen i kombination med syran i rabarbern.
Precis som jag tidigare skrivit så kan rabarbern ibland få en lite tråkig färg om den är väldigt grön. Testa då att ha i ett par frysta hallon. Det ger en himla fin färg utan att det smakar hallon om det.efterrätt, dessert, fika, mors dag
Eftersom Axel inte äter laktos gjorde jag dessa på laktosfri grädde och laktosfri vit choklad. Och det fungerade hur bra som helst!
 
Pannacotta med rabarber och vit choklad 8 små glas:
Vit chokladpannacotta:
3 dl grädde
100 g vit choklad
3/4 dl Gelésocker Multi
Värm grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör i den. Låt chokladen smälta helt. Tillsätt gelésocker och rör om. Koka upp och låt koka i ca 1 minut.
Ställ ut 8 små portionsglas. Ställ de gärna lite på sned i ett par äggkartonger. Häll försiktigt i pannacottan till önskad form. Låt stelna i kylen. Det brukar räcka med cirka 1 timme.
Rabarberpannacotta:
500 g rabarber
ev ett par frysta hallon
1 msk citronsaft
3 dl grädde
3/4 dl Gelésocker Multi
Lägg rabarber och ev ett par hallon i en kastrull. Låt koka upp och småkaka på medelvärme under omrörning tills rabarbern helt kokat sönder och blivit ett mos. Sila moset genom en finmaskig sil. Pressa all saft ur moset med baksidan på en sked så du får ur så mycket saft som möjligt.
Blanda rabarbersaften, citron och grädde i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt sedan gelésocker. Koka upp igen och låt koka i cirka 1 minut.
Vinkla glaset åt andra hållet i äggkartongen och slå på rabarberpannacottan. Vill du inte få en V-formad pannacotta låter du glaset stå helt plant när du slår på det andra lagret pannacotta.
Ställ i kylen och låt stelna helt. Dekorera sedan med färska bär.
 
En söt liten dessert som mamma garanterat blir glad över på mors dag!
 
 
 
 

10
Kommentera