7 härliga recept på frukostar

snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Många har nu fått gå på lite skön påskledighet. Så även vi. Eller, jag och barnen har ju haft påsklov. Men eftersom jag ändå lär jobba har jag ställt klockan och gått upp om morgnarna. För att få lite gjort innan frukost liksom. Men nu blir det helg och allt lugnar sig. Mailkorgen fylls till största del av skräppost, så den behöver man bara slänga ett getöga på då och då. Dessutom är ju påskhelgen en extraordinär helg. då den inte bara är två dagar. Utan fyra. Fyra dagar med sovmorgon för den som vill (vem vill inte det liksom!?).
Så jag tänkte, att idag tipsar jag om 7 härliga recept på frukostar.  Du hittar något för alla här.
Jag är egentligen inte en sådan person som gillar sötsaker till frukost. MEN, bjuds det på belgiska våfflor med färskost är inte jag den som tackar nej inte.
nyttig milkshake
Milkshake till frukost? Ja men självklart. Inga problem alls om du gör den på fryst banan! Krämigt och hur gott som helst!
glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Amerikanska bananplättar lagade jag till Axel och hans kompis Matias en dag när de kom hem från skolan. Vips sa det, så var plättarna slut. Och jag kan tänka mig att de passar ypperligt till en härlig helgfrukost också!
frukost, sommarlov, sommarfrukost
Är du lite mer av yoghurt-typen? Smaksätt din egna yoghurt med dina favoritbär. Det blir verkligen hur gott som helst. Jag lovar!
nice cream, smoothie,
Som många av er vet, så är jag rysligt svag för jordnötssmör. Föga förvånande är därför denna krämiga snickerssmoothie en storfavorit hos mig. Hur god som helst!
gröt i ugn, gröt, frukost
Precis som jordnötssmör så är gröt mig väldigt kär <3  Testa att göra en lite annorlunda variant av gröt genom att göra ugnsbakad gröt. Som frukost och efterrätt, allt i ett!
jäsa över natten
Finns det något lyxigare än att bjuda på nybakat bröd till frukost? Mitt kalljästa frukostbröd kräver väldigt lite ansträngning, men blir lika bra varje gång! Perfekt till helgens frukost, jag lovar!
 
Vilken är din favorit till helgens frukost? Vad vill du inte vara utan?

2
Kommentera

21 goda desserter till påsk

påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Onsdagen innan påsk. Jag skriver handlingslista. För trots att allt är som det är i år verkar det som om vi får till ett påskfirande, vi och de allra närmaste. Det blir bra så.
Så eftersom jag tipsade om en hel drös goda recept på mat igår, då passar det ju ypperligt med ett helt inlägg fullspäckat med 21 goda desserter till påsk. Eller hur?
Först ut är min nya favorit. Alltså citronmarängpaj i glas! Så otroligt gott. Det blir det här på fredag. MUMS!
 

fryst cheesecake till påsk
 
Redan nu kan du förbereda denna frysta cheesecake. Och när den väl ska ätas, ta fram den en stund innan så den hinner mjukna, sedan är det bara att dekorera och äta. SÅ smidigt och gott! Enklare påsktårta än så här kan man inte göra i påsk!
påskcupcakes
Baka påskens kanske sötaste cupcakes och dekorera med chokladharar eller gör fina små fågelbon som du fyller med chokladägg. Kul bakning att göra tillsammans med barnen så här på påsklovet!
cheesecake i glas, lemon curd, efterrätt
Enkel påskdessert i glas, där du varvar en härligt god lemon curd med kaksmulor och en fluffig kräm. Så enkelt och så gott!

småkakor, påsk, ägg, småkaka
Kanske ingen dessert, men väl en himla god påskkaka som passar fint till en kopp kaffe i vårsolen.

pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Gör en härlig pavlovakrans till påsk! Vackert att ställa fram på bordet och så gott!paj, baka, ananaspaj, paj
Av alla olika efterrätter är det här nog min favorit ändå. En lättbakad ananaspaj passar perfekt att bjuda på så här under påsken!kockens kryddor, choklad, tårta
Eller varför inte göra en riktigt maffig och god chokladtårta! Den här gör ingen besviken, jag lovar!
vit chokladmousse med lemon curd
Är du istället på jakt efter något litet och enkelt att avsluta påskmiddagen med, gör då små fina glas med vit chokladmousse och lemon curd! Pots de Crème chokladpudding
Pots de Creme, chokladpuddingens betydligt lyxigare kusin passar perfekt att bjuda på så här till påsk!
fryst cheesecake med daim
En annan favorit är den här frysta cheesecaken med daim. Härligt krämig och god som blir vacker när man dekorerar med färska bär och kanske lite påskgodis?snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Snabb cheesecake i glas. Ett recept som är otroligt populärt här på bloggen och som ni gjort om och om igen. Passar självklart fint även till påsk!
 
grillad frukt, frukt på grillen
Kanske åker grillen fram i helgen? Passa då på att göra grillad ananas. Makalöst gott, jag lovar!
vegansk snickerspaj sockerfri nyttig
No bake snickerspaj, perfekt om du vill baka något utan ugn. Dessutom är den vegansk!
citronkladdkaka med vit chokladganache
Sötsyrlig citronkladdkaka med vit chokladganache. Helt ljuvlig i all sin enkelhet! Så här till påsk skulle jag dekorera med lite fina chokladägg!
pavlova
Minipavlova med choklad. Gott, lättbakat och alltid lika uppskattat!
 
citronrutor
Fina citronrutor som du enkelt bakar till många i långpanna. Servera med en kula riktigt god vaniljglass och efterrätten är klar!
citronkaka med vallmo
Ibland ska man inte krångla till det. Utan bara gå basic. Som med den här gudomliga citronkakan med vallmo. Servera med färska bär och en klick lättvispad grädde.

Eller varför inte bjuda på en härligt krämig morotstårta i påsk? Saftiga bottnar blandas med en härlig creme cheesefyllning. Så gott!
mazarinkaka, mazarintårta
Den här mazarinkakan blev en riktig fullträff och passar perfekt till påskens alla fikastunder. Betydligt enklare att baka än vanliga mazariner som kan vara lite pilliga.
vaniljrutor i långpanna
Har du inte testat att göra vaniljrutor än så har du något helt magiskt framför dig. Baka dom gärna en dag i förväg så de hinner sätta sig ordentligt.
 
Själv står jag i valet och kvalet. Ska jag göra citronmarängpaj i glas eller ananaspaj? Vad tycker ni?
Vad bakar ni för gott i påsk?
1
Kommentera

17 recept på påskmat

focaccia
Hej och glad påskvecka!
Jag vet inte hur det är hos er, men påsken blir lite annorlunda i år för de flesta. Men fast påsken inte blir som den brukar så måste man ju äta, eller hur? Grilla något gott, servera med lite härliga tillbehör? Eller så kör ni klassisk påsk ändå. Kanske finns tiden att baka eget bröd nu när man är hemma mer? Oavsett hur ni väljer att fira här hittar ni 17 recept på god påskmat:
En middag är ingen middag utan bröd? Eller? Jag är ingen hejare på att baka matbröd. Men just focaccia är en kär favorit som dessutom är riktigt lättbakat och räcker till många!
krossad potatis i ugn
Så här års är potatisen inte speciellt rolig. Ska man äta färskpotatis är den garanterat importerad. Men det finns små knep man kan ta till för att piffa upp den tråkigaste av potatisar. Nämligen genom att göra krossad potatis i ugn. MUMS MUMS!
Sugen på mer potatisinspiration? Kolla då in de här 5 potatisrecepten!
 
glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Spenatvåfflor vänner, hur perfekt blir inte dessa till påsk?
västerbottenostpaj
En klassisk västerbottenpaj är väl ändå ett måste till alla stora svenska högtider? Eller? Nja kanske inte till jul, men till påsk, midsommar och såklart kräftpremiären, då vill vi ha ostpaj. Eller hur?
lax i ugn med fetaost pesto
Gör en riktigt enkel lax i påsk! Nämligen lax med ett täcke av fetaost och pesto. Är ni många, gör då en hel laxsida! Supersmidigt och riktigt gott!
 
pestobröd, paj, påsk, villa puccini
Mitt favoritbröd, oavsett högtid är mitt bröd med pesto. Otroligt enkelt att baka och fantastiskt gott. Ni måste testa!
falbygdens ost, påsk, sallad, primörer
Alltså, har ni någonsin gjort en ostkräm att doppa små späda vårprimörer i? Om inte så är det hög tid nu. Makalöst gott, jag lovar!
vegetarisk sill
Klart man ska ha sill på påskbordet. Här har jag gjort en vegetarisk variant som faktiskt brukar uppskattas av alla!
tomatpaj, västerbottenpaj, midsommar
Mer paj åt folket! Gör en färgsprakande tomatpaj! Även den är faktiskt gjort på västerbottenost!
fyllda champinjoner med tomat
Jag älskar fyllda champinjoner. Det är ett perfekt tillbehör på en buffé och kan lätt varieras efter tycke och smak!
röda linsar
Baka en gyllengul brödkrans till påsk. Det här brödet innehåller både linser och morötter och blir himla gott!silltårta
En klassiker hemma i mitt barndomshem är silltårta. Även den ska ätas till både påsk och midsommar. En kär gammal vän som hängt med sedan 90-talets början någon gång. Gillar du sill är det här maträtten för dig!ångad lax i ugn
Ett annat smidigt sätt att tillaga lax på är att göra ångad lax i ugn! Perfekt till påsklunchen!
grönsakspaj
Vi tar väl en paj till när vi ändå håller på! Broccolipaj med fetaost gör sig utmärkt på buffén!våfflor, halloumi, våffeldagen
Halloumivåfflor gör sig perfekt som en god förrätt eller tilltugg innan middagen. Servera med tillexempel creme fraiche och löjrom! Mums!
plåtmat. hummus. vego
Ingen middag är komplett utan såser och röror. Kanske kan en färgsprakande rödbetshummus passa till påsk?
ugnsbakad ugnsbakad blomkålblomkål
Ugnsbakad blomkål är perfekt att servera på påskbuffén. Lättlagad och riktigt gott!
 

 

4
Kommentera

Påskbröd med röda linser och morötter

röda linsarFör ett tag sedan bakade jag detta ljuvliga påskbröd med röda linser och morötter. Jag ville få fram ett riktigt gult och härligt bröd, som passade perfekt till påsk.
Jag har tidigare bakat med både vita och svarta bönor, vilket jag tyckt varit hur enkelt som helst. Att använda röda linser var aningens trixigare, antagligen för att de kokta linserna innehåller så pass mycket vätska. Det är därför viktigt att du låter de kokta linserna rinna av ordentligt. Första gången jag bakade detta testade jag att bara ha i linserna precis som de var, helt nykokta. Det blev en väldigt svårhanterlig och kladdig deg. Men om linserna får rinna av, då blir det enklare.
Jag tillsatte även rivna morötter och lite, lite gurkmeja för att då till en härligt gul färg. Perfekt så här till påsk.
röda linsar
Jag gjorde två brödkransar, en mindre och en lite större. Så fint att lägga upp dom i varandra så du får en maffig och härlig krans. Lägg några kokta ägg i mitten för extra påskkänsla sådär 🙂röda linsar
Idag kickar vi igång påsklovet här hemma hos oss. Ett lov som mest kommer spenderas hemma. Vi har faktiskt inga planer alls för veckan. Förutom lite påskfirande med de närmaste till helgen. Idag står panta burkar, handla och fixa lite i trädgården på schemat. Precis lagom känns det som.
 
Påskbröd med röda linser och morötter:
25 g jäst
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1 tsk gurkmeja
2 dl röda, okokta linser
ca 3 dl finrivna morötter
ca 11 dl rågsikt
1 tsk salt
 
Blanda ut jästen i vatten, olja och gurkmeja. Rör tills all jäst löst upp sig helt. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Överkoka inte linserna, de ska bli mjuka inte mosiga. Låt rinna av ordentligt i en finmaskig sil. Riv morötterna fint. Blanda i de kokta linserna och morötterna. Tillsätt rågsikt, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Den ska inte vara rinnig, utan hålla ihop.
Mängden rågsikt du har i beror lite på hur blöta linser och morötter du har. Så ta i lite i taget och arbeta dig fram. Ha sist i saltet.
 
Låt jäsa övertäckt i cirka 2 timmar.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet. Knåda inte. Dela degen i ca 25 lika stora delar. Forma snabbt till bollar. Jag brukar ta degklumpen och liksom vika in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver jag inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar. Jag la ut bullarna i form av en cirkel. Låt jäsa minst 30 minuter.
 
Värm ugnen till 250°C. Grädda sedan bröden i cirka 12-15 minuter eller tills de börjar få fin färg på undersidan.
Jag som inte har någon ångfunktion i min ugn brukar ställa en långpanna i botten på ugnen. När jag sedan ställt i plåten med bröd öppnar jag snabbt luckan, slår i ett glas vatten i långpannan och stänger sedan fort luckan. Då har du skapat dig en egen ångfunktion i ugnen. Detta ger en fin och lite knaprig yta på brödet.
Brödet får smak av både gurkmeja och linserna. Vilket gör att brödet smakar lite annorlunda. Men himla gott, om du frågar mig!

3
Kommentera
ANNONS

Våfflor med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar, brunch
Jag har ett sådant himla härligt samarbete framför mig tillsammans med Snøfrisk!
Kanske vet ni inte vad detta är? Då ska jag berätta:
Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
 
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Jag har en förkärlek till färskost. Jag använder det gärna, på smörgåsen, i maten eller som här, där jag gjort fina tilltugg i form av frasiga våfflor som jag toppat med Snøfrisk, kallrökt lax och krasse.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
När jag först skulle ta fram recept till detta inlägg var ambitionerna skyhöga. Och jag hade köpt hem mängder av ingredienser att laborera med. Kanske en hemgjord tapenade? Men så började jag testa de olika färskostarna och kom fram till att de smakar otroligt bra, precis som de är. Det behövs inte förhöjas några smaker. Däremot kommer dessa produkter kunna höja smaken på mängder av recept här framöver. Risken finns även att jag från och med nu blivit något av en färskost-snobb.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Planen var att ta fram ett recept på lite matigare våfflor, som passar fint som tilltugg så här på våren. Men så såg jag de där belgiska våfflorna på mataffären och tänkte att det kan ju omöjligt skada att testa hur den naturella färskosten smakar på en sådan, tillsammans med en god marmelad. Mina vänner, det var MUMS!
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Så hetta upp våffeljärnet och duka upp till långfrukost. Ställ fram olika sorters färskost, skålar med frukt, bär och grönsaker. Och njut av en härlig stund med familjen. Jag lovar att alla kommer hitta något dom älskar!
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar, brunch
Klassiska våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör
Blanda samman vetemjölet med mjölken, rör till en klumpfri smet. Tillsätt sedan vatten, ägg, bakpulver och salt. Låt gärna våffelsmeten stå och svälla 15 minuter. Hetta sedan upp ett våffeljärn, smörj järnet med smör och grädda våfflorna. Låt dom svalna på galler så behåller dom sin frasighet.
 
topping:
200 g kallrökt lax i skivor
krasse
rädisor
ärtskott
Bred ett lager Snøfrisk färskost på våfflorna och toppa med valfri topping. Jag tyckte den med Ramslök & Vitlök passade allra bäst till lax och krasse. Medan små späda rädisor och ärtskott var himla fint till den med smak av Rödlök & Timjan. Den med smak av kantarell, den var allra godast precis som den var!
 
De belgiska våfflorna rostade jag lätt i brödrosten. Sedan bredde jag ett lager Snøfrisk Naturell på och toppade med en marmelad kokt på hallon, jordgubbar, björnbär och körsbär.

0
Kommentera