Kål och rödbetssallad med fetaost

sallad på rester
 
Alltså vänner, vilken dag det varit idag!
Dagen började ändock rätt fint, med ett tandläkarbesök för mig själv som gick strålande. Jag gick igenom utan större anmärkningar. Härligt ändå!
Sen blev det en tripp till Apoteket åt morfar och sen vidare mot ICA. Där folk hamstrat grejer vill jag lova. Som alla märken på jordgubbskräm, krossade tomater, pasta, jäst, socker, knäckebröd och mjöl. Alltså allt socker och allt mjöl var verkligen tvärslut. Ska folk hem och bränna sprit eller bli storbagare kan man just undra.
På väg hem kom meddelandet att högskolor och gymnasieskolor rekommenderas att stänga igen, och att dom förbereder ifall dom även behöver stänga förskolor, låg, mellan och högstadieskolor. Det kan alltså vara klokt att ha en plan B för de kommande veckorna. Ifall det finns en 8-åring som ska hemskolas och en 5-åring som ska underhållas. Väl hemma funkar inte inte internet och Isac tycker jag är världens tråkigaste som bara jobbar och jobbar. Men mutade med pannkakor som blev över efter ett jobb, så han blev inte så ond på mig ändå.
Samtidigt som vardagen just nu är kaos kan jag inte låta bli att skämmas över att jag faktiskt tycker det är lite jobbigt, att vardagens mönster ruckas. För i världen utanför, där finns det så många som har det så mycket värre. Som konstant lever med oro.sallad på rester
Men om vi för en stund släpper oron för detta virus, så kan vi ägna oss åt det vi har på tallriken här istället. Alltså mina vänner, det här är kylskåpsrens när det är som allra bäst. För det här är precis det. En urrensning i kylskåpet. Resultatet blev en varm sallad med två sorters kål, rödbetor, fetaost och rostade solroskärnor. MUMS!sallad på rester
Så här i lite oroliga tider är det bra att kunna trolla lite med knäna i köket. Att hitta på maträtter där det inte finns några.
Kål och rödbetssallad med fetaost:
rödkål
svartkål
citronolja
förkokta rödbetor (vakumförpackade)
salt
solroskärnor
fetaost
 
Skär rödkål fint. Strimla svartkålen (ta bort stammen i mitten). Stek i lite citronolja på medelvärme tills kålen mjuknar. Skär rödbetorna i klyftor och låt dom steka med.  Salta.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Strö över lite salt.
 
Lägg upp den varma salladen på ett fat. Smula över fetaost och toppa med rostade solroskärnor. Servera direkt.

4
Kommentera

5 recept att laga när krisen kommer

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Ok, många verkar tro att om vi bara köper på oss toapapper, pasta och ärtsoppa, då klarar vi den här krisen galant. Jag är kanske av en liten annan åsikt. Därför viger jag veckans mat denna vecka åt mat du kan laga på sådant du ofta har hemma. Konserver och mjöl. Kryddor, lök och någon rotsak. Man kan välja att bunkra smart. Fylla frysen och förrådet av konserver. På det viset slänger vi inte mat som börjar bli dålig.
Som min linsstroganoff, grunden i den är lök, soltorkade tomater, tomatpuré, röda linser och havregrädde. Allt det står sig himla länge och är sådant som jag ofta har hemma. Det ska även vara lite morötter i. Det blir såklart extra gott att äta till gröna bladgrönsaker, men självklart funkar ris eller potatis också bra till.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Fyll huset med doften från en marockansk gryta. Många olika kryddor har man alltid hemma, övrigt du behöver är kikärtor, krossade tomater, buljong, lök, mandlar och lite russin.
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Precis som linsstroganoff är ett recept på linsgryta inte fel att plocka fram. Krossade tomater, kryddor, linser och kokosmjölk-allt står sig i evigheter i skafferiet.  Extra gott blir det självklart med lite färsk persilja på toppen. Men har man inte det går det fint ändå.
mellis, mellanmål, kikärtor
Ägg, mjöl och någon form av bär i frysen brukar oftast finnas hemma. Då kan man göra pannkaksmuffins. Här har jag gjort dom på kikärtsmjöl. Jag upplever det som lite mer mättande än vanligt vetemjöl. Har äggen tagit slut? Lugn. Det funkar fint att göra tex våfflor utan ägg.
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Ibland står man där och har ingen aning om vad man ska laga. Då är enchiladas alltid en god idé. Det funkar med kyckling, köttfärs, quorn eller vad man råkar ha i frysen. Blanda med krossade tomater, kryddor och rulla in allt i tortillabröd. Riv över lite ost och in i ugnen en stund. Så smidigt och enkelt att variera utifrån de förutsättningarna man har i köket!
 
Nu ska jag trolla fram lite lunch åt mig och Isac. Han hostade en del i natt och var lite snorig i morse. Så han fick vackert vara hemma och göra mig sällskap idag. Snart kommer Axel hem med bussen från skolan, så hoppas dom går ut en stund så jag hinner jobba lite i lugn och ro.
Jag hoppas ni alla får en härlig måndag!

1
Kommentera

Mina tankar kring coronaviruset


 
Då sitter vi här, fredagen den 13 mars och världen är full av coronavirus. Känns det som i alla fall. Börjar man skrapa lite på ytan ser man ganska snart att även om många är drabbade, så dör det dagligen fler människor i andra sjukdomar som TBC och lunginflammation. Skillnaden är att många av de sjukdomar som varje dag dödar människor vet vi hur de fungerar. Hur det smittar och hur det ska behandlas. Om detta virus vet vi inte speciellt mycket. Annat än hur det smittar.
Då känner jag att det är utifrån det jag agerar.
Vi bor ute på landet, äldsta sonen går på en liten skola med drygt 70 elever, jag arbetar för det mesta hemifrån.  Vi behöver inte åka kommunalt för att ta oss till arbete, skola eller förskola. Detta gör att vi inte behöver göra speciellt drastiska saker för att minska risken för att smittas eller föra eventuell smitta vidare. Men det finns såklart små saker man ändå kan göra.
Jag valde tex igår att inte åka till Stockholm och idag hade vi en tur till yomp inplanerat som vi skjuter upp till en annan gång. Istället plockade vi upp studsmattan här hemma i trädgården.

  • Vi påminner varandra om att tvätta händerna, ofta, noggrant och lite längre än vanligt.
  • Om barnen är det minsta förkylda får de vara hemma från förskola/skola.
  • Jag väljer alltid bort smågodis som man plockar själv under vinterhalvåret då maginfluensa och vanlig influensa härjar. Idag läste jag att danska Coop har valt att sluta sälja det.
  • Vi hade planerat en weekend till Spanien under april. Den är helt inställd.
  • Vi bunkrar inte  mat, toapapper, handsprit mm. Vi har oftast ganska välfyllt i kyl/frys och skafferi. Coronavirus i världen eller ej. Jag tänker att de livsmedel och andra förnödenheter som finns i samhället måste räcka till ALLA. Men, hade jag haft riktigt små barn hade jag antagligen köpt en eller två förpackningar ersättning extra. Även om vi hade haft andra sjukdomar som behöver medicineras, då hade jag nog valt att ta ut den medicinen jag kunde.
  • Jag har en flaska handsprit och en förpackning våtservetter med mig i väskan. För att enkelt kunna tvätta av händer när man inte har tillgång till tvål och vatten.

Hur ställer ni er till allt detta? Gör ni något annat än tidigare? Eller lever ni era liv precis som innan?

1
Kommentera

Ugnsbakad gröt med blåbär

 
gröt i ugn, gröt, frukost
Ok, själva orden ugnsbakad gröt är kanske inte de sexigaste jag skrivit i mitt liv. Det låter faktiskt inte ens speciellt gott när man tänker närmare på det. Men där har man faktiskt fel, fel, fel! För det här mina vänner, det är hur gott som helst. Och ett himla smidigt sätt att äta frukost på då du kan förbereda allt kvällen innan och sedan bara sätta in i ugnen på morgonen. Fiffigt va?gröt i ugn, gröt, frukost
Idag var planen att jag skulle åka till Stockholm då vi skulle ha en liten härlig och efterlängtad Kick-Off med Loppigänget. Men efter en kväll och morgon med lätt ångest för om jag skulle åka eller inte bestämde jag mig för att stanna hemma. Vi har en hel del i människor runt om oss som jag absolut inte vill ta hem någon form av smitta till. Jag lever ändå ett ganska isolerat liv då jag till största del arbetar hemifrån. Så det kändes bara dumt att sätta sig på ett tåg i dagsläget. När det inte var absolut nödvändigt liksom. Dessutom blev jag mer förkyld här nu under eftermiddagen. Ah, det är så svårt att veta hur man ska göra! Hur resonerar ni?
Imorgon hade jag tänkt ta barnen och åka till yoump, men även det känns liksom onödigt. När man inte måstegröt i ugn, gröt, frukost
Allt känns liksom lite olustigt just nu, även om vi kanske inte åker och hamstrar mat och förbereder oss på domedagen, så är det inte dumt att vara lite extra försiktig. Tvätta händerna en gång extra liksom. Och kanske undvika folk i största allmänhet.
gröt i ugn, gröt, frukost
Men till gröten. Alltså jag är ju som ni vet ett stort fan av just gröt i alla dess former. Så inte helt otippat föll jag även för detta. Jag valde att ha i blåbär i min, för vem älskar inte blåbär liksom?! Men för er stackare som hellre föredrar något annat kan man använda de bär man gillar allra bäst. När gröten gått klart i ugnen toppade jag den med lite mer blåbär, och massor av hackade hasselnötter. Så himla gott!
gröt i ugn, gröt, frukost
Ugnsbakad gröt med blåbär ca 2 portioner:
2 dl havregryn
3 dl havremjölk
1 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
ca 1 1/2 dl blåbär + lite att toppa med, frysta går bra
50 g hasselnötter
 
Blanda ihop havregryn, mjölk, ägg, vanilj och bakpulver i en skål. Smör en ugnsfast form. Häll i smeten. Strö på blåbären över gröten och baka i ca 25 minuter i 200°C.
Hacka hasselnötterna och strö på dom tillsammans med lite mer blåbär. Servera varm tillsammans med kall havremjölk.
Perfekt frukost både till vardag och helg!

55
Kommentera

Panerad torsk i ugn

inlägget innehåller annonslänkar.
fisk i ugn, sås, torsk
Vem mins inte skolans panerade fisk med kall sås till? Så här i efterhand måste jag erkänna att det var en av favoriträtterna. Även om man kanske inte skrek ut det då precis. Men i smyg tog man en bit fisk extra. Bara för att det var gott
Och visst finns det färdigpanerad fisk att köpa. Men det känns liksom inte helt rätt. Speciellt inte när det faktiskt är så enkelt att göra egen panerad fisk.
Vaddå enkelt kanske du säger. Har hon ens testat att steka panerad torsk? Paneringen lossnar, det bränns fast och blir allmänt kladdigt.
Då kan jag ge dig det absolut bästa rådet: gör panerad torsk i ugn. Inget passande, ingen fisk som bränns vid. Hur enkelt och smidigt som helst.fisk i ugn, sås, torsk
Dessutom har ju paneringen en förmåga att suga åt sig väldigt mycket fett. Kör man dom i ugnen blir det inte alls lika flottigt. Jag brukar pensla paneringen med lite olja bara, vilket ger den en fin och lite krispig yta. Precis som man vill ha!
fisk i ugn, sås, torsk
När jag var barn var det som om det var en regel att man inte gillade fisk. Kanske för att vi inlandskrabbor här där jag är uppvuxen inte åt fisk så ofta. Men det är ett beteende jag tycker ändrats. Nu äter barnen (både mina och andras) oftast fisk när jag serverar det.
fisk i ugn, sås, torsk
Jag vet inte riktigt vad som hände. Men min remouladsås blev ljusgrön!? Kanske för att jag använde havrefraiche? Axel utesluter mjölprotein ett tag nu, så använder mycket havreprodukter hemma just nu. Den är lite grå i färgen, så kanske var det den tillsammans med curryn som blev lätt grön? Jag vet inte, men god blev såsen i alla fall. Och det är ju huvudsaken.fisk i ugn, sås, torsk
Jag gillar att använde pankoströbröd när jag panerar. Det ger liksom en lite krispigare yta än vanligt ströbröd. Men det är ju en smaksak det där. Jag brukar passa på att blanda i lite gott buljongpulver i paneringen, det ger liksom lite extra smak. Jag gillar de olika buljongpulver som Renée Voltaire har.  Perfekt att smaksätta fisk och kyckling med, eller ha i gratänger, soppor eller såser. Mycket användbart!
 
Panerad torsk i ugn 4 port:
4 bitar torskrygg
2 dl vetemjöl
1 msk buljongpulver
2 ägg
2 dl pankoströbröd
salt & peppar
olja
Torka fisken helt torr. Ha upp vetemjöl i en skål, ägg i en annan, vispa ägget lätt och pankoströbröd i en tredje. Blanda i lite buljongpulver i mjölet. Vänd fisken först i mjölet, se till att all fisk täcks, doppa sedan fisken i äggen och sist ströbrödet. Lägg upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och lite svartpeppar. Doppa en pensel lätt i olja och pensla försiktigt fisken. Har du olja i en flaska så du kan spraya det över fisken är det ännu bättre!
Baka i 200°C i cirka 20 minuter. Har paneringen inte fått tillräckligt med färg? Slå på grillen ett par minuter så blir fiskbitarna gyllene!
 
Remouladsås:
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka
1 tsk curry
salt & peppar
Blanda samman alla ingredienser till såsen. Har du möjlighet, gör den dagen innan så får den stå till sig ordentligt under natten.
 
Servera fisken med en klick sås, kokta ärtor, ärtskott och nykokt potatis.

44
Kommentera