5 värmande recept på soppa

soppa, rotsaker, rotsakssoppa
Hej mars. Hej månaden som kan vara strålande vår men också isande kall vinter. Som bjuder på takdropp, vårvindar och snöstorm. Man vet liksom inte riktigt vad man ska tro om dig. Lika ombytlig som april, även om det inte svänger lika fort. Så vad passar då att äta denna månad? Kanske ett av de 5 värmande recept på soppa ni hittar i veckans mat här på Linnéas Skafferi?
Som mormors grönsakssoppa. En favorit hemma hos oss.
soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Eller klassikern räksoppa. Jag vet inte hur och när detta recept kom till mig. Men det har varit lite av en favorit sedan dess faktiskt. Lite sådär i smyg, då det sannerligen inte är något fancy över denna soppa. Men den är lättlagad. Och god. I slutändan är det faktiskt allt som betyder något.soppa, pumpa, middag, mat
Precis lika gott som jag tycker att det är med en klar buljongsoppa, lika gott kan en krämig pumpasoppa vara. Tänk. I höstas när jag skrev det här receptet svor jag lite över mörkret, blöta barnvantar och hur fort november rusar fram. Nu har vi kommit ut på andra sidan, för mars känns allt annat än mörk, även om barnvantarna fortfarande är precis lika blöta och månaderna rusar fram!
Får man inte tag i pumpa kan man laga den på sötpotatis istället.
rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Låter man fört grönsakerna rostas i ugnen innan man kokar soppa på dom får man en helt annan smak. Det tar lite tid, men det kan det vara värt tycker jag.  Rostad grönsakssoppa med paneer. En riktig favorit!morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Den här härligt krämiga morot och blomkålssoppa slängde jag ihop en dag av vad som fanns hemma och den har varit en riktig favorit sedan dess. Antagligen för att den är himla lätt att göra. Dessutom är just morötter, blomkål och kokosgrädde något jag ofta har hemma. Med de ingredienserna och lite härliga kryddor kommer man nämligen långt! Eller i alla fall så pass långt att du har en mumsig middag inom räckhåll!
 
Till soppa är det ju väldigt gott med bröd. Här hittar ni 5 lättbakade brödrecept som passar perfekt!

0
Kommentera

Mormors grönsakssoppa

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
När barnet en dag säger att han vill äta grönsakssoppa till middag i veckan, ja då är man faktiskt inte sen att uppfylla hans önskan. Snarare tvärt om. Efter att ha klurat ut lite mer vad han exakt menade, grönsakssoppa kan ju vara allt från en mer krämig, mixad historia. Till den här, som är gjord på buljong och hela bitar rotfrukter. Tillslut kom han fram till att soppan inte var mixad. Utan med bitar. Och att själva soppan var klar.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Under hela min uppväxt har vi ätit mormors grönsakssoppa, minst en gång i månaden skulle jag gissa på. Och jag förstår att det var perfekt mat att laga till oss alla. För hade hon bara lite rotfrukter hemma kunde hon utfodra oss alla med en stor kastrull soppa liksom. Mormors grönsakssoppa smakade speciellt. Och jag har själv aldrig fått till samma smak som hon kunde. Tyvärr följde hon heller inget recept, utan det hade hon i huvudet bara. Nackdelen med det är ju att man med åren kan glömma hur det var man gjorde.. Men den här gången kom jag riktigt nära ändå måste jag säga.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Två saker vet jag dock. Hon serverade aldrig stekt svartkål till. Inte heller bröd bakade på svarta bönor. Men nu är det 2020 och då känns det helt rätt med dessa tillbehör tycker jag! Soppan kokas i all sin enkelhet på morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök. Och så buljong såklart.
När vi åt soppa sist satt Isac och smakade noga på alla bitar av rotfrukter. Han konstaterade att morot inte är lika god kokt som rå. Och att palsternacka är hans nya favorit. Nu är det ju lite svårt att skilja kokt palsternacka och kokt rotselleri åt i färg. Så det slank nog ner en och annan bit rotselleri också skulle jag tro.
soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Jag ska ärligt säga att jag inte vägde grönsakerna. Jag brukar ta ungefär lika mycket av varje, dock kan det vara svårt att få tag på större palsternackor ibland, så är dom väldigt små tar jag bara mer av de övriga grönsakerna. Det är ingen supervetenskap- det är grönsakssoppa.

Grönsakssoppa på buljong 4 port:
ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
2 L grönsaksbuljong
ett par stänk citron
salt
svartkål
citronolja
flingsalt
Skiva purjolöken tunt och skölj den väl.
Stek den mjuk i en större kastrull eller gryta. Skala rotsakerna och skär dom i lika stora bitar. Slå på buljongen och koka soppan under lock i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort). Smaka av med salt och lite citron.

Repa svartkålen. Stek mjuk i lite citronolja. Strö över flingsalt.
Servera soppan tillsammans med svartkål och en god smörgås. Varför inte bröd bakat på svarta bönor?

50
Kommentera

3 recept på pannkakor till mellanmål

pannkakor, mellanmål, lunch, frukost
Pannkakor, det är ett himla fint påfund tycker jag. Passar perfekt en lat och ledig söndag när man vill äta något lite lyxigt till frukost. Eller varför inte packa med ett gäng på picknick? Eller kanske överraska barnen med en stort lass till mellanmål.
Min mormor, hon är den okrönta drottningen av helt vanliga klassiska pannkakor. Så många gånger jag stått med i köket när hon gräddat pannkaka efter pannkaka till oss alla. Idag tänkte jag tipsa om 3 goda recept på pannkakor, med en liten twist.
Som äppelpannkakor. Vem kan liksom motstå det egentligen?
glutenfria pannkakor
Amerikanska havrepannkakor, perfekt att bjuda på till helgfrukosten. Dessa är gjorda på havremjöl istället för vanligt vetemjöl. Bra om du har någon i närheten som av en eller annan anledning inte äter gluten!
mellis, mellanmål, kikärtor
För ett par veckor sedan slängde jag ihop en omgång pannkaksmuffins. Även dessa är lagade på annat än vetemjöl. Här har jag istället använt kikärtsmjöl. Barnen åt med god aptit och jag fick tillslut sätta stopp
 

11
Kommentera

Nice cream milkshake

nyttig milkshake
Hej fredag,
Alltså, var tog det här sportlovet vägen? Swish sa det så var veckan slut. Tur vi har en helg kvar ändå. Lovet har varit fint. Vi har badat, pysslat, promenerat, kollat på film, tvättat drivor med smutskläder, ätit långa frukostar, tjafsat, var lite irriterade på varandra och haft det allmänt som vanligt. Det är liksom lätt att man målar upp en bild av att allt alltid är rosaskimrande här på blogg och instagram. Men verkligheten innehåller ju annat också. Som att jag nu en fredagkväll kl 19 måste sitta och jobba ikapp. Leverera jobb, fakturera, svara på mail och blogga. Det är baksidan med att att ta en veckas ledigt, när man inte har någon annan som gör jobbet åt en. Och att jag otaliga gånger denna vecka fått särat på barnen för att dom rykt ihop som två galna hanhundar. Än så länge klarar jag av att ta tag i dom, och i alla fall lyfta bort den ena, men inte länge till..
Men på det stora hela. Så har veckan varit fin. I morgon tänkte jag mixa iordning varsin milkshake åt kidsen. Jag ogillar att kalla mat nyttig eller onyttig. Men ska man sätta en etikett på detta så faller det kanske under kategorin nyttig ändå. Om man jämför med en klassisk milkshake. Jag tänkte att kan man göra glass på fryst banan och frysta bär, då måste man ju kunna ha det som en bas i en milkshake. Och sedan tillsätta härlig kokosmjölk för en mjukare konsistens. Sist toppar man med någon god grädde. Antingen helt vanlig grädde eller en växtbaserad, om man vill göra den helt mjölkfri. Mums va?
 
 
nyttig milkshake
Det betyder att du faktiskt kan servera denna till frukost. Fint va?
Nice cream milkshake, 2 glas:
2 frysta bananer i skivor
2 dl frysta hallon
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl kokosmjölk
valfri grädde
Mixa frysta bananer och frysta hallon till en tjock glass. Ha i vaniljpulver. Tillsätt sedan kokosmjölk till önskad krämighet (hur mycket kokosmjölk som behövs beror på hur fryst bananer/hallon är).
Ha upp i tjusiga glas och toppa med valfri grädde och frysta bär.
Perfekt till ett lite lyxigare mellanmål!

9
Kommentera

Bröd med svarta bönor

bönbröd, baka med bönor, bröd,
Mina experiment med bröd och baljväxter fortsätter. Och det här blev nog det bröd hela familjen gillat allra bäst. Jag har tidigare bakat bönbröd i form av tekakor. Perfekt då de gick att rosta och därför fungerade fint att lägg i frysen och ta fram när hungriga barn vällde i genom dörren och vill ha mellanmål.
Jag har även testat att kalljäsa frallor med vita bönor. Dessa blandade jag i lite grövre mjölsorter. Detta gör ju brödet lite mer kompakt. Men, de innehåller mindre andel vitt bröd. Att kalljäsa är himla smidigt och gör det lätt att baka bröd tycker jag! Idag föll turen på att testa att baka bröd svarta bönor. Och det blev himla bra vill jag lova!bönbröd, baka med bönor, bröd,
Jag bakar alltid på kall degvätska och låter degen jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur. Det gör jag oavsett om jag ska baka matbröd eller söta degar. Jag brukar bara ta ett helt vanligt recept, men byta ut den varma degvätskan mot kall.
Degen idag består av svarta bönor (färdigkokta på tetra), havregryn och vetemjöl. Bröden blev härligt luftiga med väldigt god smak. Självklart kan du byta ut delar av vetemjölet mot grövre sorter, men de finns risk att de inte reser sig lika bra då.bönbröd, baka med bönor, bröd,
Idag fortsätter vi sportlovsfirandet här hemma. Axel ska på en fotbollsdag hela dagen och vi andra passar på att låna lite nya böcker på biblioteket och sen gå och pyssla. Det ser ut att bli en fin dag idag med, så vi kanske tar en tur till lekparken, beroende på vad vi hinner med. Sen måste jag in till ICA och storhandla, det ekar rätt tomt i kylen nu märkte jag.bönbröd, baka med bönor, bröd,
Bröden penslade jag med vatten och sedan toppade jag dom med solroskärnor, salt eller svarta sesamfrön. Det blir himla fint tycker jag!
Jag använder havregryn som är lite grövre, så man kan med fördel ta fiberhavregryn tycker jag.
Bröd med svarta bönor ca 16 st:
2 fp  (ca 800g) svarta bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl havregryn, gärna lite grövre
ca 6-8 dl vetemjöl
1 tsk salt
att toppa bröden med:
solroskärnor
flingsalt
svarta sesamfrön
Mixa bönorna helt slätt. Jag upplevde att de svarta bönorna var lite mer svårmixade än de vita. Så tillsatte lite av vattnet i bönorna för att lättare kunna mixa dom.
Rör sedan i resten av vattnet och oljan i de mixade bönorna. Smula i jästen och rör ut den. Blanda i havregrynen. den mindre mängden vetemjöl och saltet. Arbeta snabbt ihop till en ganska kladdig deg. Den ska inte gå att arbeta med, men heller inte vara rinnig. Strö över rikligt med mjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet. Knåda inte. Dela degen i ca 16 lika stora delar. Forma snabbt till bollar. Jag brukar ta degklumpen och liksom vika in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver jag inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar och täck över. Låt jäsa minst 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden rikligt med vatten och strö sedan på solroskärnor, flingsalt eller sesamfrön. Grädda i cirka 12-15 minuter eller tills bröden har fått fin färg på undersidan.
Jag som inte har någon ångfunktion i min ugn brukar ställa en långpanna i botten på ugnen. När jag sedan ställt i plåten med bröd öppnar jag snabbt luckan, slår i ett glas vatten i långpannan och stänger sedan fort luckan. Då har du skapat dig en egen ångfunktion i ugnen. Detta ger en fin och lite knaprig yta på brödet.
De bröd  som inte äts upp samma dag brukar jag dela och sedan frysa in.

9
Kommentera