Kalasrutor

ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Som ett ljuvt barndomsminne är dessa kalasrutor. Eller ljusa mockarutor. Eller vad jag nu ska kalla dom. Som en mockaruta utan choklad liksom. Dessa kunde mamma ibland baka när det vankades barnkalas.
Och med sitt färgglada strössel passar de perfekt till just barnkalas tycker jag.
Jag tycker det är himla fint med recept från barndomen. Det känns fint att minnas tillbaka på dom, men det är också kul att själv ta fram recepten och baka dom som vuxen. Hos min mormor och morfar fanns det alltid hembakat fikabröd. Ibland känns det som om hela barndomen var kantad av rosasockrade brysselkex.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Receptet är som sagt efter min mamma. Men jag har tillsatt en skvätt grädde i glasyren på toppen. Jag tycker det gör så mycket för kakan. Den blir liksom lite krämigare och mycket godare.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Sen ska allt toppas med riktigt färgglatt strössel, för bästa effekt! Skulle man vilja går det bra att smaksätta kakan eller glasyren. Kanske med lite citron. Vore inte det gott?ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Jag gillar kakor man kan baka i långpanna. Du får ut massor av kakor, men insatsen är inte speciellt stor. Precis sån bakning som jag gillar.ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Kalasrutor:
2 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält undertiden smöret och tillsätt mjölken. Blanda ut bakpulvret i mjölet.
Ha i mjölet växelvis med smör och mjölkblandningen i de uppvispade äggen. Blanda till en slät smet.
Klä en form (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter eller tills kakan är helt klar. Låt svalna något men inte kallna helt. Då blir det svårare att få ut glasyren jämnt.
 
glasyr:
75 g smör
ca 5 dl florsocker
2 msk grädde
färgglatt strössel
Smält smöret och rör i florsockret, en deceliter i taget. Tillsätt grädden och rör om till en tjock glasyr. Tillsätt mer florsocker om glasyren känns för lös.
Bred ut glasyren över ljumma kakan. Strö över strössel.
Skär i rutor och förvara i en burk med tätslutande lock. Går utmärkt att frysa in.
 

11
Kommentera

Torsk i ugn

fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Vad passar bättre denna tisdag än lite tisdagsfisk?
Det här är faktiskt ett recept som funnit väldigt länge här på Linnéas Skafferi Jag tror att det funnits här sedan 2012, kanske ännu längre? Det är ett recept som bara hängt med liksom. Tror jag fått det från min mamma från början. Vart hon nosat upp det har jag ingen aning. Men det är himla bra. Lättlagat, få ingredienser och brukar passa hela familjen.
 
fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Idag kom Axel hem med bussen efter skolan. Som jag längtar till i höst då även Isac kan åka buss hem. Ibland vill Axel komma hem fast jag jobbar, han brukar ta med någon kompis hem, eller bara tycka det är skönt med en lugn eftermiddag hemma. Men då återstår alltid att få hem det lilla vilddjuret. Som tur är kunde min mamma få med honom hem idag, då Sebastian inte kunde sluta redan vid 16. Men till hösten, då går dom på samma skola och det känns som om förutsättningarna för ett mer flexibelt liv blir lite större. Jag hoppas i alla fall på det!fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Torsk i ugn:
800 g torsk
3 dl creme fraiche
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk kaviar (typ kalles kaviar)
1-2 tsk citronpeppar
salt
Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.
Se till att fisken är helt tinad, annars blir såsen väldigt vattnig. Och det gillar jag inte riktigt. Jag har testat att ta citron och svartpeppar, men tycker det blir godare med citronpeppar, Det blir en lite bättre smak helt enkelt.
När jag har en öppnad creme fraiche-burk brukar jag faktiskt blanda allt i burken direkt. Då blir det mindre disk, sånt gillar jag!
Servera med gröna ärtor, potatis eller blomkål och broccoli.
 
Ha nu en riktigt fin tisdag!

98
Kommentera

Veckans mat- era favoriter

grönsakspaj
Veckans mat denna vecka tänkte jag skulle visa era favoriter. De recept ni kommenterar, skriver dm och mail om. Som ni testat och älskar. För vad hjälper det att jag vecka efter vecka lägger ut recept. Om ni inte testar, kommenterar och tycker till? Då kunde jag lika gärna göra något annat.
Personligen har jag många favoriter här på bloggen. Men idag tänkte jag visa upp de ni verkar gilla allra bäst. Som den här broccolipajen med fetaost. För visst är det himla gott med en riktigt fin matpaj till middag?
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Lasagne går alltid hem. Och det märker jag även av här på bloggen. Min lasagne med halloumi gillas starkt. Av oss här hemma också. Det finns även ett annat recept på lasagne, som hängt med i snart 9 år. Nämligen en lasagne jag lagade till Sebastians födelsedag ett år. Den är mycket, den är mäktig. Och den är GOD! Ha dock överseende med de dåliga bilderna där. Tänk på att mycket vatten har flutit under broarna sedan dess..gratäng med rödbetor
Tröttnar man på potatisgratäng kan man alltid laga en rödbetsgratäng istället. Supergod och kul med lite variation tycker jag. Självklart kan man riva i de rotfrukter man gillar allra bäst. Men jag tycker det blir så vackert med rödbetorna. Den här har jag fått massor av fina kommentarer om <3
lax i citronsås, fisk i ugn
Ett recept jag varje vecka får mail, dm eller kommentarer om är detta. Lax i citronsås. Så enkelt, men så gott. Väl värd att testa om ni inte redan gjort det.
vego, ajvarsås
Ett annat recept ni verkar gilla är mina vegetariska köttbullar i ajvarsås. Själva köttbullarna är gjorda på solroskärnor och bönor. Perfekt att variera med!
Idag ska jag faktiskt laga och fota om en annan kär favorit här på bloggen. Som vi inte ätit på flera år nu faktiskt. Det kommer ju alltid massa nya idéer och recept som måste testas!
 
Jag hoppas ni får en himla fin start på veckan. Själv har jag en vecka framför mig som innehåller lite av allt. Jobb i köket, jobb framför datorn, lite möten och planering. Det blir nog en fin vecka!

15
Kommentera

Kreativ kick-off!


Landade hemma i soffan igår kväll. Efter tre dagar tillsammans med kreativa, drivna och underbara människor. Att få åka iväg och träffa andra som sitter i samma båt, det är en ynnest. Att under ett par dagar bara få ägna sig åt att fundera på vad jag vill med mitt liv och företag. Att få höra andras historier och tankar. Det var precis vad jag behövde tror jag.
När man sedan får göra det i sådan härlig miljö- det gör inte saken sämre. I onsdags, lagom till lunch fyllde jag och 16 andra glada själar Villa Strömfors med samtal som både var högljudda, djupa, ibland sorgliga men även lättsamma och vackra.

Det var Malin och Katrin som för något år sedan startade dessa workshops. För att det är inte lika kul att ha en kreativ kick-off med sig själv som det är att ha det med andra.  Det krävs det inget direkt geni att räkna ut ändå. Men när man är helt ensam i sitt företagande, kan steget till att ta sig iväg på något sådant här vara rätt stort. Man är liksom rätt van att vara just ensam i sina funderingar.

 
Ni som läser här och på instagram kanske inte märker av det. Men att driva Linnéas Skafferi AB är ett verkligt företag. Som jag ständigt vill utveckla och göra till den bästa platsen. För mig att arbeta på och för er att hitta inspiration på. 
 

Linnea, Martina, Anna, 

Fint att få laga mat och frukost, duka fint och äta massor av gott tillsammans under de här dagarna.
Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är trött idag. Som om jag sprungit ett maraton de här senaste dagarna. Men jag tror att det är himla viktigt att bryta av vardagen och bara göra något helt annan ibland.
Idag har jag bara varit hemma, fikat med mina föräldrar, umgåtts med familjen, rensat garderober och bäddat rent i sängarna. Kontrasterna. Det är det som gör livet ändå!
 

5
Kommentera

Årets matbluff

apelsinsallad, citrussallad, fruktsallad
Jag gillar när saker och ting ifrågasätts. Att man faktiskt vänder och vrider på livsmedelsförpackningar och tittar vad de innehåller.
Att saker och ting som har en snygg förpackning med en tjusig etikett inte alltid är vad det utger sig för att vara. Så länge jag kan minnas har jag alltid granskat innehållsförteckningen på livsmedel. Läst den tråkiga sidan som inte så många andra brydde sig om.
Därför gillar jag att man varje år utser Årets matbluff. Inte för att jag vill vältra mig i andras olycka. Nej utan för att jag tycker det är bra. Att om en vara inte är det den utger sig för att vara, då kan allmänheten behöva upplysas om detta.
Som förra året, när Lätta ohotat fick ta hem titeln Årets matbluff 2018. På förpackningen ser det ut som ett margarin som innehåller rapsolja och kärnmjölk, men i själva verket innehåller den mest palmolja. Inte ok i min bok!

Här ser ni årets finalister. Pågen Brioche hamburgerbröd, Semper gluten free Bovete & Teff mjöl, Rå Blåbär, Alpro Cuisine soya vispbar,  Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb.
Vilken skulle ni säga är den största bluffen?
 
Eller har ni någon produkt ni tycker är mer bluff än dessa?
 

2
Kommentera