Enkel pumpapuré

 
butternutpumpa, pumpa, halloween,
Något jag ser mer och mer av på nätet är att vi i Sverige börjat laga mat på pumpa. Vilket jag tycker är hur härligt som helst. För jag verkligen älskar pumpa! Allra godast är det nog att rosta pumpa i ugnen tycker jag. Men, det finns ju så många andra användningsområden också. I veckan testade jag att göra en enkel pumpapuré. Tanken är att jag ska använda den till en paj. Men vi får se, kanske blir det en soppa eller ett helt gäng muggar pumpa-latte av det!
butternutpumpa, pumpa, halloween,
 
Jag testade att göra pumpapuré på två olika slags pumpor. Både vanlig bitternutpumpa och hokkiaidopumpa. Den senare ser ni på bilden här. Så vacker, eller hur?!
Hokkiaidopumpan blev något blötare när den ugnsrostats, Den hade även en lite mer nötig smak och jag tänker att den här passar perfekt till matlagning. Medan butternutpumpan i jämförelse var betydligt faste i köttet och inte alls lite blöt. Butternutpumpan fick en sötare och lite krämigare smak. Så denna pumpapuré kommer jag ha till paj eller latte
butternutpumpa, pumpa, halloween,
Visst blir det himla fint att ha upp pumpapuré i burkar? Den klarar sig cirka en vecka i kylen. Men du kan även frysa in purén, då håller den sig länge 🙂
butternutpumpa, pumpa, halloween,
För att sätta lite extra smak på dina lite sötare pumparätter kan du tillsätta pumpakrydda. Den amerikanska pumpakryddan är ungefär samma sak som vår svenska pepparkakskrydda. Men du kan även ha i lite kryddpeppar i pumpakryddan om du vill. Det blir himla gott!butternutpumpa, pumpa, halloween,
Jag tycker det är allra enklast att rosta pumpan i ugnen när jag gör puré. Men du kan såklart koka den också om du hellre känner för det.
Pumpapuré:
valfri matpumpa
olja
Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna. Ringla olja över en plåt och lägg ut pumpahalvorna med snittytan ned. Rosta i 200°C tills pumpan mjuknat helt (detta beror såklart på hur stor och vilken sorts pumpa du tar). När pumpaköttet är helt mjukt, tag ut ur ugnen och låt svalna. Skrapa ur pumpan ur skalet med hjälp av en sked. Mixa pumpaköttet i en mixer till en fin puré. Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
Nu återstår bara att se vad jag gör av min pumpapuré…
 
Andra godsaker du kan göra med pumpa är:

 
Brukar du använda pumpa i matlagningen eller bakningen?

2
2 kommentarer
ANNONS

Tävla om en matkasse!

I annonssamarbete med Simple Feast

simple feast
En vegetarisk eller vegansk matkasse- med 3 middagar som lagas färdigt på ett litet kick. Och nu har JUST DU chansen att vinna en matkasse från Simple Feast.
Jag har nämligen fått möjligheten att lotta ut en valfri matkasse för 4-5 personer (värde 999kr).
simple feast
Vad ska man då göra för att ha en chans att vinna den här härliga vinsten?
Jo, jag vill att du följer Simple Feast Sweden på instagram och att du motiverar varför just DU ska vinna en vegetarskt eller vegansk matkasse och svarar på frågan:
-Hur lång tid tar det att tillaga maten från Simple Feast?
Tävlingen pågår från och med idag till fredag 18/10 kl 21.00.
Svara på frågan och motivera som en kommentar på detta inlägg, så är du med och tävlar!
 
simple feast
Matkassarna finns i varianterna Family eller Green. All mat är förberedd så det tar dig inte många minuter att laga klart din middag. Varje matkasse innehåller 3 måltider, som alla är smidigt uppmärkta så du vet vilka matlådor om hör till vilken dag. Dessutom kommer all mat i hållbara förpackningar.
simple feast
Jag älskar att testa olika matkassar, jag får alltid så otroligt mycket inspiration till nya rätter. Den här veckan fick jag testa allt från ugnsbakad aubergine med picklade rädisor till en mustig svampbourguignon.  Så himla gott!
Stort lycka till i tävlingen! Och glöm inte att följa mig Linnéas Skafferi och Simple Feast på instagram!
 

0
Kommentera

Halloweencookies

halloween, kakor, halloweenkakor, spindelkakor, fladdermösskakor
Man får säga vad man vill om de amerikanska högtider som liksom smyger sig in i vår kalender. Men jag gillar halloween. Hösten kan kännas så makalöst lång, grå och lite trist. Så att vi de senaste åren liksom ”fått” en extra högtid just när allt är som allra gråast gör mig inget.
Dessutom älskar mina barn halloween. Det är lite mystiskt, läskigt och konstigt.
Idag har jag bakat ett gäng halloweencookies som passar utmärkt inför den stundande högtiden. Chocolate chip cookies i form av fladdermöss och spindlar.
halloween, kakor, halloweenkakor, spindelkakor, fladdermösskakor
Jag bakade mina kakor, en enkel chocolate chip cookie, men orkar eller vill man inte det går det bra att ta färdiga kakor också. Att pyssla ska vara lustfyllt och kul, inte kännas kvävande. Man kan också göra iordning kakdegen och sedan frysa in den. Då är det bara att ta fram och grädda kakorna precis innan man ska till och pyssla. Gör det som passar dig bäst!
halloween, kakor, halloweenkakor, spindelkakor, fladdermösskakor
Jag ska erkänna att det var år och dar sen jag bakade chocolate chip cookies. Jag hade en period för kanske 12 år sedan då jag bakade dessa väldigt ofta. Kanske är det något jag borde göra igen, för mums så gott!
Chocolate chip cookies:
200 g mjukt smör
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 ägg
1 äggula
1 /2 tsk vaniljpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
ca 100 g chokladknappar
Blanda smör, muscovadosocker, socker och sirap. Tillsätt äggen och blanda väl. Rör i vanilj, vetemjöl och salt. Ha sist i chokladknapparna. Forma degen till lika stora runda bollar. Låt gärna vila i kylen i minst 30 minuter så flyter de inte ut så mycket.
Grädda i 175°C i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.
 
Vill du dekorera dina kakor till fladdermöss eller spindlar behöver du:

  • Centerchoklad
  • ätbara ögon
  • små lakritsremmar (jag tog lakritshjul)
  • Oreo (de tunna är bäst till det här!)
  • kristyr

Gör så här:
Rulla ut lakritshjulen och skär remmarna i lika stora bitar (de här blir spindlarnas ben).
Dela oreo-kakorna och skrapa bort fyllningen. Dela kakorna försiktigt på mitten med en vass kniv..
När dina chocolate chip cookies fortfarande är ljumma, lägg ut 8 lakritsremmar på de kakor som ska bli spindlar. Klistra fast ätbara ögon med hjälp av kristyr på center-chokladen. Lägg chokladen på lakritsremmarna så chokladen täcker ändarna helt. Chokladen smälter något av värmen från kakan, så tryck till den lite försiktigt efter en liten stund, så sitter den kvar ordentligt på kakan sen.
Placera ut den delade oreo-kakan på din chocolate chip. Fäst ätbara ögon med hjälp av kristyr på center-chokladen och lägg chokladen i mitten av ”vingarna”. När chokladen smält något, tryck dit den försiktigt så den sitter kvar.
Lagom läskiga halloweenkakor till små halloweenfirare.

1
Kommentera

Veckans mat-

snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Ny vecka, nya middagar att laga. Jag försöker verkligen att få barnen mer engagerade i vardagsmaten. Både att hjälpa till med den men också att vara med och bestämma vad vi ska äta. Det går sådär. Men man måste ju börja någonstans känner jag.
Den här veckan bjuder veckans mat på 5 goda vardagsmiddagar.
Som den här laxen i vitlökssås. Den tar bara 30 minuter att laga, perfekt vardagsmat eller hur!
vego, ajvarsås
Att göra vegetariska köttbullar är inte krångligare än att göra vanliga köttbullar. Du gör bara på ett lite annat sätt. I med alla ingredienser i en matberedare, mixa, rulla till bollar och stek. Tag ur vegobullarna, koka ihop en sås i samma stekpanna. Lägg i bollarna och servera med pasta.
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Idag bestämde barnen att det blir stroganoff till middag hemma hos oss. Perfekt måndagsmat tycker jag. Lätt att laga och passar bra i matlåda till tisdagen! Jag gillar min variant gjord på Quorn.
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Är man sugen på en lättlagad kycklinggryta kan jag rekommendera denna busenkla gryta med ajvar. Inte heller denna tar mer än 30 minuter att laga. Vill man går det såklart fint att byta ut kyckling mot något vegetariskt protein!
vego, middag, mat , recept
Hos oss är lasagne alltid ett väldigt säkert kort. Då äter både barn och vuxna med god aptit. Så det är tur att man utan större problem kan variera lasagne. Här är en vegetarisk variant gjord på keso. Hur god som helst!
Nu ska jag fortsätta att beta av dagens (lite väl) långa lista på saker att fixa. Men så blir det ibland. 200 olästa mail, ett par samarbeten som ska fixas, lägga upp en plan för kommande samarbeten och se till att allt funkar jobbmässigt under höstlovet som snart står för dörren. Även lunchträning och blodgivning finns med på dagens schema. Men utanför fönstret öser regnet ner, så mig gör det inget att ha massa jobb att beta av här inne idag!
Hoppas ni alla får en himla härlig start på veckan!

0
Kommentera

Saftig och lättbakad tigerkaka

mjuk kaka, fika, baka
Glad söndag!
Här vaknar vi upp till en fin höstmorgon. Efter ett par dagars riktigt gråväder känns det härligt. Mysfrukost med hela familjen och en promenad till mormor och morfar står på schemat idag. Det och lite fix här hemma.
Vi åkte nämligen en sväng till IKEA och Bauhaus igår. Och ett besök på dessa ställen brukar oftast kräva någon form av insats när man väl är hemma igen sen på något konstigt vis.
Och kanske hinner jag även baka något idag? Söndagar är ju faktiskt som gjorda för lite bakning! Den senaste tiden har jag verkligen fastnar för klassiska bakverk. Så sist blev det en tigerkaka. Så enkelt, men så saftigt och gott!
mjuk kaka, fika, baka
Tigerkakor kan verkligen se ut på så många sätt. Men, jag tycker det blir allra godast när chokladdelen liksom hänger ihop. Det blir en kraftigare chokladsmak då. Min tigerkaka har därför inte mer än en rand, på sina ställen två. Men den är å andra sidan väldigt mumsig!mjuk kaka, fika, baka
Idag ska jag ta tag i veckans projekt. Vilket denna vecka är att städa skafferiet. Jag har nämligen bestämt att jag ska ha ett mindre projekt i veckan här hemma. Förra veckan blev det att städa kyl och frys. Den här gången ska skafferiet få sig en omgång. Till nästa vecka funderar jag på något av rekvisitaskåpen. Eller om kanske skoskåpet i hallen ska få sig en omgång. Vi får se.
Så skönt att liksom veta att man förutom hela tvätt och städ-karusellen här hemma iallafall får en sak gjord i veckan!
mjuk kaka, fika, baka
Vill man går det fint att smaksätta sin tigerkaka med annat än bara choklad. Du kan tillexempel tillsätta ett par msk kallt kaffe i chokladmseten istället för extra mjölk. Eller varför inte pressa i lite saft från en apelsin?  Så gott!
mjuk kaka, fika, baka
Saftig tigerkaka:
200g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker (eller ljust muskovadosocker för mer kolasmak)
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl + 2 msk  mjölk
3 msk kakao
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om väl. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vanilj. Sikta i detta i bunken för att undvika klumpar. Ha i 2 dl mjölk och blanda om. Tag av ca 1/3 av smeten och rör i kakaon och 2 msk mjölk. Smörj och bröa en form noga. Klicka i hälften av den ljusa smeten i formen. Ha sedan på ett lager av chokladsmeten och avsluta sedan med den ljusa.
Grädda i 175°C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
 
Perfekt till en kopp kaffe så här en söndag i oktober <3

8
Kommentera