Enkel ananasglass

glass utan socker, fruktglass, vegansk glassFredag och första dagen på sommarlovet. Eller ja, mina barn får gå på fritids och förskola två veckor till. Sen blir det sommarlov, på riktigt. Nu tjuvstartar vi bara lite. Varvar ner med någon kortvecka. Axel ser faktiskt fram emot två veckor på fritids där man får leka hela långa dagarna. Utan att behöva sitta inne på lektioner. Så det blir en fin start på sommaren känner jag. Men idag är båda barnen hemma. Vi ska in och avslutningsfika med barnens mormor, leka i lekparken, fira barnens farfar som fyller år och sen hem och ha en riktigt lugn fredagskväll. Kanske hyra en film och bara mysa ner oss i soffan. Och äta ananasglass!
 
glass utan socker, fruktglass, vegansk glass
För jag har nämligen gjort en hel omgång ananasglass och fryst in. Eller ja, gjort och gjort. Det är ju att ta i. För det här är kanske världens enklaste glass. Som inte ens är en glass utan fryst frukt. Men faktiskt så smakar den frysta ananasen precis som ananasglass! Söt, kall och god! Perfekt att ha på lut i frysen varma sommardagar!
glass utan socker, fruktglass, vegansk glass
För att det liksom inte bara ska vara en fryst ananasbit på en pinne doppade jag min ananasglass i smält, mörk choklad. Jag gillar kontrasten av den väldigt söta frukten mot den lite mörkare chokladen. Självklart kan man ta mjölkchoklad också. Men med risk för att det blir väl sött tror jag.
glass utan socker, fruktglass, vegansk glass
I vanliga fall har jag lite svårt för ananas. Det börjar liksom klia i min mun när jag äter det. Men av någon anledning funkar det superbra att äta den fryst. Inget kli eller så alls. Och då åt jag ändå två på raken!
Precis ur frysen, när det är helt frysta kan de vara aningens kalla och hårda att äta, men låt dom gärna liksom tina upp och mjukna någon minut. Då blir glassarna kalasgoda!glass utan socker, fruktglass, vegansk glass
Man kan också låta familjen vara med och toppa sina glassar med vad man gillar allra bäst. Fryser man in ananasen först, stelnar chokladen rätt fort när du sedan doppar den och du behöver inte frysa in ananasen igen. Gör det till en gemensam grej, smält choklad, hacka nötter och annat gott. Dekorera sedan era ananasglassar precis som ni vill ha dom.
Jag skulle kunna tänka mig att det är rätt gott att doppa fryst ananas i nutella också…
Ananasglass, ca 10 st:
1 mogen ananas
10 st klubb/glasspinnar
100 g choklad (jag tog 70%)
nötter, torkade bär mm till dekoration
Skär bort skalet på ananasen. Skär sedan ananasen i klyftor. Undvik mittendelen. Stick in en klubbpinne/glasspinne i varje ananasbit och frys in ett par timmar.
Smält chokladen och doppa den frysta ananasen i chokladen. Strö över hackade nötter eller vad ni helst vill toppa med. Jag tog pistagenötter och lingonpulver. Låt stelna helt och ät direkt, eller frys in igen.
Perfekt till sommarens alla varma dagar!

1
Kommentera

Rabarberkräm

kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
I år vet jag inte riktigt vad som hänt med vår rabarber. Den är nämligen helt gigantisk. Alltså orimligt stor. Större än vad jag garanterat kommer hinna göra av med i år. Därför försöker jag hitta på massa saker att göra med rabarbern. En hel del kommer att skördas nästa vecka och frysas in. Men tills dess tänkte jag passa på att baka lite godsaker, kanske koka saft och göra världens bästa rabarberkräm.
Jag hade ett gäng jordgubbar över sedan jag bakade marängtårta tidigare i veckan, så passade på att slänga i dom i krämen också. Dels för att det är ett bra sätt att ta tillvara på trötta bär, men också för att jordgubbarna ger krämen en lite härligare färg. Använder man väldigt gröna rabarber till krämen blir krämen lite småtråkig i färgen. Ett litet tips sådär.
kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
Rabarberkräm är en perfekt sommardessert eller varför inte ett mellanmål. Så gott med lite hemkokt kräm och iskall mjölk. Och gärna knäckebröd krossat i mindre bitar.
I min familj har man alltid sagt att man bettar i, när man har i bröd i tex kräm eller bär med mjölk. Men vet att det är ett ord inte alla använder. Jag har ingen aning om var ordet kommer ifrån. Men man bettar i lite bröd helt enkelt. Har hört andra säga att man betar i. Är antagligen ett dialektalt ord. Kanske någon här som vet?
kräm, mellanmål, rabarberrecept, rabarber
Jag har sötat min kräm med kokossocker, men man väljer ju själv vilken sötning man vill ha.. Du kan tex välja agavesirap eller honung. Ta det du gillar bäst helt enkelt. Hur mycket du behöver beror på hur sura dina rabarber är. Börja med en liten mängd och söta upp.
Hemkokt rabarbrekräm:
500 g rabarber
100 g jordgubbar
2 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
kokossocker eller annan sötning efter smak (jag hade i ca 2 msk kokossocker
1 msk potatismjöl
Skölj och skär rabarbern i cirka 1 cm stora bitar, dela jordgubbarna. Lägg rabarber, jordgubbar, vatten och vanilj i en rostfri kastrull. Låt allt koka på svag värme tills rabarber och jordgubbar är helt mjuka och enkelt går att mosa mot kastrullens kant. Rör ut potatismjölet i lite vatten och ha i det i den varma krämen. Rör om tills allt potatismjöl är utrört i krämen. Låt svalna helt. Servera med iskall mjölk och brödbitar.
TIPS: Du kan även smaksätta rabarberkrämen med nystött kardemumma! Det blir supergott!

6
Kommentera

Marängtårta med daim

midsommartårta, tårta, daimtårta,
Så är tiden här. Tiden för skolavslutningar, du gamla du fria och i denna ljuva sommartid .Tid för sköra hundkex och midsommarblomster i dikeskanten. Kvällar som liksom aldrig vill ta slut, hur länge man än väntar uppe. De första svenska jordgubbarna, rabarberpaj och sönderskrapade knän. Urvuxna shorts från förra sommaren som läggs på hög tills näsa barn kommer i dom och små fräknar på näsan.
 
Juni, du är min favorit. Nästan varje dag slås jag av hur otroligt vackert det är ute. Man skulle liksom bara vilja fånga den här känslan, spara på burk och ta fram i höst. Eller i mars. När sommaren känns oförsvarligt långt bort. Jag älskar känslan av att ha hela sommaren framför sig. Just nu behöver man inte längta till något. Man vet att sommardagarna liksom bara väller över en. Oavsett om man gått på semester eller inte. Så blir livet lite enklare att leva.midsommartårta, tårta, daimtårta,
Och det måste ju firas! Eller hur? Kanske med världens enklaste marängtårta. En marängtårta med daim och färska jordgubbar. En tårta som passar utmärkt så här till skolavslutning eller midsommar.midsommartårta, tårta, daimtårta,
Bottnarna brukar jag täcka med smält choklad. Det blir som en liten fuktspärr och gör att tårtan liksom håller bättre. Annars är risken att en marängtårta  smälter ihop om den inte äts upp på stört.midsommartårta, tårta, daimtårta,
Jag brukar göra en variant av marängtårta fast med vit choklad. Den här marängtårtan med daim är precis lika god, men går väldigt mycket fortare att göra.  Jag lovar att den faktiskt inte tar längre än 15 minuter effektiv tid att göra. Om det ens!midsommartårta, tårta, daimtårta,
Jag passade på att köpa närodlade svenska jorgubbar igår. Vår närmaste odling här i Salatrakten är Backa jordgubbsodling. Dit kan man åka på sommaren och själv plocka jordgubbar. Hur mysigt som helst!midsommartårta, tårta, daimtårta,
Marängbottnarna är täckta av helt vanlig mjölkchoklad. Men självklart kan man ta en smaksatt choklad om man vill. Kanske vore det gott med mer daim eller varför inte mintchoklad?
midsommartårta, tårta, daimtårta,
Mer än så här behöver inte en sommartårta vara. Fluffig grädde, färska svenska jordgubbar och så lite vackra sommarblommor.
midsommartårta, tårta, daimtårta,
Marängtårta med daim:
2 färdiga marängbottnar
200 g choklad
4 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
3 st dubbeldaim
1 L färska jordgubbar
sommarblommor
Smält chokladen försiktigt på låg effekt i micron. Rör om var 15:e sekund. Bred ut den smälta chokladen över bottnarna. Låt stelna helt i kylen. Vispa undertiden grädden, smaksätt med vaniljpulver.
Tag fram bottnarna med choklad. Bred ut ett lager grädde. Krossa daimen och strö ca hälften över grädden. Skiva hälften av jordgubbarna och lägg ut över grädden.
Lägg på den andra marängbottnen, bred på grädde, strö över daim (spar några bitar till dekoration). Toppa tårtan med massor av färska jordgubbar, sommarblommor och krossad daim.
Tårtan klarar sig en stund i kylen tack vare att bottnarna är penslade med choklad. Men bör ätas upp ganska snart!
 
En perfekt sommartårta att fira in skolavslutningar eller midsommar med!

3
Kommentera

5 goda biffar, lättlagad sommarmat


Så var pingsthelgen över (någon mer än jag som helt missade att det faktiskt var pingst i helgen?) och vi tassar in på sista skolveckan. I morse var alla otroligt trötta, så det efterlängtade sommarlovet känns väldigt lockande just nu! Idag ska jag försöka få till ett nytt recept på en halloumi och bönburgare. Tror det kommer bli kalasgott. Jag älskar alla sorters burgare och biffar. Speciellt så här på sommaren då de flesta passar helt utmärkt att äta även kalla. Men tills jag fått ordning på mitt senaste recept tänkte jag tipsa om 5 goda biffar som jag redan har recept på här på Linnéas Skafferi!
En riktig favorit hos oss är halloumi och morotsbiffarna. Här har dom fått smak av både ajvar och persilja, vilket är en perfekt kombo!
fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
En personlig favorit är fiskburgare Jag älskar att äta dom tillsammans med en riktigt god sallad, eller i bröd till helgen. MUMS så gott! Har lovat Axel stekt torsk, kokt potatis och dillsås idag. Men blev sjukt sugen på de här fiskburgarna istället nu!
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Sötpotatis och kikärtsbiffar är perfekt mat att ha i frysen och bara steka på en varm sommardag. Ät i hamburgerbröd, i pitabröd eller varför inte till en god sallad! Klicka på länken för att få massa tips på god smaksättning!
quinoabiffar med morot, vego
Får du lite kokt quinoa över passar det perfekt att göra quinoabiffar på det! Dessa är som godast när de är nystekta och sådär härligt frasiga tycker jag!
veganska, middag, mat recept
En klassiker som jag aldrig tröttnar på är rödbetsbiffar. Jag gör mina i matberedaren, det blir minst kladd då! Perfekt att frysa in, ta fram och steka på när man behöver få fram en god middag snabbt!
Nu ska jag planera inför veckans recept, sedan blir det att åka och handla. Det är full fart i köket de här sista veckorna innan barnen går på sommarlov!

1
Kommentera

17 enkla grilltips för att lyckas med din grillkväll

inlägget innehåller annonslänkar

enkla fiskpaket

Så här när sommaren äntligen är här tänkte jag att det passar med några fina och bra grilltips. För hur gott det än är med grillat, så kan det faktiskt vara en konst att få till det.
Vi har en grill från Weber. Och jag konstaterade precis att vi har haft den i 10 år. Men det är fortfarande i otroligt fint skick. Så det är väl värda pengar att investera några kronor i en riktigt bra grill.  Det här är en liknande grill som vi har från Weber Grilltipsen nedan är för en klotgrill.

  • Hoppa över tändvätskan och använd en grilltändare istället. Har du ingen grilltändare kan du dränka in vanligt hushållspapper med matolja. Betydligt mycket mer miljövänligt än tändvätskan. Dessutom behöver inte maten få den fräna bismaken av tändvätska som det annars lätt får.
  • Fyll inte upp hela grillen med kål eller briketter. Genom att bara lägga briketter eller kol på sidorna av grillen har du möjlighet att få fin yta på köttet men sedan låta det som behöver ligga på länge ligga på sidan om glöden. På det viset blir inte maten bränd.
  • Täck inte hela grillgallret med mat. Grilla hellre maten i omgångar.
  • Grilla alltid med lock.
  • Reglera temperaturen i grillen genom att öka/strypa tillförseln av syre i grillen.
  • Ha tålamod! Vänta tills glöden är perfekt. Då får du ett mycket bättre grillresultat.
  • Kål ger snabbare glöd, men brinner upp fortare. Briketter tar längre tid att få till bra glöd i, men håller värmen betydligt längre.

basilikaolja, matblogg, recept bbq

grillade grönsaker med burrata

  • Ska du göra grillspett? Blanda inte kött och grönsaker på samma spett då de behöver ligga olika lång tid på grillen.
  • Använder du träspett, lägg dom i blöt i 30 minuter innan, så de inte brinner upp!
  • Låt köttet/kycklingen/fisken bli rumstempererad innan du lägger den på grillen.
  • Grönsaker kan vara svåra att grilla på ett vanligt grillgaller. Använd gärna en grillkorg till grönsakerna. Så rymmer dom inte iväg.
  • Investera gärna i grillspett av metall som du kan använda om och om igen.
    grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad

grillad fetaost

  • Grillar du en större bit kött, använd då en termometer för att få till exakt innertemperatur.
  • Låt alltid köttet/fisken/kycklingen ligga och vila i minst 15 minuter innan det skärs upp eller serveras.
  • Det är inga problem alls att grädda pizza på grillen, Se bara till att ha en riktigt bra pizzasten
  • Det går utmärkt att använda bakplåtspapper istället för aluminiumfolie att slå in fiskpaket eller andra grönsakspaket i. Blötlägg det bara ordentligt innan!

Har du några bra grilltips? Kommentera gärna!

1
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...