5 -minuterskola

5-minuterskola, snabb kola, kola utan grädde, godis,

 

Barndomen ropade hej hallå och bjöd på ett sedan länge glömt recept. Nämligen det på 5- minuterskola.
Som jag kokat denna kola!
På ingredienser som nästan alltid fanns hemma kunde man på ett litet kick få fram en chokladig och söt kola som snabbt tillfredsställde sötsuget.

Är man som jag uppvuxen under 90-talet på den svenska landsbygden med 1 1/2 mil till närmaste affär. Ja då fick man göra det bästa av situationen helt enkelt. Därför blev omgångarna med chokladbollssmet som aldrig ens blev till chokladbollar många. Vi åt direkt ur bunken.
Men vi kokade även 5-minuterskola. Jag tror receptet fanns med i någon kokbok för barn som jag hade.5-minuterskola, snabb kola, kola utan grädde, godis,

Här behöver inte kolan vara så perfekt. Men. Koka den för guds skull inte för hårt och inte heller längre än i 5 minuter. Det är på gränsen för att kolan blir lite hård för min smak.
Jag tog av den efter exakt 5 minuters kokande och den fick en lite mjuk kärna men halvhårda kanter. PERFEKT!

Kolan kokar du på smör, socker, sirap och kakao. Och eftersom jag nu är vuxen- även lite flingsalt. Det bryter av allt det söta tycker jag.

Jag använder som alltid mina gjutformar när jag gör godis. Så enkla att använda och perfekt resultat varje gång! Såg dessutom att de var på extrapris nu, både den stora och den lilla! Dom brukar ta slut i lager innan jul, så passa på att shoppa dom redan nu.

5-minuterskola, 20-23 bitar:

100 g smör
1 dl strösocker
3 msk sirap
1 1/2 msk kakao
1 nypa flingsalt

Ha upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Låt allt koka på svag värme i max 5 minuter (gör gärna ett kulprov genom att droppa lite av smeten i iskallt vatten och se hur konsistensen blir, efter ca 4 minuter).
Klä en form med bakplåtspapper eller bygg ihop din gjutform och ställ på en skärbräda med bakplåtspapper. Häll upp smeten, strö över flingsalt och låt allt stelna. Skär i bitar och på ett litet kick har du ett enkelt godis❤️

Mins ni också det här godiset från 90-talet?

18
Kommentera

Krämig dragonkyckling med kantareller

Krämig dragonkyckling med kantareller

dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

Höstens gyllene kantareller står fortfarande kaxiga där i skogen och lyser. Och vem kan motstå att plocka dom? Inte jag i alla fall!
Så här kommer kanske höstens godaste recept: krämig dragonkyckling med kantareller.

dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

I år har jag plockat liter efter liter med kantareller. Har alltid med en eller ett par påsar ut på hundpromenaderna. Plockar de jag ser efter vägen. Och på en vecka har man fått ihop en rejäl skörd ändå.dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

Kyckling och dragon. Dom är bästa smakkompisar. Speciellt ihop med dijonsenap, kantareller och svartkål.

Servera med ris, kokt eller ugnsbakad potatis.

Är inte det här riktigt perfekt, tröstande, värmande och god höstmat?

Krämig dragonkyckling med kantareller:

4 st kycklingfiléer
smör och olja
örtsalt
1 tsk dragon
2 msk mjöl
1 dl vatten
3 dl valfri grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk dragon
1 tsk dijonsenap
örtsalt
kantareller
4 blad svartkål
färsk gräslök

Torka kycklingfiléerna helt torra. Hetta upp smör och olja i en ugnsfaststekpanna. Bryn kycklingen på hög värme. Krydda kycklingen med örtsalt och dragon. Låt kycklingen steka klart i ugnen i 200°C tills innertemperaturen kommer upp till ca 66°C. Tag ut ur ugnen och ta  lyft ur kycklingen ur stekpannan.

Rör ut mjöl i skyn som bildats i stekpannan. Slå på vattnet och höj värmen till medel så att redningen börjar koka och tjocknar. Slå på grädde och smaksätt med kycklingfond, dragon, dijon och salt. Låt allt koka ihop till en sås. Förväll kantarellerna och stek dom sedan gyllene i lite smör.
Ha i de stekta kantarellerna i såsen.

Lägg antingen i filéerna och låt dom koka med i såsen någon minut. Eller servera kycklingen med såsen på sidan av.

Repa och stek svartkålen och servera till med ris, kokt eller ugnsbakad potatis.

25
Kommentera

Äppelmos med bitar i

äppelmos, äppelkompott

Äppelmos med bitar i. Fint att använda överallt där man brukar använda äppelmos. Men också himla gott att äta till efterrätt efter söndagsmiddagen eller som ett enkelt kvälls eller mellanmål.
Med iskall mjölk, cornflakes och kanel om du äter det som mellanmål.

Med hackade nötter, lite sirap, kanel och gräddmjölk om du äter det till efterrätt.äppelmos, äppelkompott

Själva äppelmoset består av en enda ingrediens. Nämligen äpplen.
Jag tillsätter bara lite vatten i botten så äpplena inte bränner fast. Sen kokar jag bitarna mjuka och mosar dom lätt med en potatisstomp till önskad konsistens.
Självklart kan du koka det lite längre och sen mosa det helt slätt. Men jag föredrar verkligen den här varianten med bitar i om jag ska äta det som efterrätt/mellanmål.
äppelmos, äppelkompott

Jag skalar äpplena här för jag vill inte ha bitar av skal i moset. Men det är ju helt en smaksak hur man gör med den saken.
Moset kan du förvara i en ren burk i kylen i upp till 7 dagar. Ska det inte ätas upp inom en vecka fryser jag in det i påsar.
Enkelt att bara ta fram och tina när man vill ha något gott!
äppelmos, äppelkompott

Äppelmos med bitar i, ca 2 L:

ca 3 L tärnade äpplen
1/2 dl vatten
kanelstång

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i bitar.
Ha upp i en kastrull och slå på vattnet. Lägg i kanelstången och sätt på ett lock på kastrullen.
Koka på medelvärme. Rör om då och då för att undvika att äpplena bränner fast i botten. När äpplena mjuknat så pass mycket att de enkelt går att mosa tar du av det från värmen och mosar till önskad konsistens med hjälp av en potatisstomp. Ha upp på väl rengjord burk eller i plastpåsar som du fryser in.

 

15
Kommentera

Äppeltosca med brynt smör

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

Äppeltosca med brynt smör!
Som jag älskar denna mjuka kaka, med härlig äppelfyllning och seg-knäckig topping. MUMS!

Vår trädgård SVÄMMAR ÖVER av äpplen just nu, så jag måste hitta på alla recept jag kan där det går åt äpplen. Även om det bara går åt 2-3 äpplen här. Så är det iaf något känner jag.

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

Idag skiner solen från en septemberblå himmel och det är 18 soliga grader i skuggan. Det höstvädret får man inte klaga på inte!

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

Jag brynte smöret till kakan. På grund av att brynt smör i en kaka alltid är en god idé. Hade jag haft ljust muscovadosocker hemma hade jag använt det istället för vanligt strösocker. Men nu hade jag inte det. Brynt smör och ljust muscovadosocker är nämligen bästa smakkompisar och ger en fantastiskt god kolaton till det du bakar!

Äppeltosca med brynt smör ca 8 bitar:

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker (strösocker eller ljust muscovadosocker)
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl grädde eller mjölk
2-3 äpplen

150 g smör
1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk grädde
1 dl sirap
100 g mandelspån

Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna.
Vispa undertiden ägg och socker riktigt flufftigt.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vanilj. Vänd i det tillsammans med smör och grädde i äggsmeten. Rör till ens lät smet.
Kärna ur och skiva äpplena.

Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Smöra kanterna.
Ha i smeten, fördela äppelskivorna över smeten och grädda i 175°C i cirka 20 minuter.

Blanda undertiden ihop smör, socker, mjöl, grädde och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp och sjuda i ett par minuter tills såsen tjocknar. Ha i mandelspånen.

Tag ut kakan ur ugnen efter ca 20 minuter. Klicka över toscatoppingen och bred ut den något.
Grädda kakan i ytterligare 15 minuter eller tills toscasmeten fått en gyllene färg.

 

Servera till lättvispad grädde, glass eller ät precis som den är till en kopp kaffe.

16
Kommentera

Lättlagad lasagnesoppa

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Varianter på detta recept har fladdrat förbi på nätet under flera månader. När Isac önskade sig spagetti med köttfärssås tänkte jag att kanske kan lika gärna göra en lättlagat lasagnesoppa?

Sagt och gjort. Jag gjorde en stor kastrull och serverade mig själv en skål till lunch. Holy Moly så gott det blev! Smakrik soppa, toppad med crème fraîche och riven ost. Och till detta ett frasigt vitlöksbröd.lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Jag hade en öppnad förpackning lasagneplattor hemma. Så jag bröt dom i bitar. Först var jag lite orolig över att de skulle bli för stora och svåra att äta med sked. Men det blev inga problem alls! Du kan ju såklart ta vilken pasta du vill här. Men för lasagnekänslan passar lasagneplattor väldigt bra.

Jag slevade upp två stora skålar till Isac och Hugo som skulle äta innan jag körde dom till hockeyn.
Isac körde sitt vanliga race om att morötter i mat inte går att äta osv osv. Men när jag kom tillbaka var skålarna tomma. Isac gav den 3/10 medan Hugo gav 10/10. Efter en stund ändrade sig Isac och sa 5/10, men morötterna drog ner betyget. Eftersom jag känt detta lilla barn sen innan han ens tog sitt första andetag vet jag att han aldrig äter mat han inte gillar.
Så en 5/10 är antagligen en 10:a.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Den här soppan kan du göra en stor kastrull av och sedan frysa in matlådorna som blir över. Vi fick utan problem ut 7 portioner av denna omgång. Perfekt mat att laga på söndagen och sedan bara ta fram och värma på under veckan.

Dock fick namnet lasagnesoppa sämsta betyget från barnen. Eftersom ”dom inte gillar soppa”. Så om ni också har barn som lider av den åkomman, säg inte att det är soppa så går det nog bra.

Lasagnesoppa ca 7 port:

1 lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
olja att steka i
1 kg nötfärs/vegofärs
3 msk paprika
3 msk tomatpuré
2 msk torkad oregano
500 g passerade tomater
vatten
2 köttbuljongstärningar
örtsalt
1-2 dl rött vin
ca 1 dl balsamvinäger
ca 6 lasagneplattor eller annan pasta

crème fraîche
riven ost
färsk persilja

Skala och finhacka lök, vitlök och morötter. Stek mjuka i olja. Tillsätt nötfärsen och bryn tills all färs är genomstekt. Krydda med paprika, tomatpuré och oregano. Tillsätt passerade tomater och vatten. Jag tog dubbelt så mycket vatten som passerade tomater. Men justera mängden vatten så det blir lagom för dig.
Ha i buljongtärningar, örtsalt och rött vin. Låt allt puttra på spisen till en härlig, köttfärssås.

Bryt torkade lasagneplattor i bitar och ha i. Koka tills de mjuknat.
Smaka av med balsamvinäger och eventuellt mer salt.

Ha upp i skålar. Toppa varje skål med crème fraîche, riven ost och färsk persilja.

Servera ett nygräddat vitlöksbröd till.

-Jag hittade ett par gamla hamburgerbröd i frysen som jag hade smör, massor med riven vitlök, ost och örtsalt på. Sen in i ugnen tills osten smält och brödet börjat få färg. Svårare än så behöver det inte vara ☺️

Lättlagad mat som mättar många eller räcker till flera måltider. Frys in eller spar i matlådor till senare i veckan.

23
Kommentera