ANNONS

Hemgjord chailatte

I annonssamarbete med Kockens.
chai latte, kockens kryddor
Äntligen får jag dela med mig av mitt recept på hemgjord chailatte! Jag är personligen inte superfötjust i varm choklad. Det blir lätt för sliskigt och sött för min smak. Men då är det perfekt att man kan fylla termosen med rykande het och kryddig chailatte istället. För visst är det gott att ha något varmt med sig att dricka när man är ut i skogen, eller om hösten bjuder på en riktigt fin och solig dag. Och man kan sätta sig mot husväggen med ansiktet i solen. Njuta av alla tusentals färgskiftningar i grönt, gult, rött och orange och samtidigt som man sippar på något varmt.
chai latte, kockens kryddor
Jag brukar passa på att göra en lite större omgång chai-pulver. Så man lätt kan blanda sig en kopp, eller varför inte fylla en hel termos! Perfekt att ha i en burk och bara ta fram av när man är sugen. Det finns egentligen ingen regel när det kommer till vilka kryddor som blandas i och det finns med all säkerhet lika många sätt att tillaga detta på som det finns te-drickare.
chai latte, kockens kryddor
Men i min kryddblandning har jag valt mina favoritkryddor:
Kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika och muskot. Sedan brukar jag även ha i lite svartpeppar, Det ger liksom lite extra sting! Till denna omgång av min chai-blandning använde jag mig av Kockens Kryddor. Och jag blev glatt överraskad av att de har så många kryddor som är ekologiska! Nästan alla kryddor jag har använt här fanns med i deras ekologiska sortiment. En stor tumme upp för det!
En annan sak jag verkligen gillade var deras smarta snäpplock! Hur många gånger har jag inte irriterat mig på att locken till kryddburkarna rullar iväg, eller ännu värre rasar av rakt ner i maten eller det man bakar. Här var det enkelt att bara knäppa upp locket och sedan ha ut önskad mängd kryddor. Hur bra som helst!chai latte, kockens kryddor
Jag brukar antingen söta med lite honung eller rörsocker. Det beror på vad jag har hemma. Och det bästa är att man får söta efter hur man själv vill ha det. Jag gillar det kryddstarkt och inte så sött, medan barnen gärna har den lite sötare. Börja med en liten mängd och öka på tills just du blir nöjd!
chai latte, kockens kryddor
Här har det verkligen blåst idag. Mängder av löv har rasat från träden. Men det gör oss inte så mycket. Vi passade på att plocka in lite fina löv som vi ska pyssla med till helgen. Och så fikade vi med varsin chai-latte såklart! Jag använder gärna mandelmjölk eller någon annan växtbaserad mjölk till min chailatte. Men det gör man ju precis som man vill med!
Det bästa med den här kryddblandningen är att den går att använda till annat också. Att smaksätta en kaka med tillexempel. Jag älskar den kryddiga smaken av kanel och ingefära. Det gör sig perfekt i en sockerkaka tillexempel!
Kryddblandning, räcker till ca 8 koppar:
10 tsk Kockens ekologiska kanel, mald
2 1/2 tsk Kockens ekologiska ingefära, mald
2 1/2 tsk Kockens ekologiska kardemumma, mald
2 1/2 tsk Kockens ekologiska kryddnejlika, mald
5 krm Kockens muskotnöt, mald
2 krm Kockens ekologiska svartpeppar, mald
Blanda alla ingredienser och förvara i en burk med lock.
 
Chailatte, 2 koppar:
2 msk kryddblandning
1 msk socker
4 dl vatten
2 tepåsar svart te
3 dl valfri mjölk
Blanda kryddblandning, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter. Lägg sedan i tepåsarna och låt dra ytterligare 1 minut. Sila av i en ren kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Smaka eventuellt av med mer socker om du vill ha den sötare. Häll upp i fina glas eller muggar. Serveras direkt.
Självklart kan man värma på mjölken separat och skumma den om man vill det.
 
Vad gillar du helst att dricka så här på hösten? Kaffe? Te? Eller kanske varm choklad?

18
Kommentera

6 goda recept på gröt

steel cut oats, gröt. äpple
Vet ni att det är grötens dag idag? Jag som äter nästan äter gröt varje morgon, året om tycker såklart att detta är en dag lika viktig att fira som kanelbullensdag! Om inte viktigare. Med tanke på hur många grötrecept jag har på bloggen, jämfört med antalet recept på bullar… Många tycker gröt är trist och tråkigt. Det gör inte jag! Det finns ju såå många olika varianter på gröt att laga. Idag tipsar jag på allt från äppelgröt till hirsgröt och chokladgröt.
Om jag bodde själv, utan barn och man att ta hänsyn till. Då skulle jag med största sannolikhet leva på gröt och sallad. För det är nog mina favoriter här i världen. Att få starta dagen med en skål varm och riktigt god gröt. Det är fint det!
En favorit här hos oss är gröt gjord på steel cut oats. Här har jag gjort en variant av äppelgröt som fått koka i min Crock Pot. Hur smidigt som helst om jag får säga det själv! Här hittar ni också ett recept på äppelgröt, men kokat på risgryn istället.
 
gröt, frukost, banan, nyttig
Hirs är ett glutenfritt sädesslag från Kina som passar utmärkt att koka just gröt på. Här har jag toppat hirsgröten med stekt banan, jordnötssmör och hackade nötter. En smakkombination som är riktigt, riktigt god! Och som såklart passar att toppa andra sorters gröt med också!
steel cut oats gröt frukost
Under de senaste månaderna har steel cut oats varit barnens favoritgröt. Vi varvar det och havregrynsgröt här hemma. Tillsammans med mosad banan, färska bär eller rivet äpple blir det en perfekt start på dagen!
mandelgröt
En lite annorlunda gröt får man om man kokar mandelgröt. Men det är en gröt full med energi och du står dig länge på den.
recept på risgrynsgröt
Just precis i skrivande stund har en omgång risgrynsgröt kokat klart i min crock pot. Barnen har tjatat ett bra tag och nu kunde jag inte hålla mig längre. Jag kokar alltid min risgrynsgröt i ugnen eller i min crock pot. Sedan är det bara att ta fram och värma ett par portioner åt gången.
chokladgröt havregrynsgröt med kakao, banan och bär
Choklad till frukost? Ja men självklart! Koka en kastrull med chokladgröt, toppa med frukt bär och lite nötsmör. Hur gott som helst. Och det känns alltid lite extra lyxigt att äta choklad till frukost, eller hur?
 
Hur är det med dig? Är du en grötperson? Eller äter du allra helst något annat till frukost?
Gillade du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför och lämna en liten kommentar!

8
Kommentera

Butterkaka

kanelbullar, butterkaka
Ingen undgick väl förra veckans stora högtidsdag, 4 oktober, kanelbullens dag? Nej jag tänkte väl. Jag precis som många, många andra passade på att baka kanelbullar dagen till ära.
Men varje gång jag bakar bullar blir jag lite irriterad. För alltid blir det några som inte alls blir fina. Och de där bitarna längst ut- ja dom kastar man ganska ofta. Vilket är så onödigt! De senaste två gångerna har jag istället tagit tillvara på de lite misslyckade bullarna och ändbitarna. Och använt dom till att göra en butterkaka av! Hur fiffigt som helst. Får man inte så pass många misslyckade bullar som jag, ja då kan man ta de man får och låta jäsa i en mindre brödform istället. Smart va? För i en butterkaka spelar det liksom ingen roll hur bullarna ser ut. Alla jäser liksom ihop till en enda stor kaka. kanelbullar, butterkaka
Nu sitter jag och förbereder lite inför dagen. Om 30 minuter dyker Martin från P4 Västmanland upp och vi ska baka en mumsig pumpakaka tillsammans. Eller, jag bakar, Martin smakar. Så brukar upplägget vara 🙂 Sen väntar en heldag här hemma i köket då jag har lite samarbeten som jag ska fixa klart med idag. Vid 13.30 kommer Axel hem med bussen. Jag brukar fråga om han vill hoppa över fritids och komma hem när jag ändå jobbar hemifrån. Veckorna blir lite mer lättsamma då.
Sen är det föräldramöte på förskolan och en sväng till gymmet som gäller. Just nu känns det verkligen som om veckorna går för runt. Dagarna är så fullspäckade med jobb, möten och aktiviteter. Innan man har hunnit blinka har hela veckan gått och en ny står för dörren. Men om några veckor är det höstlov, så ska försöka jobba undan så mycket jag bara kan. Så vi kan få lite ledigt tillsammans.
kanelbullar, butterkaka
 
Åter till butterkakan då. Jag använde mig som sagt av det här receptet på kanelbullar. Som förövrigt är bland de godaste jag bakat!
När du kavlat ut degen och brett på fyllningen och snurrat dina bullar. Ja då tar du ändbitarna som blev kvar och de bullar du inte blev riktigt nöjd med. Någon blev kanske för liten? Eller på tok för kladdig så fyllningen kletades ut?
Klä en form med löstagbar kant. Lägg dom bullarna du inte blev nöjd med i formen. Låt jäsa enligt anvisningarna.
Blanda samman marsankräm (eller koka egen, det orkar jag aldrig.. Men känner du för det, så kör på!). Sätt en rund tyll i en spritspåse och fyll spritspåsen med krämen. Fyll varje bulle och mellanrummen med marsankräm.
Grädda i 225°C i cirka 30-40 minuter. Pensla den varma kakan med sockerlag och strö över pärlsocker.
 
Tänk, att antagligen hade jag missnöjt kollat på de där bullarna. Och gömt dom längst in i frysen och tagit fram som nödproviant någon gång. Men istället fick dom ett nytt och vackert liv i form av en butterkaka. Fint va?
 

2
Kommentera

5 lättlagade middagar

vegetarisk, vegansk, linsbolognese
Jag vet inte hur det är hos er, men nog känns semestern rätt långt bort just nu? Och även om jag vet att veckorna till jul går otroligt fort, så känns den ledigheten på tok för långt bort.. Då får man göra det bästa av situationen och underlätta vardagen så gott man bara kan. Tillexempel kan man se över sin vardagsmat. Göra en middagsplanering för veckan och se till att hålla den enkel. Så idag tipsar jag om 5 lättlagade middagar. Vardagsmat som går lätt att laga men ändå inte består av helfabrikat.
På vardagar är pasta en räddare i nöden. Idag satt Isac och gallskrek vid köksbordet att den enda han ville ha att äta var pasta!!! Eller riskgrynsgröt, Jag frågade om han trodde att det här var någon jäkla restaurang där man bara kunde önska mat kl 17.10 en måndagskväll. Och serverade barnet rödbetsgryta med mathavre istället. Det gick sådär.
Men i morgon blir det någon form av pasta. Kanske blir det min linsbolognese. Lättlagad vardagsmat som båda barnen gillar. Ja om inte Isac får för sig att det enda han vill äta imorgon är pannkaka. Det är fullt möjligt..
sötpotatis och kikärtsgryta med kokosmjölk
Ibland behöver inte lättlagat innebära snabblagat. Här har jag gjort en sjukt god sötpotatisgryta i min Crock Pot. Har man ingen slökokare går det såklart precis lika bra att laga grytan i en helt vanlig kastrull. Men grytan är superenkel att bara svänga ihop, sen mår den fint av att stå länge och småputtra på låg värme. Perfekt att förbereda kvällen innan och bara värma på sen. Jag älskar sådan matlagning!
tortillapizza med kyckling
När mina barn var mindre, då var det här räddaren i nöden. Jag vet inte hur många gånger jag under föräldraledigheten tänkt ut vad jag skulle laga till middag. Och av en eller annan anledning sprack planen. Då gjorde vi tortillapizza. Så smidig mat som går lätt att variera!
panerad torskrygg
Skippa den färdigpanerade fisken och gör egen. Det är superenkelt att göra och blir så mycket godare (och hälsosammare) än den du köper i affären. Panerad torskrygg, det är lättlagad vardagsmat det!
kyckling med pesto och fetaost
Kycklinggryta med pesto har under åren varit en riktig favorit hemma hos oss. Numera äter vi väldigt sällan kyckling. Men jag saknar verkligen att så lätt bara kunna svänga ihop en kycklinggryta. Speciellt den här!
 
Vad äter ni hemma hos er i veckan? Har du några bra tips på enkel och lättlagad vardagsmat?

0
Kommentera

Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter

hasselbacksrödbetor i crock pot
Idag tänkte jag skriva om en favorit just nu, som även är helt i säsong. Nämligen rödbetor. En så otroligt användbar liten rotsak. Som dessutom går att hitta till riktigt bra pris just nu. Jag tror ICA där jag bor har haft rödbetor för 5 kr/kg i två veckor nu. Hur bra som helst ju!. Förra helgen skulle vi äta middag med min släkt, Och jag själv äter ju till största del växtbaserat, därför brukar jag alltid ta med något att alternativ till kött. Både för egen del men jag brukar alltid göra lite extra, för jag vet att det allt som oftast äts av alla andra också. Vi skulle vara borta hela dagen, alltså fanns varken tid eller möjlighet att stå länge och fixa med något avancerat, Inte heller hade jag så mycket att laga av hemma. Men en påse rödbetor fanns det och lite fetaost! Och då tänkte jag, vi gör hasselbacksrödbetor med fetaost!
Men rödbetorna tar sin lilla tid i ugnen, och jag hade inte möjlighet att vara hemma och passa. Så då kom jag på att jag kunde ju faktiskt köra dom i min Crock Pot! Och det fungerade utmärkt!
hasselbacksrödbetor i crock pot
Jag lagade om det här receptet nu i veckan och gjorde vissa modifieringar mot hur vi gjorde i helgen. Och har man ingen Crock Pot kan man ju självklart köra rödbetorna i ugnen från början. Men jag tycker det är perfekt att låda den göra jobbet, medan jag fixar med annat!
Rödbetor är otroligt söta och mjuka i smaken. Därför är det fint att möta upp med lite sälta. Här har jag tagit fetaost. Men gillar du getost- ta det! Hasselnötterna tillför lite härligt knaprig textur som jag tycker behövs här. Sedan är det jättegott att ha picklad rödlök till. Eftersom rödbetan är så söt bryter det av fint. Eller så ringlar man massor av olja och citron över grönkålen, det fungerar fint det med!
Idag har vi ledig fredag (vilket brukar innebära att jag jobbar fram till lunch ungefär) Men idag har jag lovat mig själv och Isac att bara jobba en liten stund på förmiddagen, sen blir det lite snabbstädning och sedan fika på stan! Det var så länge sedan nu! Vad har ni för fredagsplaner?
hasselbacksrödbetor i crock pot
Hassselbacksrödbetor passar bra både som förrätt, i en matig lunchsallad eller som del av en buffé kanske? Användningsområderna är många!
Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter:
ca 1 kg små rödbetor (se till att dom håller ungefär samma storlek)
salt
150 g fetaost (eller annan ost, tex getost)
hasselnötter
inlagd rödlök
grönkål
citron
olivolja
Skala rödbetorna och lägg dom i en Crock Pot eller på en plåt. Strö över salt.
I Crock Pot: Sätt timer på hög i 3 timmar (ju större rödbetor, ju längre tid tar det)
I ugn: Baka i ugnen i cirka 40 minuter eller tills rödbetorna är helt mjuka
Lägg de mjuka rödbetorna i skålen på en träslev. Skär rödbetan tunt, utan att skära igenom hela vägen. Lägg rödbetorna i en ugnsform. Smula fetaosten riktigt fint och strö över rödbetorna, tryck gärna ner lite fetaost mellan skivorna. Gratinera i 225°C i cirka 15 minuter eller tills fetaosten börjar få lite färg. Rosta undertiden hasselnötterna i en medelvarm stekpanna.
Lägg upp ett fat med grönkål. Ringla över lite olja och citron och massera in väl. Lägg på de varma rödbetorna och strö över hackade hasselnötter och eventuellt överbliven fetaost.
Nu så, ska jag bara svara på lite mail och röja av här hemma. Så kan kanske fredagskänslan så smått börja infinna sig snart!
Jag önskar er en riktigt härlig helg!

0
Kommentera