Citronkladdkaka

citronkladdkaka med vit chokladganache
Hej alla fina och härliga läsare! Det är fredag idag. Så härligt! Och nu är det bara två veckor kvar till påsk, vad hände med all tid? Hur kan det redan vara dags för påsk? Men eftersom det nu är det, oavsett vad jag tycker om saken så är det dags att börja ladda upp med lite härliga påskrecept här på bloggen! Som den här sötsyrliga citronkladdkakan! Perfekt avslut på en påskmiddag. Eller om du inte orkar hålla stor middag, bjud bara hem lite vänner på en bit citronkladdkaka. Mer avancerat än så behöver det inte vara!citronkladdkaka med vit chokladganache
Jag bakade den här citronkladdkakan förra veckan när jag hade p4 Västmanland på besök här hemma i mitt kök. Jag tyckte det passade med något vårigt och fräscht så här när vi ändå tassat en bit in i första vårmånaden. Även om det fortfarande snöar här och igår hade vi -13,9. Men våren måste ju komma någon gång. Det vet vi. Den har inte bara riktigt bestämt sig om när ännu. Och det är faktiskt inte alla år vi har både en vit påsk och en vit jul. Pappa planerar för fullt i vilka snöhögar han ska gömma barnens påskägg i 😉
citronkladdkaka med vit chokladganache Fredagar innebär hemmadag med Isac. Jag brukar passa på att jobba undan massor på förmiddagen och sen brukar vi hitta på något kul. Men jag ligger nerbäddad i soffan och jobbar fortfarande.
I tisdags drog jag ut en visdomstand och efter det har dagarna gått i 100. Men i går efter lunch, när allt lugnat ner sig så var det som om kroppen kom på att just ja, något hände i tisdags. Så då blev jag så förlamande trött och fick lite feber. Men den gick ner som tur var i går kväll. Men är helt slut idag fortfarande. Men då är det tur att man kan jobba från soffan! Här skiner solen och så toksnöar det om vartannat. Men det vore riktigt skönt att komma ut en sväng nu på dagen. Kanske går vi ut och fikar lite i solen om en stund.

citronkladdkaka med vit chokladganacheKladdkakan gör man precis som vanligt allra helst dagen innan. Det är en regel som alltid fungerar för kladdkakor. Baka dagen innan och låt stå kallt i kylen över natten. Då blir den som allra godast tycker jag.
Åter igen blev jag lite inspirerad av Camilla som spritsat vit chokladganache på sin citronkladdkaka. Det lät så otroligt got. Så jag var tvungen att testa. En riktig 10 poängare blev den kombinationen vill jag lova!

Citronkladdkaka med vit chokladganache:
200 g smör
4  dl strösocker
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
3 citroner (skal och saft)
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull, tag av det från spisen och rör ner sockret. Blanda tills sockret smält något och smöret svalnat. Tillsätt äggen, ett i taget. Se till att röra om ordentligt mellan varje ägg så allt blandas ordentligt.
Ha sedan i vaniljpulver och mjöl. Rör, inte vispa till en slät smet.
Riv skalet från två citroner och pressa ur saften ur tre. Blanda i detta i smeten.
Grädda i 225°C i cirka 20 minuter. Låt svalna helt, gärna i kylskåp över natten.
Hacka den vita chokladen och ha upp i en rostfri bunke. Värm grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i några minuter. Rör sedan om till en slät och glansig ganache.
Låt stå i rumstemperatur tills din ganache har fått önskad konsistens. Du kan också skynda på det genom att ställa in den i kylen, men håll koll så den inte stelnar så mycket att den inte går att spritsa. Bred eller spritsa ut ganachen på din kalla citronkladdkaka. Dekorera med färska bär.
Förvara i kylskåp.
Bästa kladdkakan som är precis sådär lagom syrlig tycker jag!

13
Kommentera

Centerkakor

centerkakor, centergrottor, småkakor,
Hej härliga tisdag! Idag har jag bakat en kaka som jag gått och funderat länge, länge på. Nämligen centerkakor. Eller kanske centergrottor. Vad tycker ni passar bäst? För de är ju nästan som en hallongrotta, fast istället för hallonsylt sticker man i en bit centerchoklad.
Jag kan lova er att de var helt livsfarligt goda. Jag provsmakade 1. Sen var jag tvungen att stoppa ner alla i påsar och in i frysen. Risken är överhängande att jag skulle ha ätit upp hela plåten annars!
Plåten som ni ser i bild här nedan har jag haft i evigheter. Jag tror att det är någon form av mini-muffinsplåt. Men den är väldigt sparsamt använd kan jag säga. Tills jag kom på att den är perfekt att baka den här sorten av småkakor i! Dom håller formen, flyter inte ut och blir supersnygga! Så har du problem med att få till snygga syltgrottor eller liknande kakor, ta fram min-muffinsplåten!
centerkakor, centergrottor, småkakor,
 
Nu sitter jag här och ska renskriva lite recept, förbereda en pannacotta tills i morgon och sedan laga lite mat. Kl 18 är det dags att bege sig i mot tandläkaren och dra ut en av mina visdomständer som har jäklats med mig under så många år. Ungefär sedan den började komma upp för över 10 år sedan. Men nu ska den äntligen väck. Eller äntligen och äntligen. Känner ändå lite skräck inför detta. Har inte dragit ut en tand på 20 år. Då tog dom två samtidigt, jag blev jättesjuk och låg däckad i en vecka och kunde inte äta annat än flytande.. Jag hoppas på att det går lite bättre den här gången eftersom jag har ett stort jobb inbokat i morgon som jag helt enkelt måste göra..
centerkakor, centergrottor, småkakor,

De här kakorna är riktiga kalaskakor tycker jag! Så fint med lite strössel på toppen! Jag har använt ljust muscovadosocker i själva kakdegen som ger en fin kolaton och passar ypperligt till kolan i chokladen. Vill man kan man istället ta mörkt muscovadosocker- som smakar lite lakrits och även ta center smaksatt med lakrits. Gillar man lakritssmaken blir det nog toppengott!!
 
Centerkakor: 26 stycken:
100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 bitar center (ca 1 1/2 rulle)
Blanda smör och de båda sockersorterna tills allt blandats väl. tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och tryck i en bit center i varje kaka. Du behöver inte göra ett hål först, chokladen kommer att tryckas ner fint i kakan. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel.
Superlättbakade och väldigt, väldigt goda!

9
Kommentera

5 lättlagade och enkla recept


tortillapizza med kyckling

Hej härliga måndag!
Åter igen är det dags för en liten veckoplanering av maten. Och idag tänkte jag bjuda er på 5 lättlagade och enkla recept. Visst behöver vi alla tips om det ibland?
Här strilar regnet ner utanför fönstret men vad gör väl det när det innebär att vi kommer några steg närmare våren (jag blundar helt för att det ska bli -10 senare i veckan). Förutom att våren känns lite närmare idag så är det första dagen på jag vet inte när som jag har en hel arbetsvecka framför mig. En vecka som förhoppningsvis inte kommer innebära sjuka barn. Utan att vi alla får vara glada och pigga hela veckan!
Först ut är en av mina personliga favoriter. Det går rackarns lätt att laga och det är lätt att variera. Tacossmak, kyckling, vego- ja det är bara fantasin som sätter gränser. Jag pratar om tortillapizza här. Bästa maten <3

kotlettgryta med svamp

Ett väldigt uppskattat recept här på Linnéas Skafferi är den här kotlettgrytan med svamp. Kotletterna går självklart att byta ut mot kyckling eller något vegetariskt alternativ. Supergott!!!
fisk i ugn med creme fraiche
Av många anledningar är det här faktiskt ett av bloggens mest uppskattade recept. Men två av anledningarna är att det är få ingredienser som behövs och det är ruskigt lättlagat! Fisk i ugn– med en grymt god crème fraîchesås. Har ni inte testat än, så gör det på stört!

enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål

En annan rätt jag ofta lagar när jag vill att det ska gå fort är den här busenkla grytan med ajvar och kyckling. Lättlagat och så gott! Mat helt i min stil!
hemgjord gyros på kyckling

Har ni testat att göra hemgjord gyros någon gång? Perfekt fredagsmat då det faktiskt går snabbare att laga det här än att köpa pizza! Bra va! Det blir dessutom så mycket godare än köpevarianten! snabb cheesecake i glas philadelphiaost
På tal om saker som går snabbt och enkelt, har ni testat min supergoda cheesecake i glas? På bara 5 ingredienser och kanske 10 minuter slänger du snabbt ihop den här godingen! Perfekt!
 
Nu hoppas jag ni alla får en helt fantastisk start på veckan! Själv planerar jag lite påskrecept som komme upp på bloggen här framöver, härligt va?

0
Kommentera

Vegetarisk pasta al forno

vegetarisk pasta al forno
Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Pasta måste ju vara världens bästa mat. Passar såväl till vardag som till fest!
I veckan hade jag ett jobb inbokat där jag skulle göra en klassisk pasta al forno. Lätt inspirerad av mig själv tog jag och gjorde en vegetarisk variant också. Mina italienska språkkunskaper är inte om bästa. Även om jag en gång på Sicilien lyckades förklara för en man i mataffären att jag letade efter grillspett i trä. Han kunde ingen engelska och jag ingen italienska, men ut kom jag med.. Grillspett i trä! Men vad jag förstår betyder pasta al forno ungefär bakad pasta, eller pasta i ugn. Kanske är det någon som ver dene sakta betydelsen?
Alltså, du har ganska fria händer här. Men pasta al forno är inte en lasagne när du varvar pasta och sås i massor av lager, du gör bara två varv. Och det bästa av allt är att du kan använda vilken pasta du vill. Med andra ord perfekt om du råkat koka för mycket pasta, då är det bara att göra en god pastagratäng på det.
vegetarisk pasta al forno

Jag älskar smaken av klassisk pasta. Det går inte att komma ifrån. Det ÄR sjukt gott. Men. Min mage klarar verkligen inte av det.  Lite pasta kan gå bra men så här i en hel gratäng går det inte. Så säger min mage upp sig.
Därför är jag glad att det nu kommit så otroligt många varianter av bönpasta som fungerar lika bra att använda som klassisk pasta. Smakar det lika? Nej, tyvärr inte. Men om alternativet är att inte kunna äta pastarätter alls, så väljer jag gärna varianten med bönpasta 🙂
Här var tanken att testa en ny slags bönpasta, men jag råkade överkoka den helt, så den gick inte att använda. Så jag fick ta av den pastan som fanns hemma. Men det är ju det som är det fina med det här receptet. Det är inte så noga vad du tar!
vegetarisk pasta al forno

Vill man ha en gratäng med mer köttkänsla man man absolut använda soyafärs eller liknande. Jag är inte så stort fan av att få vegetarisk mat att smaka som kött. Så jag gör hellre något helt annat.
En bas på krossade tomater och linser funkar alltid, sen är det bara att krydda på! Nu när jag sitter och renskriver receptet tänker jag att ett gäng finhackade oliver hade varit gott att blanda i. Det får jag testa nästa gång!
 
Vegetarisk pasta al forno:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
3 msk röd pesto (med soltorkade tomater)
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl röda linser
1 dl basilika
salt, svartpeppar och en nypa muskotnöt
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
salt, vitpeppar och en nypa muskotnöt
500 g valfri pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan
Skala och finhacka lök och vitlök och stek den tills löken blivit genomskinlig i en gryta. Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i med löken, tomatpuré och röd pesto. Låt allt steka ett par minuter.
Slå på krossade tomater, vin, buljongtärning och röda linser. Blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 30 minuter. Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt, svartpeppar och en nypa finriven muskotnöt.
Gör béchamellsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning. Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Riv mozzarella och parmesan.
Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form, fördela hälften av tomatsåsen och béchamellsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.
Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamellsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25-30 minuter.
Perfekt söndagsmiddag, tisdagsmiddag eller middag vilken dag i veckan som helst!
 

2
Kommentera

5 goda tacosrecept till fredagsmyset

vegetarisk tacotårta
Så var det äntligen fredag igen och dags att ladda upp inför fredagsmyset! Jag tänkte underlätta lite genom att tipsa om 5 goda tacorecept till fredagsmyset. För det finns ju faktiskt så mycket goda varianter på ju st tacos som inte är klassisk svensk tacos. Jag älskar att experimentera och hitta på nya sätt att laga denna goda mat på. Ett recept som inte kommit upp på bloggen än är tacolåda. Kanske får det bli morgondagens middag? Är det ett recept ni skulle vilja ha?
 
Först ut är familjens senaste favorit, nämligen tacotårta. Det här går alltid hem hos barnen som faktiskt inte är så superförtjusta i klassisk tacos. Inte Isac i alla fall. Han brukar mest äta tortillabröd med smör och så lite majs och paprika. Men här blir det liksom lite roligare att äta. Perfekt fredagsmat!
tacokyckling-2
Tacokryddad kyckling är också superenkel fredagsmat. Speciellt om du tröttnat lite på själva tacosen, men ändå gillar smaken! Ett stort plus är att det sköter sig själv i ugnen. Sånt gillar jag!
 
tacopizza på tortillabröd
Fast ändå, mitt bästa fredagsrevept är nog ändå tortillapizza. När man är sugen på pizza, man är sugen på tacos, men man har absolut noll ork och energi att lägga i köket. Då gör man tacopizza. I perioder serveras det här i olika varianter rätt så ofta hemma hos oss. Det går fort, är lätt att variera och alla gillar det.
fisktacos mangosalsa
För någon vecka sedan la jag upp det här receptet på fisktacos som ni verkligen gillade! Så kul! Fick även tips av en läsare att göra som la fryst lax i en ugnspåse med lite kryddor och vatten. In 20 minuter i ugnen och sen är det bara  att dra isär laxen med en gaffel. Som kulled park typ. Jag tyckte det lät superspännande och måste verkligen testa någon gång!
tacopaj med creme fraiche
Sist ut är en kär gammal klassiker. Nämligen tacopaj. Alltså det är något med så här matiga pajer. Jag känner mig så grymt huslig när jag lagar dom. Det och när jag kokar sylt! Jag vet inte vad det är, men känner mig som värsta husfrun liksom 🙂 Grunden till den här pajen har vi lagat så sjukt många gånger, i just den här varianten har jag tillsatt en burk svarta bönor också. Det blir toppengott tycker jag!
Så, här har ni alltså 5 grymma tacosrecept att testa idag eller under helgen! Vilken variant av tacos är din favorit? Gillar du klassisk svensk tacos eller gör du helst någon annan variant?
Jag hoppas ni alla får en trevlig helg. Jag och Isac ska strax skotta oss ut från huset och åka till min mormor och morfar för lite obligatorisk fredagsfika. Sen har Axel en kompis som ska sova här ikväll. Så jag gissar att det blir fullt ös!

2
Kommentera