Smoothie bowl med mango

smoothie bowl med mango

Jag är en riktig vanemänniska när det kommer till mat- och speciellt frukost! När hösten kommer älskar jag att äta varm och god gröt, när det sen närmar sig jul kokas det risgrynsgröt så det står härliga till. Sen så här efter jul och allt frossande, ja då är det så gott med enkla, rena frukostar igen. Hederlig havregrynsgröt eller färgsprakande smoothies. Eller allra hest, smoothie bowls. Som den här, smoothie bowl med mango. Det är ren lycka att äta detta till frukost! Och visst blir man lite glad och pigg bara av att se på den!?

smoothie bowl med mango

Idag är första riktiga arbetsdagen för mig efter jullovet. Barnen är lämnade på skola och förskola. Allt gick så bra i morse, vi var i tid, ingen var sur utan alla var nog lite förväntansfulla. Alla fick med sig vantar, mössor, extrakläder, skridskor och hjälmar.. Men när vi lämnat av Axel vid skolan upptäcker jag att jag tagit fel väska. Så dator och plånbok står snällt kvar innanför dörren och väntar. Så det var bara att åka och lämna Isac på förskolan och sen åka hem igen och hämta dator. Så trött man kan bli ibland! Men men, jag fick en stund extra i bilen. Lyssnar på en sån bra ljudbok just nu. Är på nummer tre i en serie av Karin Wahlberg och utspelar sig i sjukhusmiljö under 50-talet. Ett tips om ni inte redan lyssnat på den serien <3

Nu är det strax dags att bege sig till mataffären för att handla inför morgonsagens jobb. Blir lite nyttiga snacks som jag velat prova väldigt, väldigt länge men inte blivit av, ett par semmelrecept och lite annat frilansjobb. Har ni önskemål på vad ni skulle vilja läsa om här på bloggen får ni gärna tipsa!

smoothie bowl med mango

Men så åter till min smoothie bowl med mango. Uppiggande och fräsch tycker jag den blir då jag har i lite färskriven ingefära. Känns liksom extra nyttigt då. Fast det säkert bara är inbillning. Gillar man inte ingefära är det bara att hoppa över.

Jag brukar alltid ha havremjölk eller kokosmjölk i för att få till den där krämiga och goda konsistensen man är ute efter. Just kokosmjölk passar extra bra i den här då det går fint ihop med både mango och ingefära <3

Smoothie bowl med mango, 2 skålar:

3 dl halvtinad mango
1 banan
ca 1 tsk finfiven ingefära
ca 1 dl kokosmjölk
ett par droppar citron eller lime

Mixa mango, banan och ingefära helt slätt. Tillsätt kokosmjölk och lime/citron till önskad konsistens. Servera i skålar. Toppa med torkade granatäppelkärnor, kokos och mango i bitar. Ät direkt <3

Ikväll tänkte jag göra halloumistroganoff till middag. Tänker att barnen är rätt trötta så kör på ett säkert kort som jag vet går hem. Vad blir det för middag hos er?

4
Kommentera

5 goda vegetariska middagar

 
gratäng med rödbetor
hej måndag och första riktiga arbetsveckan för många efter julledigheten. Här hemma har vi jullov två dagar till då skolan inte börjar förrän på onsdag!
Och jag vet att det är många av er som har satt upp som mål att äta mer grönt under 2018. Därför tänkte jag att vi tar temat 5 goda vegetariska middagar som veckans mat denna vecka. Hur låter det?
 
Först ut är den här rödbetsgratängen. God precis som den är med lite fräsch sallad och keso till! Älskar mat som lagas i ugnen!
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Nr 2 denna vecka är en storfavorit, nämligen lasagne med halloumi. Så grymt gott och enkelt att laga. Har ni inte testat, så gör det!
vegetarisk böngryta i crock pot
Jag älskar grytor och gratänger, mat som liksom lagar sig själv! Och så här på vintern passar ju grytor av olika slag så bra. Det är dessutom superenkelt att göra dom helt vegetariska. Som den här böngrytan!
 
vegobollar i tomatsås
Förra veckan la jag upp det här receptet på vegobollar som fler av er redan hunnit testa och de fick tummen upp av alla! Så kul att höra 🙂 Koka en god tomatsås till och servera med pasta eller en fin sallad!
springrolls- vietnamesiska sommarrullar
Har ni testat att göra vietnamesiska sommarrullar? Som vårrullar fast de är inte friterade.. Lite pillriga att göra men blir så gott! En perfekt middag där gästerna gärna får vara med och göra sina egna. Skär upp mängder av grönsaker och låt fantasin flöda!
 
glass på mango och banan. sockerfri
Avsluta veckan med en glass helt fri från mejeriprodukter, tillsatt socker och ägg. .  Mango Nice cream <3 Så gott!
 
Här hemma hade jag tänkt att vi skulle åka till Leos lekland idag. MEN, så insåg jag mängden tvätt som hopat sig under ledigheten. Så nu har jag hunnit köra diskmaskin och tvättmaskin, förberett kvällsmaten och nu åker vi till min mormor och morfar för att äta lite pannkaka till lunch. Kanske tar vi Leos i morgon. Tänkte det kunde vara ett fint slut på jullovet!
 
Hur har ni det? Är det fortfarande jullov/julledigt som gäller eller är ni tillbaka till verkligheten?

1
Kommentera

Drömpepp 2018

Nu har vi tagit oss ett par dagar in i 2018. Och det är hög tid att sätta upp målen för hur man vill 2018 ska bli. För jag tror mer på mål och drömmar än löften. Har man som nyårslöfte att träna 6 dagar i veckan känns det som ett jäkla nederlag om man ”bara” får till 3 träningspass per vecka. För klarar man inte av att uppfylla ett löfte, då har man liksom misslyckats. Nyårslöften brukar för det mesta alltid vara ganska rimliga. Medan om  man pratar mål och drömmar tillåts att tänka lite större. Och det gillar jag. För vi begränsar oss ofta i vad vi tror  vi kan och klarar av..
2017 var ett år som bjöd på blandad kompott. Det bästa var självklart att jag och Sebastian äntligen gifte oss. På min 30-års dag. Dagen spenderades tillsammans med alla vänner, släkt och familj. Helt perfekt.
Hösten 2017 blev rätt tung. Och det beror allra främst på att jag blev väldigt förkyld. När man arbetar som jag gör finns det tyvärr ingen möjlighet att bara vara hemma en vecka och bli frisk. Jobben måste in ändå. Tillslut vann jag över förkylningen men då var kroppen rätt slut. Så hela julen 2017 har gått åt till återhämtning. Sova, sova, sova.  Allt det här tar jag med mig in i 2018 när jag sätter upp mina mål för mina drömmar.
 
Jag vill må bra- ett mål jag måste uppfylla för att allt annat ska fungera. I det här målet måste allt från träning, till bättre sömn och bra mat finnas med. Jag måste även bli bättre att prioritera mina vänner.
Familj- under året som gått spenderade jag mycket tid med barnen. Och det känns helt fantastiskt att se tillbaka på och känna att det var ett himla bra val. Mitt ganska flexibla schema gör att barnen ändå får mycket tid hemma. Även om de älskar sin skola och förskola. Ett stort bakslag 2017 var att jag och Sebastian inte han umgås så mycket, bara vi två. Ingen bio, ingen middag. Inget på hela hösten där bara vi två gjorde något utan någon annan. I början av hösten gjorde vi massor av saker hela familjen. Men sen rullade helgerna på då vi båda var väldigt uppbokade. Året ser tyvärr ut att börja precis lika som det slutade. Kanske måste något bortprioriteras i våra liv?
bröllop linnea sebastian
Arbete- 2017 ökade jag omsättningen rejält mot 2016. Och målet och drömmen är självklart att ökningen ska fortsätta även i år. Målet i år är att få göra fler samarbeten med företag jag tycker om. Företag som jag kan stå för och känna mig stolt över att ha arbetat ihop med. Jag vill även fortsätta att utvecklas. Kanske ta en kurs, bli bättre på att styla och bildredigering.. Och kanske, kanske börjar drömmen om att skriva en bok till komma krypande. Jag fick en förfrågan här under hösten till ett bokkontrakt. Men jag tackade nej. Det kändes inte 100 % rätt. Och det måste det göra för att man ska våga satsa. Men om rätta förutsättningar finns, då kanske, kanske jag vill våga mig på det igen 🙂
Ett mål och dröm är även att bygga en studio här hemma. Vi har inte plats i huset men har massor av utrymme på vår gård. Så en matstudio med kök, mycket ljus och massor av förvaring. Det är min stora dröm i år!!
De här tre övergripande drömmarna och målen har jag under året. Jag älskar att stå inför ett helt nytt åt, där man aldrig har en aning om vad det kommer medföra. Hur kommer mitt liv se ut om ett år? Vilka mål uppnådde jag? Och vilka nya drömmar och mål fick jag längs vägen?
 
 

3
Kommentera

Vegobollar i tomatsås

vegobollar i tomatsås
Hallå i stugan,
 
Hur har ni alla det så här ett par dagar in på det nya året? Har ni lyckats hålla alla era nyårslöften?
Många har som löfte och mål att skära ner på kött och äta mer vegetariskt, och som tur är för alla er har jag en hel drös med nya recept jag kommer att testa och lägga ut här på Linnéas Skafferi under året. Att laga mat utan kött är varken krångligt eller svårt tycker jag. Istället för att försöka efterlikna kötträtter försöker jag skapa helt nya rätter istället. Som de här vegobollarna i tomatsås. Jag har inte ens tänkt tanken att försöka få dom att smaka som köttbullar. Varför skulle jag? De är ju inte köttbullar..
Istället har jag smaksatt dom med basilika, vitlök och soltorkade tomater! Grymt gott och enkelt att laga. Jag tillagar alltid grönsaksbollar och liknande i ugnen. Bra mycket enklare än att hålla på och steka i evigheters evighet. Det är inte min grej det.
 
Veganbollar:
1 dl solroskärnor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater
700 g kikärtor
färsk basilika
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
Lägg solroskärnor, gul lök och vitlök i en matberedare med knivarna monterade.  Mixa tills solroskärnorna och löken finfördelats.Ha i väl sköljda kikärtor och soltorkade tomater, fortsätt mixa. Du kan behöva pausa då och då för att skrapa ned på sidorna.Lägg i ett knippe färsk basilika och smaka av med citron, salt och peppar.Fortsätt mixa till en slät massa.
Fukta händerna med kallt vatten och forma sedan kikärtsröran till små runda bollar. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och platta till något.
Ugnsbaka veganbollarna i 200°C i cirka 30 minuter. Vänd dom efter halva tiden.
Tomatsås:
2 gula lökar
olja
1 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
800 g hela, konserverade tomater
salt & svartpeppar
Skala och finhacka löken. Stek den långsamt på medelvärme i olja tills den mjuknat och nästan blivit genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och balsamicovinäger. Låt allt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt sedan de konserverade tomaterna. Låt allt småkoka på låg värme i minst 20 minuter, gärna längre. Kokar inte tomaterna sönder av sig själv kan du dela på dom med hjälp av en trägaffel medan tomatsåsen kokar. Smaka av med salt och peppar.
Servera veganbollarna tillsammans med tomatsåsen. Strö gärna lite färsk basilika på toppen.
 

0
Kommentera

5 fräscha recept på vardagsmat

vegetarisk grönsaksgratäng

Så var det dags för den första veckoplaneringen av mat i år. Även om det redan är tisdag tänkte jag att det ändå kunde vara på plats. Och vad passar bättre att starta det nya året med än 5 goda och fräscha recept på vardagsmat?! Det här är verkligen mat som jag älskar! Jag får ibland frågan om vilken min favoritmat är. Aldrig kan jag svara. Men nu vet jag. Mat som dessa recept. Det är sån mat jag allra helst äter. Fräscht, enkelt och gott! En gemensam nämnare för många av recepten är att de innehåller fetaost eller halloumi. Och massor av grönsaker! MUMS MUMS!

Som den här grönsaksgratängen med fetaost. Perfekt vardagsmat! Gör en stor omgång och ät som den är, eller servera biffar, korv eller stekt halloumi till!

pokébowl med lax och kokosris

Ingen har väl undgått hysterins kring förra årets stora mattrend, Poké Bowl? Och jag förstår ju varför. Det är genial matlagning! Plocka ihop färgglada råvaror eller ta av vad som finns hemma, lägg upp allt i en snygg skål och taaa daa, en supertrendig Poké Bowl står framför dig!

kycklingratäng med ajvar

Förutom att min mat ska vara fräsch och god, så ska den vara lättlagad. Därför kommer olika sorters gratänger högt upp på min lista av favoritmat! Mat som bara sköter sig i ugnen medan jag hinner göra annat. Dammsuga av, beta av lite jobb, umgås med barnen eller köra igång en maskin med tvätt. Den här kycklinggratängen med ajvar och fetaost är typisk vardagsmat hemma hos oss. Och den går hem hos stora som små!

vegetarisk pytt i panna

Genom att rota igenom vad man har hemma i kyl och skafferi kan man för det mesta trolla fram en hel del fantastisk mat. Sen kan man kalla det pytt i panna. Bra va?

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar

Små enkla biffar av olika slag gillas också här hemma. Vi äter dom antingen med en stor härlig sallad eller i bröd. Här har jag gjort halloumibiffar med morot som jag smaksatt med ajvar. Gudagott!

Det var 5 härliga middagar att testa nu på nya året. Själv ska jag testlaga ett nytt recept idag tänkte jag. En pastasås med belugalinser, det påminner lite om helt vanlig köttfärssås, fast det är en vegetarisk variant. Sån mat går alltid hem hos mina barn. Blir receptet bra så kommer det upp på bloggen <3 Nu ska vi rocka vidare det här jullovet som förutsätter en vecka till (fick ställa klockan på 8 i morse och både barn och jag var mer döda än levande då…) Ljuvligt med jullov 🙂

25
Kommentera