Krämig grönsakssoppa

rotfruktssoppa, grönsakssoppa, redd grönsakssoppa, grönsakssoppa med grädde

Förra veckan kokade jag en stor kastrull soppa. Precis när jag var klar såg jag mormor och morfar komma körandes, så jag passade på att gå ut till dom med en matlåda.

Mormor har i hela mitt liv lagat grönsakssoppa på buljong. Här har jag försökt återskapa den så gott det går. Ett djupt rotat minne den där smaken.
Men jag tänkte att man måste kunna göra samma soppa, fast en redd variant. Och det blev ju hur gott som helst. En krämig grönsakssoppa med massor av smak!

rotfruktssoppa, grönsakssoppa, redd grönsakssoppa, grönsakssoppa med grädde

Jag älskar verkligen soppor så här när det börjar bli lite kallare, ruggigare och höstigare ute. Så gott!

Självklart kan man ta av de rotsaker och grönsaker man har hemma och ha i soppan. Några bitar potatis går fint, eller varför inte blomkål? Ta av det du har hemma.

Krämig grönsakssoppa 4 port:

ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
smör att steka i
1 1/2-2 L  buljong, så att det täcker rotsakerna
(jag tog kycklingbuljong, supergott)
3 dl grädde
ca 3 msk majsstärkelse
ett par stänk citron
salt & svartpeppar

Skär purjolöken i bitar. Skala och skär ner rotselleri, morötter och palsternacka. Stek purjolök och rotsaker mjuka i en klick smör i en gryta. Slå på buljongen och låt koka under lock tills rotsakerna mjuknat helt, cirka 15-20 minuter beroende på hur stora bitar du gjort.
Rör ut majsstärkelsen i lite av grädden och ha i den tillsammans med resterande mängd grädde i grytan. Låt soppan tjockna. Smaka av med citron, salt och peppar.

Jag har även gjort en variant av den här soppan där jag mixade den helt slät innan jag tillsatte grädde och redning. Det blev också himla gott!

Jag serverade tjocka skivor av mitt saftiga grötbröd till. Så gott!

17
Kommentera

Ugnsbakad torsk i citronsås

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Antalet recept på fisk i ugn man kan ha kan aldrig bli för många. Bästa vardagsmaten som sköter sig själv i ugnen. Här har jag gjort en ugnsbakad torsk i citronsås. Vill man kan man spritsa mos runt om- vips har man en fiskgratäng.

Isac muttrade märkbart irriterad över att det fanns sås på hans tallrik med mat. Han äter helst fisken precis som den är, med potatisen lätt mosad och en klick smör.
Men, när middagen var avklarad var även såsen på pojkens tallrik uppäten. Bättre betyg än så kan jag inte få!
fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Jag älskar att göra fisk med citronsås. Det blir fräscht och gott tycker jag. Man kan välja att koka såsen och ha på sidan om. Men fisken får en sån himla fin smak om den får tillagas i såsen.

Enkel och god vardagsmat, precis som man vill ha det!

Ugnsbakad torsk i citronsås, 4-6 port:

ca 800 g torsk (torskrygg eller filé brukar jag använda)
örtsalt
fryst dill

2 dl créme fraîche (valfri fetthalt)
2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde, men ta den grädde ni har hemma)
3 msk hummerfond
örtsalt
fryst dill
saft från 1/2 citron

Tina fisken helt och torka den torr.
Lägg ut fisken i en ugnsfast form.
Strö örtsalt och fryst dill över fisken.

Koka upp créme fraîche, fond, örtsalt och dill i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Pressa sist i saften från en halv citron. Smaka av om du eventuellt behöver tillsätta mer fond, salt, dill eller citron.
Häll såsen över fisken och ugnsbaka i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar.

Vill man kan man även toppa torsken med räkor innan man slår på såsen. Det blir också väldigt gott!

Servera med potatis, broccoli och kokta ärtor, det är mina favoriter!

En enkel och god vardagsrätt att testa!

 

28
Kommentera

Höstens bästa gröt- äppelgröt

risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Ni vet dom där recepten man bär med sig från barndommen, som sällan är något extra eller speciellt. Men dom rymmer hela ens uppväxt i en enda tugga? Så är det med äppelgröt för mig.risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Något som alltid kokades så här när hösten svepte in och träden blev fulla i äpplen. Då gjorde mamma äppelgröt.

Idag var jag över till grannen och plockade lite äpplen, sen gjorde jag dubbel sats äppelgröt. En del åkte raka vägen hem till min mormor och morfar och en del hem till mina föräldrar.risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Gör du mycket gröt som inte går åt på en gång, frys in det som blir över! Det fungerar utmärkt att ta fram och tina när man snabbt vill ha en portion äppelgröt eller två.

Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger

Mät upp ris och vatten i en kastrull, låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.

Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak (jag brukar inte sockra alls) och servera med massor av kanel och kall mjölk.

Eller gör äppelgröten i din crock pot. Tillsätt bara lite mer vätska. Sätt temperaturen på låg och låt allt puttra på i cirka tre timmar. Rör om då och då.

Jag har även testat att göra äppelgröt på havreris och på steel cut oats i min Crock Pot. Två varianter på denna gröt som också är himla goda!

Nu önskar jag er en fortsatt strålande fin septemberdag! Vilket väder vi har va🤩 Helt underbart!

25
Kommentera

Recept på min bästa gröna ärtsoppa!

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

ÄNTLIGEN har jag fått till ett bra recept på grön ärtsoppa. Jag vet inte hur många gånger jag testat och blivit besviken. Men nu, nu har jag hittat receptet. Nu behöver jag inte testa flera varianter.

Min kära man Sebastian äter det allra mesta jag serverar. Men hans inställning till soppa är att man äter det för att få äta mjuk smörgås till maten.
Igår blev det ugnspannkaka till soppan och han valde faktiskt bort en andra portion pannkaka för att ta en skål soppa till. Det tror jag aldrig hänt tidigare.
ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Så jag får väl säga att det verkligen var ett bra betyg! Vad är då hemligheten med denna soppa?
Jo nr 1: jag hade lite selleri hemma som måste ätas upp. Så jag hade i en stjälk. Det gav massor av god smak.
nr 2: jag tog purjolök istället för gul lök. Det gjorde också skillnad i smak.
nr 3: jag tog av någon deciliter av ärtorna och hade i dom efter jag mixat soppan slät. Det gjorde att smaken av ärtor liksom kom fram mer. Dessutom gav det soppan härligt tuggmotstånd!
ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Jag botaniserade i brödlådan och hittade ett korvbröd som sett bättre dagar och en skiva bröd som blivit kvar efter morgonens frukost. Kanske inte något att hänga i julgranen tycker ni. Men det blev till fantastiskt goda krutonger som också gjorde sitt till för att lyfta dagens middag måste jag säga!

Grön ärtsoppa:

1 selleristjälk
20 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
300 g gröna ärtor (frysta funkar utmärkt)
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 6 dl vatten
ca 2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde)
örtsalt
1 msk citronsaft

Skiva selleri, purjolök och vitlök. Stek mjuka i en gryta i lite smör.
Tillsätt ärtorna (tag av ca 2 dl), buljong och vatten. Låt detta sjuda i cirka 10 minuter eller tills ärtorna mjuknat helt. Mixa helt slätt. Tillsätt grädden och smaka av med örtsalt och citron. Tillsätt de hela ärtorna.

krutonger:

ca 2 skivor valfritt bröd
olivolja
örtsalt
vitlökspulver

Skär brödet i fyrkanter. Ha i brödbitarna i en stekpanna, ringla över olja, salt och vitlökspulver. Blanda väl. Rosta tills krutongerna fått en fin gyllene yta.

Servera den gröna ärtsoppan med krutonger och ärtskott.

Vi åt även det här goda, fluffiga grötbrödet till. Ni bara måste testa det!

15
Kommentera

Fluffig, mjukt och saftigt grötbröd

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

I veckan såg jag ett nytt slags grötbröd på mataffären. Som alltid vänder jag på förpackningen för att läsa innehållsförteckningen. En vana jag har. Den sitter liksom i ryggmärgen nu. Men när innehållsförteckningen är lika lång som barnens önskelista inför jul och innehåller ord jag inte ens vet vad dom betyder, då får dom behålla sitt bröd.

Istället blev jag inspirerad att baka ett eget grötbröd. Ni vet sådär fluffigt, mjukt och saftigt att man omöjligt bara kan äta en bit.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Jag gjorde en del av brödet som ett brytbröd i en långpanna. Bar att forma bullar och lägga i en ugnsfast form. Då får bröden liksom hjälp av varandra att jäsa upp till fluffiga brödbitar.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Jag hade ett par äpplen som behövde ätas upp i fruktskålen. Så jag passade på att riva i dom i degen också. Det är himla gott med äpple i bröd tycker jag. Det ger inte bara en god smak, utan det blir saftigt och gott av det också!

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

Halva degen formade jag till bullar och la i en ugnsfast form, den andra halvan vek jag ihop till en limpa istället. Båda gick precis lika bra. Så antingen kan du välja att göra 24 st brödbullar eller två limpor av degen. Välj själv.

grötbröd, recept på bröd, brödrecept

När man bakar på havregrynsgröt kan det vara extra svårt att ange exakta mått på hur mycket mjöl degen vill ha. Det beror lite på hur mycket vätska gröten innehåller.
Jag tycker det blir allra bäst att koka gröt, låta den svalna något och baka brödet på det. Så har jag gjort här.
Var därför lite uppmärksam på degen och anpassa mängden mjöl efter hur ”blöt” degen känns.

Saftigt grötbröd, 24 bullar eller 2 limpor:

3 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt

3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 dl solroskärnor
2 äpplen
25 g jäst
4 dl dinkelmjöl
ca 10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Blanda samman havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt sjuda under lock till en gröt.
Ha i kallt vatten, olja och solroskärnor. Om du använder en assistent eller annan köksmaskin till att arbeta degen i, ha nu upp degvätskan i en degbunke.
Dela och kärna ur äpplena och riv dom grovt. Blanda i.
När degvätskan inte är varmare än 37 °C, ha i jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt sedan allt dinkelmjöl och vetemjölet, lite i taget. Ha sist i saltet.

Arbeta i cirka 10 minuter till en lite kladdig deg. Strö mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt jäsa cirka 60 minuter i rumstemperatur.

Stjälp ut den jästa degen på välmjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar. Forma till bollar och lägg i ugnsfasta formar. Täck över och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Här fungerar det bra med en långpanna, en springform, eller i stort sett vilken ugnsfast form som helst.

Eller: Dela degen i 2 delar på väl mjölat bord. Tryck ut den ena  degbiten till en cirka 2 cm tjock rektangel. Vik ihop degen i ett treslag. Vik alltså in ena kortsidan mot mitten, vik sedan över den andra kortsidan. Som ett litet paket. Detta ger dig en avlång limpa med ett vik mitt på som spricker upp snyggt i ugnen sedan. Lägg i brödformar, eller som jag gjorde idag, tog en ugnsfast form bara.
Täck över med plastfolie och låt jäsa 40 minuter.

Värm ugnen till 250°C. Sätt in bröden, i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225°C. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bröden känns klara.

Idag tog jag äpple i bröden. Men det är gott att riva i zucchini, ha i lingon eller det du gillar bäst att smaksätta bröd med! Låt fantasin flöda.

24
Kommentera