Köttfärspiroger

pirog

Idag bjuder jag på köttfärspiroger. Något som är perfekt att ha i frysen och plocka fram till små och hungriga magar som snabbt behöver mättas.
Det går såklart att fräsa på massor av grönsaker eller använda vegofärs som fyllning om man inte vill ha vanlig köttfärsfyllning.

Här slukar vi de absolut sista timmarna av sommarlovet i stora tuggor. På tisdag förstaklass för Isac och Axel flyttar upp till mellanstadiet. För Isac blir dagarna inte helt annorlunda då han är kvar på samma skola, med en fröken han känner, fritids och kompisar från förskoleklass.
Axel däremot byter allt. Klass, klasskompisar, skola, tider, lärare- ja allt blir nytt och spännande. Och såklart lite läskigt. Iallafall tycker mamman det!

I och med att Axel får lite ändrade tider i skolan blir det nu tightare mellan skolan och fotbollen. Och jag inser att jag måste fylla frysen med matlådor och sånt som enkelt går att ta fram och ätas innan träningen två dagar i veckan.
Då blir mina köttfärspiroger ett bra alternativ!pirog-4

Köttfärspirogerna går ju att smaksätta lite efter vad ni gillar bäst. Kanske med tacokrydda? Eller massor av färska örter? Eller ta kycklingfärs och smaksätt med curry!
Ja ni fattar hur jag tänker här va?

Jag gillar som ni vet att kalljäsa degar. Och min pirogdeg är inget undantag. Den tar en lite längre stund att jäsa, men jag gillar resultatet.
Jag valde att inte pensla mina prioger med ägg eller mjölk, men det är helt en smaksak. Gör som DU vill.

Köttfärspiroger ca 20 st:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
100 g mjukt smör
1 ägg
1 nypa strösocker
ca 8-10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen helt har lösts up. Ha i det mjuka smöret i små bitar, ägg och socker. Tillsätt 6-7 dl vetemjöl och salt. Arbeta samman i cirka 10 minuter till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl ifall degen känns för kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, det brukar ta cirka 1 1/2-2 timmar.

Ha upp degen på mjölat bord och arbeta igenom degen. Dela den sedan i ca 20 bitar som du formar till bollar. Låt dessa jäsa i ytterligare 20 minuter under duk.

fyllning:

400 g nötfärs, vegofärs eller kycklingfärs
ca 10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g (1 fp) krossade tomater
1 msk torkad oregano
2 morötter
1 msk oxfond
1/2 dl balsamvinäger
salt & svartpeppar
riven ost, ca 200 g
1 ägg

Fräs nötfärsen i en stekpanna. Finhacka purjolök och vitlök. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt allt koka ihop medan du skalar och river morötterna. Ha i detta tillsammans med oregano och oxfond. Sjud kättfärsen så att mycket av vätskan kokar bort.
Smaka av med balsamvinäger, salt och svartpeppar.

Kavla ut varje degboll till en rundel och fördela köttfärsen (ca 2 msk på varje). Strö över lite riven ost. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över degen och nyp eller tryck ihop kanterna. Låt vila på en plåt i cirka 20 minuter.

Grädda i 200 °C i cirka 12 minuter.

 

Perfekt att fylla frysen med inför skolstarten!

14
Kommentera

5 recept på goda småkakor

Bondkakor

Jag insåg att våra kakburkar ekar misströstande tomma. Kanske har det fikats ett eller ett par gånger denna sommar. Vilket ju är väldigt trevligt.
Så därför, för att inspirera mig själv grävde jag lite bland kakrecepten och hittade 5 recept på goda småkakor att baka här framöver.

Ja redan idag tog jag faktiskt och bakade en omgång bondkakor som jag tog med över till mormor och morfar. Tyvärr blev dom lite misslyckade, kakdegen var lite för varm och ugnen lite för kall. Så dom flöt ut och och blev mer sega än knapriga. Men precis lika goda för det!

cookies, chocolate chip cookies, kola, rollokola

Cookies med kola och choklad. Här mina vänner snackar vi goda kakor! Härligt segmjuka med smak av kola och choklad. MUMS!småkakor, fika, sommarfika, havreflarn

Alltså havreflarn. En sådan underskattad liten kaka som är god precis som den är, eller varför inte servera den till en skål glass, eller göra smörkräm och lägga mellan två flarn. Eller varför inte Nutella. Gott!

Kardemummadrömmar

Kardemummadrömmar hörrni. Med massor av kardemumma och en gnutta kanel. Så gott till en kopp kaffe!

amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Mamma Ylvas amerikanska jordnötskakor. Busenkla att göra och så himla goda. Har ni inte testat dom måste ni det!

Vilka småkakor gillar ni allra bäst? Tipsa gärna mig!

 

7
Kommentera

Isglass gjord på lemonad

lemonad, isglass,

Många verkar känna att när vi smyger in augusti är det höst. Men som Underbara Clara skrev: augusti är sommarens efterrätt! Helt rätt tänkt tycker jag.
Även om det just i år blev en liten dipp i värmen när augusti kom kan det fortfarande bli högsommarvarmt. Därför laddar jag frysen med en ny omgång glass. Nämligen Isglass gjord på lemonad.lemonad, isglass,

Uppfriskande, fräscht och löjligt enkelt att göra! Speciellt om du är lite sådär små-lat som jag är och inte gör egen lemonad utan köper färdig!

Här hemma njuter vi av att ha spenderat alla dessa timmar utomhus i sommar, och därför med gott samvete kan krypa upp i soffan och kolla på film. Familjen har fått för sig att kolla igenom alla Indiana Jones filmer vilket hitintills både har gett mig möjlighet att somna kl 20.32 på soffan en lördagkväll och att ogenerat sno åt mig tid att arbeta så här en söndagskväll. Mycket bra deal för alla inblandade måste jag säga!lemonad, isglass,

Jag använde lemonad från Brämhults, en rosa lemonad med smak av grapefrukt och en lemonad med smak av päron. Perfekt att göra dessa isglassar på!

För att göra glassarna lite finare tillsatte jag bitar av grapefrukt i den ena och bitar av lime i den andra. Tjusigt va?!

Receptet är busenkelt!

Isglass gjord på lemonad:

1 flaska (ca 8 dl) lemonad med smak av päron
1 flaska (ca 8 dl) lemonad med smak av grapefrukt
1/2 grapefrukt
1 limefrukt

formar att göra glass i
glasspinnar

Skär frukten i tunna skivor. Lägg i några skivor lime/grapefrukt i varje glassform. Fyll formarna med lemonad och stick i glasspinnen.
Låt frysa i minst 4 timmar.

Perfekt, läskande och lite mindre sliskig isglass än vad man kanske är van vid!

Vill man piffa till glassarna ytterligare kan man ha i en skvätt ljus rom i lemonaden.
Men kom då för guds skull ihåg att hålla dessa glassar långt borta från barnen!

 

7
Kommentera

Grönsaksbiffar med ost

vegetariska biffar

Visst man man inte få för många recept på grönsaksbiffar? Det är ju om man tänker efter världens bästa mat. Här har gjort dom på morötter och zucchini. Men du kan göra på potatis, palsternacka eller vad för rotfrukter du råkar ha hemma.
I dessa biffar har jag dessutom haft i en rejäl skvätt finriven ost. Bara för att det är så himla gott!

vegetariska biffar

Idag har jag tagit min andra dos vaccin. Och det känns SÅ bra. Jag är inte den som i vanliga fall ställer mig först i kön när det kommer till vaccin. Men de här sprutorna tog jag inte främst för min egen skull. Utan för alla andras. För att samhället ska kunna börja fungera normalt. Att allt ska återgå till någotsånär normalläge igen.

Och det kommer inte ske om vi inte vaccinerar oss.
Nu hoppas jag på att jag bara får lite ont i armen och inte mer biverkningar än så.
vegetariska biffar

I morgon står grönsaksbiffar på menyn hos oss. Vi har både mer morötter och zucchini i landet än vi kan äta upp känns det som. Så detta är ett givet val!

Grönsaksbiffar med ost:

2 medelstora zucchini (á 300 g ca)
3 medelstora morötter (á 100 g ca)
2 ägg
1 msk bakpulver
1 dl vetemjöl
2 tsk örtsalt
2 dl finriven vällagrad ost
ca 1 dl hackad persilja
1 rödlök
saft från 1/2 citron
salt & peppar
olja att steka i

Riv zucchini grovt. Salta och låt stå en stund. Lägg all riven zucchini i en ren kökshandduk och krama ur vätskan noga. Viktigt att få ur så mycket vätska som det bara går.
Riv morötterna. Blanda samman zucchini, morötter, ägg, bakpulver, mjöl, örtsalt, finriven ost, persilja, finhackad rödlök, citron, salt och peppar till en smet.
Hetta upp en stekpanna med olja i. Forma grönsakssmeten till bollar, lägg i den varma stekpannan och platta ut med stekspaden. Stek tills de får en gyllene färg på båda sidor. Låt biffarna få fin färg innan du vänder dom.

Servera med havreris, en sallad eller till lite ugnsrostad potatis. MUMS!

23
Kommentera

Friterad zucchini med parmesan och tryffledipp

friterad zucchini med parmesan och tryffeldipp

Odlar ni också zucchini i år? Om svaret är ja, letar ni precis som jag antagligen efter recept att använda denna grönsak till. För en sak är säker: trivs din zucchini, då blir du belönad tusenfalt. Våra har vuxit till sig riktigt rejält nu och det är hög tid att börja skörda.

Därför tänkte jag idag tipsa om ett mumsigt snack att använda sin zucchini till. Nämligen friterad zucchini med parmesan och tryffledipp. Har du inte testat detta har du något riktigt gott framför dig. Jag lovar!

friterad zucchini med parmesan och tryffeldipp

Jag tog fram det här receptet i ett samarbete tidigare i år. Inlägget publicerades bara på instagram men tyckte det var för bra för att inte få komma upp här på bloggen också!

 

Friterad zucchini med parmesan och tryffeldipp:
2 späda zucchinis
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
naturell olja att fritera i
örtsalt

Skär zucchini i jämna skivor. Vispa upp ägg i en skål, ha upp mjöl i en och ströbröd i en annan.
Vänd zucchiniskivorna först i vetemjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 175 grader och fritera bitarna i omgångar. Låt rinna av på ett hushållspapper. Strö örtsalt över.

1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
några stänk tryffelolja
1/2 dl finriven parmesan
salt

Knäck ägget och lägg i en hög mixerkanna. Ha i senap, vinäger, rapsolja och tryffelolja.
Sätt mixerstaven i botten och mixa till en tjock sås. Ha i parmesan och smaka av med salt.

7
Kommentera