Goda rabarbermuffins med havregrynssmul

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Idag bjuder jag på en gamal favorit här på bloggen. Nämligen goda rabarbermuffins med havregrynssmul. Första gången jag bakade dessa var 2014. Och jag vet att dom har varit en storfavorit hos många av er sedan dess!

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregrynGrunden till dessa muffins är ett recept från min man Sebastians gammelmormor Ragnhild. Hon bakade en äppelkaka som är helt fantastiskt god. Här har jag tagit grunden till det receptet, men bakat i muffinsform och toppat med havregrynssmul. Som en liten hybrid mellan muffins och rabarberpaj kan man tänka sig.

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Gillar man inte rabarber eller det är en annan säsong på året går det precis lika bra att använda blåbär, hallon, jordgubbar eller bitar av äpplen. Serveras som dom är eller kanske med en kula vaniljglass?
rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Idag är det 11 juni och det är inte bara fotbolls EM som börjar, nej barnen får också sommarlov idag! Vi var en sväng till skolan på morgonen med tårta till 3:ornas tårtbuffé och blommor till fröknar. Jag kan säga att skolgården framför det röda skolhuset med vita knutar myllrade av glada barn i fina kläder. Och ur högtalarna spelade personalen härlig sommarmusik. Så fint ❤️

Jag är så glad att mina barn får starta sina 4 första år i skolans värld på en liten landsbygdsskola. rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Vill man kan man byta ut hälften av strösockret mot muskovadosocker eller annat socker, för att få en lite mer kolaaktig smak.

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

 

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.

Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.

Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.

Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

56
Kommentera

5 recept på enkel sommarmat

Morot och zucchinibiffar

Insåg idag att barnen har 3 dagar kvar innan skolan slutar för terminen. Vilket innebär att det sedan är 1 vecka fritids för Axel och 2 veckor fritids för Isac som gäller. Sedan är det sommarlov. På riktigt. Och då gäller det att ladda upp med bra och god sommarmat. Mat som enkelt kan förberedas, snabbt lagas eller lätt tas med. Ifall man inte äter hemma. Därför tipsar jag idag om 5 recept på sommarmat.

Som morot och zucchinibiffar. Enkla att göra, goda att äta både kalla och varma vilket gör att dom passar perfekt att ta med iväg på picknick eller så.
Ceasarsallad wrap

Förra sommaren gjorde jag Caesarsallad-wraps. Och jisses så gott det blev! Är barnen inte så förtjusta i dressingen kan dom ju faktiskt ta den dressing dom gillar bäst. Här hemma skulle det garanterat bli vitlöksdressing eller hamburgerdressing. Och det är helt ok det.

ost och skinkpaj

Mormors bästa ost och skinkpaj är god att äta varm, men går precis lika bra att äta kall dagen efter. Så denna är perfekt att laga och ha i kylen så barnen lätt kan ta sig en bit till lunch eller om man snabbt måste plocka fram middag! Jag undrar om jag inte ska passa på och göra ett gäng pajskal och frysa in. Perfekt när man snabbt vill göra paj en varm sommardag!

Pastasallad med pesto och kyckling

Vår favorit på sommaren: pastasallad med pesto och kyckling. Med en färdiggrillad kyckling är lunchen/middagen inte alls långt borta!

Falsk ostkaka

I veckan åker mina zucchiniplantor ut i odlingslådorna. Och sedan hoppas jag på lika riklig skörd som förra året! Men tills dess får jag köpa zucchini i butik. Kanske blir det en falsk ostkaka här någon dag. Supergott och enkelt att ha till lunch varma dagar!

Nu ska jag ta och föreviga dagens middag. Som blir något så klassiskt som makaronipudding. Vilken konstig maträtt ändå. Men den brukar gå hem hos familjen!

 

 

9
Kommentera

Rabarbergröt på steel cut oats

inlägget innehåller annonslänkrabarbergröt, frukostgröt, gröt

Idag kokade jag en stor kastrull med rabarbergröt till frukost. Vilken lyx att äta tillsammans med smörstekta bitar av rabarber och hasselnötter.
Kanske är inte det något man står och grejar med en stressig vardagsmorgon riktigt. Men någon dag då man har lite extra gott med tid.rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag satt nyss ute på altanen och jobbade. Men så kom ett sådant där riktigt sommarregn med blixtar och dunder som sällskap. Så jag fick springa in och dra ur internet och tv-apparater. Här ute på landet händer det att elektriska grejer går sönder när det åskar, så bäst att ta det säkra före det osäkra och dra ur.
rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag hoppas den här regnskuren kommer skölja bort lite pollen, för nu är allt precis gult ute. Nu när jag kom in såg jag att hela datorn var täckt i gult pollen. Precis som telefonen..

rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Jag vet inte vilket väder rabarber föredrar. Men den här kalla våren som övergick i högsommar verkar helt klart vara något som föll min rabarber i smaken. Jag har nog aldrig sett den så här stor! Jag kommer därför behöva hitta på en hel del rabarberrecept under försommaren för att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt.

Jag älskar ju gröt. Och brukar på hösten göra äppelgröt. Vilket är storfavoriten. Tanken på att skära bitar av rabarber och låta koka med i frukostgröten slog mig, så det var bara att testa!rabarbergröt, frukostgröt, gröt

Den lite syrliga rabarbern passar utmärkt i gröten. Jag kokade min gröt på steel cut oats. Men du kan koka på havregryn eller varför inte risgryn? Jag försökte att inte röra om så mycket i gröten när jag haft i rabarberbitarna. På det viset höll sig rabarbern hel och fin.

Jag toppade min gröt med smörstekt rabarber om jag kryddat med kardemumma, vanilj och honung. En grymt god smakkombination om ni frågar mig!

 

Rabarbergröt 2 port:

2 1/2 dl steel cut oats
2 dl vatten
2 dl havremjölk (eller den mjölk du föredrar)
1 nypa salt

ca 3 dl rabarber i 2 cm stora bitar

Mät upp steel cut oats, vatten, mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp under lock. Ha i rabarbern och rör om. Sänk värmen och låt allt sjuda tills havren är mjuk, ca 20 minuter. Rör försiktigt om ett par gånger för att se till att gröten inte bränns vid.

Topping:

1 späd stjälk rabarber
smör att steka i
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk mortlad kardemumma
ca 1 msk honung

Dela rabarbern på längden och sedan i cirka 5 cm långa bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och ha i rabarbern. Ha på vaniljpulver och kardemumma. Stek på medelvärme tills de mjuknar. Ringa sist över lite honung.

Toppa rabarbergröten med stekt rabarber och rostade hasselnötter.

Gröten håller ett par dagar i kylen. Perfekt att göra dubbel sats av och bara värma på morgonen. Orkar man inte steka rabarber (vem gör det en vardag liksom) så är det supergott att toppa med jordgubbssylt också!

Nu har regnet lättat här och solen kikar fram igen, ett klassiskt sommarregn som rensade luften. Så härligt!

 

14
Kommentera

Kyckling i ugn med pesto

 

kyckling med pesto

Idag bjuder jag på lättlagad kyckling i ugn med pesto.
Ett recept som går att variera i det oändliga och servera till vad man känner för. Kanske pasta? Kanske potatis i ugn? Eller bara en stor och härlig sallad- välj själv.
kyckling med pesto

Idag har vi firat nationaldagen genom att kolla på Axels en hemmamatch i fotboll, gått på valpkurs, tagit stora steg fram i ett bygge av attefallshus, tagit ett kvällsdopp och ätit varma mackor till kvällsmat på altanen. En söndag då allt gått i ett och jag landade här i soffan i 22-tiden.  Efter att ha gått en sväng i trädgården, vattnat lite här, rensat lite ogräs där och slängt på en näve gödsel där det kan behövas.

I fredags var jag och köpte sommarblommor som jag tänkt plantera både lördag och söndag. Men den här helgen har det gått i ett verkligen. Kanske finns tiden i morgon kväll istället?
Kyckling i ugn med pesto

Idag har det varit så varmt hela dagen, säkert upp mot 28°C. Så härligt. Men då gäller det att ha lättlagad mat att ta till. För är det något jag inte gillar så är det att spendera tid i köket när det är varmt!

Den här rätten med kyckling passar därför ypperligt att göra en sommardag som denna.

Kyckling i ugn med pesto 4 port:

4 st bröstfiléer av kyckling
250 g tomater
1 röd lök
150 g fetaost
ca 100 g pesto
salt & svartpeppar
färsk basilika
färsk persilja

Bryn kycklingfiléerna hastigt i en het stekpanna tills de får fin färg.
Lägg tomater och klyftad rödlök i en ugnsfast form. Skär fetaosten i bitar och placera ut den över tomaterna. Lägg på kycklingfiléerna och klicka över pesto. Strö över salt och svartpeppar.
Värm ugnen till 175°C och ställ in formen med grönsaker och kyckling. Stek i ugnen i cirka 25 minuter eller tills kycklingen är helt klar.

Strö över hackad färsk persilja och basilika.
Servera med pasta, potatis eller en sallad.

Middagen är klar!

12
Kommentera

Mormors bästa ost och skinkpaj

ost och skinkpaj

Om min mamma ska laga något som får barnbarnen att jubla, då är det ost och skinkpaj som gäller. Isac har helt sonika döpt detta recept till mormors bästa ost och skinkpaj och det finns få maträtter som får hans lilla mage att kurra som denna.
ost och skinkpaj

Det är verkligen inget särskilt med den här pajen. Förutom att den är rysligt god! Och med det kommer man ju långt.ost och skinkpaj

Som vanligt har jag varit och petat lite, lite i receptet. I ärlighetens namn vet jag att mamma inte heller gör helt efter originalet. Det är för många år sedan nedskrivet i den svarta boken med röd rygg som rymmer hela barndomen. Både i att alla recept är samlade där, men även för att det till många av recepten finns en liten dagboksanteckning. Om väder, vind, vad vi barn gör och andra små, små utdrag ur livet.ost och skinkpaj

Denna paj är precis nu lagom att laga till oss på en familj med 4 personer. Men jag tänker att om 3 år, då kommer den inte räcka till. Då får jag helt enkelt ta och göra två!

Mormors bästa ost och skinkpaj 4 port:

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
4 msk kallt vatten

4 ägg
3 dl mjölk
1 tsk örtsalt
ca 250 g rökt skinka
3 dl riven ost (jag brukar använda en vällagrad prästost, mamma tar ofta hushållsost och båda blir gott!)

Skär smöret i små kuber och blanda snabbt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Klä en pajform med degen och nagga botten. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Lägg i ett bakplåtspapper över pajdegen och häll på torkade gula ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig när du förgräddar pajskalet.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter.
Vispa undertiden ihop ägg, mjölk och salt.
Lyft bort bakplåtspappret med de torkade ärtorna (låt dessa svalna så kan du återanvända dom nästa gång du gör paj!).
Fördela skinkan över pajskalet och slå på äggstanning. Toppa med riven ost.

Jag gjorde lite extra pajdeg så det räckte till att dekorera pajen också. Men det är en smaksak. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

En otroligt god och lättlagad paj, i all sin enkelhet.
Godast är den när den fått stå till sig i en halvtimme eller så.

Servera med en stor, god sallad.

19
Kommentera